RONIN Opublikowano 7 Stycznia 2024 Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 6.01.2024 o 07:57, Kazekkazek napisał(a): To pokazuje jak propaganda sukcesu ma krótkie nogi. Wyprodukowane, o zakład idę, że z wielką pompą zrobiony zakup i teraz złom. No tutaj rzeczywiście amortyzacja jest wysoka 😏 Był przykład autobusów, super hiper, tylko zasięg nie teges 😁 To co @Nazir napisał o piecach itp.... . Dziś super jutro syf. JUTRO nie pojutrze. Rozwiń To pokazuje, że nadal nic nie rozumiesz, nie widzisz różnicy tam gdzie Ci nie pasuje, rozumiesz tylko to co pasuje do Twoich teorii. Przerasta Cię to, że każda technologia potrzebuje czasu i nie da się tak od razu Rzymu zbudować. Do tej pory nie załapałeś, że kupiłem używanego elektryka za pół ceny i tylko dlatego mi się to opłaca, firmy transportowe kupują do floty nowe auta, widać to też jest dla Ciebie zaskoczeniem. To tak na podsumowanie Twoich „rzeczowych” argumentów. 1
Kazekkazek Opublikowano 7 Stycznia 2024 Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 00:52, RONIN napisał(a): To pokazuje, że nadal nic nie rozumiesz, nie widzisz różnicy tam gdzie Ci nie pasuje, rozumiesz tylko to co pasuje do Twoich teorii. Przerasta Cię to, że każda technologia potrzebuje czasu i nie da się tak od razu Rzymu zbudować. Do tej pory nie załapałeś, że kupiłem używanego elektryka za pół ceny i tylko dlatego mi się to opłaca, firmy transportowe kupują do floty nowe auta, widać to też jest dla Ciebie zaskoczeniem. To tak na podsumowanie Twoich „rzeczowych” argumentów. Rozwiń Po pierwsze miało być bez odbioru 🤣 po drugie czytasz bardzo wybiórczo, bo jakoś więcej userow uważa podobnie jak ja 😁 to tak na podsumowanie twoich "merytorycznych" argumentów. 😁 Ps zrobiłeś mi dzień, dziękuję 😁👍 2
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Stycznia 2024 Administrator Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zakładając, że ktoś chce, bo lubi i to czuje... Świeżo po prezentacji, Xiaomi SU7. Dwa warianty mocy i zasięgu. Nieoficjalnie mówi się o cenie, w przeliczeniu, od 165 kpln w Państwie Środka. W EU cena pojawi się w drugiej połowie 2024. Podczas prezentacji nie zabrakło zestawienia Xiaomi SU7 z Teslą. Xiaomi podaje, że ich auto może odzyskać 390 km zasięgu w trakcie 10 minut ładowania. To szybciej niż w przypadku Tesla Model S Plaid. W 5 minut ładowanie przywraca 220 km zasięgu, a w 15 minut – 510 km. Tyle cyfr... No może jeszcze takie:
Klubowicze MAKI Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 Witam Wszystkich Po wezwaniu do tablicy przez Burgiego postaram się w skrócie wypowiedzieć na temat TAXI I elektryków. Czemu taxi ma takie stawki? To wszystko zależy od aglomeracji miejskiej i konkurencji. w Wwie konkurencją jest Uber Bolt Freenow I inne .Dlatego stawki są rózne i auta Jeżdżą różne. Po drugie Taksówkarzy zabijają podatki i ceny paliw oraz serwisowanie aut. Ja po wielu przemyśleniach za i przeciw oraz przeliczeniach kosztów zdecydowałem i zaryzykowałem-że: Kupie hybrydę 3letnią (jeżdżę już 7lat) zagazuję i zobaczymy co dalej.Wyłożylem 20 tysi resztę skredytowałem Po 4 latach z oszczędności na paliwie spłaciłem auto . 2 lata temu kupiłem elektryka i też jeżdżę na taxi.Mam w domu fotowoltaikę którą założyłem z oszczędności na hybrydzie. W moim mieście dziennie na zmianie robię ok .130km. Auto ma zasięg realny 250km. rzeczywisty zbadany przezemnie (przy włączonej pompie ciepła lub w lato klimie) ok.140km.Wniosek? Mi pasuje.Na 1000 km. Koszt obecnie ok 120pln .Wniosek?Koledzy na dieslu mają koszt ok.500pln. a ja mam 380pln w kieszeni dokładając do raty za elektryka.Podnosząc piniąc z ziemi obróciłem go 2 razy i teraz tego nie żałuję. Jedynym problemem dla elektryków jest tylko to że jest bardzo mało stacji ładowania , a jak już są to są bardzo drogie. I tyle w temacie. 1
