Administrator Bomber Opublikowano 22 Lipca 2022 Administrator Opublikowano 22 Lipca 2022 Tu akurat odniosłem się do pełnych obrotów na postoju na centralce. Czujnik zajętości siedzenia nie pozwala na przemieszczenie się skutera gdy nikt nie siedzi. Zresztą bardzo słuszne zabezpieczenie przy tej wadze sprzętu 🙂
uno0 Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Zacznę zatem od przeglądu elektryki....coś blokuję normalny zapłon albo normalną prace silnika.
MarcinMMz Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Tryliony zabezpieczeń i udogodnień w postaci dodatkowego osprzętu elektrycznego w nowych sprzętach wychodzi po czasie bokiem... Zwłaszcza w Piaggio ale nie tylko. Jedno jest pewne; w zimowe wieczory masz już zapewnioną rozrywkę w postaci przeglądu instalacji elektrycznej, wszelkich kostek, itp., itd... 🙂
uno0 Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 cóż...lepsze jest wrogiem dobrego.....X-max mnie nie zawiódł ani razu.....Pozostaje mi zatem próba ogarnięcia przed spaleniem 🙂
cris76 Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Godzinę temu, uno0 napisał: cóż...lepsze jest wrogiem dobrego.....X-max mnie nie zawiódł ani razu.....Pozostaje mi zatem próba ogarnięcia przed spaleniem 🙂 Witaj. Jeżeli sobie nie poradzisz bądź masz pytania, zadzwoń do mnie pod 609314542. Moja żonka od liku sezonów gania MP3 ( jeden sezon na yourbanie 300). Znam ten sprzęt na wylot. 1
MarcinMMz Opublikowano 25 Lipca 2022 Opublikowano 25 Lipca 2022 W dniu 22.07.2022 o 14:25, uno0 napisał: Pozostaje mi zatem próba ogarnięcia przed spaleniem 🙂 Jak odłożysz emocje na bok to spokojnie dasz radę 😉 Odrobina cierpliwości i dociekliwości wskazana a po wszystkim satysfakcja gwarantowana na długi czas 😉
uno0 Opublikowano 25 Lipca 2022 Opublikowano 25 Lipca 2022 Dostałem info od mechanika ze moto do odbioru. Ponoć coś z wtryskiem ale wszystko potwierdzę jutro i dam wam znać. Pozdrawiam serdecznie
MarcinMMz Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 Kiedyś czytałem o uszkodzeniu mechanicznym gniazda wtyczki elektrycznej wtrysku czego efektem był brak kontaktu elektrycznego w najmniej spodziewanym momencie czyli moto gasło w dość nieregularny sposób.... Na pierwszy rzut oka nic nie widać; dopiero po wypięciu wtyczki można było wyczuć luz na gnieździe. Dobrze że się wszystko dobrze skończyło 🙂
uno0 Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 3 godziny temu, MarcinMMz napisał: Kiedyś czytałem o uszkodzeniu mechanicznym gniazda wtyczki elektrycznej wtrysku czego efektem był brak kontaktu elektrycznego w najmniej spodziewanym momencie czyli moto gasło w dość nieregularny sposób.... Na pierwszy rzut oka nic nie widać; dopiero po wypięciu wtyczki można było wyczuć luz na gnieździe. I dokładnie tak było....uważam, że to przez jego mylący wygląd przypominający świecę z fajką. Każde szarpnięcie i w końcu piny poszły....Teraz zastanawiam się nad jednym...czy warto albo czy w zasadzie powinno się sprawdzać mapę wtrysku....?
uno0 Opublikowano 26 Lipca 2022 Opublikowano 26 Lipca 2022 2 godziny temu, uno0 napisał: I dokładnie tak było....uważam, że to przez jego mylący wygląd przypominający świecę z fajką. Każde szarpnięcie i w końcu piny poszły....Teraz zastanawiam się nad jednym...czy warto albo czy w zasadzie powinno się sprawdzać mapę wtrysku....? Dzwoniłem do serwisu Piaggio (zajmują się też Aprillami) i w zasadzie nie ma to chyba sensu....to są jedynie aktualizacje.....Co wy na to?
Klubowicze grzybek Opublikowano 26 Lipca 2022 Klubowicze Opublikowano 26 Lipca 2022 Poniżej obszerny test( galeria, opis, dane techniczne,wersje, itp) Piaggio Mp3 530 https://motogen.pl/piaggio-mp3-530-hpe-nowosc-2023-trzy-kola-kamera-cofania-i-radary-aras-zdjecia-opis-dane-techniczne/
cris76 Opublikowano 27 Lipca 2022 Opublikowano 27 Lipca 2022 Witaj. Twoja przypadłość nie jest odosobniona. To częsta usterka w Piaggio. Podpowiem że warto przewód idący do wtyczki wtryskiwacza przypiąć do jakiegoś stałego punktu trytką, żeby drgania nie obciążały delikatnej konstrukcji wtryskiwacza. Taką radę dał mi serwisman w Chorwacji. Poza tym Yourban fajnie wygląda i jest lżejszy od zwykłej Mp3 . Szkoda tylko że ma kaganiec do 110/h. Szerokości. Teraz, cris76 napisał: Witaj. Twoja przypadłość nie jest odosobniona. To częsta usterka w Piaggio. Podpowiem że warto przewód idący do wtyczki wtryskiwacza przypiąć do jakiegoś stałego punktu trytką, żeby drgania nie obciążały delikatnej konstrukcji wtryskiwacza. Taką radę dał mi serwisman w Chorwacji. Poza tym Yourban fajnie wygląda i jest lżejszy od zwykłej Mp3 . Szkoda tylko że ma kaganiec do 110/h. Szerokości. Oczywiście, aktualizacje map i inne bzdety sobie odpuść. Przekręcenie kluczyka, powoduje self-test układu i aktualizacje.
