RONIN Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 6 godzin temu, Kazekkazek napisał(a): Możesz wskazać ten cennik i w którym salonie? @Kazekkazek no bez przesady, wpisz w google, promo jest w każdym salonie bo to ogólnokrajowa promocja. @MariuszBurgi cyt. Mirai i BZ4X to był "pokaz sił". Tak, potrafimy... jednak skupiamy się na tym, co ma sens...a sens ma nie EV tylko hybryda synergiczna. Trudno mi się zgodzić. To nie był pokaz siły tylko kompletna klapa. BZ4X kompletnie się nie sprzedaje, w Skandynawii była wręcz możliwość zwrotu samochodu bo okazało się, że Toyota zbyt mocno optymistycznie podeszła do opisu zasięgu a rzeczywistość to zweryfikowała. Mirai, fajne auto tylko nie ma go gdzie zatankować, ostatnio czytałem, że Shell zdecydował o likwidacji wielu stacji wodoru w USA. Niestety w elektryki najlepiej sobie radzą Chiny i Tesla, jakoś nie najgorzej Mercedes i BMW, reszta słabo a już VW chyba najgorzej.
RONIN Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 @Kazekkazek masz trzy rodzaje Kia Niro, zwykły Hev 141 KM za 130 tys. i pewnie tego oglądałeś, potem jest Phev 183 KM za 160 tys. i z tym porównywałem eNiro które ma 204 KM za 157 tys. Wszystkie w podstawowej wersji M.
RONIN Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 Nie wszyscy uważają, że EV to gorszy towar. Dla mnie jest zdecydowanie lepszy, będę się powtarzał ale eksploatacja kosztuje mnie zdecydowanie mniej, nie ma co się zepsuć, nie mam turbo, EGRa, DPFu, wtrysków, skrzyni automatycznej, oleju w silniku itp. Nie rozumiem, czemu wszyscy się dziwią, że auta elektryczne tanieją, przecież to było do przewidzenia już dawno temu. Faktem jest , że promocje Tesli i chińskich marek spowodowały, że spadło zaufanie do firm. Przecena o 50-60 tys. z dnia na dzień i część klientów poczuła się oszukana, że kupili produkt, który nie jest wart swojej ceny, teraz przewidują kolejne obniżki z powodu dużej konkurencji z Chin i opóźniają decyzję zmiany auta. Ogólnie po dwóch miesiącach tego roku sprzedaż EV w UE wzrosła rok do roku o około 10%. Oczywiście to nie jest taki wzrost jakiego oczekiwali producenci i dlatego muszą rewidować swoje plany ale to chyba dobrze dla nas konsumentów 😉. Poza tym wydaje mi się, że w którymś momencie sprzedaż wyprzedziła rozwój infrastruktury do ładowania a to zniechęca klientów którzy dużo jeżdżą. 1
RONIN Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 @Kazekkazek śmiało wal z czym się nie zgadzasz. To, że ceny spadają już widać a ten rok i następny będzie przełomowy z powodu ekspansji Chin na rynki europejskie. Co do infrastruktury widzę ogromny postęp choćby na Lidlach i Biedronkach, jak te wszystkie ładowarki ruszą bo obecnie czekają na odbiory ostreczowane to czekam na taką samą wojnę cenową ze stawkami za kWh jak teraz z artykułami spożywczymi 🤣.
Klubowicze krzytro Opublikowano 23 Marca 2024 Klubowicze Opublikowano 23 Marca 2024 42 minuty temu, RONIN napisał(a): czekam na taką samą wojnę cenową ze stawkami za kWh To chyba troszkę poczekasz. Może trochę nie w temacie ale ja dostałem nieoczekiwaną i niewytłumaczalną podwyżkę za kwh 600 %. I poczekaj co się będzie działo od lipca . Myślę że nie którym się odechce elektryków. Pozdrawiam
RONIN Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 @Kazekkazek chodzi mi o to, że chińskie firmy, odbiorą trochę klientów firmom zachodnim a ponieważ nie są w stanie dorównać w kwestii silników spalinowych to raczej skupią się na segmencie EV a tu będą w stanie zawalczyć niższą ceną i będą alternatywą dla europejskich aut spalinowych co nie będzie trudny gdy auta typu Corsa, Fabia czy Yaris podchodzą pod 100 tys . Stellantis podpisał umowę na produkcję chińskiego autka miejskiego w Tychach, pewnie będzie szybciej niż IZERA🤣. 18 minut temu, krzytro napisał(a): To chyba troszkę poczekasz. Może trochę nie w temacie ale ja dostałem nieoczekiwaną i niewytłumaczalną podwyżkę za kwh 600 %. I poczekaj co się będzie działo od lipca . Myślę że nie którym się odechce elektryków. Pozdrawiam @krzytro, napisz na pw to poproszę znajomego od kontraktów na prąd dla firm, żeby zrobił Ci lepszą ofertę. Obecnie prąd tanieje na światowych rynkach, więc to dobry moment na zmianę dostawcy na tańszego z gwarancją ceny.
