Dział "125"
Tutaj piszemy o wszystkim co związane z Maxi- Skuterami klasy 125 ccm
-
,,Turbo,, w Kymco Downtown 125
przez Janek63- 4 odpowiedzi
- 1.4 tys. wyświetleń
Dzień dobry. Mam od tygodnia Kymco Downtown 125. Czy charakterystyczny gwizd w silniku lub przekładni, niczym ,,turbo,, w trakcie jazdy, to rzecz normalna? Pozdrawiam!!
Ostatnia odpowiedź: Sqad, 3 Sierpnia 2018 -
Lekko metaliczny dźwięk podczas przyspieszania honda swing125
przez Amstafftbu- 1 odpowiedź
- 1 tys. wyświetleń
Cześć Ostatnio zwróciłem na to uwagę. Nie wiem czy od tygodnia może od miesiąca ale pojawił się metaliczny dźwięk podczas przyspieszania i zastanawia mnie to cóż się dzieje. Oleje wymieniam po 3 tyś, ostatnio i przekladniowy zmieniłem. Macie pomysł? Honda swing 125 lub Fes125 jak kto woli. Pzdr
Ostatnia odpowiedź: kenobi, 23 Lipca 2018 -
- 11 odpowiedzi
- 4.1 tys. wyświetleń
Witam Koledzy, Zgodnie z tematem, wracałem dziś z pracy skuterem Honda S Wing 125 4T, 2007r, rozpędziłem się do około 110km/h (prędkość max z górki), po czym skuter zgasł i nie chce odpalić. Po przekręceniu zapłonu słychać przekaźniki itp, rozrusznik kręci ale w ogóle nie łapie,na desce nic nie mruga . Od czego rozpocząć przegląd, co mogło się uszkodzić ? Wykonałem wstępnie następujące czynności: -sprawdziłem świece, jest iskra -świeca mokra od paliwa -przyłożyłem palec aby sprawdzić ''kompresję'', dmucha, ale czy odpowiednio -sprawdziłem filtr powietrza, Dalej bez efektu. Z góry dziękuję za wszelkie…
Ostatnia odpowiedź: dr.big, 11 Lipca 2018 -
Piaggio X8 - rozpiska żarówek
przez kuba_kubi- 2 odpowiedzi
- 2.2 tys. wyświetleń
Witam, czy ktoś z forumowiczów posiada rozpiskę gdzie i jakie żarówki były montowane w X8? Chciałbym dać odetchnąć trochę akumulatorowi i cześć z nich wymienić na ledy jednak nigdzie nie mogę takiej informacji odszukać.
Ostatnia odpowiedź: kuba_kubi, 9 Lipca 2018 -
Honda s-wing 15
przez sirturek- 0 odpowiedzi
- 4.8 tys. wyświetleń
Mam problem z hondą s-wing 125. Skuter nie odpala, iskra jest, paliwo podaje, kompresja 10 bar na zimno, rozrząd w porządku i juz mi się pomysły skończyły. Klin na wale wydaje się być ok. Jak ustawie tłok w gmp to w okienku pokazuje się znak na kole magnesowym. Wydaje sie tak jakby był zapłon przestawiony, ale jak to może byc możliwe? Przy próbie odpalania spaliny idą z odmy do airboxa i nawet nie ma ochoty "zagadać". Macie może jakieś sugestie? ECU po zwarciu zworków wyświetla bład 23 czyli oxygen sensor.
Ostatnia odpowiedź: sirturek, 5 Lipca 2018 -
Uchwyt na telefon
przez kuba_kubi- 15 odpowiedzi
- 4.5 tys. wyświetleń
Czy ktoś może doradzić jakiś fajne i pewny uchwyt do telefonu by pasował do X8?
Ostatnia odpowiedź: Yazinz, 29 Czerwca 2018 -
Wymiana paska w Burgman k7 125
przez zaciur99- 3 odpowiedzi
- 2.4 tys. wyświetleń
Witam tak jak w tytule pek mi pasek, czy wymiana paska jest bqrdzo skomplikowana? Czy lepiej udać się do serwisu? Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Ostatnia odpowiedź: fazi-marek, 28 Czerwca 2018 -
Oświęcim i okolice wyważanie kół 13 cali 1 2
przez Kolec- 33 odpowiedzi
- 3.2 tys. wyświetleń
Wie ktoś mozę,gdzie w okolicach oświęcimia wyważę koło skutera 13 cali ? mocowanie na wałek 12 mm.