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 10:09, MAKI napisał(a): Auto ma zasięg realny 250km. rzeczywisty zbadany przezemnie (przy włączonej pompie ciepła lub w lato klimie) ok.140km.Wniosek? Mi pasuje. Rozwiń @MAKI takie pytanie : czy w twoim przypadku taki "spadek zasięgu" nie jest też spowodowany że oprócz samej JAZDY masz też dosyć dużo POSTOJÓW w oczekiwaniu na kolejny kurs i aby nie zamarznąć czy też ugotować się na postoju cały czas pracuje ogrzewanie / klima ? Jeśli tak to ciekawe jak radzą sobie właściciele spalinowych taxi na postojach przy przepisach o zakazie stania z włączonym silnikiem 🤔
Kazekkazek Opublikowano 7 Stycznia 2024 Opublikowano 7 Stycznia 2024 Czyli generalnie kolega @MAKI potwierdził wszystko o czym pisaliśmy. 👍
Użytkownicy Nazir Opublikowano 7 Stycznia 2024 Użytkownicy Opublikowano 7 Stycznia 2024 Takim Xiaomi SU7 to już spokojnie można stacji szukać😁👍 Jakby tak przywrócić dyskusję - odchodząc od przycinek i wzajemnego obrażania - to obecnie najlepiej skorzystać z dotacji na elektryka w przypadku pracy po zmroku (wtedy przelicznik z własnej FV jest 1:1) i korzystać póki jeszcze w pl nie wpadli na pomysł obciążenia za utrzymanie dróg i nie podnieśli składki ubezpieczenia dla posiadaczy elektryków. MAKI - tak z ciekawości: jak wypada koszt serwisowania elektryka?
Użytkownicy Nazir Opublikowano 7 Stycznia 2024 Użytkownicy Opublikowano 7 Stycznia 2024 Tak - troszkę na wesoło - o zasięgu. Oczywiście tylko posiadacze/użytkownicy mogą się do tego konkretnie odnieść😉 Ja to wstawiam, bo ... jakby w temacie🤔 W sumie to poproszę moderatora o usunięcie ostatniego- przezemnie wstawionego filmiku - obawiam się, że nie wszyscy mają aż takie poczucie humoru🥴 1
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 11:54, Kazekkazek napisał(a): Czyli generalnie kolega @MAKI potwierdził wszystko o czym pisaliśmy. 👍 Rozwiń W dniu 7.01.2024 o 10:09, MAKI napisał(a): 2 lata temu kupiłem elektryka i też jeżdżę na taxi...Wniosek? Mi pasuje. Rozwiń Dokładnie. Potwierdził zalety. 1
Kazekkazek Opublikowano 7 Stycznia 2024 Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 16:50, arturo-bb napisał(a): Dokładnie. Potwierdził zalety. Rozwiń Tak jak i wady. Potwierdził, że prawda jest po środku. 😊 W dniu 7.01.2024 o 10:09, MAKI napisał(a): Rozwiń
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 17:43, Kazekkazek napisał(a): Tutaj chyba zera się pomyliły? Rozwiń Skąd taki wniosek ? 1000 km za 120zł bo po mieście pewnie zużywa 12kWg/100km energii w cenie 1zł/ za kWg a diesel po mieście z ogrzewaniem nawet na postoju czy z klimą ok.8l ON./100km To tak wychodzi.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Stycznia 2024 Administrator Opublikowano 7 Stycznia 2024 Kto mądry dziś dieslem na taxi lata?? Same hybrid z LPG
Kazekkazek Opublikowano 7 Stycznia 2024 Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 17:56, arturo-bb napisał(a): Skąd taki wniosek ? 1000 km za 120zł bo po mieście pewnie zużywa 12kWg/100km energii w cenie 1zł/ za kWg a diesel po mieście z ogrzewaniem nawet na postoju czy z klimą ok.8l ON./100km To tak wychodzi. Rozwiń Zgadza się, dlatego usunąłem 👍
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 10:09, MAKI napisał(a): Koledzy na dieslu mają koszt ok.500pln. Rozwiń @mariuszburgi Skoro tak napisał to pewnie ma takich. To tak jak z tym zakupem elektryka : KASA. A Hybryda też tania nie jest. I jak ktoś ma Diesla w dobrym stanie a musiałby zmienić samochód to liczy ile musi dopłacić. I często brak kasy na inwestycję więc się męczy tym co ma. W dniu 7.01.2024 o 17:58, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a): Kto mądry dziś dieslem na taxi lata?? Same hybrid z LPG Rozwiń
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Stycznia 2024 Administrator Opublikowano 7 Stycznia 2024 Artur, kwestia specyfiki miasta/regionu. W W-wie zobaczyć diesla na taryfie to już niespotykane. Każdy bystry inwestuje w hybrydę. Nawet tę starszą, czyli Priusa 2gen z lat 2003-2008, bo to ma sens (czyt.szybko się amortyzuje). Za to taxi z napędem EV - brak.
