Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano
Godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

Uwielbiam te brednie typu: zeroemisyjne pojazdy🤦‍♂️

A na bateriach tych pojazdów ptaki wiją swoje gniazdka a pod nimi wybijają źródełka🫠

Opublikowano

Nadal wolę ładować w domu z fotowoltaiki niż tankować auto na stacji benzynowej. Szybkie ładowarki mają służyć doraźnie w razie potrzeby w trasie a nie do codziennego ładowania. Ostatnio robiłem przegląd po 20 kkm w Smarcie, 500 zł brutto i to mi się podoba.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak, masz rację, to wojna 😉, Lidl nadal wygrywa bo ma tańszy prąd.

Oczywiście jeżeli chodzi o infrastrukturę nadal jesteśmy daleko w tyle, nasza sieć nie jest gotowa na tyle fotowoltaiki, razem z jej rozwojem powinien iść rozwój sieci i magazynowania w czasie nadprodukcji.

Taaa, chyba olej wymieniłeś i umyli Ci to Rio. U mnie w BMW przypada wymiana oleju w skrzyni to z płukanką wyjdzie jakieś 2k, a gdzie olej i fitry w silniku? Jak przyjdzie czas rozrządu to muszę szykować 5-6K, mam dalej wymieniać?

Diesla mam jako awaryjne auto, więcej stoi niż jeździ.

Opublikowano

Ty widzisz, że się oddalamy a ja widzę że przybliżamy. Coraz więcej premier tańszych chińczyków, europejscy producenci już widzą problem, więc będą musieli coś zrobić.

Czytam ze zrozumieniem, u Ciebie 500 a u mnie parę tysi, każdy patrzy ze swojego punktu widzenia i robisz sam, gdybym ja sam zrobił to ten przegląd kosztowałby mnie dokładnie 0 zł.

Baterie do mojego smarta na alledrogo można za 8 tysi wyrwać plus starą zostawiam do magazynu energii do domu bo na wsi mieszkam i zdarzają się wyłączenia.

A z innej beczki:

Polska Grupa Energetyczna (PGE) planuje przetarg na konstrukcję ogromnego magazynu energii w Żarnowcu. Przetarg, który ma ruszyć na przełomie czerwca i lipca 2024 r., dotyczy zaprojektowania i budowy magazynu energii o mocy do 263 MW i minimalnej pojemności 900 MWh.

Zapotrzebowanie na magazynowanie energii rośnie.
PGE podkreśla, że ten bateryjny magazyn energii będzie największą tego typu instalacją w całej Europie. Umożliwi on świadczenie regulacyjnych usług systemowych na rzecz Operatora Sieci Przesyłowej, a także bilansowanie lokalnych, lądowych farm wiatrowych i przyszłych farm wiatrowych PGE na Morzu Bałtyckim.

— Wzrost udziału odnawialnych źródeł energii w krajowym miksie wytwórczym pociąga za sobą zwiększenie zapotrzebowania systemu elektroenergetycznego na magazynowanie energii. Dlatego przyspieszamy nasze inwestycje w tym obszarze — powiedział prezes PGE Dariusz Marzec.

Projekt ma kluczowe znaczenie dla przyszłości energetyki w Polsce. Zgodnie z raportem Forum Energii, nieelastyczne bloki węglowe nie są w stanie szybko zwiększyć swojej mocy, co zmusza operatora do ograniczania pracy źródeł odnawialnych, mimo że produkcja energii z tych źródeł jest niemal darmowa. W 2023 r. straciliśmy w ten sposób 74 GWh energii elektrycznej, a skala problemu "szybko narasta".

Opublikowano

Ja rok temu zrobiłem konwersję zwykłego roweru na elektryk.  Silnik 350 w. Dla mnie ok. 5 stopni wspomaganie.  Bateria na ok 70 km gdybym wcale nie pedałował. Koszt 4200. Elektryk co oglądałem to od 14 tys w górę.  Taki to ok 40. Market mniej niż 5. Max speed u mnie 52km. Bez sensu.  Od tego mam skuter.  Średnia po 1500km to 18. W tym sporo miasto. 

Opublikowano

Oczywiście klima jest. 
Nie ma innego wyjścia, mix energetyczny sprawdza się tylko wtedy gdy w momencie nadprodukcji możemy magazynować energię.

Opublikowano

Nie wymyślili jeszcze auta do wszystkiego. Do miasta i pracy mam małe auto, na dalsze wyjazdy lub coś większego przewieźć jest duże, poza tym muszę mieć auto zapasowe w razie awarii, lub jakiegoś przeglądu. W Rio nie spakowałbym się na wyjazd, ja ledwo pakuję się w BMW.

Opublikowano

Zgadza się, ja również o tym pisałem, tylko, że u mnie nie ma żadnej komunikacji. Był tramwaj ale remontują tory od wielu lat więc jesteśmy zdani na siebie.