Ostatnia odpowiedź: Cairo, 24 Czerwca 2018 -
Aprilia Atlantic 125cm3 prędkość maksymalna
przez Kristofero- 5 odpowiedzi
- 2.2 tys. wyświetleń
Sluchajcie takie pytanie. Mój skuter jest z 2005 roku moc 13,6KM(nowsze mają chyba 15KM). Prędkość maksymalna na prostej drodze oscyluje w granicach 105km/h lilcznikowo. Jak wyskoczylem na ekspresówkę jadąc za vanem osiągnąłem 110km/h licznikowo według wskazań gps max było 102km/h. Mam wrażenie że jak mam manetkę odkręconą na 3/4 a daje max to nie ma różnicy w obrotach i prędkości. Czy to normalne?Nie wiem ile obrotów mam przy maksymalnej prędkości bo nie mam obrotomierza. Jeżeli chodzi o przyspieszenie to do 100km/h na godzinę idzie bardzo żwawo. Przebieg 33 tyś sprowadzony ze Szwajcarii, gaźnikowiec. Na you tubie są filmy że i 120 licznikowo leci ale czy to na oryginaln…
Ostatnia odpowiedź: tomekmajesty, 13 Czerwca 2018 -
Piaggio X9 125cc - zachowanie podczas jazdy
przez Woolfski- 16 odpowiedzi
- 8.8 tys. wyświetleń
Witam wszystkich serdecznie. Jestem szczęśliwym właścicielem Piaggio x9, a jednak mam mała zagwozdkę z moim skuterem, a mianowicie od prędkości 30km/h do 70km/h odczuwam coś jakbym jechał po niewielkich poprzecznych nierównościach po przekroczeniu 80 to blenduje się i mija. Niby był w serwisie, ale mechanik skupił się na kłopotach z silnikiem i nie sądzę, żeby to zauważył. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? Czy to mogą być łożyska przedniego koła? (tył był wymieniany) z góry dziękuję za podpowiedź.
Ostatnia odpowiedź: jakub.imiola, 7 Czerwca 2018 -
Piaggio x9 125 05r- zasięg na baku?
przez jakub.imiola- 7 odpowiedzi
- 2.6 tys. wyświetleń
Witam ,maxi skuter kupiłem z niedziałającym wskaźnikiem paliwa,mam pytanie jaki jest średni zasięg na pełnym baku pozdrawiam. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka
Ostatnia odpowiedź: Dilbertw, 6 Czerwca 2018 -
xmax xcity 125cc na 183cc
przez guzik- 5 odpowiedzi
- 6.9 tys. wyświetleń
Prawdopodobnie szykuje mi się wymiana tłoka z cylindrem, myślę czy nie kupić lepiej od oryginalnego zestawu, malossi albo innej firmy 183cc. Ktoś z Was miał już doświadczenia w tym temacie? Nie wiem jak to jeździ w praktyce. Jakieś wykresy poznajdywałem ale nie wiem czy to w ogóle idzie odczuć jak się jedzie. http://www.athenaparts.com/files/pdfs/P400485100045-YAMAHA-X-MAX_125_2006-2012_ING.pdf
Ostatnia odpowiedź: Michal16, 28 Maja 2018 -
Piaggio x9 evolution problem z przyspieszeniem
przez mariorr- 0 odpowiedzi
- 805 wyświetleń
Witam jestem swierzakiem jeśli chodzi o skutery i mam pytanie odnośnie przyspieszenia skuter startuje w okolicach 3.5 tys obrotów rozpędza się do jakieś 45 obroty spadają z 7.5 na 6 i dostaje delikatnego mula powoli się rozpedza vmax 118 licznikowe wymienione rolki na nowe 7.4 g pasek i sprezyna centralna kupiłem biała malossi orginalna peknieta byla gaznik wyczyszczony wyregulowany co może być powodem tego objawu
Ostatnia odpowiedź: mariorr, 26 Maja 2018 -
Yamaha xmax 125 rozstaw osi
przez kuba8484- 0 odpowiedzi
- 805 wyświetleń
Cześć. Jestem posiadaczem Yamaha Xmax 125 2006r. W ostatnim czasie zauważyłem że błotnik przedniego koła obciera o nadwozie. Wygląda na przesunięte przednie koło. W sieci źródła podają że rozstaw osi wynosi 152,5cm lub inne źródło 154,5 nijak się to ma do moich 150,5cm. Mam prośbę możecie zmierzyć swoje xmaxy i podać realne wymiary? Wydaje mi się że półka jest krzywa bądź sztyca..
