Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Forza 750 - wątek ogólny

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Wątek z informacją prasową oraz szczegółami technicznymi Forza 750... tutaj -> KLIK

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano
W dniu 15.11.2025 o 08:20, ryszardo napisał(a):

Robert, dobrze widzę - te boczne Shad - otwierają się na zewnątrz ? 

Tak, otwierają się do góry. Praktyczne o możesz pakować luzem różne rzeczy. Do jednego wchodzą 4 butelki 1.5 wody,5 też wejdzie ale żeby nie przegiąć z obciążeniem 🙂

• Użytkownicy+
Opublikowano
22 godziny temu, robson napisał(a):

Tak, otwierają się do góry. ....

to chyba logiczne, ale wydaje mi się że koledze @ryszardo chodziło o to że pokrywy otwierają się "na zewnątrz", a nie w stronę motocykla. Na zdjęciu widać chyba zawiasy. Rozwiązanie o tyle nie typowe  że chyba zamki do zamykania znajdują się od strony motocykla. Nie przeszkadza to w użytkowaniu ?

• Klubowicze
Opublikowano

Spoko,dość praktyczne rozwiązanie jak dla mnie. Endriu ,dzięki za czujność 😜

18 minut temu, EndriuBis napisał(a):

to chyba logiczne, ale wydaje mi się że koledze @ryszardo chodziło o to że pokrywy otwierają się "na zewnątrz", a nie w stronę motocykla. Na zdjęciu widać chyba zawiasy. Rozwiązanie o tyle nie typowe  że chyba zamki do zamykania znajdują się od strony motocykla. Nie przeszkadza to w użytkowaniu ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z akcesoryjną kanapą do Forzy/ADV 750 określaną jako bardziej komfortową. Oryginalna podstawowa kanapa totalnie mi nie leży. Po dwóch godzinach jazdy tyłek mówi dosyć. Mam możliwość kupienia tej kanapy w cenie przeróbki tej podstawowej i nie wiem co zrobić.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na fb czytałem, że ludzie kupują i sobie chwalą. A poza tym to po 2 godzinach i tak się warto zatrzymać na odpoczynek, obejrzeć coś, zjeść, no i zatankować. 

• 1 miesiąc temu...
  • Użytkownicy
Opublikowano

Szybkie pytanko - Kto z was posiada Forzę 750 z aktualnego najnowszego modelu ? 

Opublikowano

Napisz do Robsona, Aleksandrów Kujawski. On ma najnowszą

• Użytkownicy
Opublikowano
2 godziny temu, grzybek napisał(a):

Napisz do Robsona, Aleksandrów Kujawski. On ma najnowszą

Dzięki.  Już to zrobiłem .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.06.2026 o 10:39, ComoDo napisał(a):

Szybkie pytanko - Kto z was posiada Forzę 750 z aktualnego najnowszego modelu ? 

Ja mam , model 2026. 

W dniu 16.06.2025 o 12:50, robson napisał(a):

Gmole zamontowane🙂

20250616_124508.jpg

20250616_124459.jpg

20250616_124324.jpg

20250616_124312.jpg

Te gmole maja sens? Uratują te plastiki?

• Użytkownicy
Opublikowano

Teraz to i ja mam . Po prostu byłem ciekawy kilku rzeczy w tym nowym modelu ale większość już zobaczyłem , przetestowałem itp . Ciekaw jestem tylko tej akcesoryjnej kanapy czy ktoś ma lub jeździł na niej i ma jakieś porównanie .

Opublikowano

Ja jestem w piątek na przeglądzie w Rzeszowie i chyba zamówię kanapę bo na tej seryjnej to ja nie daję rady. W porównaniu do seryjnej kanapy w AK550 to jest przepaść na korzyść Kymco.
[mention=18241]ComoDo[/mention]
Zmieniłeś mas:ynę na Forzę ?

• Użytkownicy
Opublikowano
Godzinę temu, kiniu napisał(a):

Ja jestem w piątek na przeglądzie w Rzeszowie i chyba zamówię kanapę bo na tej seryjnej to ja nie daję rady. W porównaniu do seryjnej kanapy w AK550 to jest przepaść na korzyść Kymco.
[mention=18241]ComoDo[/mention]
Zmieniłeś mas:ynę na Forzę ?

