Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komuniści przygotowali desant, który jest już w drodze:

Chińskie firmy nie żartują. Pierwszy samochodowiec BYD ruszył już z transportem, wkrótce kolejne, zelektryfikowane | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE – www.elektrowoz.pl

Ale pojawił się mały problemik w postaci jemeńskiego ugrupowania Huti, które stwarza poważne ryzyko dla żeglugi na trasie pomiędzy Chińską Republiką Ludową i Europą.

Podobno komuniści szykują się na wojnę celną i BYD właśnie planuje przypadkowo otwarcie fabryki elektroodpadów na Wegrzech.

Cyt: Driven by its global brand vision to "Cool the Earth by 1°C", BYD aims to accelerate the pace of new energy passenger vehicle penetration into the European market, further deepen its globalisation strategy, and actively promote the green transformation of the global energy structure.

Oczywiście z pewnością chodzi im o ratowanie planety. Bo tak się ratuje planetę przecież. Poprzez budowanie nowych fabryk, wypruwanie surowców z Ziemi i przetwarzanie ich na setki tysięcy samochodów rocznie. 🤣

Opublikowano

pytanie do znawców tematu

czy jest opcja, aby ktoś obcy jednym kliknięciem "zdalnie" unieruchomił mojego elektryka?

• Klubowicze
Opublikowano

Biorąc pod uwagę teorie spiskowe to TAK.

Samochody nowe i elektryczne i te spalinowe są połączone On Line z producentem ( i operatorem 112 ) mają oni wgląd w działania systemu i mogą aktualizować wiele elementów.

Więc jakiś mega zdolny hacker jest pewnie w stanie podziałać tak aby unieruchomić pojazd.

• Użytkownicy
Opublikowano

Wszystko co jest On Line można zhakować - jak się okazuje nawet i instalacje fotowoltaiki (i w tym temacie jako zasilanie elektryków i już poza). Dopiero teraz jest to traktowane na poważnie, jako zagrożone możliwym cyberatakiem na bezpieczeństwo energetyczne kraju.

Temat dostępu do wszystkiego co podłączone do sieci to temat jak mieć dzisiaj władzę/przewagę.

Temat rzeka i nie ten wątek-poniekąd, bo wszytko można wykorzystać w swoim celu- takie czasy🤷‍♂️

Opublikowano

Z przymrużeniem oka, porównanie tradycji z nowoczesnością... ;)

image.thumb.jpeg.d79dd8ab68784ca73d79223c337661f8.jpeg

Chiński zestaw DIY pozwala przerobić klasycznego VW "Garbusa" na elektryka

image.thumb.jpeg.c1fdb8a9c35ee0851cab3cb06079d354.jpeg

Jest też opcja na bogato dla bogatych...

Ocenę (wszelkich) przeróbek klasyków zostawiam bez komentarza, bo to mocno indywidualna sprawa, lecz na pewno baaardzo cieszy (me) oko, że w ogromnym stopniu został zachowany oryginalny wygląd (pomijam detale)...

• Administrator
Opublikowano

Nie da się nie zauważyć, że auta elektryczne tanieją. Tesla 3 a teraz Y potaniała z dnia na dzień 30 kpln. VW ID3 w DE z dnia na dzień potaniał o 17%. Nową Dacie Spring kupimy w PL dziś za (oczywiście przed teoretycznym dofinansowaniem) 67 kpln..a jeszcze chwilę wcześniej kosztowała 29 kpln drożej. W wielu krajach skończyły się dotacje na 4oo EV (DE czy NO), przez co popyt drastycznie spadł. Dodatkowo rynek stymuluje napływ do UE nowych aut z CHRL, które są konkurencyjne cenowo. A co na to rynek aut używanych... W DE, jak donoszą pisma branżowe, przeżywa załamanie. Nasz jest mały ale też widać spadki cen, które są jeszcze nieadekwatne do popytu znikomego i obniżek aut nowych. Sytuacja jest dynamiczna. 

Auta EV, spadki wartość.

Sytuacja na rynku używanych 4oo EV w DE.

• Klubowicze
Opublikowano
2 godziny temu, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a):

A co na to rynek aut używanych... W DE, jak donoszą pisma branżowe, przeżywa załamanie.

Używane mają za drogie i tyle ( szczególnie elektryki - sprawdzałem wczoraj na mobile.de)

Cały przemysł w DE przeżywa załamanie bo... mają warunki zakupu surowców takie jak WSZYSCY 🤣

Przedtem kroili EU .Wszyscy ściskali pośladki jak być przynajmniej na równi z DE z cenami a teraz ZONK wszyscy maja równe szanse i DE płacze że tragedia

Tesla 3 a teraz Y potaniała z dnia na dzień 30 kpln. VW ID3 w DE z dnia na dzień potaniał o 17%.

