Jerry_R Opublikowano 11 Czerwca 2012 Opublikowano 11 Czerwca 2012 a dokładnie to widzę go ale podświadomość nie karze mi się zatrzymać, jakby ignorując zagrożenie.... Bardzo znane zjawisko, dlatego trzeba jadac na 2oo brac na wszystko poprawke, starac sie byc widocznym, jechac z predkoscia pozwalajaca albo sie zatrzymac, albo ominac wjezdzajace z podporzadkowanej auto. W zjawisku chodzi m.in. o to jak sygnal jest przekazywany do mozgu, jak jest oceniana predkosc jednosladu. Linkowalem kiedys film, gdzie sie to wyjasnia.
Radiolog Opublikowano 11 Czerwca 2012 Opublikowano 11 Czerwca 2012 Jak jade 200 to widząc kogoś chcącego się włączyć do ruchu lub skręcajacego zawsze zwalniam do 40-50 km/h i odbijam łukiem od potencjalnego zagrożenia. Na szczęscie światla w GS-ie dają plus dodatkowe ledy plus odblaski gdzie tylko mozliwe i powiem, że jakiś efekt jest, przynajmniej wiem, kiedy mnie widzą
Klubowicze valdi Opublikowano 11 Czerwca 2012 Klubowicze Opublikowano 11 Czerwca 2012 Padre rychłego powrotu do zdrowia
Klubowicze sonor Opublikowano 11 Czerwca 2012 Klubowicze Opublikowano 11 Czerwca 2012 Czekam na znak - sygnal od zony Marcina (Padre),kiedy bedzie mozna go odwiedzic... bo juz sie wybudzil!!! Tak wiec,Panowie jest dobrze i oby tak dalej...
kropi Opublikowano 11 Czerwca 2012 Opublikowano 11 Czerwca 2012 ...a dokładnie to widzę go ale podświadomość nie karze mi się zatrzymać, jakby ignorując zagrożenie.... Jakoś tak właśnie tłumaczył się kierownik dostawczaka, który zajechał mi drogę skręcając w lewo - widziałem cię, ale myślałem że zahamujesz. Na szczęście nie jechałem szybko więc skończyło się na paru ryskach i nawyku ubierania kurtki nawet na przysłowiowe 100 metrów wkoło domu.
Jerry_R Opublikowano 11 Czerwca 2012 Opublikowano 11 Czerwca 2012 widziałem cię, ale myślałem że zahamujesz Wlasnie tak to mniej wiecej dziala. Przypomnijcie sobie "Motocykliste Doskonalego". Drugi wariant - myslalem, ze jestes dalej ilub jedziesz z mniejsza predkoscia. Tak czesto nasz mozg odbiera informacje o waskim pojezdzie 2oo. Ci ludzie czesto wcale nie klamia. Oczywiscie wcale nie znaczy to, ze jest to logiczne, sensowne, przepisowe itp. Ale Ci co wszedzie oczekuja, ze sie uszanuje ich pierwszenstwo - leza w alei tych co oczekiwali, ze uszanuje sie ich pierwszenstwo. Zobaczcie sami jak widoczna powierzchnia, w tym przypadku "high visibility" pozwala Wam lepiej oszacowac odleglosc oraz predkosc 2oo, jesli tylko nie sa kilka metrow od Was: Im: - szersza maszyna - wieksza powierzchnia dobrze widoczna - wieksza odleglosc miedzy swiatlami tym lepiej, sprawniej, dokladniej, szybciej przetwarza takie sygnaly nasz mozg. Czytaj mozg kierownikow 4oo. PS: dobra, znalazlem dla Flymana (i nie tylko oczywiscie) ten film, o ktorym wczesniej wspomianlem, ze linkowalem. Od czasu 6:19 do 8:39: [media=] * o tym samym wspomina David Hough w swoich ksiazkach, moze troche innymi slowami. PPS: Marcin - trzymaj sie!!!
