Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Piaggio X 9 125 wyciek oleju z pokrywy filtra (odmy)

JKMAVERICK

Pytanie

witam

potrzebuje pomocy

w święta trochę pośmigałem z 600ccm-kami i po ok 200 km podróży po powrocie do domu zauważyłem jakiś wyciek oleju na dekiel napędu tak jakby z filtra powietrza

czy to jakaś poważna usterka ? skutr normalnie hasa odpala.... tyrkocze w porządku

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Olej z odmy jak w każdym 4t zbiera się w wydzielonej przestrzeni puszki filtra powietrza. Powinieneś mieć wężyk spustowy na końcu puszki. A cieknie bo: jest go bardzo dużo lub puszcza uszczelka w puszcze. Ja spuszczam ten olej raz na miesiąc jazdy.

• 0

Jak latałeś z 600-tkami to pewnie było trochę szybciej niż zwykle. Przy wyższych obrotach jest też nieco większe ciśnienie i więcej niż zwykle oleju może wyrzucać

• 0

Nic wielkiego się nie dzieje. Ja po sezonie prawie szklankę oleju spuściłem z obudowy filtra. Sprawdż stam oleju uzupełnij braki i ognia.

• 0

tam są kapturki przyczepione od spodu puszki sprezystymi zapinkami. Swoja drogą nie wiem od czego to zalezy,ale w jednym potrafi byc mokro,kapac, a w innym jest sucho jak pieprz. W moim X9 w ubiegłe lato zrobilem ponad 3tys km, raczej trasa i butowanie, zero nawet kropelki, teraz mam 2szt 02r 75tys i 06r 43tys tez sucho, u kumpla 25tys i zalana cala puszka. Czy to aby nie jest wina uszczelniaczy zaworow?