uno0 Opublikowano 27 Lipca 2022 Opublikowano 27 Lipca 2022 3 godziny temu, cris76 napisał: Szkoda tylko że ma kaganiec do 110/h. nie patrzyłem na GPS ale licznikowo przekroczył to na pewno 😕🤫
cris76 Opublikowano 27 Lipca 2022 Opublikowano 27 Lipca 2022 16 minut temu, uno0 napisał: nie patrzyłem na GPS ale licznikowo przekroczył to na pewno 😕🤫 Więc Twój egzemplarz nie ma.👍
MarcinMMz Opublikowano 27 Lipca 2022 Opublikowano 27 Lipca 2022 21 godzin temu, uno0 napisał: Dzwoniłem do serwisu Piaggio (zajmują się też Aprillami) i w zasadzie nie ma to chyba sensu....to są jedynie aktualizacje.....Co wy na to? Jedyną słuszną aktualizacją jest zmiana hardware'u 🙂 Zainwestuj w mocniejszy silnik i po temacie... Dla mnie "500"-tka to absolutne minimum aby poczuć że się jedzie; zwłaszcza jak masz kogoś na tylnej kanapie. Spalanie?... Hmmm.... Moja Gilerka paliła średnio do max. 4,5l/100km; sprzęt ma cieszyć a nie zarabiać na siebie 😉 więc to drugorzędna sprawa.
uno0 Opublikowano 27 Lipca 2022 Opublikowano 27 Lipca 2022 spostrzeżenia po naprawie....odpala bez zająknięcia. Jedzie prawie ok...dlaczego prawie ??? Bo tak miedzy 30-60km/h podczas przyśpieszania potrafi szarpnąć....a przy hamowaniu nie zgaśnie ale w końcowym momencie tłumik robi charakterystyczne puf...puf....W Oplu tak miałem gdy poszła mi sonda lambda ale tu nie ma ani błędów ani innych problemów. Zapłon ??? Zawory do regulacji? Tych objawów nie było przed zmianą wtrysku.....
MarcinMMz Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 Nie mam pojęcia jak Ci pomóc; może to kwestia zapłonu (świeca, przewód)? Zaworów bym nie dotykał.
uno0 Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 zacznę od zakupu dedykowanej świecy....i filtra powietrza nowego. To na razie opcje najtańsze....Po weekendzie 🙂 Czas na relaks to rzecz święta 🙂
uno0 Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 Potwierdzacie dla MP3 300 Yourban 2013 ? Na stronie NGK świeca jest taka (dwuelektrodowa) Type: CR8EKB Stock No.: 4374
uno0 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 świeca wymieniona....niestety nadal mam jednak wrażenie, że od wymiany wtrysku (kupiony w Inter Carsie) Piaggio jest jakieś słabsze (wolniejsze) i gorzej przyśpiesza. Nadal strzela....sprawdzę jeszcze szczelność wydechu i na razie mam koniec pomysłów. Będę go musiał zawieźć chyba do serwisu....
Lucjan73 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Pamiętaj o starej zasadzie, świecę należy wygrzać. To znaczy jak założysz nową musi złapać temperaturę. Jak założysz świecę i odpalisz tylko na chwilę a silnik nie uzyska temperatury to nowa świeca nie będzie działać prawidłowo.
uno0 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 27 minut temu, Lucjan73 napisał: Pamiętaj o starej zasadzie, świecę należy wygrzać. To znaczy jak założysz nową musi złapać temperaturę. Jak założysz świecę i odpalisz tylko na chwilę a silnik nie uzyska temperatury to nowa świeca nie będzie działać prawidłowo. założyłem i pojechałem 🙂 Akurat droga miała 1 km długości 🤨
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Użytkownicy+ Opublikowano 4 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, uno0 napisał: świeca wymieniona....niestety nadal mam jednak wrażenie, że od wymiany wtrysku (kupiony w Inter Carsie) Piaggio jest jakieś słabsze (wolniejsze) i gorzej przyśpiesza. Nadal strzela.... a wtrysk kupiłeś identyczny jak fabryczny ? Gdzieś czytałem ( być może nawet na tym forum ) że do "włoszczyzny" pasują wtryski od Fiata. Pasują, ale to wcale nie znaczy że są identyczne.
uno0 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 4 godziny temu, EndriuBis napisał: a wtrysk kupiłeś identyczny jak fabryczny kupiłem chyba taki: Inter Cars czy znacie dokładny nr fabryczny wtrysku? bedę wdzięczny za pomoc... Taki sam numer ma strona mielocha z Poznania OE-PIAB0130545 (Mieloch Teraz tak...nie wiem czy mój nowy wtrysk był z czy bez dolotu..... Jutro jeszcze raz zerknę w ten montaż wtrysku....tylko to było robione....
Rekomendowane odpowiedzi