Maser Opublikowano 12 Czerwca 2012 Opublikowano 12 Czerwca 2012 To samo zjawisko zachodzi na przejazdach kolejowych, trudno ocenić szybkość lokomotywy gdy patrzymy na nią od czoła. Zwłaszcza o zmroku i na swiatłach. Mózg nasz zaprojektowany jest na ruch (mamy mózg drapieżnika), ale tylko gdy tylko mamy problem z wielkością obiektu to zawodzi nas wzrok.
boochos Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 wczoraj w miejscowości Płociczno, obok Suwałk młody chłopak zginął na pożyczonym motocyklu http://www.suwalki.i...na_motorze.html
Klubowicze MAKI Opublikowano 18 Czerwca 2012 Klubowicze Opublikowano 18 Czerwca 2012 Widzę Szymon , że tym ratującym życie to byłeś Ty. Musi to być niemiłe gdy Ratownik ,, motocyklista'' patrzy na to wszystko - chciałby coś zrobić ale niestety jest już za późno !!! !placz1
Sympatycy Cormoran Opublikowano 18 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czekam na znak - sygnal od zony Marcina (Padre),kiedy bedzie mozna go odwiedzic... bo juz sie wybudzil!!! Tak wiec,Panowie jest dobrze i oby tak dalej... Wiadomo już coś kiedy można pojechać odwiedzić Padre ???
Norbert Opublikowano 18 Czerwca 2012 Opublikowano 18 Czerwca 2012 podpinam się do zapytania Roberto. Czy coś wiadomo?
Sympatycy orzech Opublikowano 20 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 20 Czerwca 2012 http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,wypadek-na-gorczewskiej-zginal-motocyklista-i-pasazerka,49080.html (')(')
Klubowicze Doktorek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Klubowicze Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jestem z Wami i z rodziną "Padre", którego nie dane mi było jego poznać, życząc jemu jemu powrotu do zdrowia i jego bliskim wspólczuję , dzięki Bogu ja wracam z każdym dniem do zdrowia Przemek "Doktorek"
Norbert Opublikowano 21 Czerwca 2012 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wczoraj jadąc nad Zegrze w Nieporęcie 3 minuty przede mną kierownik 2oo (jakiś naked) miał bliskie spotkanie z UNO i Audi. Za chwilę kierownik był na chodzie, więc chyba szczęsliwie się skończyło
Radiolog Opublikowano 21 Czerwca 2012 Opublikowano 21 Czerwca 2012 No to u mnie tydzień temu przywieźli koleżkę, któr próbowal stawiać na kółko -efekt oderwana czaszka od kręgosłupa, bez szans był
Drek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Siemik miał wypadek. Noga w gipsie, bark wybity ale jest OK.
Sympatycy grzegorz76 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 23 Czerwca 2012 Noga i bark to małe piwo.Zagoi się.Ważne że śmigło całe Zdrówka życze.
Sympatycy Miętus Opublikowano 23 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 23 Czerwca 2012 Cześć Siemik, życzę szybkiego powrotu do zdrówka.
Arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2012 Opublikowano 23 Czerwca 2012 Noga i bark to małe piwo.Zagoi się.Ważne że śmigło całe Tak jest "śmigło" najważniejsze jest !!! Ps. Dla niezaawansowanych, "smigło" mały narząd, który dużo wiatru robi !!! Ok, 10% i do śmietnika poddaję się osobiście !!! Za OT.
Klubowicze MAKI Opublikowano 24 Czerwca 2012 Klubowicze Opublikowano 24 Czerwca 2012 Grzesiek !!! Wracaj nam szybko do zdrowia!! Toż to sezon Na Mazurach się zaczoł !! Gdzieś się wpakował?? Burgmania była prawie miesiąc temu !!! !pomidor
Sympatycy Worlan Opublikowano 24 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 24 Czerwca 2012 Oj Grześ, sezon w pełni, a ty z nogą w gipsie :-( Zrastaj się szybko i na koń. ;-)
Sympatycy pawel883 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Sympatycy Opublikowano 24 Czerwca 2012 Siemiku kochany zdrowia życzę .
Miro71 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Opublikowano 24 Czerwca 2012 Oj Siemik narozrabiales.... szybkiego powrotu do zdrowia zycze
Rekomendowane odpowiedzi