• Użytkownicy
Opublikowano

Dobra komunikacja zbiorcza to najlepsze rozwiązanie. Ludzie (a zwłaszcza teraźniejsza młodzież) w większych aglomeracjach nawet odpuszczają robienie prawa jazdy  - co mnie akurat dziwi, bo najlepiej zdać za młodu, by zawsze mieć możliwość niezależności. No ale ja już stary jestem to może tego nie pojmuję🤭

Co do rozwiązań eko to bardzo podoba mi się to rozwiązanie:

• Użytkownicy
Opublikowano
33 minuty temu, Kazekkazek napisał(a):

👍 

Bo teraz łatwiej zdać maturę niż zrobić prawo jazdy. 😏

To prawda. Tak też mówi dzisiejsza młodzież 🤪

Opublikowano

Eurokołchoz wprowadził 38%podatek na elektryczne auta z Chin, pytanie tylko po co?

niech sobie Azja produkcją tych jednorazówek zaśmieca swoje kraje a my w ten sposób, tak jak Bruksela chce i nam narzuca pewne kwestie, zdecydowanie obniżymy emisje CO2 w Europie 😎

Image

• Użytkownicy+
Opublikowano
Godzinę temu, Ananakofana napisał(a):

Eurokołchoz wprowadził 38%podatek na elektryczne auta z Chin, pytanie tylko po co?...

aby np. VW i Renault nie poszły z torbami. 🙃 przecież to proste i logiczne.  A przy okazji razem z nimi kilka fabryk w PL produkujących dla nich różne podzespoły.

Ale spoko, coś się dzieje w temacie silników spalinowych w Japonii, Japończycy wymyślili silnik spalinowy na zupełnie nowe paliwo. Co ciekawe - przy współpracy z Chińczykami.

Opublikowano

Tylko 38%? Zawsze to trochę mniej środków dla wsparcia wysiłku wojennego państw nowej osi Moswa-Pekin-Teheran. Poczekajmy, być może do tego dojdziemy. No i łezka po Izerze też mi nie spłynie po policzku. Zresztą to od początku był propagandowy trup. 

Opublikowano

O bez dopingu nie ma wyniku... może jakieś kary zamiast dopłaty?

Opublikowano
W dniu 20.06.2024 o 19:38, Kazekkazek napisał(a):

Z artykułu raczej wynika "chcemy być" 😏 zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Może właśnie "ekologia stanie na przeszkodzie" 🤔

Odzysk plastyku też miał być super opłacalnym interesem.

Kazek zdecyduj się, jeżeli jest problem z dostępnością metali ziem rzadkich to będzie to opłacalne, plastik jest właśnie zbyt tani żeby się opłacało i to jest problem. 

Opublikowano

Wrzucasz właśnie dowody na potwierdzenie mojej teorii😉. Sprzedaż wzrasta a nie maleje a to co wrzucasz to tylko krótkookresowy wycinek. Wzrasta średnio o 20% rocznie a to mniej niż część producentów oczekiwała, a powód jest prosty- właśnie infrastruktura to raz, dwa to oczekiwanie na wojnę cenową z Chinami.

• Użytkownicy+
Opublikowano

Piękny motocykl, ale cena 😵  prawie 110 000 PLN. No i ograniczenia jednak pewne są: "Nedielka w podsumowaniu całego wyjazdu stwierdził, że realny zasięg motocykla oscylował w okolicach 300 km, ale znacząco zwiększył się w Europie, gdzie zarówno sama sieć ładowarek, jak i drogi dobrej jakości pozwalały Romanowi dziennie przejeżdżać około 500 km."  Czyli np. trasę  Rzeszów - Suwałki (na Blusa) jadę 2 dni, a wieczorem zamiast z chłopakami napić się piwa, to biegam po okolicy za ładowarką 🙃

Na stronie które oferuje te motocykle w PL znalazłem :  ZASIĘG MIEJSKI  -  288 km,   ZASIĘG AUTOSTRADOWY  -  172 km,  POJEMNOŚĆ POWER PACK  -  17,3 kWh,  CZAS ŁADOWANIA DO 95% 2,2 h,  Z SZYBKĄ ŁADOWARKĄ DO 95%  -  1,1 h,   KOSZT ŁADOWANIA  -  15,60 PLN  -  jak to prawda to całkiem ciekawie wygląda.

A swoją droga to gdzie na tej Słowacji jest ta "Dżakarta" bo za h...  nie mogę znaleźć 🙃

• Użytkownicy+
Opublikowano
16 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

... A serio to się dziwię, że tak słabo to wszystko poszło w kierunku motocykli. Szczególnie maxi skuter się o taki napęd wręcz prosi. ...

Prawdopodobnie kwestia ceny. Skuterów elektrycznych na rynku, nawet w PL trochę jest, tylko na razie raczej takie z segmentu 50 ccm lub 125 ccm.  Tutaj cena jest jeszcze akceptowalna, a zasięgi do 50 km po mieście wystarczają.

Godzinę temu, Geni napisał(a):

.... Już widzę, jak na ramie roweru, albo transportem publicznym wożę 85 latkę po lekarzach. ....

rozumiem Twój punkt widzenia bo patrzę na to w podobny sposób, ale prawdopodobnie za jakiś czas takie Bolty czy inne Ubery będą elektryczne, być może nawet autonomiczne (bez kierowcy) i tanie.  🙃

Opublikowano
Godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

No i pytanie co to znaczy "tanie" 

Faktycznie wymaga to wyjaśnienia. Otóż ta "tania" usługa dla aktywnego zawodowo mieszkańca Warszawy, Trójmiasta, czy Wrocławia będzie jednocześnie "drogą", usługą dla emeryta z wschodniego Mazowsza, Podlasia, czy Podkarpacia. Rozwarstwienie materialne, infrastrukturalne i gospodarcze pomiędzy wschodnimi i zachodnimi regionami RP jest większe, niż wynika to ze świadomości przeciętnego "Kowalskiego", nie wspominając o bujających w obłokach "elitach". Jeżeli podchodzi się do wykluczenia komunikacyjnego ze świadomością sytuacji, to mimowolne lub celowe pogłębianie istniejących rozwarstwień prowadzić będzie w kierunku widocznym dziś we Francji.