Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 13:19, Kazekkazek napisał(a):

Tylko dlaczego samorządy czyli my,  dopłacają do komunikacji?

Rozwiń  

W dniu 11.12.2023 o 10:40, arturo-bb napisał(a):

Samochodami jeździmy bo : możemy , chcemy i jesteśmy niezależni .

Rozwiń  

I tu masz odpowiedź. Tak samo jest z podmiejskimi pociągami.Ludzie pokupowali samochody i przesiedli się bo po prostu są NIEZALEŻNI ( o efekcie Szpanu już nie wspomnę  bo w PL Samochód zawsze był synonimem Luksusu) Teraz jak wszystko drożeje i są zakazy/nakazy cześć by się przesiadła ale to znowu jest problem bo w międzyczasie polikwidowali połączenia ( a likwidacja to 5 min i już nie ma a przywrócić to masa kasy , czasu i problemów )

W dniu 11.12.2023 o 15:15, wuja69 napisał(a):

Co do masowej komunikacji - w latach 80tych . mój ulubiony tramwaj w Bydgoszczy jeździł co 4min ,obecnie w  porywach 4 razy na godzinę. Aby przemieścić się z jednego krańca miasta na drugi 2 godziny to mało - jeżeli to postęp i ekologia to ja się na to nie piszę .

Rozwiń  

Tu powyżej i odpowiedź na twoją sugestię

W dniu 11.12.2023 o 15:47, Kazekkazek napisał(a):

No właśnie i do obliczenia ekonomi trzeba doliczyć czas na dojazdy. A czas to pieniądz, może banał ale zgodny z prawdą. 

Rozwiń  

Jak zniknie z 50-60% prywatnych samochodów w centrach miast wzrośnie liczba kursów autobusów i korków nie będzie to i czas dojazdu się skróci .

Opublikowano

Do popcornu dorzucam jeszcze trochę statystyk... ;)

• Klubowicze
Opublikowano

@falco dobra robota 👍

Brakowało mi takiego właśnie artykułu .

Większość patrzy tylko przez pryzmat swojego czubka nosa ( jako przykład podam naszego kolegę @Migu - mam nadzieję że się nie obrazi - u niego teraz na placu pod domem stoi 5 samochodów [+ 2 skutery Miga ] i w planach jest 6-ty aby każdy był niezależny . Na moją sugestię że Migu nie pracuje i jego samochód więcej stoi niż jeździ padło stwierdzenie " a jak właśnie mi się zachce jechać to co ? " Prowadzimy takie dyskusje że czasem jest gorąca atmosfera i Halinka musi być rozjemcą 😉)

Opublikowano

@arturo-bb Jak stoi pod domem to tłoku na ulicy nie robi😉, ale faktem jest, że Artur ma rację a nie ma szans, żeby przy tym tempie wzrostu ludności i zmotoryzowania nasze drogi to wytrzymały.

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 16:22, arturo-bb napisał(a):

Na moją sugestię że Migu nie pracuje i jego samochód więcej stoi niż jeździ

Rozwiń  

Czyli nie blokuje dróg? Prawda? Taki trochę przykład anegdotyczny. 😏. Druga sprawa, może mój przykład. Mam auto , motocykl i skuter. Jak myślisz iloma na raz blokuję drogę? 😏. No i najlepsze w artykule "regres sieci kolejowej"  czyli decyzja polityczna przyczyniła się do tego co mamy. 

W dniu 11.12.2023 o 16:30, RONIN napisał(a):

ma szans, żeby przy tym tempie wzrostu ludności i zmotoryzowania nasze drogi to

Rozwiń  

Przecież jest wyraźny niż demograficzny. 😏

W dniu 11.12.2023 o 16:32, Kazekkazek napisał(a):

Czyli nie blokuje dróg? Prawda? Taki trochę przykład anegdotyczny. 😏. Druga sprawa, może mój przykład. Mam auto , motocykl i skuter. Jak myślisz iloma na raz blokuję drogę? 😏. No i najlepsze w artykule "regres sieci kolejowej"  czyli decyzja polityczna przyczyniła się do tego co mamy. 

