Dział "125"
Tutaj piszemy o wszystkim co związane z Maxi- Skuterami klasy 125 ccm
-
Peugeot Satelis 125 Compressor - jak wrażenia?
przez Karooluss- 0 odpowiedzi
- 2.1 tys. wyświetleń
Dzień dobry. Noszę się z zamiarem przesiadki z mojego Malaguta Madisona 3 250 na Satelisa 125 wersja ze sprężarką. Nie powiem Malaguti bardzo dobrze mi służy, ale szukam czegoś kapkę większego lecz z pojemnością do 125 i wygodą jazdy we 2. Ja sam mam niespełna 195 cm wzrostu dlatego dobrze aby było wygodnie na długie trasy. Czy ktoś miał do czynienia ze skuterem Peugeota Satelis 125 Compressor? Czy wrażenia z jazdy można porównać do silnika 250 ? Jak z miejscem? Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
Ostatnia odpowiedź: Karooluss, 7 Czerwca 2014 -
Trochę pytań o technikalie do Piaggio X8 125 1 2
przez SlawoyAMD- 35 odpowiedzi
- 25.9 tys. wyświetleń
Jak już informowałem "klubowiczów", dołączyłem w końcu do "Maxi Maniaków" i zakupiłem Piaggio X8 125ccm (rocznik 2004). Jednak jako "świeżak" mam kilka pytań natury technicznej, jako że jestem w fazie szykowania sprzętu po kupnie do swoich wymagań, czyli ustawień na TipTop... Na razie wymieniłem olej "na płukankę" (jeszcze bez wymiany filtra), bo ten zlany z silnika był czarny, jak smoła (to oczywiście dobrze, bo znaczy że czyścił silnik) i wyczyściłem filtr powietrza i nasączyłem olejem. Umyłem całość, odświeżyłem plastiki i wszystko zaczyna nabierać wyglądu. Zostało mi jeszcze zmienić świecę, płyn w układzie chłodzenia, płyn hamulcowy... No ale teraz zaczynają się sc…
Ostatnia odpowiedź: Kilerfosa, 28 Maja 2014 -
Rolki Burgman 125 k8?
przez dwoogie89- 6 odpowiedzi
- 4.8 tys. wyświetleń
Witam, jaki rozmiar rolek powienien byc w burgmanie 125 2008? Według tabeli podanej w linku na forum 20x15x13g a według innyh danych 20x17 x9,5g? Proszę o pomoc. Pzdr
Ostatnia odpowiedź: dwoogie89, 20 Maja 2014 -
Kymco Agility City 125 1 2 3
przez Tobol- 59 odpowiedzi
- 16.5 tys. wyświetleń
Witam, chwaliłem się już w odpowiednim temacie, że drogą kupna nabyłem nowego Kymco Agility City 125. Zachęcony opiniami o rzekomej bezawaryjności Kymco, niską ceną i spalaniem oraz wysoką praktycznością zdecydowałem się na ten model. Użytkuję go od 15 kwietnia (a właściwie to od dnia następnego od 13). Wcześniej miałem do czynienia z motocyklami (ojcowski TDM 850, poza tym jakaś mała enduro Honda, był też Virago 535), a spośród skuterów posiadałem przed osiemnastką używanego Keewaya Matrix (jak się okazało - mina). Nigdy jednak ani ja, ani ojciec, nie mieliśmy do czynienia z nowym sprzętem. Z tego też powodu kieruję kilka pytań odnośnie sprzętu. Do tej pory nakręciłem …
Ostatnia odpowiedź: szczepanj23, 12 Maja 2014 -
Jak podkręcić osiągi piaggio x9 125
przez koksukowal7- 7 odpowiedzi
- 8.5 tys. wyświetleń
Witam posiadam piaggio x9 evolution 125 z 2003r. Maszynka słabo przyspiesza a v-max to 105km/h z górki. Wie ktoś jak zwiększyć przyspieszenie i v-max.
Ostatnia odpowiedź: pazdzioch, 11 Kwietnia 2014 -
Jakie są różnice w modelach Piaggio x9 125.
przez koksukowal7- 17 odpowiedzi
- 4.4 tys. wyświetleń
Witam posiadam Piaggio x9 evolution 125. Chciałbym wiedzieć jakie różnice są między modelami evolution a zwykłym.
