Dział "125"
Tutaj piszemy o wszystkim co związane z Maxi- Skuterami klasy 125 ccm
-
czarna swieca burgman 125
przez Klakier 8059- 10 odpowiedzi
- 4.2 tys. wyświetleń
Witam wszystkich. w moim burgmanie 125 05r gaznik keihin ciagle jest czarna swieca (okopcona), ssanie sie wylancza bo po chwili spada z obrotow, krecilem powietrzem we wszelakie pozycje i swieca nadal czarna i co dalej z tym zrobic? wydaje mi sie ze pasowalo by zmniejszyc mu ilosc paliwa poprzez przestawienie iglicy ale w tym gazniku iglica jest na stale i brak jakiejkolwiek regulacji. a drugie moje pytanie co to za element jest wkrecony od dolu gaznika? wyglada jak jakis czujnik temperatury...co to i do czego to sluzy. z gory dzieki za pomoc
Ostatnia odpowiedź: Klakier 8059, 6 Sierpnia 2017 -
Jakie rolki i pasek Burgman
przez Klakier 8059- 0 odpowiedzi
- 1.1 tys. wyświetleń
Witam wszystkich. Chcialbym w moim Burgmanie 125 2005r wymienic pasek i rolki. Wie ktos z was moze jaki jest wymiar rolek i ich waga oraz rozmiar paska?
Ostatnia odpowiedź: Klakier 8059, 6 Sierpnia 2017 -
Kymco X-Town - poszukiwana instrukcja obsługi
przez camil- 0 odpowiedzi
- 923 wyświetleń
Cześć, jak w temacie, kupiłem skuter z drugiej ręki i instrukcji nie posiadał, a nawet gdyby, po francusku by mnie nie urządzała Potrzebuję PL lub EN, może orientujecie się, czy można gdzieś pobrać instrukcje w formie elektronicznej? Z góry dzięki za jakiekolwiek info w temacie. -- Pozdrowienia Camil
Ostatnia odpowiedź: camil, 2 Sierpnia 2017 -
Sym gts 125 hałas napędu (sprzęgła?)
przez 23wesdxc- 6 odpowiedzi
- 1.7 tys. wyświetleń
Cześć. Rozgrzebałem dzisiaj napęd bo od jakiegoś czasu glośno działa i czasem jakieś brzęczenie sie wydobywa raczej gdzieś okolicy sprzęgła. Nagrałem filmik, może ktoś ma koncepcję co to tak hałasuje i wie co trzeba wymienić?
Ostatnia odpowiedź: 23wesdxc, 24 Lipca 2017 -
Burgman 125 na Facebook
przez tomasz01- 3 odpowiedzi
- 1 tys. wyświetleń
Gdy zastanawiałem się nad zakupem Burgmana 125, brakowało mi jednego miejsca gdzie można popytać i poczytać o Burgmanie 125. Jako, że klasa 125 jest coraz popularniejsza w Polsce, a Burgman jest popularnym sprzętem, postanowiłem założyć profil gdzie będę mógł opisać sswoje problemy i wątpliwości a także dać szansę innym na zadanie pytań i być może wspólne rozwiązanie problemów. W mojej ocenie Facebook jest aktualnie na tyle popularny iż taki profil może być pomocny. Co Wy na to? Burgman 125 na Facebook
Ostatnia odpowiedź: tomasz01, 17 Lipca 2017 -
Serwis (przegląd) Burgmana 125 K9 na nowy sezon
przez MaxiSport- 16 odpowiedzi
- 11.9 tys. wyświetleń
Witam, chciałem wymienić olej silnikowy na nowy sezon, prosił bym o pomoc jaki olej mam kupić i ile tego oleju, jakiej firmy i jakie parametry musi posiadać olej, dodam ze posiadam Burgmana 125 K9, chciałem tez wymienić filtr oleju, filtr powietrza, czy jest sens wymieniać filtr paliwa? chciałem tez wymienić świecę oraz pasek napędowy czy przy wymianie paska muszę jeszcze coś wymienić? proszę o pomoc i podpowiedz czy coś jeszcze przydało by się wymienić na nowy sezon. Pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: Vince, 5 Lipca 2017 -
honda s wing problem pomocy
przez olo215- 1 odpowiedź
- 1.1 tys. wyświetleń
Witam mam problem z moim jednośladem, mianowicie nigdy mnie nie zawiódł aż do dziś jadąc około 90 km/h usłyszałem hałas w okolicy napędu (rozrusznik nie chciał kręcić podobny hałas jak będiks w aucie) pomyślałem że to może pasek skuter nagle przestał chodzić po ściągnięciu do domu odkręciłem osłonę paska wszystko wygłąda ok ale pasek jest lużny ale rozrusznik kręci co to może być ?proszę o pomoc
Ostatnia odpowiedź: szakal, 2 Lipca 2017 -
Smar tuleja wariatora
przez zaba371- 2 odpowiedzi
- 3.9 tys. wyświetleń
witam pytanko brzmi: czy powinno sie smarowac tuleje wariatora pomieszy os silnika a tuleja i tuleja wario ?? bo rolki mysle ze lepiej jak na sucho chodzą i jesli tak to jaki smarem ?? bo pewnie napewno jak dajemy to delikatnie zeby nie wywaliło go na talerze
Ostatnia odpowiedź: zaba371, 1 Lipca 2017 -
Rząd chce wycofać 125ccm na kat. B ?
