Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano
4 godziny temu, robson napisał(a):

Możemy sie kiedyś spotkać, daleko nie mamy i wymienić się wiedzą, a raczej ja skorzystać z Twojej jeśli pozwolisz😁

Chętnie i ja bym się spotkał z naszym z naszego regionu a mojego miasta Ryszardo👌

Opublikowano

Potwierdzam, dokładnie ten z aukcji na allegro, co do spotkania "robson", "grzybek" jestem jak najbardziej za tylko musimy ustalić jakiś termin i miejsce na PW, żeby nie zaśmiecać wątku o C650GT.

• Administrator
Opublikowano

Sorry ze się wetnę to chodzi o ten obustronnie uzębiony ? 

CVT w C650GT... Dokładnie tak to wygląda techniczne:

544c33f59be03b6083419eeab67c2a9f.jpg

333769a200b2856b22ec7a8495435659.jpg
  • Sympatycy
Opublikowano

Czyli co kupić ? i niech czeka sobie na swoją kolej 🙂 skoro cena taka doba ?

EDIT !

Dobra zamówiłem ....... niech se leży 😉

• Klubowicze
Opublikowano

Może ja w tym naszym wątku poruszę przy okazji temat konieczności wymiany łańcucha napędu. Z tego co wyczytałem u rozmawiałem z Markiem Bilety, przy przebiegu Ok. 80 000km nie wymieniał go. Tymczasem wg ASO wymiana ma mieć miejsce już przy 4o 000km. Zależy mi na miarodajnej opinii Marka  jak i Ryszardo. Ale też nie ,,pogardzę" i opiniami pozostałych osób które przedłużyły żywot łańcucha napędowego. 

• Administrator
Opublikowano

@bilety, o ile kojarzę, ma aktualnie prawie 100 tkm przelotu na blacie. Łańcuch napędowy nadal fabryczny, nie zmieniany. Jedyne co wymieniał, to ślizgi napinające.

• Administrator
Opublikowano
54 minuty temu, ryszardo napisał(a):

[...] Zanim zabierzemy się za wymianę napędu można go naciągnąć poprzez wymianę listwy ślizgowej napinającej (dostępne w 4 rozmiarach - nominalna i 3 nadwymiary oznaczone takimi kropkami), koszt listwy około 120zł. Warto po 40 tyś przebiegu zdjąć pokrywę i sprawdzić czy łańcuch jest równomiernie zużyty, może się zdarzyć nierównomiernie zużycie (kręcimy kołem i sprawdzamy cały czas luz łańcucha w jednym miejscu jak nagle luz znika lub robi się za duży to cały napęd kwalifikuje się do wymiany) jeżeli luz jest równomierny to zostawiamy, mierzymy w okienku kontrolnym luz od listwy do góry - przekracza 15mm wymieniamy listwę na kolejny nadwymiar i tyle.

[...]
- 5. mamy możliwość kupna ślizgów napinających w 4 rozmiarach żeby zniwelować nadmierny luz łańcucha (co 15-20 tyś warto sprawdzić ten luz -max 15mm)

[...]

Oczywiście można zmienić po 40tyś,  ASO nawet zaleca :)

ASO nie jest od analizy, tylko od wymian. 

Tu jest inny przypadek 100 tkm w C650GT, o którym wspominałem, gdzie do tego przebiegu wymieniono właśnie 4x ślizgi, natomiast sam łańcuch z zębatkami pozostał wciąż jeszcze fabryczny -> C650GT z CA po 100 tkm.

54 minuty temu, ryszardo napisał(a):

trudno jednoznacznie określić termin wymiany, jedna osoba jeździ delikatnie i dużo tras bez szarpania druga daje w palnik cały czas od świateł do świateł,

Dokładnie tak. Dodatkowo, przedłużymy łańcuchowi życie, wymieniając częściej olej w którym się kąpie. Akurat to bym robił permanentnie częściej niż zaleca ASO.

Opublikowano
7 minut temu, MariuszBurgi napisał(a):

Dokładnie tak. Dodatkowo, przedłużymy łańcuchowi życie, wymieniając częściej olej w którym się kąpie. Akurat to bym robił permanentnie częściej niż zaleca ASO.