Ostatnia odpowiedź: koksukowal7, 15 Marca 2014 -
Suzuki Burgman An 125 2002r
przez ktosilla- 5 odpowiedzi
- 2 tys. wyświetleń
Witam jestm posiadaczem burgmana z 2002r. Kupiłem używke w sierpniu i myslałem ze bedzie wszystko ok. Silnik miał być po remoncie ale jak sie okazalo był tylko ze przez mechanika który sie nie znał albo miał lewe ręce. W październiku w skuterze cos sie porobiło i z max 90 zrobiło sie 45-50. Wiec postanowiłem oddać go do mechanika, wymienione uszczelki (stare ktos kleił na jakims dziwnym silikonem zamiast kupić nowe), filtry, pierścienie bo nowe(stare) były juz zmeczone , ustawione popychacze (bo wszystko było rozlegulowane) czy jak sie to tam nazywa, wyczyszczony gaźnik. No poprostu wszysko zrobione na tip top, Skuterek szybciej odpala ładnie chodzi, ale problem został.…
Ostatnia odpowiedź: ktosilla, 8 Marca 2014 -
Piaggio X9 125 Czy masa zakończeń na kierownicy ma znaczenie
przez koksukowal7- 2 odpowiedzi
- 1 tys. wyświetleń
Witam. Posiadam Piaggio x9 125 evolution. Na końcu kierownicy znajdują się takie końcówki. Ja miałem czarne a że podobają mi się chromowane to postanowiłem takie kupić. Gdy przyszły okazały się być dużo mniejsze i lżejsze. Czy ich waga może mieć wpływ na prowadzenie?
Ostatnia odpowiedź: pazdzioch, 6 Marca 2014 -
Romet 50ccm
przez Bulba- 4 odpowiedzi
- 1.2 tys. wyświetleń
Troche dla jaj, trochę z nudow a trochę z tęsknoty postanowiliśmy zreanimowac ze szwagrem komarka. Do pelni szczescia potrzebne nam sa dane ile przed gornym ZZ jest zaplon ? (silnik kwadraciak) Guglarka mowi o 3 lub 4 milimetrach. Czy ktos z Was posiada pewne/sprawdzone info ?
Ostatnia odpowiedź: didi, 4 Marca 2014 -
Kymco People One 125i
przez przemas- 5 odpowiedzi
- 3 tys. wyświetleń
Dobre wieści dla wszystkich szukających niedrogiej 125-ki na miasto. Kymco deklaruje dostępność komercyjną w 2013 (choć na oficjalnej stronie nie ma jeszcze tego modelu). Koła - 16" przód, 14" tył Silnik - 125cc z elektronicznym wtryskiem, dwoma wałkami w głowicy i chłodzeniem powietrznym. Dzięki zastosowaniu technologii DIS (Drop Injection System) średnie spalanie ma wynosić 2,1 l/100km. Cena jeszcze nie ustalona, ale sądzę, że będzie mocno konkurencyjna dla Hondy SH 125...
Ostatnia odpowiedź: Nurider, 28 Stycznia 2014 -
Honda Pantheon 125 zatarty silnik
przez Ptachu- 4 odpowiedzi
- 2.5 tys. wyświetleń
Witam jestem tutaj nowy, posiadam skuter marki Honda Pantheon 98 rok 125 cm . Podczas ostatniej podróży pękł mi węzk doprowadzający olej i silnik się zatarł. Szukałem silników na allegro ale żaden mi nie odpowiadał. Mam więc pytanie jaki inny silnik od innego skutera pasował by pod ramę Pantheona ?? . Pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: Urbi, 21 Października 2013 -
Sprawdzanie stanu poziomu oleju w przekładni Piaggio x8 125ccm
przez darecki2059- 6 odpowiedzi
- 8.7 tys. wyświetleń
Witam szanownych forumowiczów. Mam oto takie pytanie. W tylnej przekładni napedowej znajduje sie plastikowy bagnet do sprawdzania poziomu oleju. W serwisówce piaggio x9 ( te same silniki i przekładnie) wyczytałem że w silniku o pojemności 125ccm w przekładni ma być oleju do pierwszej kreski na skali bagnetu ok 150ml. Czy sprawdza sie stan na wkręconym bagnecie czy na wykrecony i przyłożonym do otworu wlewowego oleju. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Ostatnia odpowiedź: darecki2059, 30 Września 2013 -
Honda Dylan 125 - spalanie ponad 4,5l !