przez ArturSYM- 5 odpowiedzi
- 1.2 tys. wyświetleń
http://www.jednoslad.pl/komisja-infrastruktury-chce-wycofac-przepisy-dotyczace-motocykli-125-na-kategorie-b-winne-statystyki/ Kolejny wspaniały pomysł naszego rządu :/
Ostatnia odpowiedź: Yarorot, 30 Czerwca 2017 -
Automat ssania Piaggio MP3 2007
przez marcin.kmo- 6 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
Witam czy może zamawiał ktoś automat ssania do piaggio mp3 125ccm niestety nigdzie nie mogę go znaleźć, może pasuje z jakiś innych modeli?
Ostatnia odpowiedź: marcin.kmo, 28 Czerwca 2017 -
X-Max 2009 - zakup, na co zwrócić uwagę
przez bartwaw- 8 odpowiedzi
- 3.3 tys. wyświetleń
Przymierzam się do zakupu X-Max. Będzie to mój pierwszy motor. Znalazłem taką z 2009. Niby 17tkm. Jakoś z założenia wychodzę, że stan licznika ma się zazwyczaj nijak do stanu faktycznego. A to co opowiadają handlarze.... Mam pytanie, na co zwracać uwagę przy zakupie. To co wiem: 1. amortyzatory - czy nie przeciekają 2. Silnik, czy nie ma gdzieś wycieków 3. oczywiście czy jedzie prosto Będę jechał z kolegą co już kilka dużych motorów przerobił. Jednak może jest coś na co warto szczególnie zwrócić uwagę a szczególnie przy X-Max ?
Ostatnia odpowiedź: bartwaw, 27 Czerwca 2017 -
Wariator luz, brzeczenie Pantheon
przez zaba371- 5 odpowiedzi
- 3.4 tys. wyświetleń
Na początek Witam cześć i czołem jestem tu nowy i jestem tez nowym posiadaczem Hondy Pantheon 125 2003r i mam pare pytan do posiadaczy skuterow bo jest to moj pierwszy skuter wiec jeszcze sie nie orientuje , a wiec na początek czy w panteonie 4t silnik ma oznaczenia GY6 bo jak patrzyłem czesci to widziałem takie oznaczenia ?? A co do wariatora to podczas jazdu i delikatnego dodawania gazu czy tez jadac jednostajnie słychac takie brzeczenie, dodam ze mam "delikatny" luz na wariatorze a moze i nie delikatny niewiem czy wario ma byc z zerowym luzem czy tez moze byc luz (delikatny w sensie ze rusza sie mysle ze jakis szczelinomiesz jakis najcieńszy bym wsunął ) …
Ostatnia odpowiedź: zaba371, 25 Czerwca 2017 -
Odpowietrzenie tylnego hamulca Xevo
przez blaz- 12 odpowiedzi
- 6 tys. wyświetleń
Witam Potrzebuje kolejnej porady, tym razem mam problem z odpowietrzeniem tylnego hamulca w Piaggio Xevo 125. zacisk jest dwutloczkowy. Problem jest taki,że i od dołu wstrzykujac płyn, jak i od góry przelewajac ze dwie butelki hamulec ciagle jest miękki. Na tyle,że dochodzi do rączki. Kilka naciśnięc i delikatnie twardnieje,ale prawie nic,a po chwili i tak znów dochodzi klamka do rączki.Rozbieralem zacisk, jest jak nowy, skuter 2013r 10tys przebiegu,nasmarowalem tloczki wszystko lekko chodzi a odpowietrzyc się nie da. Pompka jest ok,podpialem do niej przód i od razu klamka twarda.Moze jakieś pomysły? PS. moze ktoś wie po co w tym skuterze lampka check,ktora gaśnie po ch…
Ostatnia odpowiedź: brynio, 21 Czerwca 2017 -
