Skocz do zawartości
Forum Burgmania

OS w telefonie - Jakiego używasz?  

98 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano
27 minut temu, MISIEK napisał:

A ja się tutaj z tobą absolutnie nie zgodzę. .....

A jak ma się już potem dokupionych wiele zabawek z Sony to też można je sparować i fajnie się nimi pobawić ......

Lubię gadżety, ale nie wariuję aby od razu kupować nowe modele. Czekam sobie cierpliwie jak się pojawi nowy i wtedy jak stanieją te starsze, to dopiero je kupuję. 

No właśnie Michał. Ja próbowałem "pojednać" swój duuży panel SONY z  iPhone i co ? No way, nie udało się. Dlatego dzięki Apple TV mam kontakt z "bazą", ale cały czas czekam na telewizor od Apple w słusznych, salonowych rozmiarach. Tylko nie rozwijajcie mojej myśli : "tak, ale ile on będzie kosztował ?". Tyle ile ludzie będą za niego skłonni zapłacić. Ostatnio Apple podało, że na niektórych rynkach obniżą cenę za model X o 100$. Żeby sie lepiej sprzedawał. Można ? Można !

Reasumując. Każda sroczka swój ogonek chwali.

• Administrator
Opublikowano
Dnia 15.10.2013 o 15:15, RONIN napisał:

[..]mówię to na podstawie doświadczeń z klientami, ciężko namówić kogoś kto używał do tej pory jabłko na zmianę marki, ci ludzie zachowują się jak narkomanii ;-). A sam jestem przeciwnikiem marki

Zabawne :lol:

4 godziny temu, RONIN napisał:

właśnie inteligentni ludzi kupują Iphone

Wobec takich argumentów jakakolwiek polemika traci sens :D

39 minut temu, Piootr napisał:

Ostatnio Apple podało, że na niektórych rynkach obniżą cenę za model X o 100$

Zgadza się -> KLIK

IQ spada ;)

Opublikowano
4 godziny temu, RONIN napisał:

KriSSo właśnie inteligentni ludzi kupują Iphone, androida wybiera młodzież i to też nie cała i inteligentni ludzie którym nie zależy na jakości, więc kupują badziewie na Andku. A co do umoczenia kasy przez Piotra to akurat Iphone jest telefonem o najmniejszym spadku wartości,

Odnoszę wrażenie, że taki zakup to dla niektórych lokata kapitału. Ja zdecydowanie preferuję inne formy lokowania kapitału ze zdecydowanie większym zwrotem. 

Teraz idę o zakład o skrzynkę piwa, że lwia część posiadaczy swoich cudownych najlepszych i najnowszych (najdroższych) urządzeń na rynku bez względu na markę i system operacyjny wykorzystuje je góra w 10% możliwości, a pokusiłbym się, że większość nawet w 1%. (...)

Opublikowano

Ronin troszkę sam sobie zaprzecza nie lubi tej marki a sprzedaje co roku za 2000zł. Swoje używane nadgryzione jabłka, normalnie „ jestem za a nawet przeciw” hi hi:D

• Klubowicze
Opublikowano
49 minut temu, 1912michał napisał:

Teraz idę o zakład o skrzynkę piwa, że lwia część posiadaczy swoich cudownych najlepszych i najnowszych (najdroższych) urządzeń na rynku bez względu na markę i system operacyjny wykorzystuje je góra w 10% możliwości, a pokusiłbym się, że większość nawet w 1%. (...)

I tu się z tobą nie zgodzę. Wykorzystuje je w przynajminiej w 50%, a jak to wyliczyłem pozostawiam to sobie. Tak samo jak to jak ty wyliczyłeś te 1 - 10 % innym. Nie drążmy tego bo to bezcelowe.