Zgadzam się w 100%, zużywający się łańcuch "produkuje" mikro pył metalowy który krąży w oleju, nie ma żadnego filtra smaruje rozbryzgowo, zmieniamy olej pozbywamy się pyłu razem z olejem, co jakiś przebieg otwieramy pokrywę i czyścimy wszystko np. odtłuszczaczem do hamulców (benzyna ekstrakcyjna), zdziwicie się ile syfu jest na dole obudowy przekładni.

jak sprawdzić luz:

BMW1.jpg

BMW2.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

Rysiu, dzięki za cenne wskazówki techniczne. Dziś mam polatane ok. 22 tkm, ale przy przebiegu 40 tkm nie dam dotknąć do wymiany łańcucha, lecz go zweryfikuję. Olej w obudowie łańcucha już wymieniałem i to jak najbardziej należy częściej robić.

• Administrator
Opublikowano

Niebywały zbieg okoliczności Właśnie odebrałem ów cover z ASO. Zamówiłem od razu jeszcze jeden do innej praskiej C650GT. W DE na magazynach mają jeszcze 24 sztuki.
ae24c310c6df26ac9a47d0e48bbad16d.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

To przez to okienko sprawdzamy luz łańcucha😳. Dzięki Ryszardo, człowiek całe życie się uczy😎

Opublikowano

O rzeczywiście zbieg okoliczności 😀 

• Klubowicze
Opublikowano
39 minut temu, MariuszBurgi napisał(a):

Niebywały zbieg okoliczności emoji6.png Właśnie odebrałem ów cover z ASO. Zamówiłem od razu jeszcze jeden do innej praskiej C650GT. W DE na magazynach mają jeszcze 24 sztuki.
ae24c310c6df26ac9a47d0e48bbad16d.jpg

Dzięki Mariusz, zaraz zamawiam😁

Opublikowano
1 minutę temu, robson napisał(a):

To przez to okienko sprawdzamy luz łańcucha😳. Dzięki Ryszardo, człowiek całe życie się uczy😎

Dokładnie, w starszych trzeba pomierzyć w nowszych po lifcie masz taką strzałkę na plastikowej obudowie i wystarczy podnieść łańcuch do tej strzałki..

• Sympatycy
Opublikowano

U mnie tez tego nie ma. To zamawiać w ASO czy jakiś link posiadacie może 🥺

IMG_0563.jpeg
Fajnie że są Panowie którzy taką wiedzę mają to przynajmniej podpowiedzą 🙂 dzięki wielkie

• Klubowicze
Opublikowano
W dniu 10.07.2023 o 10:51, ryszardo napisał(a):

O dumnej nazwie owiewka i wysokiej cenie, nr BMW 77318527006, ale podobno robi robotę, może ktoś ma zamontowane i doda opinie...

Ja mam i naprawdę jest Ok ładnie wygląda i robi swoje, wcześniej miałem takie osłony z Plexi chyba GIVI to było słabo.

Opublikowano
4 minuty temu, ryszardo napisał(a):

Ewentualnie można kupować części trochę taniej, ale trzeba znać numer OEM części i wpisać w wyszukiwarkę na tej stronie, sprawdzony dostawca i trochę tańszy:

https://czescidobmw.pl/

• Klubowicze
Opublikowano

Muszę sprawdzić w moim modelu i roczniku 2020, czy już było to założone w standardzie. Dzięki za podpowiedź.

3 godziny temu, MariuszBurgi napisał(a):

Niebywały zbieg okoliczności emoji6.png

A może zadziałał jakiś system szpiegowski Pegasus??😅

Opublikowano

w moim modelu (05-2016) nie ma tej osłony na przekaźniki, więc dokupię - dzięki za poradę

wracając do tematu łańcucha to po ok 10 tys km, w ASO miałem wymieniany listwy ślizgowe łańcucha. Objawy jakie miałem to szarpanie przy powolnym ruszaniu z miejsca (miałem odczucie, że łańcuch jest za luźny ). Im większy ciężar (jazda z plecakiem) tym bardziej szarpał, aż miałem obawy że zaraz łancuch przeskoczy lub spadnie :)

Ja na swoje ASO się "obraziłem i wk...", więc sam będę podchodził do tematu regulacji łańcucha oraz oleju w którym się kąpie, ew wymiana listwy

Panowie, wielkie podziękowanie za dzielenie się Waszą wiedzą i doświadczeniami 🍻 👍 😀