Dział "125"
Tutaj piszemy o wszystkim co związane z Maxi- Skuterami klasy 125 ccm
-
Jaki spory chiński maxi 125
przez biela- 24 odpowiedzi
- 7.1 tys. wyświetleń
Witam Interesuje mnie zakup jakiegoś chińskiego maxi 125 do 5 tys nowego. Marka obojętne czy junak, romet czy Benzer. Ma mieć w zestawie kufer i być w miarę większy niż kymco agility city a na bank musi mieć możliwość ułożenia nóg na podescie do przodu. Na jakie modele patrzeć?
Ostatnia odpowiedź: vqsoft, 11 Marca 2016 -
MBK Triptik 125/ YAMAHA Tricity 125
przez Gość Dawid181- 13 odpowiedzi
- 4.9 tys. wyświetleń
Witam. Mam pytanko o opinie na temat bliźniaczego skutera YAMAHA Tricity 125 jakim jest MBK Triptik 125. Czy miał ktoś do czynienia dokładnie z tym modelem (MBK Triptik)
Ostatnia odpowiedź: Vince, 26 Lutego 2016 -
W miarę duży i wygodny maxi 125 1 2
przez kurasvip- 38 odpowiedzi
- 8.4 tys. wyświetleń
cześć na nadchodzący sezon przymierzam się do kupna maxi skutera, w 99% będzie używany na trasach - około 60km. Najważniejsze dla mnie to żeby był jak w temacie "w miarę duży i wygodny", mam 180cm i 90kg Następny i chyba najważniejszy dla mnie parametr to żeby był ekonomiczny - chciałbym żeby w okolicach tych 3l na 100km brał Nie interesuje mnie aż tak grzanie i odkręcanie manetki na full, cenie sobie bardziej spokojną jazdę Z tego co wiem na Kat B można maxymalnie śmigać o mocy do 15 koników, i dlatego w tej granicy chciałbym coś znaleźć, skutery o mocy np 8km z miejsca odrzucam Kwota jaką mogę przeznaczyć to około 7 tys zł za używany, ale... w tej kwocie można j…
Ostatnia odpowiedź: Radek, 22 Lutego 2016 -
Stuki na zimnym silniku - xevo 125
przez ziomek2- 11 odpowiedzi
- 7.2 tys. wyświetleń
Witam wszystkich Od dwóch miesięcy jestem szczęśliwcem pierwszego w moim życiu (nie licząć motorynki) jednośladowca biały piaggio xevo 125. Przed zakupem starałem się wszystko sprawdzić. Dokonałem wymiany : - olej silnikowy Motul Scooter 5W40 1 L - płyn hydrauliczny (hamulcowy) DOT4 JMT - płyn chłodzący Motocool 1,5l - filtr oleju HF183 - filtr powietrza HFA5203 - filtr paliwa Mahle 1 szt. - Świeca zapłonowa NGK CR8EB - pasek napędowy Dayco 22,5x814 aramidowy - łożyska NTN korektora momentu obrotowego (igiełkowe/kulkowe) 2 szt. - Demontaż/czyszczenie/montaż gaźnika (zatarty tłoczek pompki przyśpieszenia) i mam jeden problem który pojawił się niedawno... otóż …
Ostatnia odpowiedź: ziomek2, 17 Lutego 2016 -
Yamaha X-max 125 2009r Black Edition
przez coca76- 7 odpowiedzi
- 5 tys. wyświetleń
Mam pytanie do szanownych posiadaczy w/w modelu lub podobnych czy tylnie kierunki świecą wam na czerwono czy żółto bo miałem dzisiaj spodkanie z drogówką i mieli obiekcje co do koloru tylnych kierunków i w sumie mieli trochę racji. co zrobić aby świeciły na żółto?
Ostatnia odpowiedź: Sysgone, 16 Lutego 2016 -
dioda od imo (działanie)
przez Marvit- 3 odpowiedzi
- 2.9 tys. wyświetleń
witam, może ktoś wie w piaggio x9 125 rok 2001 po wyjęciu kluczyka miga dioda imo, ale po 2-3dniach nie korzystania ze skutera już nie miga czy to tak jest czy coś u mnie jest popsute.
Ostatnia odpowiedź: kazak, 16 Lutego 2016 -
Yamaha Tricity 1 2
przez filipmr- 34 odpowiedzi
- 12.6 tys. wyświetleń
Witam ,może ktoś na forum ,kupił i posiada skuter Yamaha Tricity jestem ciekaw opinii na temat tej nowości Yamahy.
