Dział "125"
Tutaj piszemy o wszystkim co związane z Maxi- Skuterami klasy 125 ccm
-
Chwalipięta ;-) od 125ki 1 2
przez kazak- 37 odpowiedzi
- 12.8 tys. wyświetleń
Proces modyfikacji zakończony. oto wyniki i spostrzeżenia : Wymiana cylka - wzrost mocy (i spalania) - nieznaczny przyrost Vmax/ znaczny przyrost przyśpieszenia zmiana przekładni (Polini Secondary 13/43) - prawidłowe przeniesienie uzyskanej mocy na koło. kulturalna praca (bez rwania) i płynne przyśpieszenie 0-120 km/h zmiana rolek na 10g - poprawa elastyczności i wzrost Vmax (uzyskany wynik na A2 150 km/h - licznik). Oczywiście prędkość ta kompletnie nie nadaje się dla mojego sprzętu na dłuższą metę - za lekki i za małe kółka. Co najważniejsze : po zastosowaniu przekładni, znacząco obniżyły się obroty uzyskiwane przy prędkościach : Było: 80-90 km/h@ 8000-8500 obr./…
Ostatnia odpowiedź: kenobi, 29 Lipca 2020 -
Sprężyna i uszczelniacz
przez stempel- 12 odpowiedzi
- 2.9 tys. wyświetleń
Witam, Mam do was pytanie, bo zabrałem sie za wymiane lag w moim piaggio xevo i przy rozbieraniu lagi a dokładnie wyjęciu sprężyny nie zwróciłem uwagi którą strona ma być włożna.Czy tą bardziej zwiniętą czy rozwiniętą.I kolejne pytanie jak wyjąłem z lagi uszczelniacz to miał 2 sprężynki tak jakby był dwustronny.Ja kupiłem taki jak na zdjęciu firmy Altea jedna sprężynka, ale nie wiem którą stroną wsadzić, kołnierzem do góry czy odwrotnie.Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nalania oleju w książce pisze 125cm dzwoniłem do serwisu twierdzą 133cm i tak sie zastanawiam komu zaufać wydaje mi sie że książce ale zapytam jeszcze was kto pyta nie błądzi.Dzięki za pomoc
Ostatnia odpowiedź: stempel, 23 Lipca 2020 -
Burgman 125 K7 zacięty schowek pod kierownicą
przez CARISMA- 2 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
Witam wszystkich. Nie moge za cholerę otworzyć schowka, kluczyk niby cos obraca ale nie da się otworzyc. W instrukcji napisane jest że otwiera się z pozycji pionowej szparki klucza w lewo, u mnie idzie obrócićć tylko w prawo, teraz nie wiem czy u Was otwiera sie w lewo czy prawo?.....macie patent jak otworzyc ten cholerny schowek?
Ostatnia odpowiedź: CARISMA, 17 Lipca 2020 -
Elektryka Burgman 125 k7 2008r
przez Mody- 1 odpowiedź
- 1.3 tys. wyświetleń
Witam 😄 Potrzebuje Waszej pomocy 😞 Pacjent Suzuki Burgman 125 k7 2008r. Motorek nie kręci , akumulator naładowany , pompa paliwa pracuje , paliwo jest 😛 , klikając na manetce rozruch słychać tylko cyknięcie i to wszystko :(. Rozrusznik nie kręci Jeżeli ktoś miał taki problem , bądź wie jak pomóc to czekam na poradę bo już mnie ............ bierze z tym moplikiem ;/ Pozdrawiam 🙂
Ostatnia odpowiedź: EndriuBis, 1 Lipca 2020 -
majesty 125 slabo sie zbiera...
