Administrator MariuszBurgi Opublikowano 13 Marca 2024 Administrator Opublikowano 13 Marca 2024 W dniu 9.03.2024 o 22:01, Nazir napisał(a): Ciekawe podsumowanie na marzec 2024 roku. Zdecydowana większość tematów z powyższego materiału mówi o kwestiach, które dawno temu dawałem pod wątpliwość. W dniu 30.05.2023 o 11:18, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a): Jestem wobec pojazdów EV neutralny, daję im szansę. Problem jest w tym, że w UE jesteśmy do nich, w pewnym sensie, powoli przymuszani. Takie np. Volvo za moment zostanie tylko z napędami elektrycznymi. Na szczęście BMW, wypuszczając właśnie 7er (G70) i najnowsze 5er (G60) pozostawiła wybór... elektryk lub diesel/benzyna/hybrid, i to akurat szanuję. Natomiast niedorzeczne jest nazywanie pojazdów EV - pojazdami ekologicznymi. W NO stoją całe place świeżutkich 4oo EV ze szkodą całkowitą. A w tym wypadku wystarczy uszkodzony zderzak z pasem czy zagnieciony próg. Te auta i ich baterie będą za chwilę utrapieniem dla środowiska... a temat jest wciąż "zamiatany pod dywan". Sama ekonomia jest dziś też dyskusyjna... ale tu dużo zależy jak i gdzie chcemy ich używać/ładować. Temat rzeka. Hulajnoga, rower elektryczny czy monocykl - pełne poparcie. Auto EV, typowo miejskie - czemu nie. Zostawmy jednak wybór - EV lub spalina, bez nagonki na którykolwiek rodzaj napędu. No właśnie jest to sprawa mocno dyskusyjna. Pojazd EV to planowanie, utracony czas i zwyczajnie - upierd... a jak wiemy, na naszym etapie życia, to właśnie CZAS jest rzeczą najcenniejszą. W dniu 8.12.2023 o 16:11, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a): Już samo wyprodukowanie akumulatorów do auta EV nie ma nic wspólnego z ECOlogią 🤔 1
Kazekkazek Opublikowano 13 Marca 2024 Opublikowano 13 Marca 2024 To jest odchodzenie od źródeł kopalnianych 😁 no ale przecież technologia się rozwija 😏
szupek Opublikowano 14 Marca 2024 Opublikowano 14 Marca 2024 Ciekawym jest, że od dobrych 10 - 20 lat, tak średnio co kilkanaście miesięcy słyszy się o przełomowej technologii produkcji baterii, która zrewolucjonizuje rynek i nic ma już nie być takie jak dotychczas i w ogóle przełom na poziomie koła v2.0 i cisza. Mija rok, dwa i kolejny news tego typu. Lata mijają a my nadal używamy lajonków, lipoli, lfp, lto. Technologia silników spalinowych towarzyszy człowiekowi juz z półtorej wieku i patrząc na historię różnych wynalazków/technologii i ich rozwój można powiedzieć, że wręcz dziwnym jest, że trwa to aż tak długo. Tym bardziej, że po latach rozwoju i komplikacji sprawność silnika spalinowego nadal pozostaje na nikczemnym poziomie :)
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 14 Marca 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 14 Marca 2024 2 godziny temu, szupek napisał(a): .... sprawność silnika spalinowego nadal pozostaje na nikczemnym poziomie :) ale za to fajnie "burczy" 😉 a niektórzy lubią też co nie bądź poniuchać 🤣 diesla może nie koniecznie, ale ja np. czasem tęsknię za spalinami starych dwutaktów 😀 a co do aut EV - spoko. Jeszcze 100 lat i powinny być "prawie" doskonałe. 🙂 pewnie akurat wtedy jacyś "eco" terroryści dojdą wreszcie do wniosku że jednak szkodzą środowisku i zaczną promować jakąś nową technologię. To się ponoć nazywa "postęp" 😃
Kazekkazek Opublikowano 17 Marca 2024 Opublikowano 17 Marca 2024 https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-mialy-trafic-na-zlom-bo-ekologia-zamiast-tego-pojada-na-ukra,nId,7393882 tak rozwija się przemysł utylizacyjny 😏 będą mieli czym do nas przyjechać 😏
RONIN Opublikowano 18 Marca 2024 Opublikowano 18 Marca 2024 W dniu 9.03.2024 o 22:01, Nazir napisał(a): Trochę prawdy, sporo kłamstw i manipulacji danymi i wyciąganie swoich wniosków. Spadki sprzedaży są widoczne, ale to raczej przyczyna leży w cenie. Konsumenci widzą już wojnę cenową Państwa środka i część woli przeczekać ze spalinówką, bo większość specjalistów przypuszcza, że już niebawem auta EV będą tańsze od spalinowych i zobaczymy co wtedy nakręcą povagowani 😉 .