Xmax 125 traci moc
przez blackbox- 0 odpowiedzi
- 996 wyświetleń
Witam Was serdecznie. Nowy na forum więc jak dubluję temat to z góry sorry. Posiadam xmaxa 125 z 2006. Od jakiegoś miesiąca borykam się z taką przypadłością. Jadąc do 110km/h jest wszystko ok powyżej traci moc i nie reaguje na manetkę gazu. Zwalnia do ok 30km/h i odzyskuje moc. Czasem zatrzymuję się i jak dodaję gazu słychać strzały z wydechu (prawie jak WRC Zdarzyło się też, że zgasł po zatrzymaniu, ale po uruchomieniu wszystko wraca do normy jedzie normalnie do 110, potem abarot to samo coś jak odcięcie zapłonu ale nie gaśnie tylko traci moc. Kiedyś miałem podobnie, ale po zimie wtedy po zalaniu świeżym paliwem problem zniknął. Lałem Stp al…
Ostatnia odpowiedź: blackbox, 21 Czerwca 2017 -
yamaha beluga 125
przez rafael356- 0 odpowiedzi
- 1.2 tys. wyświetleń
witam wszystkich,jestem tu nowy mam na imie Robert,facet juz w średnim wieku,od bardzo krótkiej chwili jestem posiadaczem w/w yamachy,możecie mi panowie powiedzieć z którego innego modelu tegoż producenta będą pasować części silnikowe,jaki jest symbol silnika? za wszelkie wyczerpujące info będę wdzięczny ,zamierzam odrestaurować ten już raczej mało spotykany skuter,no i jak nic do tej pory bardzo przypadł mi do gustu,pozdrawiam wszystkich fanów motoryzacji
Ostatnia odpowiedź: rafael356, 6 Czerwca 2017 -
Kymco - różnice 'GrandDink' a 'Miler'
przez Tom- 9 odpowiedzi
- 2.1 tys. wyświetleń
Witam. Czy ktoś może wie jakie są różnice między 'Kymco Grand Dink' a 'Kymco Miler' ? Oba oczywiście 125. Wizualnie wyglądają tak samo, ale o GrandDink słychać więcej niż o Miler.
Ostatnia odpowiedź: Tom, 3 Czerwca 2017 -
Czy klamki od T Max pasują do X Max (akcesoryjne)
przez thales- 0 odpowiedzi
- 843 wyświetleń
Zamówiłem sobie manetki Barracuda i przy okazji chciałem złożyć zamówienie na klamki,żeby były w tym samym kolorze.Sprzedawca jednak uczciwie zaznaczył,że ma klamki do T Max i nie wie czy one pasują do X Max.Pytam więc w salonie.Tam mówią,że nie pasują.Piszę do firmy tuningowej co sprzedaje takie klamki i tam mi mówią,że pasują też do X Max.Mógłbym sobie kupić właśnie od nich ale jest widoczna różnica w odcieniu złotego a chciałem właśnie tytanowo-złote. I mam ból,jeden nie wie,drugi mówi,że nie pasują a trzeci,że pasują.Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o radę. Znalazłem jeszcze takie klamki i te mają dodatkowo jakąś końcówkę ale tam z kolei nie mogę się …
Ostatnia odpowiedź: thales, 1 Czerwca 2017 -
x-max 125 abs się pali
przez krzysgier- 5 odpowiedzi
- 5.5 tys. wyświetleń
Witam. Mam do znawców Xmaxa zapytanie o kontrolkę ABS. Rozebrałem skuter do malowania plastików i byc może błędem było umycie skuta karcherem. Teraz po złożeniu pali mi się ABS i w trakcie hamowania nie działa ABS. Czy w Xmaxie są gdzieś bezpieczniki ? czy macie jakieś sugestie co może być przyczyną?