przez Gość XESS- 20 odpowiedzi
- 8.6 tys. wyświetleń
Witam Jako ze od niedawna dopiero mam skuter (malo porownania) zastanawiam sie czy takie tempo zbierania sie jest normalne... tzn w stosunku do kolegi dwusowa italjet'a (wiem ze napewno lepiej idzie dwusow)to mam straszny traktor... filtr powietrza przedmuchany jakby co... ciezko mi okreslic bedzie co oznacza slabo... moze podpowiecie jak to w miare konkretnie scharakteryzowac? tzn domyslam sie ze ze stoperem ale do ilu km zmierzyc ? chyba ze moze ktos z lodzi ma taki sprzet to bym sie chetnie spotkal i porownal osiagi... inna kwestia ze mam tlumik chyba od 250 stad moje pytanie jaka macie srednice wylotu z tlumika ? zauwazylem tez ze powyzej 80 jakby dostaje "ko…
Ostatnia odpowiedź: kenobi, 25 Czerwca 2020 -
Suzuki Burgman 125
przez Jachyr1- 4 odpowiedzi
- 4.8 tys. wyświetleń
Witam. Na poczatku chcial bym zaznaczyc ze Nie straszna mi mechanika i o Skuterach wiedze jakas mam i dlatego zaraz po zakupie zrobilem sobie przeglad poczawszy od rolek w wariatorze, paska, gaznik, wymiane olejow filtrow itp. Lecz 1 raz dzis przyszlo zmierzyc mi sie z wymiana simeringow i oleju w lagach. Udalo mi sie wyjac po przez odkrecenie sruby imbusowej od dolu lagi, wszystko dobrze umylem i wymienilem simeringi. Probowalem znalesc w necie cos na temat wymiany oleju w lagach w Burgmanie ale nie ma kompletnie nic po za ogolami i glownie opisami w duzych motocyklach. Moze ktos podpowiedziec czy da sie zalac olej bez rozbierania polowy przodu aby dostac sie od gory do …
Ostatnia odpowiedź: soltek 225, 24 Czerwca 2020 -
Podświetlenie zegarów Suzuki Burgman 125
przez Apollo- 2 odpowiedzi
- 1.5 tys. wyświetleń
Czołem, Przeszukałem forum oraz instrukcję dostępna w Internecie i nie mogę znaleźć ważnej dla mnie informacji. Pacjent: Suzuki Burgman 125, 2011 rok. Jakie żarówki do podświetlenia zegarów oraz jak dostać się do zegarów? Z góry dziękuję za pomocne informacje.
Ostatnia odpowiedź: Dawid1111, 7 Czerwca 2020 -
Honda S Wing 125- ogólne informacje 1 2
przez olo215- 32 odpowiedzi
- 30.8 tys. wyświetleń
Witam koledzy i koleżanki mam pytanie zakupiłem skuter swing 125 i chciałbym poznać opinie na jego temat na co zwracać uwagę przy użytkowaniu co sie psuje itd dodaję że to mój pierwszy skuter także proszę o zrozumienie pozd
Ostatnia odpowiedź: Enjama, 29 Maja 2020 -
Satelis 125 pokrywa napędu
przez colltom- 1 odpowiedź
- 906 wyświetleń
Zauważyłem że satelisie 125 występują dwa rodzaje pokryw napędu.Jedna wygląda jak w piaggio x8 i x9 ,druga jest zupełnie inna.Czy te silniki czymś się różnią ? Jeżeli tak ,to czym? I który lepszy?
Ostatnia odpowiedź: PiotrKrKg, 27 Maja 2020 -
Zasilanie telefonu z gniazda zapalniczki.
przez Orion- 4 odpowiedzi
- 1.3 tys. wyświetleń
Kymco dinkstreet/ downtown, chcę zamontować uchwyt telefonu ( chiński x-grip), czy korzystając z gniazda w schowku, trzeba dołożyć jeszcze bezpiecznik. Czy gniazdo już jest takowym zabezpieczone? Czy lepiej wlutować się gdzieś bezpośrednio w zasilanie gniazda, czy prościej poprzez wtyczkę i wykorzystać gniazdo?
Ostatnia odpowiedź: Orion, 24 Maja 2020 -
Układ chłodzenia -wyjaśnienie.
przez Orion- 3 odpowiedzi
- 5.2 tys. wyświetleń
Kymco Dinkstreet 125 ( Downtown) Co jest co? Na jednej fotce , miejsce pod przednią czaszą, jest wlew, na zaślepce pisze ,,radiator cooler" . Druga fotka ze zbiorniczkiem , na zaślepce pisze engine cooler. Mogłem pomylić napisy, chyba odwrotnie. Nie mam klucza do garażu,nie sprawdzę. Czy to jest jeden układ chłodzenia, czy dwa osobne. W swej niewiedzy myślałem, że jest jeden. Chłodnica ta pod spodem i wymiana ciepła pomiedzy olejem silnikowym a płynem chłodzącym,ciepło oddawane na zewnątrz poprzez przepływ powietrza. Ktoś krótko i łopatologicznie wytłumaczy ?? Płynu chyba za mało w zbiorniczku, jaki użyć? Ma być zgodność kolorystyczna, czy jakiś inny parametr.
