Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano

Moim zdaniem to prawo stworzyli ludzie ludzie którzy sami nie jeżdżą tylko ich wożą. Ja osobiście nie dałbym pierwszeństwa pieszemu ponieważ nie potrafi z tego przywileju uczciwie skorzystać 

Opublikowano
1 minutę temu, Bienias napisał(a):

Moim zdaniem to prawo stworzyli ludzie ludzie którzy sami nie jeżdżą tylko ich wożą. Ja osobiście nie dałbym pierwszeństwa pieszemu ponieważ nie potrafi z tego przywileju uczciwie skorzystać 

Zawsze mówię, że gdybym motocyklem zawsze egzekwował swoje pierwszeństwo już bym dawno nie żył 😏 fizykę ciężko oszukać 😏

• Użytkownicy+
Opublikowano
1 godzinę temu, grzybek napisał(a):

.... przede wszystkim zapewnienie bezwzględnej ochrony pieszego,ustąpienie jemu pierwszeństwa, wzmocnienie tej ochrony....

na wykładni prawa się nie znam, ale z tym wyżej zgadzam się w 100 %, tylko jak to inni zauważyli niektórzy piesi chyba za bardzo naginają ten przepis w swoją stronę.

Sam osobiście jak już zdarzy mi się iść pieszo, wchodzę na przejście dopiero jak widzę że kierowca rozpoczął zdecydowaną akcję hamowania lub już się zatrzymał.

• Użytkownicy
Opublikowano

Dlatego napisałem że ludzie nie potrafią z tego przywileju uczciwie korzystać. Oby tak każdy wchodził na przejście jak EndriuBis to kierowcy mieli by dużo łatwiejsze życie a i piesi żyli by dłużej 😉

• Użytkownicy+
Opublikowano
16 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Zawsze mówię, że gdybym motocyklem zawsze egzekwował swoje pierwszeństwo już bym dawno nie żył 😏 fizykę ciężko oszukać 😏

😀 robiłem prawko jakieś 35 lat temu, ale do dzisiaj pamiętam hasło mojego instruktora, które często powtarzał: "Jeździj tak, aby na twoim nagrobku nie napisali: TU LEŻY TEN CO MIAŁ PIERWSZEŃSTWO".   🙂

Opublikowano
Godzinę temu, EndriuBis napisał(a):

😀 robiłem prawko jakieś 35 lat temu, ale do dzisiaj pamiętam hasło mojego instruktora, które często powtarzał: "Jeździj tak, aby na twoim nagrobku nie napisali: TU LEŻY TEN CO MIAŁ PIERWSZEŃSTWO".   🙂

To zupełnie podobnie jak ja, ja jakieś 38 lat temu ale słowa instruktora, wtedy już starszego pana dokładnie takie same. Ja też je wszystkim powtarzam 😊

Opublikowano

w tym roku mialem takie zdarzenie mlody czlowiek wjechal mi na przejscie dla pieszych rowerem.jechalem dosc wolno ale abs pomogl w hamowaniu mlody czlowiek tezsie pps.rzestraszyl i uciekldla mnie wlosy stanely deba trzeba uwazac i tyle.ps. nie z mojej winy ale biedy by nie zabraklo a skuter do kasury

Opublikowano
14 minut temu, Krzynio66 napisał(a):

w tym roku mialem takie zdarzenie mlody czlowiek wjechal mi na przejscie dla pieszych rowerem.jechalem dosc wolno ale abs pomogl w hamowaniu mlody czlowiek tezsie pps.rzestraszyl i uciekldla mnie wlosy stanely deba trzeba uwazac i tyle.ps. nie z mojej winy ale biedy by nie zabraklo a skuter do kasury

Może tak, może nie 😏 https://moto.pl/MotoPL/7,179131,29687053,kolizja-na-pasach-co-jesli-rowerzysta-nie-zszedl-z-roweru.html

W bydzi na ulicy Żwirki i Wigury jest przejście na przeciwko sklepu, chodnik ma około metra. Wysoki facet wychodząc ze sklepu robi krok i jest na przejściu. Właściwie pojawia się z nikąd 😏

• Użytkownicy+
Opublikowano
30 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

... Właściwie pojawia się znikąd 😏

nie znikąd tylko ze sklepu 😜 Czyżby "Żabka" ? 😀 a co do rowerzystów i ostatnio też tych na hulajnogach elektrycznych (swoją drogą jak nazywa się kierownik hulajnogi ? 🤔) to szczera prawda.  W artykule jest ciekawy wątek cytuję: "W takim przypadku obydwaj kierujący mogą otrzymać mandat za stworzenie zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego. To oznacza co najmniej 1100 zł grzywny i 10 punktów karnych. Przy współwinie, koszty naprawy będą dzielone na pół."  