Można powiedzieć że wróciłem tyle że już do tej nowej wersji . Stara miłość nie rdzewieje jak to mówią.  Na razie doposażam i sprawdzam różnice między tym, a poprzednim modelem . Kilka rzeczy się pozmieniało . Jedne na plus , inne na minus . Na szczęście nie ma jakiś wielkich zmian na minus nie licząc kilku plastików.  Co do wyglądu to rzecz gustu . Jednym się podoba starszy model , innym ten nowszy - osobiście patrząc z przodu bardziej chyba mi pasuje tą nowa wersja ale patrząc z punktu kierowcy na konsolę to bardziej mi się podobał starszy model . Głównie chodzi o kolorystykę plastików i ich trwadość . Z boku też trochę zmian ale głównie takich że te srebrne plastiki zrobili czarne żeby bardziej pasowały do czarnego matowego .   Zmiana koloru wahacza , trochę poszerzone podesty pod stopy ale mimo to wciąż czuć powiew na zewnętrznej powierzchni łydki - Nie wiem jak będzie z deflektorami bo jeszcze nie montowałem . Na pewno zmiana ustawień DCT bo na trybie standard jest znacznie lepiej niż było i da się tym jechać . Mimo wszystko chyba zostanę na USER I DCT na 3/4 aczkolwiek to też zmienili i ciągnie biegi trochę wyżej . Szyba jest teraz regulowana elektrycznie zmieniając jednocześnie wysokość I kąt pochylenia jednak prosi się o trochę wyższą i trzeba będzie zmienić kąt tak ,żeby patrzeć nad szybą  a powietrze żeby przelatywało nad kaskiem . To już inna bajka . Zapomniał bym o tempomacie który dodali w nowej wersji . Żeby było ciekawiej to gdybym miał wybierać między obiema wersjami to musiał bym się dobrze zastanawiać którą bym wolał.

Opublikowano

Gratulacje i niech wozi bezpiecznie. Ja mam model 25 i generalnie jestem bardzo zodowolny ale trochę denerduje mnie dct w chwilach kiedy zwalniam i wydaje mi się że elektronika usiłuje utrzymać drugi bieg. Wtedy słuszę jakieś takie rzegotanie. Wyrobiłem sobie taki nawyk że jak już wolno jedę to ręcznie zrzucam na jedynkę.

Opublikowano

Piotr, jeszcze raz gratuluję nowego nabytku. Znając Twoje uzdolnienia, to mocno zmodyfikujesz i zindywidualizujesz swoje moto. Tylko nie dorabiaj już drugiej klamki hamulca (jak uczyniłeś w NTku)- bo tu już masz😅. A tak na serio- bardzo istotna zmiana w tym nowym modelu to właśnie obecność tempomatu, niezbędna dla dalekosiężnych wypadów. Życzę, abyś jeszcze przed wypadem letnim zdążył ją doposażyć , no i bezpiecznego kopa w siną dal. 👍Pozdrawiam 

Polecam Ci kontakt z Robsonem- chłopak ogarnięty w temacie Forzy 750 i ew. doposażania.

• Użytkownicy
Opublikowano

Na razie dołożyłem kufry boczne i centralny ,bo to podstawa na wyjazd . Do tego przeciwmgielne z doświetlaniem zakrętów . Jutro pewnie wezmę się za olejarkę do łańcucha . Grzane manetki zamówione a szyba w trakcie modyfikacji . Zastanawiam się nad deflektorami bocznymi . Dzisiaj przyszły od skośnookich ale mam wrażenie że są za bardzo rozbudowane jak na mocowanie na jednej śrubie i kilku taśmach dwustronnych . Potestuję i zobaczymy czy ty cokolwiek daje .

@kiniuJak na razie nie zauważyłem takiego zachowania DCT chociaż ma trochę tendencje do przeciągania momentu redukcji biegów zwłaszcza przy szybkim hamowaniu . Nie jest to jakoś szczególnie odczuwalne ale  przyglądnę się temu dokładniej. . 

Opublikowano
17 godzin temu, kiniu napisał(a):

Wtedy słuszę jakieś takie rzegotanie

Ja też to mam w starym modelu, rocznik 2024. Wkurzające. 
A tak przy okazji, korzystacie z Road Sync i nawigacji? W zeszlym sezonie wszystko działało a teraz gdy próbuję wybrać adres docelowy z historii to wyskakuje błąd. Niestety wiem co tam jeszcze potrzeba ustawić. . 

Opublikowano

Ja używam roadsync cały czasi jestem z tego zadowolony. Mam zrobiony taki automat że jak telefon połączy się z moto to z automatu wpisuje pin i odblokowuje ekran. Potem jak odpali się roadsync na telefonie to automat klika na tym kaflu zaakceptuj i jak jiż się odpali to następnie uruchamia yanosika. Jak wyłączę moto to automat blokuje telefon i ubija aplikacje.
Wszystko bez mojego udziału.