Ostatnia odpowiedź: Orion, 10 Maja 2020 -
Yamaha XMAX 125 problem z paleniem
przez ptaszek123- 1 odpowiedź
- 2.9 tys. wyświetleń
Witam panowie, problem jak wyżej Otóż od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem skutera. Kupiłem bo wiadomo, nie z salonu tylko od handlarza który zachwalał że wszystko igła, przygotowany do sezonu, lać benzynkę i śmigać Faktycznie, motorek wizualnie i technicznie był w stanie bardzo dobrym. Miał być wymieniony olej, nowy akumulator i porobione inne rzeczy. Oczywiście to była ściema. Chociaż co do oleju to jak sobie sam wymienię to wiadomo co mam. Jedynie ten akumulator mnie zastanawia bo faktycznie nie ma w nim zbyt wiele prądu. Z początku ładowanie wystarczało a teraz już nic nie daje. Ciężko mu obrócić, a jak jest słaby to tak jakby silnik na samym …
Ostatnia odpowiedź: EndriuBis, 7 Maja 2020 -
Brak światła stop na prawej klamce XMax
przez ptaszek123- 11 odpowiedzi
- 3.6 tys. wyświetleń
Witam Mam problem ze światłem stop w yamaha xmax 125. Kupiłem niedawno skuter i chciałbym zrobić przegląd niestety nie świeci stop po wciśnięciu prawej klamki. Z lewej wszystko jest ok. Po zmianie czujników prawy na lewy dalej prawa klamka nie działa ( nie świeci światło stop) a lewa działa Po zmostkowaniu kabli na prawej stop świeci Co może być przyczyną? Czy ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc
Ostatnia odpowiedź: ptaszek123, 6 Maja 2020 -
Yamaha Xmax 125 przegrzewa się
przez bar0612- 5 odpowiedzi
- 6.3 tys. wyświetleń
Witam, Po sezonie zimowym kilka dni temu wyprowadziłem swój skuter Yamaha Xmax 125. Po kilku przejażdżkach w trasie zauważyłem pewną niepokojącą rzecz. Otóż skuter przegrzewa się, temperatura silnika wchodzi na duże temperatury, a dzisiaj niemal przez nieuwagę prawie zagotowalem skuter. Sprawdzałem płyn chłodniczy i jego stan jest wysoki, wentylator chłodnicy też się załącza. Co może być przyczyną takich rzeczy? Rocznik skutera 2012.
Ostatnia odpowiedź: dj-napster, 2 Maja 2020 -
Gdzie szukać plastików do Burgman 125?
przez darpe- 5 odpowiedzi
- 2.1 tys. wyświetleń
Cześć, Podzielcie się proszę wskazówkami, gdzie można zamówić części plastikowe (podłoga i osłona chłodnicy), bo Burek ma już swoje lata i trzyma się tylko na trytkach :) Serdecznie dziękuję,' Darek
Ostatnia odpowiedź: dj-napster, 2 Maja 2020 -
Wymiana opony w Tricity
przez Romanha- 1 odpowiedź
- 1.1 tys. wyświetleń
Witam, ktoś może demontował koło w Yamaha Tricity. Może ktoś poradzić jak się do tego zabrać. Co trzeba zdemontować. Normalnie jest tylko widoczna nakrętka z prawej strony. Czy trzeba demontować obudowę silnika z lewej.
Ostatnia odpowiedź: Romanha, 1 Maja 2020 -
Hałas z silnika -co to może być ?