Ostatnia odpowiedź: kuba8484, 26 Maja 2018 -
X-Town, czy Downtown?
przez jasiowy- 6 odpowiedzi
- 4.3 tys. wyświetleń
Witam, Po tym jak dwa lata temu posypał mi się rozrząd w moim Symie odpuściłem sobie skutery. Ale to cały czas za mną chodzi. Poczucie wolności na dwóch kółkach uzależnia Planuje zakup nowego X-Towna lub Downtowna. X-Town z wyprzedaży rocznika 2017 można kupić za 13900, a Downtown (nie ten nowy model) można kupić pod Warszawą u oficjalnego dilera za 14900 z tym, że rocznik 2016 (czyli stał u niego 2 lata i się nie sprzedał?). Niestety na New Downtown'a szkoda mi kasy. 17 - 18 tys. to trochę za dużo jak na 125 cc, bo za niewiele więcej już są 350 cc, tylko musiałbym zrobić prawko. I moje dwa pytania do posiadaczy obu modeli. Jaka jest w jednym i drugim prę…
Ostatnia odpowiedź: jasiowy, 25 Maja 2018 -
Wybór 125'tki. Moje typy i prośba o Wasze opinie 1 2
przez striker994- 27 odpowiedzi
- 6.1 tys. wyświetleń
Cześć, Zdecydowałem się na kupno skutera klasy 125. Mam niestety dylemat w wyborze. Chciałbym poprosić doświadczonych kolegów o ich opinie na temat moich typów. Wraz z typami zawrę moje obserwacje. Proszę również o ewentualne wyprowadzenie mnie z błednych wniosków. Satelis 125 I gen (2007-2011) - wtrysk i brak części zamiennych poza ASO. Mylę się? Czy jest możliwość samodzielnej diagnostyki, jak w przypadku aut poprzez OBDII? Poza wersją tradycyjną, korci mnie compressor - warto się w to pchać, faktycznie często pada? Czy ABS stosowany w Satkach jest dobry? Warto za niego dopłacić? X-Evo 125 - Typ na równi z Satkiem. Fajny, duży. Części są. Faktycznie jest wol…
Ostatnia odpowiedź: mastergsm, 24 Maja 2018 -
- 8 odpowiedzi
- 4.4 tys. wyświetleń
Witam mam mały problem z wskazaniami na liczniku mianowicie wyświetla się ze jest max temperatura płynu chłodzącego znaczy się temperatura rośnie prawidłowo, sprawdzałem na postoju przy załączonym na stałe wentylatorze chłodnicy wyświetla ze się gotuje pokazuje tez błąd 016 (usterka czujnika temperatury lub usterka obwodu elektrycznego) czy ktoś z już miał może taki problem i jak go rozwiązał pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: santi, 24 Maja 2018 -
Piaggio X9 125 reset olejowy
przez dembiec- 4 odpowiedzi
- 6.4 tys. wyświetleń
Witam wszystkich serdecznie To Mój pierwszy post gdyż nie dawno zakupiłem X9 Piaggio , moje pytanie dotyczy czy jest opcja zresetowania migających informacji o oleju oraz pasku na elektronicznym wyświetlaczu, jeżeli koło światłem pod pokrywą nie ma guzika do resetowania .... nie wiem czy ktoś go urwał ale rozebrałem lampy i przód i nie ma żadnego luźnego kabla czy były biedne wersje gdzie nie można tego skasować bo widziałem na filmikach że niektórym też miga a nie sądzę ze mając guzik by tego nie zlikwidowali.:) u mnie przestaje po przejechaniu 300m i po odpaleniu znowu się pojawia pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: Gnievko, 21 Maja 2018 -
Do posiadaczy Downtown-a 125
przez Barnej- 25 odpowiedzi
- 7.4 tys. wyświetleń
Czy ktoś z posiadaczy/użytkowników Downtowna 125 może napisać jakie ma obroty na oryginalnych rolkach przy prędkości: 40 km/h 60 km/h 80 km/h 100 km/h Prędkości oczywiście "licznikowe" . Właśnie założyłem nowe rolki dr. Pulley i chciałbym porównać.