Opublikowano

1912michał a co to ma do rzeczy? Czy posiadacze veyronów jeżdżą 400 km/h? Iphone to produkt luksusowy, co by nie mówiło kierownictwo Apple, a produkty luksusowe ciężko porównać z produktami z niższej półki. Mariusz polemizować można zawsze, ja swoje zdanie wypowiadam na podstawie zdobytego wieloletniego doświadczenia w sprzedaży i przyjmowaniu na serwis telefonów wszystkich marek, ale zanim się zacznie polemizować warto przeczytać ze zrozumieniem to co piszę. Nie twierdzę , że wszystkim potrzebny jest Iphone, ale ci co go mają w ponad 90% go chwalą i przesiadają się na kolejne modele. Pokażcie mi inną markę z tak wierną rzeszą klientów? Nie ma takiej. Dlaczego? Dlatego, że są takie złe i zawodne? No raczej nie. Najdziwniejsze, że najwiecej na temat iPhonów wypowiadają się osoby które ich nie mają. Jeszcze raz powtarzam, nie twierdzę, że są idealne, twierdzę, że w porównaniu konkurencja wypada blado. Dziadzia czytaj ze zrozumieniem, nie sprzedaję swoich tylko mojej Żony, ja przez ostatnie cztery lata używałem lumii na windowsie, niestety Bill Gates zamienił lumie na Samsusnga S7 edge więc i ja zamieniłem :P

Opublikowano
4 minuty temu, RONIN napisał:

1912michał a co to ma do rzeczy? Czy posiadacze veyronów jeżdżą 400 km/h? Iphone to produkt luksusowy, co by nie mówiło kierownictwo Apple, a produkty luksusowe

Pełna zgoda - prestiż i ozdoba ;-)

Opublikowano
8 minut temu, RONIN napisał:

nie sprzedaję swoich tylko mojej Żony,

Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej, to jest wspólne jak i twoje tak i twojej żonki, to ty nie wiesz o czym piszesz. Chyba że masz tak jak mój kolega,  i mówi że u nich w domu mają dwa konta w banku jedno jest wspólne a drugie to mojej źony he he

• Klubowicze
Opublikowano

Hej, ale odbiegliśmy od tematu, a za chwile Nowy Rok, Jak to było w temacie: Jaki telefon polecacie ... ? 

Opublikowano
6 minut temu, dziadzia napisał:

Jeśli nie macie rozdzielności majątkowej, to jest wspólne jak i twoje tak i twojej żonki, to ty nie wiesz o czym piszesz. Chyba że masz tak jak mój kolega,  i mówi że u nich w domu mają dwa konta w banku jedno jest wspólne a drugie to mojej źony he he

Mamy rozdzielność i ja wiem co piszę w przeciwieństwie do Ciebie :P, a sprzedaję bo moja żona wrzuca sobie zakup w koszt firmy co roku i to jej się opłaca, poza tym żeby jeszcze dolać oliwy do ognia zacytuję ją: Samsung to bezużyteczny złom w jej branży, nie ma pewnych aplikacji przez co nadaje się tylko do dzwonienia i przeglądania internetu. Krytykując Iphone zapomnieliście jeszcze o jednej ważnej rzeczy, czyli bezpieczeństwie, używamy telefonów coraz częściej do płacenia i robienia przelewów, a android na tym polu jest lata świetlne za IOSem.

Opublikowano
13 minut temu, Piootr napisał:

I tu się z tobą nie zgodzę. Wykorzystuje je w przynajminiej w 50%, a jak to wyliczyłem pozostawiam to sobie.

To co stawiam Tobie skrzynkę piwa, a w ogóle nie pisałem o Twoim przypadku.
Ja nie liczę, ale gdybyś swój telefon wykorzystywał w 50 % to zapewne chodziłbyś z akumulatorem na plecach względne cały czas siedział pod ładowarką ;)

7 minut temu, Piootr napisał:

Jak to było w temacie: Jaki telefon polecacie ... ? 