Klubowicze MAKI Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 Jeśli chodzi o dogrzewanie czy schładzanie się na postoju-to jest ok. Dokladnie nie badałem zużycia en.elektr.na postoju. Zawsze staram się nie używać tych urządzeń na postoju. W moim wyliczeniu zużycia en. ,postój na dodatkowych urządzeniach był wliczony. Zaznaczam że było to rzadko i na krótko. Jeżdżę 2iema taxi na przemian w zależności od pogody i potrzeby, ale wiem że te 130km. na pewno zrobię. Wiosną beż klimy i ogrzewania zrobiłem 210 km. Jesli chodzi o serwisowanie to w ciągu 2 lat wymieniłem filtr powietrza 2 razy i łacznik stabilizatora. Aha 1 raz dobiłem klimę. Klocki i tarcze wytrzymają jeszcze na jakieś 80 tysi. bo często hamuluję epedalem. A więc są w bardzo dobrej kondycji .Auto jest z 2018r. i ma 60 tysi przebiegu.Na taxi zrobiłem ok 30000 km. Mariusz zadałeś pytanie - kto jeszcze jeździ dieslem na taxi. Powiem Ci że w moim mieście jeszcze ok 50% jeździ dieslem.Bo albo nie stać na zmianę auta albo stary Pażdzież siedzi za kierownicą. Byłem 1 który w Ełku postawił hybrydę na taxi 7 lat temu , i teraz jestem 1 który jeździ elektrykiem jako taxi od 2 lat. Reasumując na wszystko potrzeba czasu dojrzałosci i trzeżwego spojrzenia. 1
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 18:50, 𝕄𝕒𝕣𝕚𝕦𝕤𝕫𝔹𝕦𝕣𝕘𝕚 napisał(a): taxi z napędem EV - brak. Rozwiń Znowu to napiszę KASA ! Nie wiem jak w Wawie ale np w Bielsku-Białej (kuzyn był taksówkarzem ) było i jest za dużo taksówek. Dużo stoją pomiędzy kursami. Na zachodzie jest to lepiej zorganizowane i tam taxi prawie non stop jeździ. Stąd takie przebiegi ale i dochody . A przebiegi generują koszty paliwa więc taka Tesla się opłaca (ładujesz w domu i starcza na te ok 300 km dziennie )
Administrator xmarcinx Opublikowano 7 Stycznia 2024 Administrator Opublikowano 7 Stycznia 2024 Ja z innej strony na to patrzę. Mnie jara jak te samochody przyspieszają. Nagle coś co było nieosiągalne, znajduje się w zasięgu ręki w normalnych pieniądzach. Te osiągi powodują, że mężczyźni chcą tym jeździć. Z jednej strony ekologia a z drugiej jakie odejście. Dlatego to się będzie rozwijać. 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Stycznia 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 7 Stycznia 2024 Z wyliczeń kolegi @MAKI że w przypadku TAXI w porównaniu do diesla na EV można zaoszczędzić prawie 14 500,00 zł rocznie. Jak do tego doliczyć serwis (diesel eksploatowany po mieście może słono kosztować) to chyba sam zysk. Na miejscu takiego taksówkarza, to chyba bym oddał dom czy mieszkanie pod hipotekę aby mieć taki samochód. 🙂 ale chyba aż tak to idealnie nie wygląda. Aby wyrównać cenę zakupu samochodu to trzeba chyba minimum 5 lat ? Fajnie że Maki to opisał, bo z chęcią policzyłem jak jak bym na tym wyszedł. Też miesięcznie robię około 3000 - 3500 km, przyjąłem 3200 km - aby było porównanie. Mnie 1000 km kosztuje około 320,00 zł (zaokrąglone raczej w górę) - jeżdżę głównie po za miastem, ale za to często z drabiną na dachu. Czyli miesięcznie "tracę" (w stosunku do elektryka) 640,00 zł , rocznie 7680,00 zł. Ale dalej aby odrobić cenę EV potrzeba ładnych kilku lat. 🤔 Nie uwzględniłem tutaj odliczenia VAT za paliwo (samochód to mała ciężarówka) a większe koszty to mniejszy podatek dochodowy 🤣 To drugie oczywiście żarcik, bo aby "zaoszczędzić" 200,00 zł najpierw trzeba wydać 1000,00 zł - kto jedzie na tym samy wózku to wie o co chodzi 😀 Niemniej kto wie. Może po tej całej dyskusji zacznę trochę inaczej patrzyć w kierunku aut elektrycznych. @MAKI - jak ten twój wóz by wyglądał z drabiną na dachu ? 🙃
Kazekkazek Opublikowano 7 Stycznia 2024 Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 20:12, EndriuBis napisał(a): bym na tym wyszedł. Też miesięcznie robię około 3000 - 3500 km, przyjąłem 3200 km - aby było porównanie. Mnie 1000 km kosztuje około 320,00 zł (zaokrąglone raczej w górę) - jeżdżę głównie po za miastem, ale za to często z drabiną na dachu. Czyli miesięcznie "tracę" (w stosunku do elektryka) 640,00 zł , rocznie 7680,00 zł. Ale dalej aby odrobić cenę EV potrzeba ładnych kilku lat. Rozwiń Pod warunkiem, że masz fotowoltaike. 😏
Użytkownicy Nazir Opublikowano 7 Stycznia 2024 Użytkownicy Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 19:04, MAKI napisał(a): Jesli chodzi o serwisowanie to w ciągu 2 lat wymieniłem filtr powietrza 2 razy i łacznik stabilizatora. Aha 1 raz dobiłem klimę. Klocki i tarcze wytrzymają jeszcze na jakieś 80 tysi. bo często hamuluję epedalem. A więc są w bardzo dobrej kondycji .Auto jest z 2018r. i ma 60 tysi przebiegu.Na taxi zrobiłem ok 30000 km. Rozwiń Bardzo dziękuję za rzetelną odpowiedź😃👍 Tak się zastanawiałem co i jak często trzeba przy elektryku robić. Patrząc na rocznik i ilość km to pewno i łącznik zrobili jeszcze na gwarancji ( a jak nie to zapewne koszt niewielki). Co prawda na razie i rocznik, i ten przebieg nie za duży, by móc wyciągnąć daleko idące wnioski ale wygląda to pod względem eksploatacji wzorowo. Oczywiście jakby był jakiś „fabryk feler” to pewnie już by wyszło☝️. Osobiście doświadczyłem usterki silnika benzynowego w nówce KIA PICANTO po niecałych 20km od wyjazdu z salonu dlatego nie ujmuję nic Twojej furze. Po prostu czasami można nawet mieć pecha – ja nie znałem i nie znam nikogo kto (poza mną) narzekał na nowe kijanki🤪. Życzę dalszej bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy💪
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 20:34, Kazekkazek napisał(a): Pod warunkiem, że masz fotowoltaike. 😏 Rozwiń Na dzień dzisiejszy i bez fotowoltaiki koszt prądu to 1,3 max jak ładujesz w domu/garażu. Więc bez przesady.Im więcej jeździsz (np. codziennie po ok 250 km lokalnymi drogami czy tam 50/50 ) to zakup zwraca się z kosztów paliwa przez czas leasingu. Potem zyski. I nie piszcie że po spłacie się popsuje albo baterię trzeba będzie wymienić.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 7 Stycznia 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 7 Stycznia 2024 W dniu 7.01.2024 o 21:10, arturo-bb napisał(a): .... to zakup zwraca się z kosztów paliwa przez czas leasingu. Potem zyski. ... Rozwiń Artur, moim zdaniem jeszcze nie, z naciskiem na "jeszcze nie". Może za jakiś czas. Weźmy przykładowo samochód za 150 000,00 (coś się chyba znajdzie 2 - 3 letniego) to przy 36 miesiącach rata będzie około 4500,00 zł miesięcznie. Przy 5 latach około 3000,00 zł. (wpłata - 10 %). Kalkulator pierwszy z brzegu znaleziony w Google.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Stycznia 2024 Administrator Opublikowano 7 Stycznia 2024 W temacie -> 4oo EV miałby być nieuniknioną przyszłością 2
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 7 Stycznia 2024 @EndriuBisTo był "skrót myślowy " Chodzi dokładnie o różnicę w cenie . Np nowy spalinowy to 130tys. a elektryk 200tys. To płacąc ratę za samochód+paliwo (oczywiście przy tym dużym przebiegu ) wyjdzie tyle samo co za samą ratę za elektryka + prąd w domu .Po 4-5 latach samochód spłacony a za paliwo dalej nie płacisz. tzn płacisz za prąd ale to ułamek ceny paliwa.Do tego np. w takiej Tesli CAŁKOWITY brak obowiązkowych przeglądów. ( a w innych markach typu KIA są ale ich koszt roczny to ok 300 zł - akurat te dane z 2021 ale można sprawdzić aktualne ) Przy takich przebiegach dolicz koszty olejów,filtrów tarcz,klocków ,sprzęgła. I to daje te oszczędności . Niestety kto mało jeździ to paradoksalnie ma "drożej" bo koszt samochodu ten sam a na paliwo wydawałby mniej itp.
Rekomendowane odpowiedzi