Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A pamiętasz zachwyt CNG? 

• Użytkownicy+
Opublikowano
1 godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

.....  Przecież nawet przy budowie elektrowni atomowej, jasno mówią, że energia słoneczna i z wiatru jest fajna ale droga i niestabilna. 

najbardziej niestabilna to się okazała energia sprowadzona ze wschodu w rurociągach, cysternach i wagonach (z węglem) 😉 a my tu nie rozmawiamy o produkcji energii (chociaż w jakiś sposób to jest powiązane) tylko o samochodach elektrycznych na które (niestety 🙄) za jakiś czas będziemy skazani.

Jeżeli będę użytkownikiem takiego samochodu to średnio mnie będzie obchodzić z czego właściciel stacji ładowania czerpie prąd byle mi się rachunek zgadzał.

8 godzin temu, RONIN napisał(a):

@EndriuBis w twoim wypadku najlepsza będzie technologia NIO, czyli aku na wynajem, podjeżdżasz rano i wymieniasz na pełne aku, przy stacji ładowania farma fotowoltaiczna i ładuje w dzień. Oczywiście musimy sobie zdawać sprawę, że infrastruktura dopiero się rozwija i mamy na to jeszcze kilka lat.

kurcze tak sobie teraz myślę. 🤔 a to nie dało by się tak abym ja miał takie dwa AKU na podmianę i rano samemu sobie wymieniał 😀 to by było dobre. Wiem że w skuterach chyba Honda coś takiego proponowała (AKU można było wyjąć i na noc zabrać ze sobą do ładowania) Tylko tutaj pewnie przeszkodą będzie ciężar takiego pakietu ?

• Administrator
Opublikowano

Waga akumulatorów w takiej Tesli 3 to blisko pół tony. 

Opublikowano
10 minut temu, EndriuBis napisał(a):

a my tu nie rozmawiamy o produkcji energii (chociaż w jakiś sposób to jest powiązane) tylko o samochodach elektrycznych na które (niestety 🙄) za jakiś czas będziemy skazani.

No niestety ale większość elektryków jest ładowana węglem 😏 więc jak sam napisałeś jest to powiązane z tematem, czy będziemy skazani to się okaże 🙂. Tak jak pisałem był zachwyt CNG oparty również na ekologicznych przesłankach, upadło zanim zaczęły się problemy ze wschodem. 

9 minut temu, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a):

Waga akumulatorów w takiej Tesli 3 to blisko pół tony. 

No właśnie, a to również przekłada się na zasięg itp.  Co do fotowoltaiki, to technologia znana z lat 60 zeszłego wieku i aż tak bardzo nie została rozwinięta.   Sposób magazynowania energii też aż tak mocno się nie zmienił a tu tkwi największy problem. Ale cały czas powtarzam"pożyjom to uwidym "  Na razie widać wciskanie ludziom na siłę czegoś co jest ekonomicznie i zresztą ekologicznie nie opłacalne. 

Opublikowano
19 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

No właśnie, a to również przekłada się na zasięg itp.  Co do fotowoltaiki, to technologia znana z lat 60 zeszłego wieku i aż tak bardzo nie została rozwinięta.   Sposób magazynowania energii też aż tak mocno się nie zmienił a tu tkwi największy problem. Ale cały czas powtarzam"pożyjom to uwidym "  Na razie widać wciskanie ludziom na siłę czegoś co jest ekonomicznie i zresztą ekologicznie nie opłacalne. 

Tu się nie zgodzę bo technologia poszła sporo do przodu, bardziej wydajne panele, a technologia magazynowania zaczyna też się rozwijać. Oprócz banków energii z używanych pakietów z aut EV powstają już większe zasobniki energii na bardziej mechanicznej zasadzie, ogromne kopuły magazyny w które wtłaczane jest powietrze pod dużym ciśnieniem w słoneczny dzień, kiedy jest potrzeba upuszczanie ciśnienia wprawia generator w ruch.