Telefon to polecam zdecydowanie taki, który służy do dzwonienia i odbierania wiadomości (najlepiej jeśli bateria wytrzyma dwa tygodnie w stanie czuwania)

Komputer z funkcją dzwonienia to każdy sobie dobierze wedle potrzeb :D. Ja dobierałem do garnituru, papierośnicy i zapalniczki i zegarka ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszBurgi napisał:

Zabawne :lol:

Zabawne ale prawdziwe. Posiadacze Samsungów przesiadają się na Xperie, Huawei Mate, Xiaomi, LG czy HTC, posiadacze IPhonów kupują w 90% kolejne Iphony.

• Klubowicze
Opublikowano
7 minut temu, RONIN napisał:

......  posiadacze IPhonów kupują w 90% kolejne Iphony.

No i miałem kupić na jesieni 2018 iPhone XL (bo lubię duże ekrany), a w domu krzyczą: Tato kup sobie Iphone X !  I dzielą skórę na niedziwdźiu.  O taki h ...j, nie kupię. Poczekam.

Opublikowano
13 minut temu, RONIN napisał:

Krytykując Iphone zapomnieliście jeszcze o jednej ważnej rzeczy, czyli bezpieczeństwie, używamy telefonów coraz częściej do płacenia i robienia przelewów, a android na tym polu jest lata świetlne za IOSem

Bezpieczeństwo zależy od użytkownika, ale to temat rzeka. 
Ja nie mam na celu forowania żadnej marki, ale jak przeczytałem gdzieś powyżej o inteligencji powiązanej ze sprzętem to mnie skręciło ze śmiechu i dalej to tylko mogę sobie jaja robić.

• Klubowicze
Opublikowano

Wszystkim zdarzają się wpadki, w tym i Apple... Teraz mocno się tłumaczą z afery z bateriami do iPhonów... KLIK

• Klubowicze
Opublikowano
6 minut temu, SlawoyAMD napisał:

Wszystkim zdarzają się wpadki, w tym i Apple... Teraz mocno się tłumaczą z afery z bateriami do iPhonów... KLIK

Sławku, to już przerabialiśmy w tym wątku. To jednak za mało dla tych którzy ofererują inne marki. Ja tam lubie wszystkie marki. Miałem: Motorynkę/Romet. Suzuki, Hondę, Kymco. Ciekawe co da los w nadchodzących latach w kwestii telefonów ?

• Administrator
Opublikowano
1 godzinę temu, RONIN napisał:

produkty luksusowe ciężko porównać z produktami z niższej półki.

Daj spokój, jaki luksus? Taki sam "luksus" siedzi w bebechach flagowców wielu marek konkurencyjnych. Nie jest żadną tajemnicą, że koszt wyprodukowania takiego aparatu w Państwie Środka to w zależności od konfiguracji między 50 a 100$ (przy milionach sztuk) a to jaka będzie cena finalna dla klienta zależne jest od "legendy" (czytaj odpowiedniej promocji lub wypraniu mózgu) oraz OS... i akurat tu się zgodzę, że Apple systemowo stoi wysoko ale nazywanie go przez ten fakt produktem luksusowym jest niedorzeczne. Chyba, że rozmawiamy o poczuciu iluzorycznego luksusu widzianego przez pryzmat ceny. Ceny za produkt przepłacony, co jak widać po ostatnich wynikach sprzedaży coraz częściej zaczyna do ludzi docierać.

Wspominasz o awaryjności... Moja TŻ kiedyś miała fazę na Iphona. Pojechała po 3GS'a 100 km ... bo akurat na miejscu dealerzy nie mieli tej konfiguracji jaką chciała. Telefon służył jej dzielnie przez ponad rok. Po tym czasie, w trakcie naszego wyjazdu do Włoch niespodziewanie umarł. Nie pomagały wszystkie metody i próby postawienia go. Finalnie skończył w koszu. Niesmak pozostał do dziś a jak ktoś ma odwagę niech ją zapyta o to np. na najbliższym zlocie.