Dzisiaj przeczytałem że Mustang Elektryk potaniał o 60 tys. zł ( podobno efekt TESLI )

• Użytkownicy+
Opublikowano

Nie da się nie zauważyć, że auta elektryczne tanieją. .....

8 minut temu, arturo-bb napisał(a):

....Dzisiaj przeczytałem że Mustang Elektryk potaniał o 60 tys. zł ( podobno efekt TESLI )

A to czasem nie jest tak że auta EV tanieją bo skończyły się dotacje ?  Tak było kiedyś ze sprzętem do dystrybucji Internetu. Do puki były dotacje z Unii sprzęt był bardzo drogi, jak dotacje się skończyły sprzęt nagle potaniał i to u wszystkich dostawców. Jednym słowem - dotacje po przez dostawców internety w końcowym rozrachunku trafiły do producentów 🙃 Może tu jest podobnie. 🤔

• Klubowicze
Opublikowano

Samochody tanieją ze strachu przed Chinami 🥵

• Klubowicze
Opublikowano
3 godziny temu, Kazekkazek napisał(a):

Co do używek,  jak ktoś kupił drogo  to chciałby teraz też drogo

No ale właśnie dowcip polega na tym że oni kupili TANIO ( dotację wzięli ) a teraz sprzedają ale cenę ustalają od katalogowej .

Opublikowano

Technologia się rozwija, nowa TM3 SR ma baterię bez kobaltu co dość mocno wpływa na cenę. Wiadomo, na początku wszyscy chcą odzyskać pieniądze z badań, w cenę jest wliczony podatek od nowości a teraz zaczęła się wojna cenowa z Chinami, które chcą zalać Europę w najbliższych 2-3 latach zdecydowanie tańszymi EV. Zaczyna też się efekt skali. Choć z drugiej strony coraz częściej przebąkują, że trzeba będzie przesunąć całkowity zakaz sprzedaży aut spalinowych o kilka lat bo nie nadążają z infrastrukturą. Pojawia się coraz więcej innowacyjnych rozwiązań do ładowania jak np wolne ładowarki przy latarniach.

https://evertiq.pl/news/30754

• Administrator
Opublikowano
W dniu 26.01.2024 o 12:43, EndriuBis napisał(a):

A to czasem nie jest tak że auta EV tanieją bo skończyły się dotacje ?  

Tanieją, bo wyraźnie zatrzymuje się popyt na te auta. Dodatkowo pojawiła się silna konkurencja z Państwa Środka.

A propos... mam dwóch znajomych, którzy na początku zeszłego roku kupili 4oo EV. Złożyli papiery, zadeklarowali przebieg, niby przyszła akceptacja ale "dopłaty" do tej pory nie dostali. Nikt też nie potrafi im określić, kiedy dostaną. 

W dniu 26.01.2024 o 12:34, arturo-bb napisał(a):

Używane mają za drogie i tyle ( szczególnie elektryki - sprawdzałem wczoraj na mobile.de)

Ja znowu bazując na dwóch portalach DE, mam wrażenie, że w ostatnim czasie, ceny na używane EV tam spadły i z pewnością są niższe od tego, co w PL.

W dniu 26.01.2024 o 12:34, arturo-bb napisał(a):

Dzisiaj przeczytałem że Mustang Elektryk potaniał o 60 tys. zł 

Potaniał ale i tak na nim cały czas dobrze zarabiają. Pytanie jak ma się czuć klient, który "wczoraj" kupił przed obniżką, kiedy z dnia na dzień wartość rezydualna jego pojazdu tak drastycznie spadła. M.in dlatego rynek używanych EV jest w zapaści, bo "oczekiwania" sprzedających są oderwane od aktualnej rzeczywistości. Finalnie i tak zadziała odwieczne prawo popytu/podaży ale to wymaga czasu. 

Patrząc na aktualne trendy cenowe, nie można też wykluczyć scenariusza, że niebawem 4oo spalinowe mogą być droższe od EV. Taka Toyota, jeszcze niedawno ogłosiła jasny komunikat, że zamierza stopniowo odchodzić od spaliny i finalnie przejść tylko na EV... Natomiast na początku tego roku pojawił się ich nowy komunikat, że jednak się z tamtej deklaracji wycofują i spalinę będą rozwijać.