Ostatnia odpowiedź: Kymdzak, 20 Maja 2018 -
Xmax 125 po lifcie obroty silnika
przez Misiura- 2 odpowiedzi
- 2.3 tys. wyświetleń
Pytanie zasadnicze do kolegów zasiadających xmaxy 125, Czy w skuterze tego typu tzn.na pasku i o tej pojemności,da się zejść obrotami podczas jazdy poniżej 5000 obrotów? Niewiem czy to normalne, bo u mnie jest tak,że jak jadę 60 km/h -obroty kolo 6-7tys, 80km/h obroty koło 7tys,100km/h lub ponad , Obroty 8tys i więcej. Uważam osobiście że jadąc sobie spokojnie turystycznie 80/90 km/h Fajnie by było mieć obroty w granicach 4/5 tyś... Czy to jest przypadłość wszystkich skuterów?czy tylko pojemności 125?jak jest przy skuterach np.500 cm3?mam wrażenie że ten silniczek się męczy Drugie pytanie....wiem że ze 125 rakiety się zrobi,ale czy jest j…
Ostatnia odpowiedź: ArturSYM, 17 Maja 2018 -
Kymco New Downtown 125 - A Może Coś Innego? 1 2 3
przez HDTeam- 60 odpowiedzi
- 9.4 tys. wyświetleń
Witam! Chyba odżyły szczenięce marzenia o motorze/motocyklu Co prawda za czasów gimnazjalno-licelanych miałem i jeździłem różnej maści motorynkami, po polu nawet jakaś Panonia się trafiła, ale pasja została jakoś zaprzepaszczona, także moje doświadczenia motocyklowe nie są jakieś bogate, ale jednak jeździłem.. Ze względu na gabaryty/mobilność/możliwość jeżdżenia na kat. B taki wstępny, albo właściwie jedyny możliwy wybór padł na skuter do 125 ccm.. Pierwszy wybór 'na gorąco' stety/niestety padł na Honda NSS Forza 125 - byłem nawet w Honda Gdańsk posiedzieć, popatrzeć, pomacać - no bajka, majty oszczane Ale pierwsze emocje t…
Ostatnia odpowiedź: djpj1, 12 Maja 2018 -
Falujace obroty Piaggio x9..
przez Marinos21- 2 odpowiedzi
- 2.2 tys. wyświetleń
Witam serdecznie. Na początku chciałbym zaznaczyć że wyszukiwalem już informacje na temat mego problemu ale nic satysfakcjonujacego nie znalazłem.. Mianowicie.. Problem mam z falujacymi obrotami biegu jałowego, potrafią też samoczynnie wzrosnąć sobie z biegu jałowego do nawet 6 tys.. Bądź przeciwnie po puszczeniu manetki silnik dalej trzyma obroty i nie spadają.. Są też sytuacje że dojeżdżajac do skrzyżowania obroty spadną na tyle że zgaśnie.. Gaźnik czyszczony i regulowany. Bardzo proszę o poradę bądź o jakiś kontakt do konkretnego mechanika z okolic Katowic, Mysłowic, Sosnowca.. Pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: Marinos21, 2 Maja 2018 -
Piaggio x8 125 z 2007 r.
przez szpikulec- 1 odpowiedź
- 777 wyświetleń
Witam,trzy tygodnie temu kupiłem Piaggio x8 125 z 2007 r. sprowadzonego z Francji.Problem polega na tym,że silnik na wolnych obrotach po dosłownie paru minutach na wskazniku temperatury idzie błyskawicznie na maxa .Proszę o poradę
Ostatnia odpowiedź: Rafał t., 1 Maja 2018 -
Xmax 125 rezerwa paliwa
przez Misiura- 7 odpowiedzi
- 3.4 tys. wyświetleń
Witam wszystkich właścicieli xmaxow! Jak wygląda rezerwa paliwa w xmax 125 po lifcie?chce sprawdzić jakie jest spalanie,a nie chce pchać na stację Czy ta ostatnia belka na wskaźniku stanu paliwa,zaczyna mrugać? Będę wdzięczny za wszelkie info!
Ostatnia odpowiedź: Misiura, 21 Kwietnia 2018 -
Piaggio x10 125
przez mastergsm- 3 odpowiedzi
- 8.9 tys. wyświetleń
Witam. Posiadam Paiggio x10 125 2013. Jest to mój nowy nabytek i chciałbym w nim zmienić płyny. Czy ktoś jest mi w stanie napisać ile i ewentualnie oleju wchodzi do silnika i przekładni? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Ostatnia odpowiedź: mastergsm, 18 Kwietnia 2018