Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

czujnik prędkości piaggio xevo 125

Pytanie

Opublikowano

Witam zwracm sie o pomoc zakupiłem xevo i niedziałał licznik zauważyłem ze niema czujnika predkości a nawet miejsca na niego okoazalo sie że wachacz niejest od tego modelu wiec zakupiłem wachacz z czujnikiem założyłem podłączyłem czujnik ale licznik i tak nie działa czy na kole musi byc jakis sensor czy cos takiego jak w rowerach zeby czujnik go czuł jak sie koło kręci bardzo prosze o pomoc.Jestem z Łeby nikt w okloicy niema nic podobnego zeby sie udac i obejrzec podpytac.Zgury dziekuje i pozdrawiam.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

na kole na 99% nic niema.

tam siedzi impulsator (tu masz schemat http://www.pl.easyparts.nl/showdrawing/2452/78866/222/0-4019-1-m420-m2451-m12418-m2452-s17549-d78872-d78884-d78837-d78887-d78866/Main-cable-harness.html )

ja z tego co od siebie pamiętam to też nic na kole nie zauważyłem - a już zdejmowałem ze 2 razy.

Chyba impulsator zbiera obroty ze śrubek od tarczy - mogę się mylić).

jeszcze z wieczora zerknę w domu żeby być na 100% pewnym

pozdrawiam.

• 0
Opublikowano

dzieki a moze można jakoś sprawdzic łącząc przewody w kostce czy licznik skoczy

• 0
Opublikowano

sprawdziłem, nie ma na kole żadnych dodatkowych czujników. impulsator jest zamontowany na wysokości śrub mocujących tarczę hamulcowa do felgi.

prawdopodobnie stąd są generowane impulsy.

czy można sprawdzić przewody? zapewne tylko ich "ciągłość" - przedzwonić je miernikiem i sprawdzić czy nie ma przerwy.

nie jestem pewien czy sygnał z ipulsatora trafia bezpośrednio na zegary czy też jest jakoś przetwarzany po drodze przez moduł sterujący.

Tu musi się wypowiedzieć jakaś mądrzejsza głowa.

Powodzenia i pozdrawiam

kazak

• 0
Opublikowano

z tyłu masz czujnik do licznika pod zaciskiem hamulcowym