Ostatnia odpowiedź: MariuszBurgi, 4 Lutego 2016 -
Sym Symphony SR 125 czy KYMCO Agility City 125
przez bed333- 19 odpowiedzi
- 12.5 tys. wyświetleń
Witam wszystkich, Mam pytanie odnośnie tytułowych modeli. Chodzi mi o ich porównanie. O ile o skuterze KYMCO można przeczytać bardzo dużo o tyle o modelu SYM już niewiele. Mam zamiar zakupić jeden z zaprezentowanych modeli. Ostatecznie cenowo o około 150 zł drożej wyjdzie KYMCO - zakup ratalny. Mowa o modelach nowych z salonu. Od razu zaznaczę, dokonałem już selekcji i pozostał mi jeszcze ten wybór - pojazdy używane nie wchodzą w grę z różnych powodów. Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące modeli odnośnie każdego aspektu ich użytkowania. Serdecznie dziękuję.
Ostatnia odpowiedź: toMMasz, 1 Lutego 2016 -
czujnik prędkości piaggio xevo 125
przez marcinpokoje- 4 odpowiedzi
- 4 tys. wyświetleń
Witam zwracm sie o pomoc zakupiłem xevo i niedziałał licznik zauważyłem ze niema czujnika predkości a nawet miejsca na niego okoazalo sie że wachacz niejest od tego modelu wiec zakupiłem wachacz z czujnikiem założyłem podłączyłem czujnik ale licznik i tak nie działa czy na kole musi byc jakis sensor czy cos takiego jak w rowerach zeby czujnik go czuł jak sie koło kręci bardzo prosze o pomoc.Jestem z Łeby nikt w okloicy niema nic podobnego zeby sie udac i obejrzec podpytac.Zgury dziekuje i pozdrawiam.
Ostatnia odpowiedź: blaz, 19 Stycznia 2016 -
Yamaha x-max 125 czy Honda sh 150 ?
przez marris- 17 odpowiedzi
- 6.2 tys. wyświetleń
Witam Chcę kupić skuterek na dojazdy do pracy, 5 km w jedną stronę przez miasto . Poszukiwania zawęziłem do Yamaha x-max 125 i Honda sh 150, będzie to skuter używany z lat 2006-2008 do 5000zl. Mam 184cm wzrostu i ważę ok 88kg. Podpowiedzcie który wybrać bo się jeszcze waham
Ostatnia odpowiedź: Tomii, 9 Grudnia 2015 -
N-max 125 - budżetowa nowość Yamahy 2015 1 2
przez MariuszBurgi- 44 odpowiedzi
- 15.2 tys. wyświetleń
Yamaha Indonezja przedstawiła właśnie nowy skuter z grupy "Max", który ma znokautować konkurencję od Hondy, mowa oczywiście o konkurencyjnym PCX 125. Nmax 125, produkcja w Indonezji. Do napędu posłuży jednocylindrowy motor wytwarzany przez PT Yamaha Indonezja Motor Manufacturing, który będzie się charakteryzował wyjątkowo niskim zużyciem paliwa. Co, ciekawe, nowy N-max ma spełniać obowiązujące w EU normy spalin oraz będzie wyposażony w ABS. Podstawowe dane: Wymiary dł/szer/wys: 1955 x 740 x 1115 mm Wysokość siedzenia: 785 mm Masa własna: 127 kg Pojemność zbiornika: 8,8 l Motor chłodzony cieczą, 4 suw, SOHC Zasilanie: wtrysk Koła: 13 cali Hamulce: Oba tarczowe …
Ostatnia odpowiedź: MariuszBurgi, 1 Grudnia 2015 -
- 12 odpowiedzi
- 7.8 tys. wyświetleń
Witam myslalem ze sobie sam odpowiem i wybor bedzie w miare oczywisty jak siade na Burgmanie 125 i przypasuje wysokosc czegos na ksztalt szyby - jednak nie jest to takie jasne ;/ tym bardziej, a ze zalezy mi na tym, aby jezdzic w miescie jak i poza nim, a tu juz zaczynaja sie schody, ktore nie sa na tyle oczywiste, co kupic??? a w sklepach jak pytalem to nikt nie potrafil totalnie podac mi argumentow dlaczego ta lub inna bedzie lepszym wyborem... dlatego wole Was - praktyków zapytac jakie sa plusy i minusy kupna szyby o rozmiarach wiekszych i mniejszych Ta najbardziej by mi pasowala, jednak obawiam sie, ze moze byc przy uzytkowaniu sporo problemow, ktorych juz nie o…
Ostatnia odpowiedź: Maxfan, 23 Listopada 2015 -
Kolejny test Burgmani... Kymco Dowtown 125 ABS 1 2
przez MariuszBurgi- 45 odpowiedzi
- 8.8 tys. wyświetleń
Właśnie dziś rozpoczynamy kolejny dłuższy test. Przeskakując bezpośrednio z People GTi125 przesiadam się na skuter z tym samym motorem, Dowtown (pseudo Donatan ) 125 ABS. 3...2...1 start!