Klubowicze krzytro Opublikowano 23 Marca 2024 Klubowicze Opublikowano 23 Marca 2024 16 minut temu, RONIN napisał(a): Obecnie prąd tanieje na światowych rynkach, więc to dobry moment na zmianę dostawcy na tańszego z gwarancją ceny. Taką też umowę miałem podpisaną do 2027 roku. A wg.eon ktoś ją anulował i wczoraj dostałem kolejny rachunek na 7400 zł za 1800 kwh
RONIN Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 Nie uciekłem, ja nie jestem specjalistą od szacowania i nie mam pojęcia jaki udział będzie EV, źle mnie zrozumiałeś, przełomem będzie zrównanie cen EV i ICE bo to jeden z głównych zarzutów do tej technologii, że jest droga a przez to niedostępna dla większości. A tu coś na wytłumaczenie dlaczego uważam tak a nie inaczej. https://www.money.pl/gospodarka/szef-renault-ostrzega-przed-chinskimi-autami-napisal-list-do-europy-7008639337851808a.html To wycofywanie z produkcji aut spalinowych było pewnie spowodowane groźbą wprowadzenia EURO 7, większość obawiała się, że sprostanie tym normom będzie zwyczajnie nieopłacalne, prościej było przerzucić się na napęd elektryczny a teraz trzeba kombinować jak w krótkim czasie wsadzić np. silnik spalinowy do elektrycznej 500tki🤣. https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/fiat-wstawi-silnik-spalinowy-do-elektryka-to-ma-uratowac-sprzedaz-i-miejsca-pracy/zleckxk
RONIN Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 @Kazekkazek cierpliwości, mamy na to jeszcze kilka lat w ciągu których firmy będą polepszać EV. Ktoś tu wspominał, że Toyota odpuściła EV😉. https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/toyota-przejmuje-primearth-ev-energy-celem-elektryki-z-zasiegiem-1200-km/5e4plcq?utm_source=onetsg_fb&utm_medium=social&utm_campaign=fb&utm_term=autor_5&fbclid=IwAR3LBKIRjOpQ8XYQHWnmnu2YprNg-_EWXWCfptzpfdy3_nqd0pbS5oU4gwM_aem_Af1Mhftm3q4we0ClykMWa9q2hAs_TYyzvMKpqaGTc9OgaHOLxRTy-ygf_qxSHx5yUHg
tomekmajesty Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 Jestem jak zwykle cyklicznie w uk I zauważyłem na ulicach sporo MGOczywiście Tesla chyba nr 1Ale … na autostradach ich za bardzo nie widać …Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RONIN Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 I nadal tak uważam, dowody ich klęski stoją w salonach😉. To, że ponoszą porażki nie oznacza, że się poddali, są bardzo mocnym graczem i nie mogą sobie pozwolić, żeby zepchnięto ich z podium a tak się stanie jeśli nie zabiorą się do roboty, więc muszą działać. My tu się martwimy o koniec aut spalinowych a UE wycina nam wiele modeli już w tym roku z powodu nowych norm dotyczących cyberbezpieczeństwa. https://motofilm.pl/2024/03/porsche-718-cayman-i-boxster-oficjalnie-wycofane-w-europie-sa-jednak-dwa-wyjatki/?fbclid=IwAR1o6h6IF9rVdbOpUy0scrLAeGg3CYfgXyvXxC8iWMUpN76FxpaLKyYFnIM_aem_AXqEA6ffvqa2Uce3Q3Lj_4Et7YD1cPlMETqMr4Uiz3sX58cvGAAHFlfINJyzBsJirUc
RONIN Opublikowano 26 Marca 2024 Opublikowano 26 Marca 2024 A niby co mamy myśleć? Oczywiście, kolejnym krokiem w rozwoju odnawialnych źródeł energii jest umiejętność magazynowania jak jest jej nadmiar i oddawania jak jest niedobór. A w tej dziedzinie jeszcze jesteśmy zieloni w trochę innym znaczeniu 🤣. Co do drugiego pytania to ciężko teraz określić jak sytuacja się rozwinie. Z jednej strony czytamy, że to już schyłek EV, z drugiej, że takie plotki rozsiewa lobby paliwowe i niemieccy producenci aut spalinowych bo boją się konkurencji z Chin. Nikt nie wie kto wygra. Jedni i drudzy są bardzo silni.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 27 Marca 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 27 Marca 2024 Jeżeli zakładamy (a wszystko na to wskazuje) że paliwa kopalne się wcześniej czy później skończą to odpowiedź się nasuwa sama. Pewnie chodzi tylko o to aby spalinowe eksploatować jak najdłużej i ja chyba bym był za tym. 🙃 Pisałem tu kiedyś (chyba w innym wątku) że chętnie widział bym na stacjach paliwo E100 i samochody na tym jeżdżące 🙃 okazuje się że w takiej Brazyli temat znany od dawna. Wszystkie samochody tam sprzedawane muszę być do tego przystosowane i jakoś to działa. A paliwo na stacji może mieć nawet ponad 90 % bio dodatków. Czy to nie jest ekologia ?
