Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zużycie paliwa przez skutery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że komputer w AN400 wyświetla znacznie zawyżone spalanie. Krótko po rozruchu 5,2l/100km stopniowo spada do nie mniej niż 4,0(po przejechaniu prawie 100km!). Natomiast z wyliczeń przy wyżej wymienionych wskazaniach po przejechaniu 210km z prędkością około 100-120km/h z baku ubyło 6,8l paliwa co daje jakieś 3,2 - 3,3l I jeszcze jedno spostrzeżenie przy większych prędkościach spalanie radykalnie wzrasta i wtedy komputer jest bliższy prawdzie.

• Odpowiedzi 476
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

13

• zdun13m

10

• arturo-bb

7

• antek771

7

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Mój Antek 650 po przejechaniu 5500 w 1,5 miesiąca 60% trasa spala od 5,0 do 5,2. Z uwagi, iż jest to mój pierwszy sezon to nie raz go testowałem czyli kilka razy pod max i agresywna jazda. Moja prędkość podróżna to 130 km/h. KIedyś jeden zbiornik przejechałem delikatnie czyli do 120 km/h i bez szaleństw to zjechał 4,9. Średnia wychodzi 5,1.

Opublikowano

Yamaha X-Max125 na wtrysku.

Spalanie 2,7 litra na 100 km.

Fajnie przejechać 400 kilometrów za 50 zł.Niedługo całkiem zrezygnuję z jazdy Hornetem i samochodem.

Opublikowano

W obecne wakacje miałem przyjemność wypoczywać kilka dni na Krecie. Tam korzystałem z wypożyczonego skutera Sym Joymax 250. Przejechałem po górach ponad 500 km. Ku mojemu zaskoczeniu spalanie skutera przy jeździe z plecakiem wyniosło zaledwie 3,5 l. Dodam, że jazda po tamtejszych górskich drogach, to praktycznie katowanie silnika, ale frajdy było co nie miara.

Pozdrawiam.

• Administrator
Opublikowano

Na końcu listy do chyba nie „Zacna“ Marka podobno Hondy tyle nie „łykają” !pomidor

Zgadza się Mareczku... z jedną drobną różnicą: Ten parametr dotyczy pierwszych modeli SW, które faktycznie tyle łykały.

Yamaha X-Max125 na wtrysku.

Spalanie 2,7 litra na 100 km.

Fajnie przejechać 400 kilometrów za 50 zł.Niedługo całkiem zrezygnuję z jazdy Hornetem i samochodem.

Coraz więcej ludzi wychodzi z takiego założenia... dlatego w miastach lawinowo przybywa skuterów, maxi skuterów oraz pojazdów napędzanych siłą mięśni !w00t

• Klubowicze
Opublikowano

Moja Zacna chyba nie najgorzej wypada :) , wyjazd w Tatry 500km w jedną stronę, prędkość przelotowa 120km/h, autostrada 130-140km/h, kulanie po górach - w sumie ok. 2tys. km przejechanych z plecaczkiem i bagażem,a średnie spalanie to 4,5/100km !OKK .

Opublikowano

Moja Zacna chyba nie najgorzej wypada :) , wyjazd w Tatry 500km w jedną stronę, prędkość przelotowa 120km/h, autostrada 130-140km/h, kulanie po górach - w sumie ok. 2tys. km przejechanych z plecaczkiem i bagażem,a średnie spalanie to 4,5/100km !OKK .

No fakt całkiem dobrze , moja ZACNA spaliła troszku więcej. Jak tankowaliśmy z Robsonem jakieś 0.5 L więcej .Moim zdaniem dwa czynniki na to wpłynęły - torby na bokach i starszy rocznik .

Ale jestem strasznie zadowolony z mojej ZACNEJ !OKK

Opublikowano

AN 400 w trasie 120-140 km/h na 250 km łyknął równo 10 l , jechałem sam z zapakowanym bagażnikiem, bez kufra. Potem prędkość spadła i spalanie też, po kolejnych 120 km strzałka jest jeszcze przed połową.

• Klubowicze
Opublikowano

W mojej sygnaturce na bieżąco wyświetlane jest średnie zużycie paliwa przez mojego Burka.icon3.png

Można też tu prześledzić kolejne tankowania. Znaczne różnice w następujących po sobie tankowaniach wynikają z ustawienia skutera podczas tankowania (boczna, centralka 3-4 razy). Zazwyczaj tankuję na bocznej stopce.

Opublikowano

A moja Czarna Strzała w zeszłym sezonie piła 4,8-5.0l (jest wpis z zeszłego roku w wątku), a w tym 5.0l bo 200km=10l (fakt- teraz jeżdżę dużo mniej).

Czyli cały czas trzyma poziom :(

Jazda praktycznie tylko miasto (Warszawa) i to głównie w godzinach szczytu.

Praktycznie nie zauważyłem wpływu różnych technik jazdy na spalanie, może dlatego, że zawsze jeżdżę podobnie (jak to w korkach) :)

Pozdrawiam

Profek

• 1 rok później...
Opublikowano

AA500, właśnie z ciekawości podliczyłem po wycieczce ok. 243km zatankowałem (jak zwykle) pod korek i wzieła 10,35L co dało ok,. 4,2 L/100km (23,5km/l). Jechałem trasę z Wrocławia pośmigać wokół Jasenika, trochę górek i do domu. Tankowałem na powrocie już po polskiej stronie.