Ostatnia odpowiedź: Tomjoz, 20 Listopada 2015 -
Problem z Geopolisem po umyciu silnika
przez blaz- 4 odpowiedzi
- 2.9 tys. wyświetleń
Witam Mam Geopolisa 125, skuterek chodził idealnie, ładnie zapalał, idealnie pracował- przyspieszał, pokusiło mnie umyć silnik z brudu.. Popsikałem od spodu i od góry preparatem do mycia silnika, poczekałem i polałem woda ze "szlaucha". Skuter postał w słońcu, próbuje odpalić a on odpala, gaśnie nie chce znów zapalić. Jak kręce i dodam trochę gazu do jakby strzela w filtr powietrza. Czasem odpali i trzeba go trzymać na wyższych obrotach żeby nie zgasł, ale w końcu i tak gaśnie i nie chce zapalić. Wszystkie kostki i wtyczki wysuszone i popsikane preparatem poprawiającym kontakt. Żeby go odpalić musiałem podłączyć do akumulatora samochodu, bo małe motocyklowe nie dawały ra…
Ostatnia odpowiedź: szakal, 8 Listopada 2015 -
Wymiana,odkręcenie szyby xmax
przez Hekler- 4 odpowiedzi
- 4.9 tys. wyświetleń
Witam. Szukalem ale nie znalazłem wiec pisze. Szykuje się do odkrecenia szyby w moim xmax ale to dopiero na koniec sezonu przed zimą. Z dwóch powodów.Po pierwsze śruby sa plastikowe na srubokręt gwiazdkowy i jakiś magik wczesniej objechał łby tak ze czeka mnie pewnie jakas przeprawa z odkręceniem.Co byście proponowali zeby je odkręcic? Rozwiercić delikatnie i zdjąc szybe a pózniej kombinerkami wykręcic pozostałe trzpienie,czy moze myślałem zeby rozgrzać palniczkiem płaski srubokret i zrobic nowe naciecia a po wystygnieciu odkrecic?.....Moze ktoś miał podobne doświadczenie? I wiadomo że skutkuje to nowymi srubami.Czy tu standardowo pasują typowe sruby motocyklowe z pod…
Ostatnia odpowiedź: vqsoft, 25 Października 2015 -
Peugeot Citystar 125 LC (15km) a może coś innego?
przez Paczka- 11 odpowiedzi
- 11.3 tys. wyświetleń
Witam forumowiczów, jestem na etapie wybierania skutera na nastepny sezon, na ten moment kończę trzeci sezon jezdzic Agility City 50 2T to czego szukam to skuter miejski z opcją jazdy drogami z ograniczeniem do 80 (trasa toruńska, wisłostrada) , szukam skutera nowego ponieważ jeżdżę z małym pasażerem (10km) plecaczek 164 musi sie zmiescic odbyłem na ten moment jazde n-maxem - baaardzo pozytywne wrazenia, jedyny minus, nie mieściły mi się stopy na podestach - wystawały, choc nie zauwazylem tego az ktos mi tego nie wskazal jechalem tez xmaxem - tu niestety nie sam a z kolega, maszyna przyjemna, ale czuc mase - ciezko bylo sie pochylac na zakretach (kolega ~100kg) m…
Ostatnia odpowiedź: blaz, 30 Września 2015 -
pomoc przy zakupie skutera 125
przez klopsik1- 7 odpowiedzi
- 5.8 tys. wyświetleń
Witam. Nie posiadam jeszcze skutera 125 jednak chciałem zapytać FACHOWCÓW o to jakiej marki wybrać sprzęt. Na co zwracać uwagę przy zakupię? Jakie są ceny części. Cena max 4500. Pozdrawiam i proszę o rady
Ostatnia odpowiedź: blaz, 28 Września 2015 -
jaki skuter 125 kupic
przez gti0- 24 odpowiedzi
- 7.6 tys. wyświetleń
Witam, mój kolega (wzrost 193cm) nie ma prawojazdy kategori A, i szuka dobrej, firmowej, uzywanej 125 do niewielkich wycieczek
Ostatnia odpowiedź: blaz, 20 Września 2015 -
Burgman 125 z 2005 roku światła mijania jak wyłączyć?
przez DynamicPulse- 3 odpowiedzi
- 5.1 tys. wyświetleń
Witam Wszystkich! Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Suzuki Burgman 125 z 2005 roku ! Jednak mam pewną zagwostkę. Po włączeniu zapłonu zapalają mi się od razu światła mijania. Szukałem przełącznika ale po lewej mam jedynie krótkie/długie A po prawej starter i wyłącznik zapłonu, jest tam niby miejsce na jakiś suwak ale po 1. nie ma na obudowie żadnych symboli co by świadczyło że suwak był ułamany a jak zdjąłem plastik to widać że nia ma tam doprowadzonych żadnych dodatkowych przewodów wraz z wiązką co by swiadczyło że światła nie są podłączone na krótko... Czy macie jakąś wiedzę na ten temat?