Ostatnia odpowiedź: krzysgier, 1 Czerwca 2017 -
SYM GTS nowy kontra stary. Krótkie porównanie
przez Symtom- 21 odpowiedzi
- 5.2 tys. wyświetleń
Dzień dobry! Przez krótki czas miałem dwa GTS'y 125 nowyi ten starszy -EVO. Pooglądałem, pojeździłem i wyszło, że nowe nie koniecznie jest lepsze. Jak to wygląda. Nowy, nieco bardziej sportowy poprzez zadartą do góry „dupkę”, zadarte w górę oczy jakby je wyciągnęło od szalonej prędkości . Modny wydech czarny mat z dużą osłoną (grzeje się pierońsko – katalizator) lekko podniesiony do góry, też na sportowo. Tylna lampa zespolona z kierunkami zajmuje cały tylny pas, ostro ścięta w dół, bardzo ładna. Koła ładniejsze niż w starym, tam wyglądają jak powiększone kółka od wózka dziecięcego. Licznik bardzo nowoczesny, 4 zegary podświetlone na niebieskawo prezen…
Ostatnia odpowiedź: Wombat, 29 Maja 2017 -
HONDA PANTHEON 125 4T
przez DIAMANDA2002- 15 odpowiedzi
- 8.2 tys. wyświetleń
Witam ! Potrzebuję trochę info o Pantheonie 4T (2004) Honda ma przejechane około 20 ty?. jestem jej wła?cicielem od około miesi?ca. Została sprowadzona z UK. Byłem w serwisie i jestem umówiony na wymianę klocy, wymieniłem ?wieczuszkę, podobno sa do wymiany uszczelniacze amorów (300 zyla), no i Ľe trzeba zrobi? regulację zaworów. Czy macie jakie? do?wiadczenia w naprawach takiego Pantheona ? Na co powinienem przedewszystkim zwrucić uwagę po takim zakupie ? Dodam Ľe rok stała w garaĽu. I czy ma ktos jakikolwiek MANUAL do niej ? Szukam, szukam, i juz mnie to wkurza..... PZDR, i dzięki za pomoc ! P.S. Wczoraj pojawiło mi się takie zjawisko, Ľe jak odkręcam na max…
Ostatnia odpowiedź: KriSSo, 27 Maja 2017 -
Piaggio mp3
przez damian smoczynski- 13 odpowiedzi
- 4.8 tys. wyświetleń
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum i jak to zwykle bywa " nowy " o razu ma pytanie ... Czy ktoś z Was posiada lub wie gdzie można zdobyć instrukcję obsługi w języku polskim do Piaggio mp3 ? Za wszelką podpowiedź będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Damian.
Ostatnia odpowiedź: Wombat, 6 Kwietnia 2017 -
Yamaha Cygnus X 125 - proszę o informacje
przez Barteq- 14 odpowiedzi
- 10.5 tys. wyświetleń
Jestem od stycznia tego roku posiadaczem mini-maxi skutera jakim jest Yamaha Cygnus X 125 z 2006 roku (na gaźniku). Niestety, nic więcej o nim nie wiem. Rozbieranie chińskich skuterów dla mnie nie stanowi żadnego problemu, niestety ten sprzęt jakoś mnie przerasta... Chciałbym uzyskać kilka informacji na temat swojego skutera: - jaki jest silnik montowany w tym skuterze? (chodzi o symbol) - czy jest jakaś możliwość podniesienia nieco osiągów? (proszę nie pisać "kup sobie inny skuter") - jaki olej powinno się lać do silnika a jaki do przekładni i co ile? - jakie dystanse można przejeżdżać nim na raz nie narażając silnika na awarię (chłodzony powietrzem) Jeśli przyjd…
Ostatnia odpowiedź: maciek111, 26 Marca 2017 -
x max 125 rozbiórka
przez Hetmann- 1 odpowiedź
- 1.5 tys. wyświetleń
witam ponownie czy posiada ktoś rysunki, instrukcje jak zdemontować części lakierowane? muszę zdjąć lakierowane (do oklejenia) plastiki co są pod podnóżkami (łyżwa) i dobrze byłoby nie połamac niczego. Ktos pomoże?
Ostatnia odpowiedź: Tomii, 10 Marca 2017 -
Tabliczka znamionowa Burgman UH-125 2008
przez kropkacompl- 10 odpowiedzi
- 13.1 tys. wyświetleń
Witam Mam prośbę do właścicieli wyżej wymienionego modelu ( Burgman UH-125 K7 ). Potrzebuję zdjęcie tabliczki znamionowej i miejsca w którym ona się znajduje w Waszej maszynie. Nie mogę znaleźć takowej tabliczki u siebie / diagnosta też nie potrafił mi pomóc. Chcę ją sobie dorobić, ale potrzebuję coś na wzór i informacje z danymi jakie tam się znajdują ( oczywiście po za VIN-em ) oraz miejsce gdzie ją umieścić. Pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: zaciur99, 8 Marca 2017 -
SYM gts 125i evo 2011r. opinie
przez Lymok- 2 odpowiedzi
- 1.7 tys. wyświetleń
Witam, brat ma zamiar kupić sobie jakiś skuterek 125, jego znajomy ma SYM gts 125i evo 2011r. na sprzedaż, przebieg 30 tyś. cena to około 4500 zł. jedyny mankament to że musi wymienić tłumnik bo dziurawy. wycieków nie ma, opony ok, tarcze, klocki ok, pali na dotyk zimny i ciepły, obroty nie falują. Pytanie czy z motorkiem nie ma problemów, jak jest z eksploatacją? Przebieg nie jest duży jak na 125cc ? Pozdro.
Ostatnia odpowiedź: Daro75, 27 Lutego 2017