Kazekkazek Opublikowano 18 Marca 2024 Opublikowano 18 Marca 2024 1 godzinę temu, RONIN napisał(a): niebawem Czyli? 😏 1 godzinę temu, RONIN napisał(a): większość specjalistów przypuszcza Moje ulubione zdanie 😏 1
RONIN Opublikowano 18 Marca 2024 Opublikowano 18 Marca 2024 Kazek, wiem, że ulubione, napisałem z myślą głównie o Tobie😉. A co do niebawem to jest to kwestia 1-2 lat i jest to oparte na obserwacjach co teraz się dzieje. Taka KIA właśnie ogłosiła obniżki na EV rzędu 45-70 tysięcy. I okazuje się, że e-niro jest tańsze o około 3 tys od niro hybrydy plug-in, a od tego jeszcze odejmujemy 18-27 tysięcy dofinansowania. No popatrz i wychodzi, że to niebawem już jest w zasięgu ręki 😜.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 18 Marca 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 18 Marca 2024 @RONIN nie to abym się w 100% zgadzał z kolegą @Kazekkazek ale zapominasz chyba o tym że przez ostatnie 4 lata samochody spalinowe podrożały dość znacznie. Najpierw pandemia i braki materiałowe, potem wojna w Ukrainie, a w między czasie Euro "fafnaście" i kolejne jakieś obowiązkowe wyposażenie. W UE tanich samochodów, nawet w średniej klasie już praktycznie nie ma. Więc to że jakiś tam model EV (przeważnie z dość miernym zasięgiem) będzie trochę tańszy, jeszcze nie znaczy że będzie tanio. Chociaż z drugiej strony słowa "tanio" i "drogo" dla różnych osób oznaczają coś innego 🤔 2
Krzynio66 Opublikowano 19 Marca 2024 Opublikowano 19 Marca 2024 teraz ukraincy wywoza co sie da izgadzam sie ze ciezko o dobre auto sredniej klasy
Kazekkazek Opublikowano 19 Marca 2024 Opublikowano 19 Marca 2024 9 godzin temu, RONIN napisał(a): , a od tego jeszcze odejmujemy 18-27 tysięcy dofinansowania. No popatrz i wychodzi, że to niebawem już jest w zasięgu ręki 😜 Dofinansować o 50 tysięcy i będzie prawie jak za darmo 😏😁 9 godzin temu, RONIN napisał(a): Kazek, wiem, że ulubione, napisałem z myślą głównie o Tobie😉 A dziękuję 😏
Użytkownicy Nazir Opublikowano 19 Marca 2024 Użytkownicy Opublikowano 19 Marca 2024 18 godzin temu, RONIN napisał(a): Trochę prawdy, sporo kłamstw i manipulacji danymi i wyciąganie swoich wniosków. Spadki sprzedaży są widoczne, ale to raczej przyczyna leży w cenie. Konsumenci widzą już wojnę cenową Państwa środka i część woli przeczekać ze spalinówką, bo większość specjalistów przypuszcza, że już niebawem auta EV będą tańsze od spalinowych i zobaczymy co wtedy nakręcą povagowani 😉 . Jak domniemuję z równą wiarygodnością jesteś w stanie wykazać kłamstwa, manipulacje danymi etc. w filmie jak i przywołać tą "większość specjalistów"🤔 2
RONIN Opublikowano 20 Marca 2024 Opublikowano 20 Marca 2024 W dniu 18.03.2024 o 21:50, EndriuBis napisał(a): @RONIN nie to abym się w 100% zgadzał z kolegą @Kazekkazek ale zapominasz chyba o tym że przez ostatnie 4 lata samochody spalinowe podrożały dość znacznie. Najpierw pandemia i braki materiałowe, potem wojna w Ukrainie, a w między czasie Euro "fafnaście" i kolejne jakieś obowiązkowe wyposażenie. W UE tanich samochodów, nawet w średniej klasie już praktycznie nie ma. Więc to że jakiś tam model EV (przeważnie z dość miernym zasięgiem) będzie trochę tańszy, jeszcze nie znaczy że będzie tanio. Chociaż z drugiej strony słowa "tanio" i "drogo" dla różnych osób oznaczają coś innego 🤔 @EndriuBis ja tylko stwierdzam fakty, to pierwsze przypadki ale będzie ich coraz więcej, povagowani stwierdzili, że gorzej się sprzedają, że to już schyłek EV więc normalnym jest w ekonomii, że jak spada popyt to będą lepsze promocje, poza tym rośnie konkurencja z Chin więc też ma wpływ na ceny. @Kazekkazek podałem konkretny przykład, Kia eNiro nawet bez dotacji jest tańsza a przecież o to chodziło. @Nazir jestem w stanie ale mi się nie chce. Szkoda mojego czasu, wystarczy, że otaczającą nas rzeczywistość udowadnia, że kłamią. Otwierają się nowe salony aut z Chin, sami zobaczcie pod koniec roku czy faktycznie nikt już nie chce EV. Oczywiście część producentów przeszarżowała z planami i musi je teraz zmieniać. Sam nie rozumiem czemu chcieli tak przyspieszać z elektryfikacją jak mają jeszcze ponad 10 lat i zbyt szybko chcieli rezygnować z aut spalinowych a teraz kombinują jak tu wsadzić silnik spalinowy do elektryka. Fiat sprawdza możliwość zamontowania spalinowki do 500e.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 20 Marca 2024 Użytkownicy Opublikowano 20 Marca 2024 28 minut temu, RONIN napisał(a): @Nazir jestem w stanie ale mi się nie chce 👌
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 20 Marca 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 20 Marca 2024 41 minut temu, RONIN napisał(a): @EndriuBis ja tylko stwierdzam fakty, to pierwsze przypadki ale będzie ich coraz więcej, ... OK, z faktami trudno dyskutować, Ja tylko próbuję zwrócić uwagę na to, z czego być może te fakty wynikają. Jak to w życiu - nic nie jest czarno - białe, czy zero - jedynkowe. 🙂 44 minuty temu, RONIN napisał(a): ....i zbyt szybko chcieli rezygnować z aut spalinowych a teraz kombinują jak tu wsadzić silnik spalinowy do elektryka. Fiat sprawdza możliwość zamontowania spalinówki do 500e. a to dobre jest 🙃 nigdy się w to nie wgłębiałem, ale do tej pory wydawało mi się że budy są te same, tylko napęd inny. Nawet strasznie mi się śmiać chciała z jakiejś chyba KIA w wersji elektrycznej bo z tyłu wyglądała jak by od spodu ktoś dospawał kanciaste prostokątne pudełku 😃 chyba na akumulatory. 🤔
RONIN Opublikowano 20 Marca 2024 Opublikowano 20 Marca 2024 @EndriuBis 500 a 500e to zupełnie inne budy i inne wymiary. Spalinowy to Wersja poliftowa produkowana od 2015r a EV to auto dłuższe, szersze i wyższe o kilka centymetrów od 2021r. Ogólnie planowali uśmiercić spalinową wersje i nie odświeżali linii produkcyjnych a teraz już to pewnie się nie opłaca. Faktem jest, że zdecydowanie lepiej jest projektować auto stricte do jednego napędu EV lub ICE bo jak coś jest do wszystkiego to jest do ….
Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. MariuszBurgi Opublikowano 20 Marca 2024 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Marca 2024 1 godzinę temu, RONIN napisał(a): Fiat sprawdza możliwość zamontowania spalinowki do 500e. ...bo strzelili sobie w kolano 😃 Bardzo dziwiłem się jak wprowadzili nową wersję 500(e) z napędem TYLKO EV... a teraz chcą robić konwersję na spalinę... To się nazywa - obudzić z ręką w nocniku. Kabaret! 😃 VW wypuścił właśnie nowego Passka i Tiguana także z dieslem. Nowa BMW 5er także z dieslem dostępna. Toy/Lex jasno się określili, że odpuszczają auta EV i idą w to, co zawsze deklarowali i co, jak pokazała próba czasu, sprawdza się idealnie - hybrydy. Generalnie jest NAGŁY zwrot akcji, co wcale mnie nie zaskakuje. Czekamy na spalinowe Tesle i powiem szczerze - tu się wtedy lekko zaskoczę 😉 3
RONIN Opublikowano 20 Marca 2024 Opublikowano 20 Marca 2024 Bez przesady, Tesla nie jest w stanie wyprodukować spalinowca bo to nie jest takie łatwe. Chińczycy od wielu lat próbowali dogonić Japonię, Europę i USA ale nadal im daleko i właśnie technologia EV dała im dopiero szansę. Z Toyotą sprawa ma się trochę inaczej, oni najzwyczajniej przespali ten moment i okazuje się, że mają sporo do nadrobienia do czołówki. Kompletnie sobie nie radzą w segmencie aut elektrycznych. Jak to wytłumaczyć? Najlepszy sposób to: ależ my odpuszczamy 🤣. Wiem, że większość z ogromną rezerwą podchodzi do chińskich aut ale obejrzyjcie sobie takie marki jak Zeekr, Lucid, NIO czy Avatr. Moim zdaniem Mercedes, Audi czy BMW mają czego się bać.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 20 Marca 2024 Administrator Opublikowano 20 Marca 2024 W dniu 20.03.2024 o 23:27, RONIN napisał(a): Z Toyotą sprawa ma się trochę inaczej, oni najzwyczajniej przespali ten moment i okazuje się, że mają sporo do nadrobienia do czołówki. Kompletnie sobie nie radzą w segmencie aut elektrycznych. Jak to wytłumaczyć? Najlepszy sposób to: ależ my odpuszczamy Oni niczego nie przespali, tylko wzięli na wstrzymanie i wychodzi, że to było słuszne. Piszesz, że sobie z czymś nie radzą. Poważnie? Lider rynku sprzedaży aut w PL, który w 2023 roku sprzedał blisko 2x więcej niż inni lider z drugiego miejsca w rankingu? Mirai i BZ4X to był "pokaz sił". Tak, potrafimy... jednak skupiamy się na tym, co ma sens...a sens ma nie EV tylko hybryda synergiczna. To jest ich strzał w dychę. Dlatego teraz spijają śmietankę. 1
Kazekkazek Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 9 godzin temu, RONIN napisał(a): podałem konkretny przykład, Kia eNiro nawet bez dotacji jest tańsza a przecież o to chodziło. Możesz wskazać ten cennik i w którym salonie?
RONIN Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 6 godzin temu, Kazekkazek napisał(a): Możesz wskazać ten cennik i w którym salonie? @Kazekkazek no bez przesady, wpisz w google, promo jest w każdym salonie bo to ogólnokrajowa promocja. @MariuszBurgi cyt. Mirai i BZ4X to był "pokaz sił". Tak, potrafimy... jednak skupiamy się na tym, co ma sens...a sens ma nie EV tylko hybryda synergiczna. Trudno mi się zgodzić. To nie był pokaz siły tylko kompletna klapa. BZ4X kompletnie się nie sprzedaje, w Skandynawii była wręcz możliwość zwrotu samochodu bo okazało się, że Toyota zbyt mocno optymistycznie podeszła do opisu zasięgu a rzeczywistość to zweryfikowała. Mirai, fajne auto tylko nie ma go gdzie zatankować, ostatnio czytałem, że Shell zdecydował o likwidacji wielu stacji wodoru w USA. Niestety w elektryki najlepiej sobie radzą Chiny i Tesla, jakoś nie najgorzej Mercedes i BMW, reszta słabo a już VW chyba najgorzej.
Kazekkazek Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 Godzinę temu, RONIN napisał(a): no bez przesady, wpisz w google, promo jest w każdym salonie bo to ogólnokrajowa No nie znalazłem, żeby było taniej bez uwzględnienia dopłat.
RONIN Opublikowano 21 Marca 2024 Opublikowano 21 Marca 2024 @Kazekkazek masz trzy rodzaje Kia Niro, zwykły Hev 141 KM za 130 tys. i pewnie tego oglądałeś, potem jest Phev 183 KM za 160 tys. i z tym porównywałem eNiro które ma 204 KM za 157 tys. Wszystkie w podstawowej wersji M.
Rekomendowane odpowiedzi