RONIN Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 To nie do końca tak jak myślisz Kazek. Nowe technologie na początku są drogie z racji choćby skali i trzeba je dofinansowywać, żeby szybciej się rozwijały. Tobie prąd państwo też dofinansowuje bo zamroziło ceny. Przypominam, że pieniądze na to są z naszych podatków, czyli sami się na to w pewien sposób zrzuciliśmy, państwo jest tylko wielkim bratem, który zarządza tym strumieniem i kieruje go w wybranych kierunkach.
Kazekkazek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 11:17, RONIN napisał(a): Tobie prąd państwo też dofinansowuje bo zamroziło ceny. Przypominam, że pieniądze na to są z naszych podatków Rozwiń Oczywiście i też przecież o tym napisałem pisząc o dofinansowaniu węgla w zeszłym roku. Tylko pytanie czy za rok czy 5 lat nie okaże się, że to kolejna ślepa uliczka jak już było z innymi technologiami. I znów nikt nie poniesie za to konsekwencji. Powiem szczerze chciałbym nie mieć racji.
Krzynio66 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 tak bedzie jak mowisz zawsze tak bylo
tomekmajesty Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Nic nie piszecie o tym ile taka instalacja żyje, co trzeba i za ile serwisować i jakie będą koszty utylizacjiNic nie jest wieczne, oprócz kominka :)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 17 Grudnia 2023 Klubowicze Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 15:21, tomekmajesty napisał(a): Nic nie jest wieczne, oprócz kominka :) Rozwiń Chyba ogniska 🤣 W dniu 17.12.2023 o 15:21, tomekmajesty napisał(a): Nic nie piszecie o tym ile taka instalacja żyje, co trzeba i za ile serwisować i jakie będą koszty utylizacji Rozwiń Na dzień dzisiejszy są instalacje w DE co mają już ze 20 lat (albo i więcej ) nic się nie serwisuję puki się nie zepsuje 😉 ( kosztów dodatkowych/stałych BRAK ) Co do kosztów utylizacji to zobaczymy za te 20-30 lat ( już są firmy co odzyskują ok 95% wszystkiego z paneli a jesteśmy dopiero na początku tej drogi ) Jak wymyślano komputer czy samochód to tez nikt nie miał pomysłu co i jak będą robić z tymi pojazdami po 30-40 latach .To przychodzi z czasem.
Krzynio66 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 za 40 lat to juz mnie nie obchodzi co z tym zrobia
RONIN Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Jakiś czas temu pękła mi szyba w kominku, bo oprócz pompy do grzania lubię palić i kosztowała mnie jedyne 3800 pln, tak, że z tym kominkiem to też bym nie przesadzał😉. Też przez ponad 3 lata nie miałem żadnych kosztów dodatkowych.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 17 Grudnia 2023 Klubowicze Opublikowano 17 Grudnia 2023 A tu zadowolony z Elektryka https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/pan-maciej-przesiadl-sie-do-elektryka-przejechal-tesla-50-000-km-w-18-miesiecy-czy/6weplpc
RONIN Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Artur są już tacy co swoją Teslą zrobili 600 tys. km a nawet więcej, a to już wyniki coraz trudniejsze do uzyskania dla obecnych spalinowców.
Krzynio66 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 kiedys stare merole robily po milionie
Kazekkazek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Pan Maciej zadowolony z kosztów paliwa 🙂 pytanie czy zadowolony z kosztów zakupu. I kiedy ta różnica się zwróci . A tu mniej zadowolony https://motoryzacja.interia.pl/raport-samochody-elektryczne/news-przyjechal-tesla-z-niemiec-do-polski-nigdy-wiecej-aut-elektr,nId,6564572
RONIN Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Kazek czytaj uważnie, z kosztów jestem bardzo zadowolony, Smark kosztował mnie mniej niż porównywalny w benzynie i do tego miał mniejszy przebieg. Ten przykład to raczej z d...py, panowie nie mieli zielonego pojęcia, to tak jakbym Ci kazał zamienić telefon z androidem na Iphone, też przez pierwszy miesiąc byś bluźnił, że nie wiesz jak , co, gdzie włączyć. Ludzie jeżdzą do Chorwacji, do Hiszpanii i nie narzekają, tu zdecydowanie źle byli przygotowani.
