RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @tomekmajesty obecnie jedyny problem z utylizacją jest taki, że mamy zbyt duże moce przerobowe a zbyt mało pojazdów do utylizacji. @Kazekkazek nie dam już się sprowokować😜. Twoje argumenty z typu a Ziemia jest płaska pozostawiam bez komentarza. Wierzysz w te bzdury to twoja sprawa.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 8 minut temu, Kazekkazek napisał(a): @arturo-bb masz elektryka 🤔😏😁 Nie . Ale już od dwóch lat się przymierzam . I tak to cena jest tym powodem czemu jeszcze nie. Bo ja akurat celuję albo w Teslę albo w EV6. Te pojazdy załatwiają WSZYSTKIE MOJE potrzeby.
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazek nie uda ci się🤣. Do ciebie nie docierają żadne argumenty, nie rozumiesz ich i nawet nie chcesz zrozumieć. Przyzwyczaiłem się, że ludzie boją się jak czegoś nie znają. Coraz więcej ludzi będzie jeździć EV i przekonywać się, że EV są coraz lepsze. Twardy elektorat będzie jeszcze przez lata jeździł sadzomiotami zasilanymi LPG, benzyną i gazem, przecież Szejkowie muszą z czegoś żyć.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 22 minuty temu, Kazekkazek napisał(a): No właśnie 😏 ale gdyby weszły inne pojazdy np. na wodór tańsze w zakupie i eksploatacji (załatwiające wszystkie Twoje potrzeby) to dalej będziesz chciał elektryka? A są tańsze ? A ich infrastruktura tankowania ? Na dzień dzisiejszy mam stację ładowania 11kW w garażu i załatwiała by ona w 90% MOJE potrzeby co do jazdy samochodem. A te ostatnie 10% to stacje publiczne które już są i lepszej lub gorszej ilości ale są i się w szybkim tempie rozbudowują. Poza tym w kwestii podróżowania trzeba też pamiętać że nawet jak gdzieś jest na dzisiaj kiepska infrastruktura ( np Bieszczady ) to w każdym pensjonacie/agroturystyce jest gniazdko 230V/400V . Śpisz a samochód się ładuje . To tylko kwestia dogadania się ( np na Booking.com można wybrać opcję wyszukiwania takich miejsc właśnie z możliwością ładowania ) A co z tym wodorem ? 🤔
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazeknadal nie zauważyłeś i widać nie dociera to do ciebie, że spalinowe będą sprzedawane minimum do 2035r. Po tej dacie jeszcze takie nowe auto będzie jeździło 10-15 lat. To daje w sumie rok 2050 a mamy 2024. Takie przekształcenia trwają latami. Auta na wodór są i jakoś nikt ich nie chce kupować i raczej nie będzie. Widać prościej jest unowocześnić sieć elektryczną niż budować sieć stacji wodorowych i fabryk wodoru. A do produkcji wodoru potrzeba dużo prądu😉 i jak na razie koło się zamyka. Jak widzisz nawet Toyota to zrozumiała. Poza tym auta na wodór to auta elektryczne 🤣.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 Czegoś nie rozumiem 🤔 Auta na wodór to de facto auta elektryczne (jak "w pewien spób" zauważył Ronin) tylko z lepszym "akumulatorem" ( chociaż to tu dotąd był największy problem ze względu na bardzo niską gęstość wodoru).Skąd zatem taki opór (wytyk) Panów od EV🤔 Auta na wodór są na razie mało osiągalne dla większości ludzi oraz drogie w użytkowaniu - o tym już tu była mowa. 🤔To rozwijamy nowe technologie, dopuszczamy inne rozwiązania, czy tylko dojeżdżamy Kazka, który ma inne zdanie? Co do terminu 2035r. to też jakoś nie ma podstaw, że będzie to termin definitywny, zwłaszcza po obecnych protestach w UE. Obie technologie EV i wodór nadal są na etapie rozwijania, to dlaczego na wodorze wieszacie psy🤔 EV jest ok - jak mało jeździsz, masz FV i do tego najlepiej jeszcze magazyn energii, by po powrocie z pracy zatankować wcześniej wyprodukowany prąd. Na wytworzenie i sprężenie wodoru potrzeba energii (są to straty)- ok, ale nie ma takich chimer przy zasięgach w zależności od prędkości, czy takich problemów z zasięgiem przy niskich temp. Jak czytam ten wątek (w tym niby przeciwników EV), to "problem z elektrykami" polega na planowanym przymuszeniu nas do jedynie słusznego przejścia na EV☝️ 1