• Klubowicze
Opublikowano

Jak to rozkminiłeś ? Tylko krok po kroku bo ja śerdnio-elektroniczny jestem 😉

• Klubowicze
Opublikowano
21 godzin temu, ComoDo napisał(a):

Na pewno zmiana ustawień DCT bo na trybie standard jest znacznie lepiej niż było i da się tym jechać . Mimo wszystko chyba zostanę na USER I DCT na 3/4 aczkolwiek to też zmienili i ciągnie biegi trochę wyżej .

Witam 

Jal ustawisz daj tutaj zrzut ustawień jestem ciekawy -zrobię to u siebie i zobacze czy pasuje mi(x -adv 750)

20 godzin temu, ComoDo napisał(a):

Na razie dołożyłem kufry boczne

Kupiłeś orginały czy  zamienniki -jak zamienniki to które

Jutro pewnie wezmę się za olejarkę do łańcucha .

Mam i jestem zadowolony  

OLEJARKA AUTOMATYCZNA SCOTTOILER XSYSTEM

. Do tego przeciwmgielne

Orginały czy zamienniki -jak zamienniki to które

Opublikowano
5 godzin temu, kiniu napisał(a):

Mam zrobiony taki automat

Nie wiem o jakim automacie mówisz, ale u mnie ruszyło. Odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz Road sync, zaznaczyłem wszystkie zgody i wygląda, że działa.

Pytanie do posiadaczy najnowszego modelu. Macie klonowanie ekranu smartfona na ekranie moto, coś jak carplay / android auto?

• Sympatycy
Opublikowano

Witam, takie pytanie czy miejsca na nogi  jest tyle samo w obu modelach? chodzi mi o wyciągnięcie do przodu, mierzyłem się do starego modelu i było "na styk" przy moich 180cm. A nowych modeli... u mnie w okolicy nie można uświadczyć .

Opublikowano

[mention=10344]cezzar[/mention]
Automat w sensie że mam skrypty w telefonie porobione że jak telefon jest w uchwycie na kierownicy i włączę stacyjkę w moto to się telefon sam odblokowuje pinem i robi jeszcze kilka rzeczy zgodnie z tym co jezt w zkrypcie. Jak zgaszę moto to się blokuje i wyłącza ws:ystko. Ja nie dotykam telefonu.

Roadsynac swoją drogą działa bezbłędnie

@arturo-bb
Najlepiej do takich rzeczy jak ktoś nie jest ogarnięty w pisaniu skryptów jest macrodroid. Spokojnie to o czym pisałem można tak ogarnąć pod warunkiem że blokada ekranu to pin a nie np. odcisk palca.

Opublikowano
35 minut temu, robert1973 napisał(a):

czy miejsca na nogi  jest tyle samo w obu modelach? chodzi mi o wyciągnięcie do przodu,

Tyle samo. Niewiele się zmieniło, facelifting i jakieś bajery dołożyli. 

• Użytkownicy
Opublikowano
2 godziny temu, ziga napisał(a):

Witam 

Jal ustawisz daj tutaj zrzut ustawień jestem ciekawy -zrobię to u siebie i zobacze czy pasuje mi(x -adv 750)

Kupiłeś orginały czy  zamienniki -jak zamienniki to które

Mam i jestem zadowolony  

OLEJARKA AUTOMATYCZNA SCOTTOILER XSYSTEM

Orginały czy zamienniki -jak zamienniki to które

Światła przeciwmgielne oryginały . Włączanie z przycisków przy manetce , nie trzeba dokładać żadnych dodatkowych przełączników . 

Kufry boczne również oryginalne . Powody są dwa .1) - jakoś bardziej mi się podobają z tymi nakładkami w kolorze . 2) Nie odstają od motocykla szerzej niż szerokość lusterek więc w korkach jak przejdzie lusterko to nie stresuję się tyłem . Na pewno są tańsze opcje , być może lepsze ale .... 

Co do ustawień na USER to

P 2/3 żeby mi na dołach nie szarpał jak mi ręką drgnie na manetce. (P - responsywność manetki) 

EB - hamowanie silnikiem 2/3 a na góry mam user2 3/3 

D - DCT 3/4 

T kontrola trakcji 2/3 

Co do olejarki to mam lubrixa . Dzisiaj podpiąłem wszystko mechanicznie a jutro podepnę kabelki . 

• Klubowicze
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź