Skocz do zawarto艣ci
Forum Burgmania
  • 0

Honda pantheon 4t 125 remont silnika

Pytanie

Opublikowano

witam kupi艂em honde pantheon na pocz膮tku sezonu i okaza艂o sie ze bierze olej na tysiac km jakies 300ml i z silnika wychodzi jakies brzeczenie jakby cos bylo luzne i rezonowa艂, mys艂a艂em ze to wariator ale kupi艂em nowy ca艂y zestaw rms i dalej to samo wiec to cos w silniku i planuje po sezonie rozbierac silnik i go robi膰 albo tez wstawic cylinder z t艂okiem 150 i czy bede musia艂 zmieniac tez modu艂 zap艂onowy czy na 125 module bedzie okej ?? ktos robi艂 co艣 takiego

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Tylko pami臋taj 偶eby wymieni膰 te偶 uszczelniacze zawor贸w a stuki mo偶esz mie膰 tez z powodu luzu korbowodu na wale, a odno艣nie modu艂u to nie wiem na 100 %聽 ale mo偶e by膰 konieczno艣膰 wymiany bo ju偶 masz inn膮 pojemno艣膰 a co za tym idzie to jest te偶 inna dawka paliwa wzgl臋dem zasysanego powietrza.

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Modu艂聽jest uniwersalny.(125/150 czy nawet 180). 聽Siorbanie oleju - t艂ok&cyl.(pier艣cienie) do wymiany. Przy okazji wymieni膰 uszczelniacze zaworowe. Jak ju偶 naprawa, to rozbi贸rka:unsure:.聽Sprawd藕 korbow贸d-luzy na stopie i g艂贸wce, oraz stan 艂o偶ysk. Ja spotka艂em si臋 u mnie z objawem "brz臋czenia" - poluzowana 艣ruba mocuj膮ca sprz臋g艂o jednokierunkowe na osi silnika, jednak rozbi贸rka silnika celem diagnozy wskazana...powody mog膮 by膰 r贸偶ne...;)

• 0
Opublikowano

no z tym braniem oleju to nastawiam sie na remonot silnika t艂ok, pierscienie, cylinder i ocywiscie uszczelniacze a i posprawdzam 艂ozyska i ca艂a reszte a ta sruba na sprzegle to nie bo rozbiera艂em ca艂e i smarowa艂em tam talerze itd. i brzeczenie jak by艂o to i jest takze sie okaze jak rozbiore co tam dodatkowo brzeczy

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, zaba371 napisa艂:

no z tym braniem oleju to nastawiam sie na remonot silnika t艂ok, pierscienie, cylinder i ocywiscie uszczelniacze a i posprawdzam 艂ozyska i ca艂a reszte a ta sruba na sprzegle to nie bo rozbiera艂em ca艂e i smarowa艂em tam talerze itd. i brzeczenie jak by艂o to i jest takze sie okaze jak rozbiore co tam dodatkowo brzeczy

Jaki przebieg ma Honda?

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

By膰聽mo偶e, 偶e za "brz臋czenie" odpowiada 艂o偶ysko na wale. (z regu艂y najszybciej "siada" te od strony wario), ew. zesp贸艂 korbowy. (lub co艣 lu藕nego spoza silnika :huh:). Jak przebieg spory, to rozbi贸rka i remoncik, a potem.....:D!scooter!jump.聽;)

• 0
Opublikowano

teaz ma 20 tys jak kupi艂em mia艂a nieca艂e 19 tys, w kufrze jest nalepka ze w 2013r mia艂 14036 km przy zmianie oleju, jak go kupi艂em na pocz膮tku sezonu to nie by艂 skuter pewnego roku w kraju wiec moze i tyle ma :D ale dlaczego ten olej siorbie ?? moze ktos oleju za duzo wla艂 i uszczelniacze wywali艂o ? bo pali na dotyk czy ciep艂y czy zimny i buja sie do 108km/h licznikowo

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Przy wywalonym uszczelnieniu - zfajdany by艂 by nap臋d lub magneto. Sprawd藕聽simmery na wale. Jak wygl膮da odma? Przy je藕dzie ostrej te偶 trzeba si臋 liczy膰 z "wzmo偶onym piciem". Je偶eli ju偶 za du偶o no to jaki艣 pier艣cie艅 mo偶e zapieczony jest...tuleja cylindrowa wymiaru nie trzyma...nic, tylko sprawdzi膰 "organoleptycznie";). A tak og贸lnie, to 125 z regu艂y "wysilane" s膮...:ninja:;)聽wi臋c...

• 0
Opublikowano
21 godzin temu, zaba371 napisa艂:

teaz ma 20 tys jak kupi艂em mia艂a nieca艂e 19 tys, w kufrze jest nalepka ze w 2013r mia艂 14036 km przy zmianie oleju, jak go kupi艂em na pocz膮tku sezonu to nie by艂 skuter pewnego roku w kraju wiec moze i tyle ma :D ale dlaczego ten olej siorbie ?? moze ktos oleju za duzo wla艂 i uszczelniacze wywali艂o ? bo pali na dotyk czy ciep艂y czy zimny i buja sie do 108km/h licznikowo

20k i ju偶 remont? W Hondzie? Co艣 to nie tak....

• 0
Opublikowano

chodzi艂o mi o uszczelniacze zaworowe :D a czy remont czy nie to sie okaze jak sie wezme za to :D ale to w sezonie zimowym :D a puki co dolewam oliwy co jakis czas :D no tez mi sie wydaje ze w markowym skuterze za wczesnie na remont ale kto wie od nowo艣ci go nie mam,聽 oby to tylko jakies pierdo艂y

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...