przez soltek 225- 1 odpowiedź
- 759 wyświetleń
Witam Coś zaczęło hałasować w silniku .silnik odpala normalnie i mam moc . Im większe obroty tym głośniej hałasuje .Na wolnych obrotach cisza . link do filmiku https://youtu.be/6J8VExBnd1c
Ostatnia odpowiedź: kenobi, 30 Kwietnia 2020 -
Piaggio X8 oparcie kierowcy
przez Hipolit- 4 odpowiedzi
- 1.7 tys. wyświetleń
Zastanawiam się, jak dorobić oparcie dla kierowcy w X8. Dobrze by było, żeby nie blokowało kanapy podczas otwierania schowka. Widziałem w sieci oryginalne oparcia do tego modelu, ale są one dla pasażera Rozważałem zakupienie jakiegoś uniwersalnego i przewiercenie się przez kanapę na wylot i złapanie śrub nakrętkami, ale mam obawy, że kierowca o wadze ok 100kg wyłamie tak zamocowane oparcie. Proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
Ostatnia odpowiedź: Mikołaj 63, 29 Kwietnia 2020 -
Problem z tricity 125 przezroczysty wężyk
przez Kris12340u- 11 odpowiedzi
- 922 wyświetleń
Witam odpad mi przezroczysty weżyk od skutera przy wymianka akumulatora ( od spodu ) wężyk zabarwiony na różowo zdjalem owiewki i nie mogę dojść do czego taki wężyk dopływowy szedł . Wszystko sprawdziłem jak po silniku itp. Może ktoś ma tricity 125 I kojarzy gdzie idzie taki wężyk odplywowy? Ps. Myślałem że to od baku do odpowietrzenia ale nigdzie nie widzę do czego to przypiąć.
Ostatnia odpowiedź: Kris12340u, 29 Kwietnia 2020 -
X-Max 125 zmiana kanapy
przez uno0- 4 odpowiedzi
- 1.1 tys. wyświetleń
od roku jeżdżę Yamaszką ? jedyna rzecz jaka mnie nurtuję to niezbyt dobrze wyprofilowana (zbyt płytka) kanapa. Od czasu do czasu jeżdżę Pantheonem syna i tam to jest kanapa z głębokim wycięciem na plecy. Widziałem Majesty i tam profil kanapy też jest własnie taki jaki by mi odpowiadał....i tu pytanie....będzie pasować do przełożenia do X-maxa bez wielkich przeróbek?
Ostatnia odpowiedź: Migu, 28 Kwietnia 2020 -
Malagutti problem z gaznikiem
przez coobraa2- 7 odpowiedzi
- 809 wyświetleń
witam wszystkich mam problem z malagutti madison125 a dokladnie z gaznikiem membrana nie podciaga przepustnicy jak kręcę manetka paliwo leci co jest
Ostatnia odpowiedź: cris76, 15 Kwietnia 2020 -
Dinkstreet 125 problem z rozruchem.
przez Orion- 1 odpowiedź
- 850 wyświetleń
Skuter niedawno zakupiony, używany. Po przywozie przez handlarza, z lawety zjechał i zaparkował w garażu, samodzielnie tzn. odpalił i wjechał. Po kilku dniach chciałem go uruchomić i kicha. Owszem kręci ale nic więcej. O dziwo można go uruchomić bez kluczyka, nawet jak boczna stopka jest w pozycji open a tak nie było.. We wtorek chciałem go zawieźć do mechanika na dokładny przegląd. A tu przyjdzie dzwonić do poprzedniego właściciela, jakieś sugestie co to mogło się stać.
Ostatnia odpowiedź: Orion, 2 Kwietnia 2020 -
Gniazdo do kompa
przez uno0- 0 odpowiedzi
- 9.4 tys. wyświetleń
Posiadam X- maxa 125 rocznik 2012....czy ktoś ma i ewentualnie może dać zdjęcie jak wygląda gniazdo wejścia do kompa....
Ostatnia odpowiedź: uno0, 26 Marca 2020 -
korek spustowy Oleju Przekładniowego
przez Baxior- 6 odpowiedzi
- 1.3 tys. wyświetleń
pomocy gdzie jest korek spustowy Oleju Przekładniowego w burgmane 125
Ostatnia odpowiedź: wazzki, 20 Marca 2020 -
chwilowa zadyszka/dławienie burgman 125 2009
przez jaxton- 3 odpowiedzi
- 1.2 tys. wyświetleń
Witajcie. Sprawa jest następująca: wyjechalem dzisiaj moim burkiem 125 (2009 rok) i po kilkudziesięciu km, podczas ruszania (nie od samego dolu i startu) cos go dławi. Jadąc np 90 km/h puszcze gaz, po kilku sek zacinam manetke i to samo. nie dzieje sie to za kazdym razem, ale czesto. na postoju to samo. rozkreca sie, przydlawi go i dalej ok. jezdzilem juz kilka razy w tym roku a dzisiaj takie numery. podpowie ktos, gdzie szukac przyczyny? paliwo/filtr/swieca...nie wiem pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: Krzychu32, 5 Marca 2020