stefanekmac Opublikowano 27 Marca 2024 Opublikowano 27 Marca 2024 Ziemia powinna karmić ludzi. A jak lobby zobaczy kasę z biopaliwa to Ci papu zdrożeje....Miliony hektarów pójdzie na produkcję paliw.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 27 Marca 2024 Użytkownicy Opublikowano 27 Marca 2024 28 minut temu, Kazekkazek napisał(a): No i rozwiąże się problem nadprodukcji żywności 😏 A może by tak paliwo z robaczków🤔 Po co nas chcą przekonywać do pasikoników, czy jakichś innych larw🤔 Może my dalej jedzmy sobie prosiaczka z ziemniaczkami a samochody niech jeżdżą na robaczkach, które to są podobno takie kaloryczne😁 2
RONIN Opublikowano 27 Marca 2024 Opublikowano 27 Marca 2024 5 godzin temu, Kazekkazek napisał(a): Czy ten krok nie powinien być jeden z pierwszych? Bardziej chodziło mi na ile również ten problem przyhamuje przełom zmiany na EV. Nie do końca pierwszy, najpierw musieliśmy dojść do momentu w którym jak wskazałeś wyżej będzie nadprodukcja. Oczywiście ktoś mógłby to wcześniej przewidzieć ale wyszło jak zawsze😉. Pewnie, że lepiej byłoby to robić równolegle ale na rozwój technologii magazynowania potrzeba trochę więcej czasu i pieniędzy niż na rozwój produkcji prądu.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 27 Marca 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 27 Marca 2024 Może trochę odbiegamy od tematu (ale tylko odrobinkę - w końcu gdzieś te samochody EV trzeba ładować) ale w tym roku mają ruszyć dotacje na "przydomowe wiatraki" do produkcji prądu. Dalej nic o magazynach energii. Coś ta polityka taniego prądu ze źródeł odnawialnych chyba szwankuje 🤔 Ale wiatraki mają tę przewagę nad panelami że (przynajmniej teoretycznie) mogą produkować prąd również w nocy. 👌
Użytkownicy Nazir Opublikowano 27 Marca 2024 Użytkownicy Opublikowano 27 Marca 2024 EndriuBis- teraz zaczyna się boom na wiatraki (z powodów o których piszesz)i ich ceny już śmigają. Tak było z panelami, które obecnie kupisz taniej jak jeszcze z pół roku, rok, dwa temu. Jak to mówią szpece od "zielonej energii" : taniej kupisz nadmiar energii z paneli (przy obecnej cenie) i stać Cię będzie na jej marnowanie (oddawanie energetyce) niż tyle złociszy wybulać na wiatrak. Tak czy siak - problemem coraz większym są celowe wyłączenia prosumentów. Co nam po tym, że dużo naprodukujemy jak tego nie przyjmą🤷♂️ Teraz ekonomia zmusza do akumulatorów. Ale osobiście mam tu wątpliwości co do słowa "ekonomia" jeśli mowa o jakości dzisiejszych akumulatorów. Właśnie szlag mi trafił aku w traktorku - po zaledwie 4 latach🥴. W UPSie wymieniam aku średnio co 5 lat. A magazyn energii ma czas zwrotu ok 10🤪. Jak śpiewała Nosowska : ja pas 1
RONIN Opublikowano 27 Marca 2024 Opublikowano 27 Marca 2024 Tu macie coś na temat filmiku povagowanych. https://bevwow.pl/article.html?title=%231+Przede+wszystkim+samochody+elektryczne+wcale+nie+są+takie+ekologiczne&fbclid=IwAR15W0oM1kfbeQMIk1fhXFEnHYxlEtKSHEhVGWATGIxX6P71ghgIkfD8Ss0_aem_AWXa4H1m4qMi7aqMjzsw3Q7Xa4TuBQMryTrvx8tN4dHW_pN9A4NTC_R8eLDuf7fw2qM Jak trafię coś na temat dofinansowania magazynu energii to wrzucę bo też powinno się w tym temacie coś ruszyć. Ja tam już myślę od magazynie, najlepiej na bazie baterii LFP, mają zdecydowanie dłuższą żywotność od Litowych. W dziedzinie baterii też powoli zaczyna się coś dziać, mamy coraz większą gęstość energii, są już dość mocno zaawansowane badania nad bateriami niepalnymi bez litu. Takie baterie będą jeszcze bezpieczniejsze i zdecydowanie tańsze.