Przecież jest wyraźny niż demograficzny. 😏

Rozwiń  

Co skrzyżowanie zmodernizowane to coraz większe korki się robią. Im wieksze korki tym bardziej blokują np zabierając pas jezdni. Kiedyś zielona fala, teraz uspokajanie ruchu. Co dojeżdżasz do świateł to akurat masz zmianę na czerwone. W Holandii ograniczenia do 30 , nie było korków są korki jest ekologicznie i ekonomicznie.🙂

Opublikowano

@Kazekkazek gdzie ten niż? Nawet jak w Polsce jest mniej urodzeń teraz to na rynek uprawnionych do kierowania wchodzą teraz osoby urodzone około 18 lat temu 😜, Indie mają w najbliższym czasie zdetronizować Chiny, w tych dwóch krajach żyje już około 2,9 mld ludzi. Dochodzi jeszcze kolejna kwestia to migracja ludzi ze wsi do miast, dodaj do tego kilka milionów emigrantów/uchodźców i po niżu zostało tylko wspomnienie😉.

• Klubowicze
Opublikowano

A ja mam jakieś dziwne wrażenie że kolega @Kazekkazek albo nie umie czytać ze zrozumieniem albo bije pianę dla samego bicia.

Tak rozmawiać nie lubię i nie będę .

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 16:48, RONIN napisał(a):

@Kazekkazek gdzie ten niż? Nawet jak w Polsce jest mniej urodzeń teraz to na rynek uprawnionych do kierowania wchodzą teraz osoby urodzone około 18 lat temu 😜, Indie mają w najbliższym czasie zdetronizować Chiny, w tych dwóch krajach żyje już około 2,9 mld ludzi. Dochodzi jeszcze kolejna kwestia to migracja ludzi ze wsi do miast, dodaj do tego kilka milionów emigrantów/uchodźców i po niżu zostało tylko wspomnienie😉.

Rozwiń  

To nie rozmawiamy o sytuacji w Polsce? 

W dniu 11.12.2023 o 16:59, arturo-bb napisał(a):

A ja mam jakieś dziwne wrażenie że kolega @Kazekkazek albo nie umie czytać ze zrozumieniem albo bije pianę dla samego bicia.

Tak rozmawiać nie lubię i nie będę .

Rozwiń  

Możesz podać jakieś konkrety, czy po prostu nie podoba Ci się, że ktoś ma odmienne zdanie? 

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 18:30, Kazekkazek napisał(a):

To nie rozmawiamy o sytuacji w Polsce? 

Rozwiń  

A widzisz temat w którym piszesz😜, poza tym Polska jest w UE, więc pewne zasady są wprowadzane zbiorczo dla całej UE. Do tego ten twój niż demograficzny to obecnie co najwyżej w wózkach jeździ😂 jak już wyżej napisałem.

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 18:30, Kazekkazek napisał(a):

Możesz podać jakieś konkrety, czy po prostu nie podoba Ci się, że ktoś ma odmienne zdanie? 

Rozwiń  

Przeczytaj ostatnie posty jakie napisałem ja i inni koledzy.

Podają konkretne przykłady że pojazdów jest za dużo co powoduje korki i opóźnienia w komunikacji. Jak i właśnie brak tej komunikacji bo się mniej opłaca dla samorządów bo Każdy chce jeździć SWOIM pojazdem. A Ty furt mam 3 szt a przecież jadę na raz tylko jednym .

Tak samo jak dałem przykład Miga . Wiesz czemu potrzebują 6-ty samochód ? Bo dwie osoby mieszkające w tym samym domu i jadące do tego samego zakładu pracy oddalonego o 20km nie mogą się dogadać ( jedna osoba jedzie na 9 a druga może na 10 ) Mamy społeczeństwo które przyzwyczaiło się do wygody i nie chce rezygnować z NICZEGO ( własnej niezależności ) nawet jeśli generuje to dodatkowe koszty ( jazda dwóch osób to paliwo po połowie itp. a tak to każdy ponosi wszystko sam i na parkingu stoją pod firmą dwa a nie jedno auto.A pewnie reszta pracowników też samochodami bo na autobus to trzeba by z 30 minut wcześniej wyjść) A Migowe auto musi stać i czekać bo może będzie potrzebne. ( fajnie właśnie pokazał to artykuł o przyroście samochodów na przestrzeni lat)