Po wielu rozmowach z ludźmi z branży, z którymi mam jeszcze kontakt i którzy prowadzą serwisy GSM. Nie zagłębiając się w szczegóły: takie samo prawdopodobieństwo, że ubijesz Iphona co i Samsunga czy Sonego (ten ostatni akurat ostatnio wyjątkowo pada). Produkt od strony hardware'owej nie oferuje żadnej "wyjątkowości".

Jeśli już mamy mówić o terminalu, który miałby podstawy by nazywać go luksusowym (wyjątkowo mnie to określenie śmieszy w kontekście telefonu) to szybciej wspomniana tu wcześniej Nokia 8800 w wersji Sapphire Arte czy Sirocco Gold ma podstawy za taką uchodzić. Ze względu na konstrukcję i materiały użyte do jej produkcji. Telefon (oczywiści ori a nie fake) po 10 latach na aukcjach PL czy np. niemieckim Ebay.de kosztuje nowy 1500€. Znajdź mi produkt z nadgryzionym jabłkiem, który po tylu latach ma taki status cenowy.

• Klubowicze
Opublikowano
9 minut temu, Piootr napisał:

Sławku, to już przerabialiśmy w tym wątku. Ja tam lubie wszystkie marki...

Gdzieś widocznie przeoczyłem, że to już było... Dla mnie firma jest drugorzędną sprawą... Ważne, by motocykl, samochód, telefon itd. pracował stabilnie i bezproblemowo... Ja w telefonie używam prócz rozmów i smsów głównie budzika i czasami netu, a to potrafi większość komórek. Byle ekran był FHD, bateria trzymała z 4/5 dni i nie mulił za mocno. Z obecnego Huawei P9 Light jestem bardzo zadowolony...

• Klubowicze
Opublikowano
15 minut temu, MariuszBurgi napisał:

Wspominasz o awaryjności... Moja TŻ kiedyś miała fazę na Iphona 3GS. Pojechała po niego 100 km ... bo akurat na miejscu dealerzy nie mieli tej konfiguracji jaką chciała. Telefon służył jej dzielnie przez ponad rok. Po tym czasie, w trakcie naszego wyjazdu do Włoch niespodziewanie umarł. Nie pomagały wszystkie metody i próby postawienia go. Finalnie skończył w koszu.

Produkt od strony hardware'owej nie oferuje żadnej "wyjątkowości".

Znajdź mi produkt z nadgryzionym jabłkiem, który po tylu latach ma taki status cenowy.

Mariusz, wszyscy stawiają marki : Nokia, Motorola, Samsung, Xiaomi, LG, Sony, Sony, Eriksson, BlueBerry itp. przeciwko jednej istniejącej od tylko 10 lat na rynku smartfonów marce Apple. Czy to o czymś nie świadczy ? Dla mnie i owszem. Miałem każdej generacji iPhona i mi żaden nie "umarł", bo bo gdyby tak, to jak mnie znasz to chętnie bym ten fakt tu Wam opisał. Ja naprawdę nie "lokuję produktu". Kupuję je za "żywą gotówę".

• Administrator
Opublikowano

Piotrek, jacy wszyscy? Wszyscy sprzedają swoje produkty a to, że się nawzajem podglądają to normalne. To samo mamy w 2oo czy 4oo.

Ja też niczego tu nie "lokuje". Używam co mi pasuje i tyle. Nie zmienia to faktu, że mam jakąś tam wiedzę w tym temacie i jak często czytam co tu ludzie wypisują to tylko się zaśmiewam. Nie wszystko komentuje ale jak czytam, że iloraz inteligencji jest wprost proporcjonalny do telefonu jaki dana osoba używa to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Rozumiem przywiązanie do marki/ produktu ale nie ośmieszajmy się takimi "wynurzeniami".

Opublikowano
10 minut temu, 1912michał napisał:

Ja nie mam na celu forowania żadnej marki, ale jak przeczytałem gdzieś powyżej o inteligencji powiązanej ze sprzętem to mnie skręciło ze śmiechu i dalej to tylko mogę sobie jaja robić.

Michał z tego co kojarzę to akurat użytkowników Iphone jako pierwszych odarto z inteligencji z powodu wyboru produktów Apple. Ja uważam wybór Iphone za najbardziej opłacalny na dłuższą metę jeżeli ktoś potrzebuje produkt z segmentu premium. Jak komuś nie zależy to oczywiście można kupić wiele modeli ze średniej półki, a w tym segmencie konkurencja jest ogromna. Ostatnimi hitami sprzedaży są Huawei Mate 10 lite, Samsung Galaxy A5 2017 z racji dobrej promocji oraz jak zawsze Samsung J5 w trzeciej już odsłonie. Jest też parę modeli Xiaomi Mi6 , Note 4, 4X.

Mariusz z tym 50-100 € przesadziłeś, nie pamiętam już ile kosztują materiały na Iphone X ale była to zdecydowanie wyższa kwota, tyle to kosztuje produkcja Xiaomi :P, Nokia 8800 to już klasyk, porównałbym ją z Mercedesem SL R129 czy z SEC, a Iphone to segment premium jak już tak drażni Cię określenie luksusowy. Przykro mi z powodu rozczarowania twojej Żony ale wierz mi, że takich historii posiadaczy HTC, Samsungów, Huawei czy LG mógłbym Ci zacytować całe mnóstwo. Sam miałem tyle problemów z Androidem, że nie tknę tego ścierwa nigdy w życiu, najbardziej rozbawiła mnie odpowiedź znajomej przedstawicielki Samsunga kiedy poprosiłem ją o pomoc bo mój Galaxy Note przestał mnie słuchać: Aktualizowałeś? Ja na to tak, a ona ze smutną minką : trzeba było nie aktualizować, wsadziłem Note do szafki i leży tam do tej pory. 

• Administrator
Opublikowano
35 minut temu, RONIN napisał:

Mariusz z tym 50-100 € przesadziłeś 

Absolutnie nie przesadziłem, tym bardziej, że pisałem o $ a nie €. Info, które znajdziesz nt. w prasie to efekt medialnej gry producentów. Pojedź do CHRL i porozmawiaj z ludźmi z branży. Dla jasności, rozmawiamy o umowach długoterminowych na podzespoły, opiewających na kwoty w których ciężko policzyć zera. Oczywiście są to koszty składowe samego produktu bez uruchomienia, dystrybucji no i wspomnianej wcześniej "legendy".

Opublikowano
3 minuty temu, MariuszBurgi napisał:

Absolutnie nie przesadziłem, tym bardziej, że pisałem o $ a nie €. 

Będę obstawiał przy swoim, same części to 357,5 $, a gdzie serwis , koszty produkcji, marketingu, transportu i koszty badań, nowych patentów??? Sorry ale dobry produkt kosztuje, widać to choćby przy porównaniu AK 550 i T-Maxa, takie podobne a jednak cena rożna. Najważniejsze, że znajdują się nabywcy na jednego i drugiego, jak konkurencja zbliży się do Apple to tym lepiej dla nas.

• Klubowicze
Opublikowano
Piotrek, jacy wszyscy? Wszyscy sprzedają swoje produkty a to, że się nawzajem podglądają to normalne. To samo mamy w 2oo czy 4oo.

O kurza twarz, ja i dwóch innych użytkowników tego forum kupiliśmy klony. Bo przecież jak opisać Kymco AK550 w świetle wątku w którym wyrażamy swoje emocje i oponie odnośnie smartfonów ? Nie wiem. Macie jakiś pomysł ?

• Administrator
Opublikowano

Właśnie Piotr, w świetle twojej fascynacji produktami z Cupertino zachodzę w głowę jak to możliwe, że nie wybrałeś jednak "oryginału" :D