Prędkości: między-wiochy 100kmh, A4 120-140kmh, miasto przepisowo. Załadowany duży kufer centralny, plecaczek, szyba z "prompterem".

Pozdrawiam!

ECO-driving RULEZ!!!

Opublikowano

Piaggio X9 125ccm (Leader)

Rekord to: 2.08 - 100%miasto

Max: 4.5 - jazda w temp. -2 do +5 *C

W trasie żeby nadążyć za "tysiączkami" musiałem ostro cisnąć, wtedy wyszło 3,7 , bez pośpiechu potrafi zejść do prawie 3l !

Czyli skuter z tą pojemnością zdecydowanie nadaleje się bardziej na miasto.

Opublikowano

u mnie spalanie głównie po mieście od 3,9 do 4,2, czasami na trasie podejdzie pod 5 ale to jazda na maxa z plecaczkiem

Opublikowano

Piaggio X8 200 - niby miasto, ale to mieścina, więc w korkach sie nie nastoję . Średnio 3,5 l

Opublikowano

DT 300 spala mi od 3,5 do 4 l. - tylko miasto (około 40 km dziennie). Jeżdże przeważnie tak samo (podobna prędkość i przyspieszenia) i mam wrażenie, że spalanie zależy od stacji, na której zatankuję paliwo.

Opublikowano

Majesty 125, przed remontem spalanie wychodziło 4-5 litrów/100km.

Teraz:

miasto - 3,36litra/100km

trasa - 3,17litra/100km - ale tu była jazda bardzo dynamiczna + jakieś 60km z plecaczkiem

• Sympatycy
Opublikowano

Tak sobie czytam te wszystkie wasze wyliczenia i albo je wypracowaliście dla tego tematu albo mój Burek jest popsuty.

Nie zdarzyło mi się w mieście zejść z 6 L a trasa ? Wyjazd na Grossglocknerstrasse powinien być miaro dajny 2220km średnie według komp. 5.5 L

Opublikowano

Nie patrz na kompa tylko sobie sprawdź prawdziwe spalanie. Zaprowadź sobie motostat czy inne statystyki i po kilku tankowaniach będziesz miał odpowiedź.

Z drugiej strony wiele zależy od prawego nadgarstka, bo jeśli ma ruch zero- jedynkowy to może być :clapping:

• Sympatycy
Opublikowano

Statystyki ? Proszę cię. Nie mów mi że masz zeszyt 16-to kartkowy w kratkę i jest on podpisany. Zużycie paliwa mojego skuterka. :clapping:

Opublikowano

a mój AN650 pali jakoś inaczej niż wasze nie wiem może można to przestawić ale nie potrafię średnio pokazuje 19,5km / L

• Sympatycy
Opublikowano

Przytrzymaj przez 3-5 sekund przycisk select. Powinno być lepiej.

Opublikowano

Moj Xciting 500, 2010r jak w stopce, a mowilo mi pare osob ze ponizej 5l (w miesicie) nie da sie w Xciting-u zejsc

• Sympatycy
Opublikowano

Kolejna informacja która nie zgadza się z moją wiedzą.

Miałem Xcitinga 500 z 2009r. Kupiony w salonie, ponieważ to był mój pierwszy skut był głaskany i dmuchany.

W mieście poniżej 5 nie zszedłem nigdy.

Albo mam niefart do sprzętów. Albo zbyt szybko odkręcam.

Ale? Nie sądzę żebym jeździł szybko.

A może podajmy uczciwe wskazania ? A nie wypracowane żeby w stopce było mniej niż kolega ma. Tylko w takim razie opisujcie swój styl jazdy i nie zapomnijcie o momentach, kiedy jak było z górki to gasiliście maszynę a jak było niedaleko do stacji to troszeczkę podepchneliście. :)

Opublikowano

Statystyki ? Proszę cię. Nie mów mi że masz zeszyt 16-to kartkowy w kratkę i jest on podpisany. Zużycie paliwa mojego skuterka. :)

Nie, ale wystarczy kliknąć w moje spalanie w podpisie i zobaczysz moje tankowania :)

W swoim samochodzie mam wpisane każde tankowanie od 40.ooo km :blush:

Opublikowano

Zdun13m wiem, że AN650 może spalić ponad 6 litrów w mieście czy na trasie ale także około 4 litrów. Wszystko zależy od techniki jazdy, warunków atmosferycznych, ukształtowania terenu, masy kierowcy. Ja swoją technikę jazdy nadal udoskonalam a efekty tego możesz zobaczyć klikając na sygnaturkę u dołu tego postu.

Pozdrawiam

Ps. Jak wejdziesz na moją stronę w motostat to zobacz jak oszukuje komputer w Burgmanie w stosunku do faktycznego spalania, zresztą w SW-T400 miałem podobne różnice komputer-dystrybutor.

Ps. 2 wiele moich tankowań było przeprowadzonych przy Arkadiuszu gdyż sporo razem jeździmy, nie ma mowy o jakimkolwiek oszustwie.

Mój styl jazdy jest raczej spokojny, czasami też odkręce, ostatnio na spocie w Warszawie. W trasach jeżdżę z reguły na manualu gdyż umożliwia on włączenie nadbiegu, większość mojego przebiegu to trasy z prędkościami około 100km/h, około 30% to małe miasta gdzie jeżdżę na automacie.