Takie same problemy są np na osiedlach. Każdy ma 1 a czasem 3 samochody i problem z parkowaniem .A jak już ktoś chce do nich podjechać nawet z daleka to lipa .Brak miejsc parkingowych. No ale każdy w mieście MUSI mieć samochód bo jak to , przecież go stać. ( a i jeszcze przykład mojego kuzyna : ma wielkie kombi i małe miejskie.Żona kombi nie jeździ a on ma służbowe. Kombiaka nawet nie rusza spod domu bo może parkować tylko w strefie jednej ulicy - ścisłe centrum Starego Miasta- jak wyjedzie to problem ze znalezieniem miejsca .Ale sprzedać nie chce : bo je lubi i może się przydać )

Osoby z takim myśleniem doprowadzają do blokady miast,korków w centrach .Przez lata doprowadziły do likwidacji tras kolei i autobusów ( na początku było fajnie , własna furka i jadę sam kiedy chcę i jak chcę bo był mniejszy ruch .Z biegiem czasu się zapchało bo każdy chciał być jak SĄSIAD i teraz jak już tego wszystkiego nie ma to jest narzekanie że bez auta się nie da bo autobusów mało i jadą długo.)

Na prawdę nie zrozumiałeś niczego z poprzednich wpisów czy tylko udajesz ?

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 19:05, RONIN napisał(a):

A widzisz temat w którym piszesz😜, poza tym Polska jest w UE, więc pewne zasady są wprowadzane zbiorczo dla całej UE. Do tego ten twój niż demograficzny to obecnie co najwyżej w wózkach jeździ😂 jak już wyżej napisałem.

Rozwiń  

W ciągu ostatnich 10 lat liczba Polaków zmalała o około milion obywateli.  Temat dotyczy Europy ale wątek akurat sytuacji w Polsce. Tak to już jest, że każda rozmowa gdzieś odbije od głównego tematu.  Pewne zasady sprawdzą się w bogatej np. w bogatej Norwegii czy np. w krajach o ciepłym klimacie a nie sprawdzą się w Polsce że względu na stan finansów większości mieszkańców i klimat .  

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 19:19, Kazekkazek napisał(a):

W ciągu ostatnich 10 lat liczba Polaków zmalała o około milion obywateli. 

Rozwiń  

Ale to byli ludzie w wieku 80-90lat.

Oni już raczej nie jeździli swoimi samochodami.

A w tym czasie ile osób weszło w w wiek 18lat i zamarzyło o własnych 400 ?

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 19:19, arturo-bb napisał(a):

Przeczytaj ostatnie posty jakie napisałem ja i inni koledzy.

Podają konkretne przykłady że pojazdów jest za dużo co powoduje korki i opóźnienia w komunikacji. Jak i właśnie brak tej komunikacji bo się mniej opłaca dla samorządów bo Każdy chce jeździć SWOIM pojazdem. A Ty furt mam 3 szt a przecież jadę na raz tylko jednym .

Tak samo jak dałem przykład Miga . Wiesz czemu potrzebują 6-ty samochód ? Bo dwie osoby mieszkające w tym samym domu i jadące do tego samego zakładu pracy oddalonego o 20km nie mogą się dogadać ( jedna osoba jedzie na 9 a druga może na 10 ) Mamy społeczeństwo które przyzwyczaiło się do wygody i nie chce rezygnować z NICZEGO ( własnej niezależności ) nawet jeśli generuje to dodatkowe koszty ( jazda dwóch osób to paliwo po połowie itp. a tak to każdy ponosi wszystko sam i na parkingu stoją pod firmą dwa a nie jedno auto.A pewnie reszta pracowników też samochodami bo na autobus to trzeba by z 30 minut wcześniej wyjść) A Migowe auto musi stać i czekać bo może będzie potrzebne. ( fajnie właśnie pokazał to artykuł o przyroście samochodów na przestrzeni lat)

Takie same problemy są np na osiedlach. Każdy ma 1 a czasem 3 samochody i problem z parkowaniem .A jak już ktoś chce do nich podjechać nawet z daleka to lipa .Brak miejsc parkingowych. No ale każdy w mieście MUSI mieć samochód bo jak to , przecież go stać. ( a i jeszcze przykład mojego kuzyna : ma wielkie kombi i małe miejskie.Żona kombi nie jeździ a on ma służbowe. Kombiaka nawet nie rusza spod domu bo może parkować tylko w strefie jednej ulicy - ścisłe centrum Starego Miasta- jak wyjedzie to problem ze znalezieniem miejsca .Ale sprzedać nie chce : bo je lubi i może się przydać )

Osoby z takim myśleniem doprowadzają do blokady miast,korków w centrach .Przez lata doprowadziły do likwidacji tras kolei i autobusów ( na początku było fajnie , własna furka i jadę sam kiedy chcę i jak chcę bo był mniejszy ruch .Z biegiem czasu się zapchało bo każdy chciał być jak SĄSIAD i teraz jak już tego wszystkiego nie ma to jest narzekanie że bez auta się nie da bo autobusów mało i jadą długo.)

Na prawdę nie zrozumiałeś niczego z poprzednich wpisów czy tylko udajesz ?

Rozwiń  

Ty dałeś swoje przykłady ja dam swoje okej? Mieszkam w miejscowości oddalonej od Bydgoszczy jakieś 12 km do pracy mam 17.  Przez jakieś 15 lat jeździłem pociągiem i PKS. Najpierw zlikwidowali pociąg a następnie likwidowali linie PKS. Autobusy które jechały o ile jechały były nabite jak puszka sardynkami. Było jedyne wyjście kupić auto lub stracic pracę.  Do dzisiaj jest podobnie .  Więc nie mów mi, że robię to z wygody bo mi się niechce. Zresztą w mieście z autobusami MZK jest podobnie z dojazdem . Autobusy nabite na maksa. Ale zamiast dołożyc to jeszcze zmniejszają częstotliwość kursów. Co do ekonomi to nawet jeżdżąc sam  małym autem zapłacę podobnie za  benzynę niż wydałbym na bilety. Parkingi to osobny temat i tu oczywiście jest problem z właścicielami aut którzy po prostu mają auto. Też tłumacze, że jeżeli mało jeździsz to taniej będzie jeździć taksówką. Nie rozumiem tych emocji przy dyskusji, każdy ma prawo do swojego zdania. 

W dniu 11.12.2023 o 19:24, arturo-bb napisał(a):

Ale to byli ludzie w wieku 80-90lat.

Oni już raczej nie jeździli swoimi samochodami.

A w tym czasie ile osób weszło w w wiek 18lat i zamarzyło o własnych 400 ?

Rozwiń  

No niestety ale to nie jest tak, że umierają tylko ludzie w wieku 80-90 lat 🙂 . Nie wiem oczywiście ilu realnych kierowców zmarło a ilu jest nowych. Fakt też jest taki, że zachwiało tymi proporcjami pewnie ładne setki tysięcy Ukraińców.  Ja po prostu od początku twierdzę, że sprawa jest złożona a nie zero jedynkowa. To co napisał @wuja69 sami zniechęcają do korzystania z komunikacji miejskiej. Jeśli chodzi o tramwaje jadą właściwie bez przeszkód przez miasto.  Ale uwierz, że potrafią być tak nabite, że ciężko wsiąść. 

Opublikowano

No widzisz, sami zniechęcają do komunikacji to teraz będą zniechęcać do samochodów😉, naturalna kolej rzeczy.

• Klubowicze
Opublikowano

Nie wiem jak u ciebie ale w większości właśnie problemy z komunikacja miejską zaczęły się od eksplozji samochodów prywatnych.

Jak było ich mało to 80-90% społeczeństwa jeździło komunikacją zbiorową. Aut przybyło , chętnych na autobus ubyło to zaczęli obcinać częstotliwość tras , niektóre likwidować . Więc następni nie mieli wyboru i też kupili samochody. I znowu klientów ubyło to dali mniejsze autobusy ( bo tańsze  , mniej palą ) a jak się budżet nie spinał to podnosili ceny biletów. Ceny wzrosły to kolejna grupa ludzi kupiła samochód ( i nie mam tu na myśli pojazdów za 100K czy 200K bo znam ludzi co kupują furki za 2-3K ) I takie błędne koło .Autobusów mało i rzadko a samochodów zatrzęsienie i powodują korki.

Jak rozwiązać ten Węzeł Gordyjski ?

Jedną z niepopularnych decyzji jest ograniczenie samochodów ( bo przecież mam prawo mieć ! ) Jak to chcą zrobić ? Drogie parkowanie w centrach ,strefy czystego transportu ( kogo nie będzie stać na elektryka będzie prędzej czy później musiał zrezygnować z własnego - będzie wynajem ) zwężanie ulic i likwidacja parkingów .

Dla przyjezdnych z poza miasta centra przesiadkowe.

Naprawdę polecam ten artykuł co go podrzucił @falco liczby są okrutne i nieubłagane.

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 19:58, RONIN napisał(a):

No widzisz, sami zniechęcają do komunikacji to teraz będą zniechęcać do samochodów😉, naturalna kolej rzeczy.

Rozwiń  

Tego to nawet nie kryją 🙂 uwierz, że chętnie przesiądę się do komunikacji ale niech najpierw stworzą warunki.  Ja chcę po prostu dojechać i wrócić z pracy. Jeśli chodzi o dalsze wyjazdy stałem się fanem pociągów 🙂 wsiadam jadę i mam generalnie wszystko w de......😏

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 20:04, Kazekkazek napisał(a):

uwierz, że chętnie przesiądę się do komunikacji ale niech najpierw stworzą warunki. 

Rozwiń  

W dniu 11.12.2023 o 15:55, arturo-bb napisał(a):

Teraz jak wszystko drożeje i są zakazy/nakazy cześć by się przesiadła ale to znowu jest problem bo w międzyczasie polikwidowali połączenia ( a likwidacja to 5 min i już nie ma a przywrócić to masa kasy , czasu i problemów )

Rozwiń  

Tak jak napisałem powyżej : sami ludzie doprowadzili do takiej sytuacji a teraz trzeba kupić nowe autobusy , zatrudnić kierowców ( skąd ich wziąć ? ) i czekać aż ludzie stwierdzą : o autobusów więcej i jeżdżą puste to może i ja pojadę . Tylko kto poniesie koszty tego okresu zanim się zdecydują ?

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 20:01, arturo-bb napisał(a):

Nie wiem jak u ciebie ale w większości właśnie problemy z komunikacja miejską zaczęły się od eksplozji samochodów prywatnych.

Rozwiń  

Wiesz co, tutaj było ponad 30% bezrobocia.  W polotach 36% .   Jak kupiłeś nawet starego strucla tak jak ja i to na gaz 🙂 plus z kimś dojeżdżałeś to było naprawdę taniej i to dużo i wygodniej oczywiście też.  Uwierz, że likwidowali linie gdzie PKS był nabity po pachy.  W zamian zaczęły jeździć prywatne busy czyli stare żuki i tym podobne. Raz, że jeździły jak chciały dwa, że nie wjeżdżały do centrum a to generowało dodatkowe koszty autobusu miejskiego. A zarobki pamiętasz jakie były. 🙂

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 20:04, Kazekkazek napisał(a):

niech najpierw stworzą warunki.

Rozwiń  

Tak a propos to taki sam problem z warunkami/infrastrukturą dla elektryków.

Jedni mówią : kupiłbym ale mało stacji poczekam aż więcej wybudują a firmy na to: mało samochodów , wysokie koszty budowy - poczekamy aż będzie więcej aut 🤣

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 20:14, arturo-bb napisał(a):

Tak a propos to taki sam problem z warunkami/infrastrukturą dla elektryków.

Jedni mówią : kupiłbym ale mało stacji poczekam aż więcej wybudują a firmy na to: mało samochodów , wysokie koszty budowy - poczekamy aż będzie więcej aut 🤣

Rozwiń  

A pamiętasz jak było z autami na gaz?  Początki?   Też jedna stacja na krzyż ale właśnie ekonomia sprawiła, że poszło to dość błyskawicznie.  I też mówiło się przy okazji jakie te samochody są ekologiczne bo w Holandii jeździło 80 procent na gazie. Ale zdecydowała ekonomia dość szybki i realny zwrot kosztów instalacji. 

W dniu 11.12.2023 o 20:18, Kazekkazek napisał(a):

A pamiętasz jak było z autami na gaz?  Początki?   Też jedna stacja na krzyż ale właśnie ekonomia sprawiła, że poszło to dość błyskawicznie.  I też mówiło się przy okazji jakie te samochody są ekologiczne bo w Holandii jeździło 80 procent na gazie. Ale zdecydowała ekonomia dość szybki i realny zwrot kosztów instalacji. 

Rozwiń  

Chciałem kupić za nim kupiłem skuter ten co mam . Skuter elektryczny. Wymagania, realny zasięg 100 km , prędkość przelotowa 120 . Różnica w cenie zdecydowała, że kupiłem to co kupiłem bo nie wydam tyle na paliwo, żeby taki zakup miał sens ekonomiczny. 

• Klubowicze
Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 20:18, Kazekkazek napisał(a):

zdecydowała ekonomia dość szybki i realny zwrot kosztów instalacji. 

Rozwiń  

Dotyczy tak samo zakupu elektryka.

A wiesz że jest sporo osób którym się to ekonomicznie opłaca ? ( i uprzedzam pytanie : nie mnie się nie spina samochód za 180K na prąd)

Ale są właśnie ludzie co robią po ok 200-300 km dziennie ( i nie jest to autostrada tylko tzw w koło komina ) Ładują w 95% w domu  ( bardzo często korzystając z Fotowoltaiki ) i za zaoszczędzone pieniądze za ON + serwis kupują np. Tesle czy inne KIA i po 4 latach auto spłacone TYLKO z kosztów paliwa 🫡

Kto ma pracę w ten sposób ( albo kurier z paczkami - znam i wiem że się sprawdza ) to dla nich jest to ekonomicznie opłacalne

Opublikowano

Tak na temat wygody komunikacji - z mojego punktu widzenia- ja nie lubię jeździć autem, wolałbym jeździć tramwajem ,autobusem do rodziny na wsi lub pociągiem, ale na Boga ! musi być taka  możliwość, na razie  to nie możliwe , mało tego dzierżcy  władzy na siłę mnie przekonywają , że muszę pozbyć się Pandy w gazie, muszę kupić elektryka, muszę się pozbyć dóbr i przywilejów tak prostych jak możliwość swobody przemieszczania w ku chwale  wydumanej ekologii. Tak nie powinno to wyglądać i nigdy się z tym stanem rzeczy nie pogodzę.

Opublikowano
  W dniu 11.12.2023 o 13:19, Kazekkazek napisał(a):

Ekonomia to złożony temat.  Ale każdy oczywiście może uważać co chce. I powinien mieć prawo wyboru co jest dla niego ekonomiczne. 

Rozwiń  

W dniu 11.12.2023 o 20:26, arturo-bb napisał(a):

Dotyczy tak samo zakupu elektryka.

A wiesz że jest sporo osób którym się to ekonomicznie opłaca ? ( i uprzedzam pytanie : nie mnie się nie spina samochód za 180K na prąd)

Rozwiń  

No i o tym właśnie od początku piszę tylko się nie zrozumieliśmy 🙂 pozdrawiam i dzięki za dyskusję 👍 

Opublikowano

Hola hola. Za tej złej komuny jeździły PKS i MZK czy się opłacało czy nie. Potem tzw transformacja. Ok. Busiki u mnie wynosiły PKS. Samorządy za Odrą się dogadały i dopłacały np do ich kolei. U nas nie . Każdy  to indywidualista. To  kolej wycięła połączenia. PKS podobny.  Busiki wożą uczniów w godzinach i dniach im potrzebnych. Po południu tragedia. Weekend tez. Na podwórku mam 3 samochody. Dwa małe i jedno kombi diesel na trasy. Plus skuter dla rozrywki plus rower po konwersji na elektryk. Miałem kombi 5 lat zamienić na hybryd.  Dopłata ponad 40 tys a  przebieg tamtych 3 razy mój.  Guzik. Diesel zostaje. Jutro jadę na montaz vebasto . Elektryk to już moje dzieci i wnuki.