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 Tak, masz rację to auta elektryczne i mamy teraz trochę lat aby ogarnąć przestawienie się na energię odnawialną, taki jest plan i nie ma od tego odwrotu. Energetyczne źródła kopalne są ograniczone. Jak widać u nas mix energetyczny jest zły, są państwa gdzie wygląda to lepiej a my musimy dążyć do zmian ale przecież ty to wiesz😉. @Nazir nie mam pojęcia czemu założyłeś, że ktoś tu jest przeciwnikiem wodoru. My dojeżdżamy Kazka? Mam wręcz odwrotne odczucia. Masz rację, zasięg jest obecnie problemem i właśnie dlatego mamy jeszcze kilkanaście lat ażeby poprawić technologię i infrastrukturę, to chyba normalne? Ten kto dużo jeździ kupuje auto na gaz i jest to normalne i ja to rozumiem, dla mnie auto na gaz to zawsze były problemy dlatego wolę diesla i jeszcze trochę go potrzymam a do codziennej jazdy wygodniejszy dla mnie jest EV.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 Oo i fajnie Ronin - mamy wspólnie to samo zdanie: że potrzeba alternatywy dla obecnych paliw. Jak spaliny się zestarzeją lub staną się obciachem (bo i tak może być przy dzisiejszym podejściu ludzkości🤪) to same zanikną i przejdą do historii. Teraz to zamiast wymyślać zakazy/nakazy (dotyczące 7% trucicieli) niech wezmą się za szukanie sensownej alternatywy, tak byśmy sami z przekonania o tym zdecydowali.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 8 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Każdy ma swoje subiektywne zdanie na ten temat. Ale zawsze można się cofnąć do początku dyskusji i .. i KROPKA! Mamy już wyjaśnione parę rzeczy, więc można przejść dalej 😉
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazek zauważyłem dyskusję dopiero niedawno, ty już tu wcześniej prowadziłeś krucjatę, może sam się cofnij 😜. Gdybyś ty rozumiał przekaz to może zauważyłbyś, że Toyota jest jednym z największych producentów aut na świecie, jak nie największym. Europa jest tylko jednym z jej rynków a przecież reszta świata nadal będzie kupować auta więc kto ma je im produkować jak reszta będzie miała tylko EV w ofercie? To jest właśnie w tym przekazie🤣. @Nazir ludzie sami nie przesiądą się bo ludzie nie lubią zmian.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 14 minut temu, RONIN napisał(a): ludzie sami nie przesiądą się bo ludzie nie lubią zmian. 14 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Jak zauważył @arturo-bb z koni się przesiedli 😏 Heeeeejjjjjj kolego @Kazekkazek nie przeinaczaj moich słów. Ja właśnie napisałem że "zostali zmuszeni " nakazami , zakazami . Z własnej i nie przymuszonej woli ludzie nie chcą zmian. Szczególnie jeśli jakiejś grupy nie stać na te zmiany.
cezzar Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 30.11.2023 o 14:40, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a): Sprawdź czy twoje auto może tankować nową benzynę E10 Cieszmy się z E10. Podobno trwają już rozmowy nad wprowadzeniem E85. A gdzie? W Polsce!
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 56 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Tylko nie potrafisz wskazać tych zakazów. Znalazłeś już przepis który zabrania jazdy konnej po drogach publicznych? 😏 Albo np. hodowli koni? Fakt że nie chce mi się teraz szukać ale czy można trzymać/hodować konie w miastach/ich centrach ? A tak kiedyś ludzie robili Powozownie i stajnie przy domach. Ale smród i bród zmusiły do likwidacji . Teraz owszem jeździć możesz ale spróbuj tak jak już wcześniej napisałem skrzyknąć się z kolegami i w 500 wozów drabiniastych pojedź do centrum Warszawy. Albo na osiedlu postaw stajnię. 56 minut temu, Kazekkazek napisał(a): I tak jeszcze spytam z ciekawości, prowadzisz tutaj jakaś krucjatę 🤔😏 bo zdecydowanie dłużej wypowiadasz się w tym temacie odemnie 😁😏 Krucjatę to nie. Ale już od ok 4 lat jestem zafascynowany tą technologią . Czytam i oglądam prawie wszystko o samochodach elektrycznych. Od starych Nissanów Leaf gen1 i gen2 przez Renault ZOE do teraźniejszych modeli Kia czy Tesli. O wielu mógłbym mówić na wyrywki o ich wadach i zaletach . Znam ich możliwości jak i słabsze strony. Staram się być na bieżąco. Dlatego już 2 lata temu zacząłem myśleć o EV dla żony .I jak mówiłem w międzyczasie te małe podrożały i się przestało spinać ( więc na moment temat odłożyłem ) a teraz po zmianach w moim sposobie przemieszczania mógłbym zamienić dwa spalinowe na jeden EV ale właśnie większy ( ale też niestety droższy 😡 ) Pojazdy EV dla MNIE już dzisiaj przy tej infrastrukturze nie stanowią problemu. Nie jeżdżę co tydzień nad morze czy do Chorwacji , a ewentualny urlop czy tez inny wypad to nie problem nawet jeśli trzeba by spędzić kilka razy po te 20 czy 30 min na kilku ładowaniach.( skuter z zasięgiem 300km czy samochód na LPG z takim samym zasięgiem tez wymusza częstsze postoje .Tyle że były by odrobinę dłuższe . A tak jeszcze w kwestii mojego zaangażowania to tak samo miałem( i mam dalej ) w kwestii fotowoltaiki,magazynów energii i pomp ciepła. Sam mam pewne rozwiązania od 4 lat a już ze dwa lata wcześniej rozmawiałem o tych tematach z ludźmi z forum ( częściej na żywo niż w formie pisanej ) I tak jak teraz byli ludzi sceptyczni lub wręcz nastawieni negatywnie twierdząc "to się nie opłaca" . I co ? Tylko wśród najbliższych znajomych 3 osoby udało się przekonać i jakoś są zadowolone ( a biorąc pod uwagę wzrost cen energii to bardzo - a jeden taki co nie musi dokładać węgla ,rozpalać codziennie rano w warsztacie i domu , sprzątać , nosić i mieć ciepło i energię za DARMO to powinien po każdym sezonie zimowym stawiać mi flachę 😉 ) Tak to jest już z tymi nowinkami. Wielu po prostu boi się nowości , twierdząc że " stare sprawdzone jest dobre to poco kombinować"
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 Jakoś mam pompę ciepła od 8 lat i nie płacze a jeżeli już to bardziej mnie zabolało jak półtora roku temu drewno do kominka podrożało 250-300% ale wydaje mi się @Kazekkazek że zaczynamy odbiegać od tematu, trzymajmy się samochodów 😉
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 🤪 Tego jeszcze nie grali..ale co tam może to załagodzi te sfary.. https://suski.dlawas.info/porady-prawne/kon-i-jezdziec-w-ruchu-drogowym-porady-malopolskiej-policjantki/cid,12745,a Korzystając z dróg publicznych, jeździec oraz woźnica powinni korzystać z pobocza. W sytuacji, gdy droga nie posiada odpowiedniego pobocza, wówczas można poruszać się konno po jezdni. Jeźdźców i woźniców obowiązują takie same podstawowe zasady ruchu drogowego. https://bezprawnik.pl/jazda-konno-po-drogach-publicznych/ Nic innego nie znalazłem🤣🤣