Cytat

Akio Toyoda, prawnuk założyciela japońskiej marki i jeszcze niedawno szef koncernu, stwierdził, że nawet w czasach, kiedy producenci skupiają się na samochodach elektrycznych, nie trzeba rezygnować z samochodów spalinowych. Jak informuje portal Automotive News Europe, w czasie Tokyo Auto Salon były szef koncernu stwierdził, że elektryczne samochody nie są jedynym sposobem na osiągnięcie neutralności pod kątem emisji dwutlenku węgla. Według niego napęd spalinowy i cele dotyczące emisji spalin można pogodzić, a ponadto pozostawienie w ofercie samochodów spalinowych pozwoli na ocalenie wielu miejsc pracy. Toyoda stwierdził, że w całym japońskim sektorze motoryzacyjnym jest obecnie zatrudnionych 5,5 mln osób. Według niego działania dotyczące uczynienia gamy bezemisyjną i tym samym zmierzanie do realizacji celów związanych z emisją dwutlenku węgla powinny przebiegać płynnie, by uniknąć wstrząsów w branży motoryzacyjnej.

Toyoda zapowiedział również, że japońska marka rozpoczyna obecnie nowy projekt mający "na nowo promować rozwój silników spalinowych". Oczywiście nie są to tylko puste słowa. Zielone światło inicjatywie dał już obecny szef koncernu, Koji Sato. Wielu osobom pomysły prawnuka założyciela japońskiej marki mogą wydawać się dość osobliwe i... zdaje on sobie z tego sprawę. "Może wydawać się, że idziemy pod prąd, ale to nieprawda" - stwierdził Toyoda. Według niego jest to "niezbędny krok w przyszłość". Szczegółów projektu nie podano, jednak można śmiało zakładać, że w swoich działaniach Japończycy będą uwzględniać możliwość zasilania silników spalinowych paliwami syntetycznymi. Wysoce prawdopodobne wydaje się również dalsze rozwijanie napędów hybrydowych.

Sytuacja jest więc dynamiczna. Sam fakt, że 4oo EV tanieją jest pozytywny dla przyszłych potencjalnych nabywców. Trochę mniej dla aktualnych posiadaczy.

Opublikowano

Taki trochę dziwny argument, ceny EV spadają to zapaść rynku? Dobrze zrozumiałem? Bo wydawało mi się, że właśnie o to wszystkim chodzi 😉

Opublikowano

Ceny spadają bo robi się coraz większa konkurencja, bo koszty produkcji spadają.

Tobie się tak wydaje a ja się cieszę bo mam zamiar drugie auto w garażu  wymienić na EV. Rodzina musi mieć z Tobą ciężko jak tak na wszystko narzekasz.

• Klubowicze
Opublikowano
16 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

Nikomu, raczej nie chodzi a najmniej temu który zainwestował, żeby ceny spadały ze względu na słabą użytkowość. 

Po 1 : samochód to nie inwestycja

Po 2 : temat nie do pogodzenia bo sprzedający chce ceny jak najwyższe a kupujący odwrotnie.

I tak właśnie w tym wątku niektórzy pisali : generalnie "CENY za wysokie kogo na to stać ?"  a jak staniały to " wartość używki spadła to się nie opłaca "

Zdecydujcie się ma być Tanio czy Drogo bo już się pogubiłem 🤣

Opublikowano
33 minuty temu, arturo-bb napisał(a):

Zdecydujcie się ma być Tanio czy Drogo bo już się pogubiłem 🤣

Ja optuję za wersją - rynkowo, czyli bez sztucznych mechanizmów regulacyjnych w postaci dopłat itp. 

Opublikowano

@Kazekkazek, narzekasz, że staniały, dowód masz kilka postów wyżej, jak Ci tłumaczyłem, że auto mi się zwróci w kilka lat to twierdziłeś, że EV są za drogie i to nie ma sensu, że lepsze jest auto na LPG bo tańsze, czy może to ja mam rozdwojenie jaźni?? Taka jest w ekonomii kolej rzeczy, że jak chcesz coś mieć przed innymi to płacisz tzw. podatek od nowości/innowacyjności. Jeżeli to mnie się wydaje to czemu ceny drogich mercedesów i BMW na prąd nie spadają? Czyżby w tym wypadku nikt się nie zorientował, że one nie są tak użyteczne jak obiecywali? Kiedyś była Tesla i długo, długo nic tak innowacyjnego, dlatego mogli sobie pozwolić na wyższą cenę i dzięki temu pozyskiwać fundusze na rozwój, teraz mają konkurencję prawie wszystkich a do tego doszli nowi konkurenci z Chin. @Geni  dopłaty są potrzebne na początku do zachęty i przyspieszenia rozwoju technologii, chyba część z osób tu piszących zapomniała, że zasoby ropy są ograniczone i potem nie da się tak nagle przestawić całej gospodarki, więc trzeba to zacząć robić już, infrastruktura do ładowania też potrzebuje czasu na rozwój. Mieliśmy dopłaty do pomp ciepła, do fotowoltaiki i wielu innych rzeczy jak choćby termomodernizacja domów. A to jest duża zmiana i potrzebuje dużo czasu i pieniędzy. Oczywiście nie zapominam o źródłach produkcji prądu, tu też mamy sporo do nadrobienia a chyba wszyscy czytacie, że taka elektrownia atomowa to nie jest kwestia roku czy dwóch.