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 27 Marca 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 27 Marca 2024 1 godzinę temu, Nazir napisał(a): .... Właśnie szlag mi trafił aku w traktorku - po zaledwie 4 latach🥴. ... to nie ten temat, ale ..... 4 lata na AKU w traktorku to jest dobry wynik, tym bardziej że traktorek nie jeździ codziennie. Ja w swoich samochodach (diesel , parkowany pod blokiem) wymieniam AKU co 4 lata, a dokładniej co 4 zimy 🙃 a przed piątą. Nie kupuje najtańszych. AKU po takim okresie jest niby jeszcze OK, ale ja wymieniam po pierwszej oznace że ciężko kręci. 🙂 2 godziny temu, Nazir napisał(a): .... W UPSie wymieniam aku średnio co 5 lat. .... Jak najbardziej prawidłowo. Jako odbiorca końcowy możesz nie być tego świadomy, ale ja kupując AKU na hurtowni mam do wyboru AKU z żywotnością 3 - 5 lat i AKU z żywotnością 5 - 7 lat. Różnią się oczywiście ceną. Te tańsze mało kiedy działają prawidłowo po 4 latach. 56 minut temu, RONIN napisał(a): .... najlepiej na bazie baterii LFP, mają zdecydowanie dłuższą żywotność od Litowych.... tylko na razie nawet produkcji ChRL kosztują dziesiątki tysięcy złotych. 😐 Np. 100 Ah 12V to około 3500,00 zł. A potrzeba ich minimum 4 szt.
RONIN Opublikowano 27 Marca 2024 Opublikowano 27 Marca 2024 @Kazekkazek oczywiście, że to bardziej złożony problem i takie wyliczenia ograniczają się do kilku zmiennych i przy określonych założeniach ale przypominam Ci, że nikt w tych wyliczeniach nie bierze również pod uwagę, że paliwo trzeba wydobyć, potem przetransportować do rafinerii, w niej przerobić i potem znowu na stację, ten cały proces też generuje sporo dwutlenku węgla i innych zanieczyszczeń. Wrzuciłem to po to żeby uzmysłowić, że nie ma co się podniecać takimi filmikami internetowych znawców, którym niektórzy tak tu przyklaskują. Co do prognoz to nie są to wróżby ze szklanej kuli. Coś nie coś już widzimy w jakim kierunku rozwijają się odnawialne źródła energii i ile czasu na to potrzebujemy.
Geni Opublikowano 28 Marca 2024 Opublikowano 28 Marca 2024 Prognozy mówią, że w naszym systemie energetycznym dzięki "mądrym" decyzjom i "strategii" rozwoju systemu elektroenergetycznego w PL po prostu zabraknie mocy wytwórczych. Oczywiście posiadający instalacje fotowoltaiczne i magazyny energii będą trochę bardziej niezależni, ale nie czarujmy się. To nie zmienia obrazu rzeczy. Przełomu nie widać, ale i tak jak sądzę głównym problemem spędzającym sen z powiek klasy politycznej powinno być przede wszystkim ekspansywne i wrogie nastawienie grupy rekonstrukcyjnej "CCCP bis". 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Godzinę temu, Kazekkazek napisał(a): .... Co zawiodło 🤔 jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że ..... to Chińczycy 😀 sam dałeś wyżej inka, że UE już leci mu na ratunek 🙃 (innym też przy okazji). A swoją droga chciałbym tak pomylić się w swoich prognozach i zamiast powiedzmy planowanego 1 Mln w pierwszym kwartale, zarobić "tylko" 850 tys. 😋 no kurcze, chyba bym się załamał 🤣 .
Użytkownicy Nazir Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Użytkownicy Opublikowano 5 Kwietnia 2024 https://zielony.onet.pl/przyroda/grad-wielkosci-pilki-tenisowej-zniszczyl-tysiace-paneli-na-farmie-fotowoltaicznej/25m9v5d Czujecię tą ekologię😱
Rekomendowane odpowiedzi