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 @Nazir też to znalazłem . Próbowałem tylko koledze @Kazekkazek uzmysłowić że aby JEŹDZIĆ trzeba to coś POSIADAĆ/TRZYMAĆ w mieście. To gdzie ? Na ogródku ? A może pod blokiem ? No nie da się . Więc i jeździć się jakby nie da. ( w znaczeniu takim samym jak samochodem - na co dzień do pracy po bułki czy do sklepu kina ,teatru ) 52 minuty temu, Kazekkazek napisał(a): Noo czyli Ty masz prawo do swoich wypowiedzi i fascynacji a ja prawo do sceptycyzmu i tak niech zostanie. 🙂 To prawda . Tylko jak to ma być dyskusja to było by miło gdybyś uzasadniał swoje wypowiedzi w konkretny sposób . Pełnymi zdaniami prezentując swoją opinię. Co , jak , dla czego uważasz tak a nie inaczej . Podając konkretne przykłady . A jak do tej pory twoje wypowiedzi to bardziej przypominają takie szczekanie małego pieska. Krótkie , nic nie wnoszące , zaczepne ale często nie odnoszące się do całej wypowiedzi tylko do jakiegoś wyrwanego z kontekstu kawałka. Sorry jeśli poczułeś się obrażony ale tak Ja to widzę.
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazek tak z ciekawości jak się ustabilizowało? Bo w centralnej Polsce ta stabilizacja polega na tym, że jest te 250% drożej niż było 2 lata temu, stabilizacja polega tylko na tym, że można kupić. PS2 wydawało mi się, że dyskutujemy o pojazdach elektrycznych i alternatywnych źródłach zasilania a nie źródłach energii bo jak tak to mogę wrzucić info, że startują dopłaty do przydomowych wiatraków 😉. A co do zakazu to po zastanowieniu chciałbym zapytać kto Ci coś zakazuje? Bo z tego co wiem to zakaz dotyczy producentów aut? Z tego co pisałeś użytkujesz używane auto na LPG czyli ten zakaz nie dotyczy Ciebie przez najbliższe 20 lat. Popatrz na to jak dar od losu, wszyscy będą kupować elektryki a Ty taniej wyrwiesz auto spalinowe. Już bardziej bym Cię rozumiał gdybyś walczył wprowadzaniem stref czystego transportu bo to szybciej może wyeliminować Twoje auto.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 45 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Zaskoczę Cię 😁 mam auto i mieszkam we wiosce a codziennie jeżdżę nim do miasta 😏 No to teraz z tej wioski możesz dojechać tym koniem do miasta. I gdzie go zostawisz na te 8 godzin ? W centrum ? PS To są właśnie te twoje odpowiedzi .😡 Niby coś piszesz a nic z tego nie wynika bo nie odnosisz się do sedna zagadnienia Takie właśnie szczekanie ratlerka🐕
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 3.02.2024 o 14:00, arturo-bb napisał(a): Raczej chodziło mi o "posiadanie w mieście " a co się z tym wiązało jazda ( kiedyś tych powozów , zaprzęgów , bryczek , itp. było cała masa ) Wyobrażasz sobie np dzisiaj w Wa-wie 500szt wozów drabiniastych z węglem ,meblami , ziemniakami albo jako kurierzy do InPostu jak próbują jechać przez centrum ? Niby zakazu nie ma ale te korki hałas co płoszy konie itp. I co niby jako właściciele mogą a jednak nie mogą. 11 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Co do koni to przecież Ty napisałeś, że ktoś zabronił. To Twój argument, ja napisałem tylko, że to nie prawda, a ty ciągniesz dalej temat. Cofnij sprawdź, jeżeli jest inaczej wrzuć cytat.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 Godzinę temu, arturo-bb napisał(a): @Nazir też to znalazłem . Próbowałem tylko koledze @Kazekkazek uzmysłowić że aby JEŹDZIĆ trzeba to coś POSIADAĆ/TRZYMAĆ w mieście. To gdzie ? Na ogródku ? A może pod blokiem ? No nie da się . Więc i jeździć się jakby nie da. ( w znaczeniu takim samym jak samochodem - na co dzień do pracy po bułki czy do sklepu kina ,teatru ) To prawda . Tylko jak to ma być dyskusja to było by miło gdybyś uzasadniał swoje wypowiedzi w konkretny sposób . Pełnymi zdaniami prezentując swoją opinię. Co , jak , dla czego uważasz tak a nie inaczej . Podając konkretne przykłady . A jak do tej pory twoje wypowiedzi to bardziej przypominają takie szczekanie małego pieska. Krótkie , nic nie wnoszące , zaczepne ale często nie odnoszące się do całej wypowiedzi tylko do jakiegoś wyrwanego z kontekstu kawałka. Sorry jeśli poczułeś się obrażony ale tak Ja to widzę. Dobra odpuszczam. Jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem to może jeszcze kiedyś w jakimś temacie ........ Na tę chwilę znikam bo szkoda mich palców ( ja mam odciski od pisania a ty tylko Hau hau 😉)
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazek sprawdź bo u mnie a też mieszkam na wsi przy lesie 2 i pół roku temu płaciłem po 140 zł za metr przestrzenny połapanego z dowozem i było to już sezonowane drewno, teraz 350 za najtańsze i to świeże dopiero co ścięte, sezonowanego nie ma. Dajmy już spokój koniom, skupmy się na mechanicznych bo jakoś nie widzę siebie, żeby z Żoną konno na zakupy do Kauflanda jeździć 🤣. Kazek nikt nie twierdzi, że dla Ciebie auto EV jest ekonomicznie uzasadnione w tym momencie bo jak jeździsz dieslem do 20-30k to co najwyżej najstarszego Leana z najmniejszą baterią mógłbyś kupić. Dlatego właśnie mamy jeszcze kilkanaście lat na te zmiany. Może okazać się, że w 2035 nie będziemy gotowi na całkowity zakaz z infrastrukturą, teraz to gdybanie. Poza tymi wszystkimi bardziej przyziemnymi argumentami zapominamy o chyba najważniejszym, jak pokazały ostatnie lata. Naszą ulubioną ropę sprowadzamy Do Europy głównie z Rosji, bliskiego wschodu i trochę z Ameryki pewnie. Zasoby Norwegii i UK nie wystarczą. I pewnie nikt o tym nie mówi głośno ale czas najwyższy zależność energetyczną od tak mało stabilnych źródeł jak Rosja i Bliski Wschód.
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 To przypomnij sobie co było w październiku przed wyborami, objeździłem kilka Orlenów w Łodzi i dopiero za miastem zatankowałem. To wyobraź sobie rozwój konfliktu w strefie gazy, albo udany atak na kolejny statek przez bojowników Huti. Scenariuszy jest wiele. Ponieważ prąd jest potrzebny do wielu innych rzeczy, u mnie bez prądu nie ma wody😉 to może jednak jest to bezpieczniejsza alternatywa?
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 U mnie na wsi też było jeszcze przez 3 dni ale w większych miastach jest tak duże zapotrzebowanie, że momentalnie zabrakło, to dowód, że jedna głupia polityczna decyzja może sporo namieszać.
RONIN Opublikowano 5 Lutego 2024 Opublikowano 5 Lutego 2024 Na forach EV podsumowali gościa jednym zdaniem: nie potrafisz robić elektryków to twierdzisz, że się nie przyjmą. Toyota ma ogromne problemy z EV, nie potrafi ich robić a to co wypuszcza to jest jedna wielka pomyłka i nikt nie chce tego kupować, ich EV się nie przyjęły to mają wytłumaczenie , że to nie jest ich wina😉.
Rekomendowane odpowiedzi