Ostatnia odpowiedź: Wombat, 17 Września 2015 -
Gdzie jest numer VIN w Burgmanie 125 z 2005, K6?
przez DynamicPulse- 5 odpowiedzi
- 8.9 tys. wyświetleń
witam, poszukuje odpowiedzi na pytanie które dziś mnie bez mała do szału doprowadziło... gdzie jest numer VIN na ramie w burgmanie 125 z 2005? Szukałem dziś 1,5h i nic z tego, włącznie z namiarami typu przy tylnym kole lub na mocowaniu wideł, zdejmowałem nawet front z kierunkowskazami i pudło... Czy jestem aż tak "ciemny"? Możecie poratować mnie zdjęciem?
Ostatnia odpowiedź: Gość, 2 Września 2015 -
Honda Forza 125 pierwsza jazda 1 2
przez MariuszBurgi- 45 odpowiedzi
- 17.5 tys. wyświetleń
Rozpocząłem właśnie pierwsze jazdy testowe nową, dopiero co zarejestrowaną Forzą 125. Na dziś pierwsze 100 km w miejskiej dżungli nawinięte. Wkrótce opiszę wrażenia... a w późniejszym terminie zrobimy test porównawczy z konkurencyjnym modelem innej marki
Ostatnia odpowiedź: Qw@ki, 28 Sierpnia 2015 -
Serwis zawieszenia mono Piaggio
przez Jerzy spod Jebradu- 0 odpowiedzi
- 1.3 tys. wyświetleń
Witam Szanownych Burgmaniaków Chciałem zapytać bardziej doświadczonych kolegów w sprawie serwisu zawieszenia mono w Piaggio model Hexagon, ale podobne zawieszenia o ile nie takie same są/były w Vespach. Po zakupie zaniepokoiło mnie niestabilne prowadzenie skutera w zakrętach i drgania na kierownicy wymieniłem: 1. Amortyzatory tył / przód 2. Koronki sztycy 3. Opony tył / przód Skuter jest bardziej stabilny ale przy wychodzeniu z zakrętu na odkręconej manetce wibracje wracają nadal. Tu moje pytanie o zawieszenie przednie / tylnie. Czy w monowahaczu są łożyska ? na pewno będzie też trzeba wymienić wszystkie tuleje gumowe w tylnym zawieszeniu. Czy może być jakaś inna p…
Ostatnia odpowiedź: Jerzy spod Jebradu, 29 Lipca 2015 -
- 11 odpowiedzi
- 3.1 tys. wyświetleń
Modyfikacji ciąg dalszy : Zrobione do tej pory : Cylinder i tłok - 219 wywalony katalizator zmienione dysze w gaźniku Efekt - bardzo silny dół, dosyć dobra elastyczność w całym zakresie. minusy - prędkość max taka sama jak w przypadku serii (osiągana jest jednak znacznie szybciej) podejrzenie: moc nie jest przekazywana w wystarczającym stopniu poprzez napęd na koło. plan na poniedziałek: - zmiana napędu (przełożenia) - na napęd z 200ki. założenie z tego samego silnika ciężkiego koła magnesowego (wyższy moment obrotowy). montaż wałka z dekompresatorem (ułatwienie odpalania maszyny). I tu pytanie do speców w temacie wariatorów, rolek i pochodnych. Jakie rolki za…
Ostatnia odpowiedź: kazak, 29 Lipca 2015 -
burgman 125 zegary po przekręceniu stacyjki
przez suchy- 4 odpowiedzi
- 3.8 tys. wyświetleń
witam, od niedawna mam burgmana i nie wiem co to za dodatkowy licznik kilometrów jak przekręce stacyjkę , po chwili wskakuje zegar
Ostatnia odpowiedź: Atlas, 22 Lipca 2015 -
- 4 odpowiedzi
- 1.9 tys. wyświetleń
Kupiłem niedawno X9, wszystko w miare ok ale ostatnio po odpaleniu na zimno słyszałem delikatne szuranie z okolic wariatora i delikatne żarzenie się lampki oleju, potem po paru minutach ustępowało. Jako , iż zapowiadała się trasa kilkaset km postanowiłem oblukać łańcuch oleju, który jest za okrągłą klapka na 3 srubki, tu sie zaczyna koszmar, srubki poszły gładko, ale klapka aluminiowa nie chciałą drgnąc, zapiekła się, prałem delikatnie w nią żeby się obróciła chociaż, trochę się rozruszała,ale dalej była zapieczona.W końcu jakby zapadła się bardzie z jednej strony, po godzinie męczarni wyjąłem klapkę/dekiel i okazało się,że jest urwane ucho jedno z trzech które klapkę moc…
Ostatnia odpowiedź: blaz, 17 Lipca 2015