przez quba22- 7 odpowiedzi
- 1.8 tys. wyświetleń
nieaktualne
Ostatnia odpowiedź: dr.big, 14 Września 2013 -
SYM GTS 125 Światło przeciwgielne
przez Brunio- 0 odpowiedzi
- 839 wyświetleń
Witam. Czy do Syma gts 125 (2006) można zamontować światła przeciwmgielne? (250-ka ma takie światła) Czy można wykorzystać istniejące klosze (lampy), czy trzeba coś zmieniać w instalacji elektrycznej. Pozdrawiam
Ostatnia odpowiedź: Brunio, 5 Sierpnia 2013 -
Burgman UH 125 - ruszanie i przyspieszenie
przez eloziomwaw- 10 odpowiedzi
- 4.8 tys. wyświetleń
Witam, pytanie do użytkowników UH 125... w sumie nie narzekam na prędkość i przyspieszenie bo tak w 6-7 sec. mam 60-70 km/h więc spokojną prędkość do jazy po mieście, jeszcze chwilą i do setki też daje ładnie radę ale martwi mnie to że... - przy ruszaniu trzeba dodać sporo gazu zanim skuter ruszy z miejsca, obroty rosną a maszyna stoi (jeździłem Kimco People 250 i tam tylko dotknie się manetki i tylne koło zaczyna się kręcić) - przy przyspieszaniu (manetka na full) tak do 30 km/h czuć wyrażnie wysprzęglanie, obroty wysokie a ciągnie średnio, od 30 wzwyż już tego nie czuć, idzie jak przeciąg w siatę czy to normalne czy coś jest nie tak z skuterkiem ? ...model 2010 z p…
Ostatnia odpowiedź: Jerry_R, 22 Lipca 2013 -
DAELIM S1 125cc 2009
przez szczolkin- 0 odpowiedzi
- 1.2 tys. wyświetleń
Witam. zna ktos moze dane dotyczace wymiany paska - po jakim przebiegu nalezy go wymienic lub przy jakich wymiarach nadaje sie juz do wymiany? 14tys km na liczniku. w ksiazce nie ma informacji na ten temat a na forum niewiele na temat tego modelu.
Ostatnia odpowiedź: szczolkin, 17 Czerwca 2013 -
Suzuki Epicuro 125 jakie oleje?
przez franz998- 1 odpowiedź
- 1.4 tys. wyświetleń
Witam serdecznie, po zmianie z Hondy Pantheon 125 2T na Suzuki Epicuro 125 4T mam dylemat z doborem oleju do silnika i przekładni. Mało jest jakich kolwiek informacji dotyczących tego modelu,ale zauważyłem że silnik ten jest chyba taki sam jak w burgmanie 125.Wyczytałem,że olej do silnika jest 10W40 i do przekładni też 10W40.Ale do silnika wlałem olej silnikowy a do przekładni przekładniowy 10W40. W instrukcji burgmana jest napisane że do przekładni stosować wysokiej klasy olej silnikowy....I nie wiem,czy nie ma tam pomyłki. Przekładnia wg mnie jest przy tylnym kole i zlałem stary olej o specyficznym zapachu oleju przekładniowego i wlałem nowy przekładniowy. Mam jesz…
Ostatnia odpowiedź: maro99, 12 Czerwca 2013 -
BMW C1 Oleje i smary
przez shade_- 4 odpowiedzi
- 2.5 tys. wyświetleń
na początku zaznaczyć chcę, że znalazłem temat z olejami do C1 na forum, ale informacja dotyczyła tylko lepkości. Z tego co zauważyłem to 15W40 występuje jako półsyntetyk i mineralny, który należy stosować do silnika Rotax'a ? Dokumentacja BMW tego też nie podaje. Przykładowo na stronie Motula znalazłem informacje, że polecają MOTUL 7100 20W-50 ESTER. Podobnie sprawa ma sie z olejem przekładniowym. na forum napisane jest, że olej 10W40 silnikowy. Dokumentacja BMW mówi o specyfikacji API GL4, a wg tej specyfikacji to olej Mineralny 75W90 lub 80W90 w zależności od producenta.
Ostatnia odpowiedź: maro99, 11 Czerwca 2013 -
Olej do lag w 50ccm
przez granat110- 5 odpowiedzi
- 3.7 tys. wyświetleń
Pytanie do kolegów o mniejszych braci maxi skuterów czyli 50 z Chin, ile może tam wchodzić oleju do lag??? u syna okazało się pusto i wypadałoby coś tam wlać.
Ostatnia odpowiedź: granat110, 10 Czerwca 2013 -
PIAGGIO X9 evo 125 - jak się z nim obchodzić
przez Jacekfilipiak- 5 odpowiedzi
- 10.2 tys. wyświetleń
Witam serdecznie.Od kilku dni jestem posiadaczem sprowadzonego z Francji skutera piaggio x9 evolution 125 z 2006 roku i potrzebuje wszelkich informacji na temat urzytkowania,eksploatacji oraz serwisowania tej maszynki.Może ktoś z szanownych Państwa jest posiadaczem takiego skutera lub miał z nim do czynienia a chciałby mi udzielić kilku rad,wskazówek,sugestii to będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Ostatnia odpowiedź: SlawoyAMD, 10 Maja 2013 -
Honda Pantheon 125 - instrukcja
przez promokator- 1 odpowiedź
- 2.8 tys. wyświetleń
Witam, jeśli jest tu szczęśliwy posiadacz tego skutera i wie jak zdemontować owiewki to będę wdzięczy. Muszę dostać się do termostatu. Przeszukałem internet i nie mogłem trafić na instrukcję napraw tego skutera, może tu znajdę pomoc ?
Ostatnia odpowiedź: E.T, 24 Kwietnia 2013 -
Honda Pantheon 125 - jestem tu nowy.
przez franz998- 6 odpowiedzi
- 8.2 tys. wyświetleń
Witam serdecznie! Jestem nowym użytkownikiem skutera honda pantheon 125 z 2002 roku i nowy na tym forum. Zakupiłem taki skuter w kolorze srebrnym,ale niestety podczas transportu przewrócił mi się na bok na przyczepce i pękł boczek podsiedzeniem:( Ogólnie nie jeżdziłem nim jeszcze,ze względu na pogodę,tylko krótka przejażdżka pod domem. Mam do was pytania odnośnie tego skutera,na co trzeba zwracać szczególna uwagę przy nim,jaka ma być proporcja oleju do benzyny(wersja2 T). Co ile wymienia się pasek napędowy,olej w przekladni,jak odpowietrzyć układ chłodzenia.Zamierzam wymienić płyn na nowy. Proszę was o wyrozumiałość i jakiekolwiek dane dotyczące tego skutera,instruk…
Ostatnia odpowiedź: Geni, 24 Kwietnia 2013 -
Jak polepszyć osiągu w Burgmanie UH125 1 2
przez eloziomwaw- 27 odpowiedzi
- 17.6 tys. wyświetleń
Witam, brakuje mocy... kiedyś planuję przesiadke na 400 K3 lub wyżej ale na razie brak funduszy Moje pytanie... jak podnieść moc 125 z 2010 r ? polepszyć osiągi ? znalazłem tłumik... ale trochę drogi http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-wydech-tecnigas-maxi-suzuki-burgman-p-15515-1.html?cPath=18035_35905_35915&sessID=405b789ff3d6c931f00dc3c6fa5c7835 lub http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-wydech-turbo-gmax-suzuki-burgman-125i-150i-p-17271-1.html?cPath=18035_35905_35915&sessID=405b789ff3d6c931f00dc3c6fa5c7835 i wariator, tu cena jeszcze w miarę przystepna http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-wariator-malossi-multivar-2000-suzuki-150cc-p-1…
Ostatnia odpowiedź: Geni, 28 Lutego 2013 -
BMW-C1 na czterech kołach
przez Worlan- 16 odpowiedzi
- 1.5 tys. wyświetleń
Ciekawy patent dla leniwych. Tylko, czy to jest bezpieczne? [media=] [/media]
Ostatnia odpowiedź: Geni, 18 Września 2012 -
rolki dr pulleya yamaha majesty 125
przez krolus9- 1 odpowiedź
- 1.2 tys. wyświetleń
Witam, posiada ktos moze jakkies katalogi rolek dr pulleya. Mianowicie chcialem zamowic w/w rolki do majesty 125 przez ebay, nie wiem jednak za bardzo jakiego powinny byc rozmiaru i ewentualnie jaka waga bylaby najbardziej wlasciwa. Z gory dziekuje za pomoc
Ostatnia odpowiedź: Smuggler, 17 Września 2012