Opublikowano
2 godziny temu, RONIN napisał(a):

sporo do przodu

Pojęcie względne, ja uważam, że jak na 60 lat to jednak słabo. Ale wiadomo każdy ma prawo do swojego zdania. 

zaczyna też się rozwijać

A zakazy i nakazy są na już, i tu też jest problem.  Dam Ci znów przykład gazu.  Do mojej miejscowości dotarł może jakieś 5 lat temu.  Tyle lat zachęcania do grzania gazem a jak dotarł to okazuje się, że" pase". 

• Użytkownicy+
Opublikowano

No i proszę Coś się dzieje w temacie :  Unia Europejska wycofuje się z zakazu produkcji aut spalinowych po 2035 . W tle oczywiście polityka i nadchodzące wybory do Parlamentu EU, ale może to właśnie uświadomi przeciwnikom samochodów na prąd że mają jednak coś do powiedzenia. 😀 

Z drugiej strony wielu producentów tradycyjnych samochodów już zapowiedziało koniec produkcji silników spalinowych.  Właśnie dołączyła do nich Toyota .

W dniu 31.12.2023 o 12:06, Kazekkazek napisał(a):

Bardzo fajnie opisane. Autor - młody człowiek (30 lat) - ale trzeba mu oddać pełny szacunek za ten teks.  Z tekstu wprost nie wynika, ale można wyczytać między wierszami że linia podziału to biedni - bogaci, a dodatkowa frustracja wśród tych pierwszych jest taka że to oni będą się składać na wszelkie dotacje i dopłaty dla tych drugich na zakup aut elektrycznych. 🙃

Opublikowano
1 godzinę temu, EndriuBis napisał(a):

Bardzo fajnie opisane. Autor - młody człowiek (30 lat) - ale trzeba mu oddać pełny szacunek za ten teks.  Z tekstu wprost nie wynika, ale można wyczytać między wierszami że linia podziału to biedni - bogaci, a dodatkowa frustracja wśród tych pierwszych jest tak że to oni będą się składać na wszelkie dotacje i dopłaty dla tych drugich na zakup aut elektrycznych. 🙃

No właśnie, można napisać jak jest naprawdę bez niepotrzebnych manipulacji i durnych prób ośmieszania. 

• Użytkownicy+
Opublikowano

I jeszcze jeden ciekawy artykuł w temacie. Nowy surowiec ma zastapić rope naftową .  A ja naiwny rozumowałem że auta elektryczne docelowo nie będą zużywać żadnych paliw kopalnych 🤔 oczywiście po wyeliminowaniu ich z energetyki.  

Opublikowano

Po prostu elektromotoryzacja nie jest ani tak ekologiczna, ani tak tania, ani tak wygodna, jak mówią ludzie robiący na tym interes i osoby przez nich przekonane, a z drugiej strony nie jest też tak łatwopalna i śmiercionośna, jak mówią jej przeciwnicy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Geni napisał(a):

, a z drugiej strony nie jest też tak łatwopalna i śmiercionośna, jak mówią jej przeciwnicy. 

O tym to akurat moim zdaniem troszkę za wcześnie mówić. 

• Klubowicze
Opublikowano

Tak a propos tego że twierdziłem że " samochodów jest za dużo " i sami robimy korki.

Znalazłem taki wpis na X/Tweeter

Warszawa - "850 samochodów na 1000 mieszkańców"
Berlin ma najniższy wskaźnik posiadania samochodów spośród wszystkich głównych miast Niemiec: 350 samochodów na 1000 mieszkańców
.......
Berlin populacja obszaru metropolitalnego: około 6 mln ludzi czyli ~ 2 miliony samochodów, powierzchnia aglomeracji 3743 km2 = większa powierzchnia, mniej samochodów Warszawa populacja obszaru metropolitalnego: 3 mln ludzi, czyli ~2,6 miliona samochodów, powierzchnia aglomeracji 2730 km2 = mniejsza powierzchnia, więcej samochodów Berlin: Długość sieci: 146,3 km Liczba linii: 9 Liczba stacji: 173 Warszawa: Długość sieci 41,5 km Liczba linii: 2 Liczba stacji: 39
  • Użytkownicy+
Opublikowano

Nie wiem czy to do końca prawda (z tymi korkami oczywiście). Gdzieś czytałem że w Londynie z przeliczeniu na 1000 mieszkańców też jest około 320 samochodów, czyli podobnie jak w Berlinie, a to właśnie Londyn uchodzi za najbardziej zakorkowane miasto w Europie. 

Warszawa tu chyba będzie złym przykładem bo codziennie do Wa-wy wjeżdża pewnie drugie tyle samochodów z obcymi rejestracjami. Ale OK. Wiem do czego zmierzasz. Tylko widzisz. Chyba od początku XX wieku jak samochód się coraz bardziej upowszechniał, stał się jakimś wyznacznikiem dobrobytu (wcześniej nawet luksusu) i teraz nagle jacyś ludzie w imię jakiejś ideologi chcą "nas" zmusić do tego abyśmy się dobrowolnie pozbyli tego "dobrobytu" 🤔 - bo już wcześniej ustaliliśmy że na auta elektryczne nie wszystkich będzie stać. Czyli cofamy się mniej więcej o 100 lat i zaczynamy od nowa ? 🤫

A puki co z moich obserwacji korki robimy sami bo nie umiemy jeździć. Bo na światłach stoimy po 5-10 metrów jeden za drugim, bo ruszamy ze świateł nie jak zapali się zielone, tylko jak "ten z przodu dopiero ruszy", bo skręcając w lewo nie dojeżdżamy do środka jezdni, a nawet jak się trafi taki co dojedzie, to ten jadący z tyłu "nie wie poco ten skręcający w lewo dojechał do środka" 🙃  itd. itp.  Mogę wymienić jeszcze co najmniej kilka przykładów z wjazdami na ronda włącznie. 🙏

• Administrator
Opublikowano

Tak wiele pytań a tak mało odpowiedzi... d5ea9967136f5846d5aa74bc75a4835e.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, EndriuBis napisał(a):

puki co z moich obserwacji korki robimy sami bo nie umiemy jeździć. Bo na światłach stoimy po 5-10 metrów jeden za drugim, bo ruszamy ze świateł nie jak zapali się zielone, tylko jak "ten z przodu dopiero ruszy", bo skręcając w lewo nie dojeżdżamy do środka jezdni, a nawet jak się trafi taki co dojedzie, to ten jadący z tyłu "nie wie poco ten skręcający w lewo dojechał do środka" 🙃  itd. itp.  Mogę wymienić jeszcze co najmniej kilka przykładów z wjazdami na ronda włącznie. 🙏

Zgadza się, plus zwężanie dróg i inne "genialne" rozwiązania komunikacyjne i prawne. 

W dniu 11.12.2023 o 20:24, arturo-bb napisał(a):

Ale to byli ludzie w wieku 80-90lat.

Oni już raczej nie jeździli swoimi samochodami.

A w tym czasie ile osób weszło w w wiek 18lat i zamarzyło o własnych 400 ?

https://www.money.pl/gospodarka/pokolenie-z-nie-potrzebuje-wlasnego-samochodu-wystarczy-im-miejsce-na-tylnej-kanapie-6908208864524864a.html

Opublikowano

Mariusz, właśnie dlatego ograniczyli moc odkurzaczy i zakazali starch żarówek, żeby starczyło prądu na auta 😜. Fakt, młodzież już tak się nie garnie do samochodu, mój syn najchętniej mieszkałby przy głownej ulicy w samym centrum, samochód jest mu zbyteczny, woli taksówki, no bo gdzie by go parkował?

• Klubowicze
Opublikowano
19 minut temu, RONIN napisał(a):

mój syn najchętniej mieszkałby przy głownej ulicy w samym centrum, samochód jest mu zbyteczny, woli taksówki, no bo gdzie by go parkował?

Właśnie o tym mówię. Młodzi patrzą na samochód inaczej niż nasze pokolenie. Dla nas to cały czas "synonim luksusu"  i wygoda ,przyzwyczajenie. Dla nich zwykły środek do konkretnego celu : trzeba jechać to taxi lub wynajmę na dzień czy dwa.

Opublikowano
11 godzin temu, EndriuBis napisał(a):

Bo na światłach stoimy po 5-10 metrów jeden za drugim, bo ruszamy ze świateł nie jak zapali się zielone, tylko jak "ten z przodu dopiero ruszy", bo skręcając w lewo nie dojeżdżamy do środka jezdni, a nawet jak się trafi taki co dojedzie, to ten jadący z tyłu "nie wie poco ten skręcający w lewo dojechał do środka"

Dokładnie, a to przez niską jakość szkoleń polskich kierowców. Takie samo skrzyżowanie pokona w tym samym czasie 2x więcej Niemców niż Polaków.

Opublikowano
22 minuty temu, arturo-bb napisał(a):

Właśnie o tym mówię. Młodzi patrzą na samochód inaczej niż nasze pokolenie. Dla nas to cały czas "synonim luksusu"  i wygoda ,przyzwyczajenie. Dla nich zwykły środek do konkretnego celu : trzeba jechać to taxi lub wynajmę na dzień czy dwa.

Chorągiewka w drugą stronę zawiała? 😁 Jeszcze 11,04, 2023 co innego uważałeś 😏

• Użytkownicy+
Opublikowano

... 😜 woli taksówki, no bo gdzie by go parkował?

Tak apropo taxi. Moja żona od dwóch miesięcy jest zmuszona korzystać prawie codziennie i taka ciekawostka. BOLT Eco czyli elektryczny. Czas oczekiwania 20 - 30 min. Czyli prawie 3 razy dłużej jak normalny a cena ? Oczywiście też 2 razy drożej 😁 a powinno być chyba tanio - nie 🤔

• Klubowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

Chorągiewka w drugą stronę zawiała? 😁 Jeszcze 11,04, 2023 co innego uważałeś 😏

Jeśli coś mi zarzucasz to podaj cytat ( bo podałeś datę pod którą NIEMA żadnego wpisu !!! )

I jak się mam do tego odnieść ? 😡

7 minut temu, EndriuBis napisał(a):

i taka ciekawostka. BOLT Eco czyli elektryczny. Czas oczekiwania 20 - 30 min. Czyli prawie 3 razy dłużej jak normalny a

A co ma piernik do wiatraka ?  Że co ? Że na elektryka musisz czekać dłużej bo jest elektryczny ? ( a może dlatego że więcej osób chce właśnie takim jechać i jest takie obłożenie )

10 minut temu, EndriuBis napisał(a):

BOLT Eco czyli elektryczny..... cena ? Oczywiście też 2 razy drożej 😁 a powinno być chyba tanio - nie 🤔

To już nie wina POJAZDU tylko korporacji że takie stawki ustaliła.

Opublikowano

Obstawiam, że cena wynika z tego, że EV mają nowe, a spalinówki to raczej starsze auta i można zjechać z ceny wożąc ludzi autem za 30 tys. zamiast za 200 tys.

• Administrator
Opublikowano

Temat otarł się o przewóz Taxi a przecież mamy w naszym gronie kolegę, który jeździ(ł) naprzemiennie Hybrydą i Leafem. Może opisze swoje spostrzeżenia (@MAKI ).

Opublikowano
W dniu 11.12.2023 o 20:24, arturo-bb napisał(a):

A w tym czasie ile osób weszło w w wiek 18lat i zamarzyło o własnych 400 ?

Rzeczywiście pomyliłem, pisząc datę. 👍

48 minut temu, arturo-bb napisał(a):

To już nie wina POJAZDU tylko korporacji że takie stawki ustaliła.

Ale to na coś wskazuje. 

29 minut temu, RONIN napisał(a):

Obstawiam, że cena wynika z tego, że EV mają nowe, a spalinówki to raczej starsze auta i można zjechać z ceny wożąc ludzi autem za 30 tys. zamiast za 200 tys.

Ale co ma piernik do wiatraka?