Opublikowano

Obecna sytuacja to dowód, że jednak źle policzyli, specyfika wynajmu aut jest taka, że oszczędzali Ci co wypożyczali na paliwie a wypożyczalnia straciła na dużej utracie wartości. Dziwię ci się, bo cały czas twierdziłeś, że to cena jest problemem a jak ta cena spada to widzisz w tym kolejny problem ale to właśnie rynek chce, żeby za parę lat używany EV był alternatywą dla twojego auta na LPG. Ja cały czas uważam, że brnięcie w duże suvy na prąd to ślepy zaułek i coś chyba w tym jest, bo UE już coś kombinuje 😉. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-suv-y-w-europie-zostana-zakazane-taki-jest-pomysl-unii-europ,nId,7298930

Tylko krowa nie zmienia zdania, nie będzie wystarczająco prądu będą musieli przesunąć termin.

Opublikowano

Ja odbijam twoją piłeczkę, nie bronię zajadle elektryków bo zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie się sprawdzą i ekonomicznie rozliczą. Gdybym kupił strucla to raczej bym się nie odzywał. Lubisz manipulować danymi i cytatami co widać powyżej, argumentów i doświadczenia ci brak bo jak sam piszesz nie masz EV ale wiesz lepiej od tych co mają, takie małe podsumowanie. Niestety żyjemy w bardzo zmiennych i nieprzewidywalnych czasach i nawet twoja decyzja w inwestowanie w LPG może być obecnie pomyłką, wystarczy tylko blokada importu gazu z Rosji i pozamiatane. Tylko nie wiem po co się tak mocno udzielasz w temacie, który jak sam twierdzisz jest ci kompletnie obcy😜.

• Klubowicze
Opublikowano
6 minut temu, RONIN napisał(a):

nie wiem po co się tak mocno udzielasz w temacie, który jak sam twierdzisz jest ci kompletnie obcy😜.

Maciek to proste : " nie znam się wiec się wypowiem " 🤣

Opublikowano

@arturo-bb kolega dużo czyta, to widać tylko to co nie opłaca się ogromnemu Hertz'owi okazuje się, że już korporacji taksówkowej jak najbardziej się opłaca, osobiście uważam, że na razie dostawcze EV to trochę pomyłka ale przecież ktoś musi przecierać szlaki, żeby nasz kolega mógł za 15-20 lat wymienić pojazd zasilany LPG na EV, jak inni nie będą wcześniej testować nowych rozwiązań to za 20 lat większości z nas zostałyby tylko hulajnogi. Przyjdzie wiosna to nikt tu nie będzie miał czasu pisać o elektrykach😉 a teraz człowiek ma depresję z powodu odstawienia dwóch kółek więc nie ma co się dziwić.

• Klubowicze
Opublikowano
29 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

No cóż wy się znacie tylko większość się z wami nie zgadza.  Nawet duże firmy przyznają, że się pomyliły. 😁

IN POST to nie taka mała firma a ma w swojej flocie tylko w BB kilkadziesiąt busów EV i kierowcy chwalą ( do ich zastosowań idealne )

Ciekawe ile tych pojazdów jest w skali całej Polski ?

No ale R.Brzóska na pewno się myli 🙃

Opublikowano

@Kazekkazek a w tej większości sami posiadacze EV się oczywiście wypowiadają 😉
Tak, duże firmy też się mylą tak samo jak potężne fundusze inwestycyjne na giełdzie, nie przemyśleli wszystkich zmiennych, które w ich wypadku występowały, choć to, że EV będą tanieć było wiadome od początku ale ich zaskoczyło😉.

Z wycieczkami nie przesadzaj, czasami wystarczy trochę dystansu i poczucia humoru, sam walisz z grubej rury więc nie licz, że ktoś będzie cię głaskał po głowie i tylko przytakiwał.

• Użytkownicy
Opublikowano

Zaczynamy czytać stare przytaczane posty - bo każdy ma swoje racje.

Proponuję Panowie chociaż na jeden dzień wyjąć wtyczkę z tego gniazdka, póki słoneczko ładuje nasze baterie😉. Przyda się reset jazd personalno-wypominkowych.

W ten sposób (bez flaszki😜) to się poprostu nie da tak prowadzić rozmowy 🤷‍♂️