Kazekkazek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 18:05, RONIN napisał(a): Kazek czytaj uważnie, z kosztów jestem bardzo zadowolony, Smark kosztował mnie mniej niż porównywalny Rozwiń Czytaj uważnie zanim przystąpisz do ataku, odniosłem się do artykułu w którego tytule jest pan Maciej 🙂 chciałem tylko pokazać, że są zadowoleni i mniej zadowoleni. Każdy znajdzie przykłady i to sporo. Tak jak i z fotowoltaiki. Nawiasem mówiąc im więcej fotowoltaiki tym więcej niezadowolonych. Co do wyjazdów do Chorwacji i Hiszpanii, znałem takich co byli maluchem. Czy to coś wnosi tego nie wiem. Ale wiem, że byli zadowoleni. A tak z ciekawości, jakie to jest to "porównywalne auto" w benzynie? Rocznik, model. Konkretnie.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 17 Grudnia 2023 Klubowicze Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 17:28, Kazekkazek napisał(a): Pan Maciej zadowolony z kosztów paliwa 🙂 pytanie czy zadowolony z kosztów zakupu. I kiedy ta różnica się zwróci . Rozwiń Nie wiem co macie z tym " kiedy się zwróci" 😉 Polecam kanał na YT : Na Prąd Po Polsce tam znajdziesz przykłady że elektryki mogą być w cenie Diesla ( ostatnio jakiś dostawczy Citroen albo Peugeot ) a w przypadku BMW jak gość sobie skonfigurował to co chce mieć to w elektryku wyszło go to taniej . Cena samochodu "zwraca " się szybciej tym co dużo jeżdżą.
tomekmajesty Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Podobno do PL wszedł MG MotorsChińska firma z brytyjskim brandemMają super ceny i mogą namieszać na rynkuPoza tym Tesla obniżyła cenyNatomiast nadal uważam że elektryczne auto to świetny pomysł na miasto, ale małe zwinne, testowałem Fiata 500e i bardzo pozytywny szokNatomiast dla osób podróżujących często ponad 300 km … cóż na razie bym nie kupił Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 17 Grudnia 2023 Klubowicze Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 19:05, tomekmajesty napisał(a): dla osób podróżujących często ponad 300 km … cóż na razie bym nie kupił Rozwiń Zgadzam się ALE 😉 : zależy co znaczy "często " oraz na jakich trasach. Po EU wiadomo problemu niema a w PL to fakt że z Ustrzyk do Lublina czy na Podlasie ( tzw ściana Wschodnia ) to kiepsko (raz na jakiś czas ok ale "często" to problem. Ale reszta PL to już bez przesady TU mapa ładowarek .Trzeba powiększyć aby było widać wszystkie ( i zaznaczyć moc od przynajmniej 50kW w zwyż
RONIN Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Kazek sorry, zbieżność imion, tak to w necie jest łatwo zgubić kto do kogo pije😉. Podpowiem Ci, że akurat tesla ma bardzo dobrą cenę i wręcz dobija niemiecką konkurencję i nie tylko. Jeżeli popatrzeć na doświadczenia i problemy z obecnymi autami spalinowymi to powinien być bardzo zadowolony, że nie ma turbiny, wtrysków, dpf’ów, egr’ów, rozrządów i kół dwumasowych. A co do mojego przypadku to porównywałem Smarta w podobnej konfiguracji z silnikiem benzynowym.