Najpierw mnie to ucieszyło, zawsze to parę groszy na klepanie blachy będzie, ale potem sobie uświadomiłem że niektóre rowery to teraz mogą być droższe od mojego 4oo 😵 o Burgmanie to nawet nie wspomnę.  Mam nadziej że to zdanie należy interpretować że "każdy klepie swojego" 😜

Opublikowano
16 minut temu, EndriuBis napisał(a):

nie znikąd tylko ze sklepu 😜 Czyżby "Żabka" ?

Niee, prywatna mała cukiernia 😊 dla jadącego autem serio wygląda jakby pojawił się znikąd.  Przynajmniej ja miałem takie wrażenie, a facet wyraźnie się spieszył. Teraz tam uważam 😊

Opublikowano

To jest ten sklep i przejście 

Screenshot_20241127-214510.thumb.jpg.2160bdb8d93d026eda6265c77e4e680d.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Tomek 69 napisał(a):

To jest ten sklep i przejście 

Screenshot_20241127-214510.thumb.jpg.2160bdb8d93d026eda6265c77e4e680d.jpg

Zgadza się 👍

• Klubowicze
Opublikowano

Dokładnie znane mi to miejsce🙂A ulica ruchliwa.....

Opublikowano

Takich różnych "kwiatków" jest więcej w bydzi i pewnie w każdym mieście się znajdą. 

• Użytkownicy
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem , pieszy nigdy nie powinen mieć pierwszeństwa jak i rowerzyści na przejściach . 
Wiem że są takie przejścia , gdzie ciężko pieszemu by było przejść i tu kłaniała by się kultura kierowcy. Sami wiecie ile jest nieraz przejść na jednej ulicy. Gdzie tu ta ekologia jak co kawałek się zatrzymujesz i ruszasz pojazdem. Drogi powinny być projektowane z kładkami czy tunelami w miejscach gdzie jest największy ruch . Są przecież robione badania, zbierane ankiety.

Nie- lepiej było dać przywilej! Tak wychodzi taniej. A i jeszcze można zarobić , łapiąc kierowcę . 
Ja jako pieszy przed każdym przejściem sie zatrzymuje i rozglądam. Niejedno krotnie jak jedzie pojedynczy pojazd to macham by jechał dalej lub po prostu staje wcześniej przed przejściem dając do zrozumienia że droga wolna dla kierownika . Oczywiście jak są ku temu takie warunki . I życie staje się prostsze . 🛵

• Użytkownicy
Opublikowano

• Użytkownicy
Opublikowano

Masz racje Sławek ja też tak myślę jak Ty że pieszy nie powinien mieć pierwszeństwa ponieważ to wykorzystuje , robi się nieostrożny i wyłącza myślenie.  Dlatego też tylu ich ginie na przejściu. Po przejechaniu ponad 42 lat zawodowo za kierownicą mam już wyrobione zdanie na ten temat. Teraz jak już jestem na emeryturze i sobie trochę więcej chodzę na piechotę niż jeżdżę też tak robię jak Ty. Daję wyrażny znak swoim zachowaniem  żeby ktoś sobie pojechał. Po co mam mu przeszkadzać i wychamowywać

Opublikowano

Tyle, że teraz właściwie każde zachowanie robi zamieszanie w okolicach przejść 😏

Opublikowano
W dniu 16.09.2022 o 17:28, SlawoyAMD napisał(a):

70mai Dash Cam M500

Sławku mówisz że ta kamerka jest godna polecenia?

Opublikowano
21 godzin temu, SlawoyAMD napisał(a):

Cały czas używam i sobie chwalę... 

a jak w nocy również jest w miarę ok, nie ma za bardzo reflexów np. od reflektorów samochodowych ?

• Klubowicze
Opublikowano
5 minut temu, dziadzia napisał(a):

a jak w nocy również jest w miarę ok, nie ma za bardzo reflexów np. od reflektorów samochodowych ?

Tak, jak masz w linku pokazane... To mój film i recenzja na mojej stronie IN4.pl... W oryginale widocznie lepszy obraz, bo kompresja na YT sporo zabiera z jakości.

• Użytkownicy
Opublikowano

Ja używam taką , już napewno z 6-7 lat . Żadnych problemów. Ostrość i wyrazistość bardzo dobra , nawet w nocy. Warta była swej ceny . Po połączeniu z telefonem, można przeglądać  filmiki i zdjęcia. Myślę że nowsze wersje są jeszcze lepsze i bardziej dopracowane .

IMG_3688.jpeg

Opublikowano
W dniu 2.12.2024 o 20:19, SlawoyAMD napisał(a):

Tak, jak masz w linku pokazane... To mój film i recenzja na mojej stronie IN4.pl... W oryginale widocznie lepszy obraz, bo kompresja na YT sporo zabiera z jakości.

Ślicznie dziękuję Sławku