Kazekkazek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 20:47, RONIN napisał(a): Kazek sorry, zbieżność imion, tak to w necie jest łatwo zgubić kto do kogo pij Rozwiń Oki 🙂 teraz wiem jak masz na imię 🙂. Co do reszty to wiadomo "pożyjom uwidym" czy jakoś tak. 😁. W dniu 17.12.2023 o 20:47, RONIN napisał(a): A co do mojego przypadku to porównywałem Smarta w podobnej konfiguracji z silnikiem benzynowym Rozwiń No i tutaj znów musze się przyczepić 😏 czy to znaczy, że miałeś szczęście w zakupie czy większy spadek wartości auta elektrycznego? Pytam ze zwykłej ciekawości. W dniu 17.12.2023 o 18:43, arturo-bb napisał(a): Nie wiem co macie z tym " kiedy się zwróci" 😉 Rozwiń No jeżeli mówimy o ekonomii to pytanie samo się nasuwa 🙂😏
RONIN Opublikowano 17 Grudnia 2023 Opublikowano 17 Grudnia 2023 @Kazekkazek Myślę, że tu powodem będzie większy spadek wartości ale to jest właśnie spowodowane tym, że technologia tanieje a będzie jeszcze taniej bo Chiny coraz mocniej wchodzą na europejski rynek i zaczynają podgryzać zachodnią konkurencję. Już weszło MG4 z ceną 125 tys. Za auto segmentu Golfa. NIO zaczyna budować coraz więcej stacji wymiany baterii w Europie a ich auta też są ciekawe. I mój faworyt Zeekr 001- auto z zasięgiem do 1000 km, realnie na autostradzie około 600 km ale to już chyba do przyjęcia @tomekmajesty?
Kazekkazek Opublikowano 18 Grudnia 2023 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Obyś miał rację 🙂 napisz coś więcej o tym swoim Smarcie. Auto prawie dla mnie, gdyby ten zasięg był na 100% realnie 130 oczywiście z zapasem. Do pracy byłby idealny ale dwa trzy razy w miesiącu robię traskę 130km z tego 90km po S5.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 18 Grudnia 2023 Administrator Opublikowano 18 Grudnia 2023 Smart 453 - zasięg WLTP producenta (nierealny): 159 km Doświadczenie znajomych co jeżdżą na codzień: zima z ogrzewaniem max 80 km po mieście. Lato 100-120 km. Zależne klima/bez klimy. 453, z przyczyn oczywistych ,nie lubi S'ek/autostrad.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 18 Grudnia 2023 Użytkownicy Opublikowano 18 Grudnia 2023 W dniu 18.12.2023 o 10:41, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a): Smart 453 - zasięg WLTP producenta (nierealny): 159 km Doświadczenie znajomych co jeżdżą na codzień: zima z ogrzewaniem max 80 km po mieście. Lato 100-120 km. Zależne klima/bez klimy. 453, z przyczyn oczywistych ,nie lubi S'ek/autostrad. Rozwiń 👍 I tak powinna wyglądać nasza rozmowa i strona: "dane techniczne" dla każdego pojazdu. Dla każdego zaznaczę☝️ Czasami nawet jak podają ile ma dany pojazd do setki to rodzi się pytanie: czy kierowca też jedzie?🤪 bo o pasażerów i bagaż w tym czasie nie ma co pytać🤣
RONIN Opublikowano 18 Grudnia 2023 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Mój smark przy mojej lekkiej nodze robi teraz 90 km, latem potrafię 150 km zrobić. Mam wbudowaną ładowarkę 22 kW więc w około 30 minut naładować od 20 do 80%. Na Sce potrafię rozpędzić go dość szybko do 140 km/h. Jak potrzebujesz Kazek większy zasięg to Renault Zoe lub Fiat 500e z małych aut. Ja coraz częściej zastanawiam się nad drugim elektrykiem do domu bo dość sporo jeździmy. I jeszcze coś dla tych co im 500 km zasięgu to za mało 😜 https://motofilm.pl/2023/12/ponad-1000-km-na-jednym-ladowaniu-nowa-bateria-od-nio/?fbclid=IwAR3kdJa-XmQzXBJiRndbZQB-PMrGuydACIl_30umUMZxQ4GI7mM8d5MwuHE_aem_AWv_s8GHhD1Q3Wr-Y-Ngv2URiF6cTJqmchAgHbc9hbipQXE3_3Mhi9Hu5b9og-Yq60w
Użytkownicy Nazir Opublikowano 18 Grudnia 2023 Użytkownicy Opublikowano 18 Grudnia 2023 NIO - fajne rozwiązanie: wymiana bateri, (tak wiem, to nie nowość☝️) ale jeszcze lepsze - i czuję tu kierunek motoryzacji - to wymiana całego auta na stacji na inne już naładowane. Ani auto nasze, ani problemy użytkownika. Taka UMOWA wypożyczania w końcu świat dąży do braku własności🤷♂️
Rekomendowane odpowiedzi