Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Forza 750 - wątek ogólny

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Wątek z informacją prasową oraz szczegółami technicznymi Forza 750... tutaj -> KLIK

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano
31 minut temu, kiniu napisał(a):

@ComoDo
Wczoraj zrobiłem pierwszą jazdę na kanapie komfortowej. Ponad dwie godziny w jedną stronę bez bólu tyłka. Jest dobrze a i wygląd samej kanapy dużooo lepszy. Jestem bardzo zadowolony ze zmiany. Jak u Ciebie ? Dostałeś już swój egzemplarz.

Ja też już wymieniłem chociaż ze sporymi problemami . Niby co za problem 4 śruby odkręcić i zamontować nową ale były tak dowalone w opór ,że tylko jedną udało się odkręcić w cywilizowany sposób . Druga się urwała , a pozostałe dwie musiałem szlifierką (typu u dentysty) potraktować bo nie było dostępu . Dopiero po zdemontowaniu zabawa z wykrętakami , a i tak jeden urwałem . Widać że ktoś z sercem dokręcał ale za to bez rozumu. 

Co do samej kanapy na pewno zdecydowanie wygodniejsza od tej zwykłej zwłaszcza dla pasażera . Jak dla mnie niepotrzebnie dali ten zadupek kierowcy tak wysunięty do przodu . Powinien być ze 2 cm cofnięty do tyłu ,żeby wpasować się w profil ,a nie żebym go czuł na kości ogonowej . Odkręciłem na chwilę ten element i trochę lepiej się siedziało bez niego . Finalnie zamontowałem go ponownie . Ogólnie jest całkiem nieźle poza tym jednym szczegółem ale akurat czasem się przydaje bo jak się człowiek zaprze nogami o podnóżki i oprze o ten zadupek to można chwilę tyłek odciążyć . 

Opublikowano

Ty jesteś wysoki to faktycznie zadipek może być za blisko. Dla mnie mógłby być bardziej do przodu, bo moją żonę uwiera on tu i tam. Z tymi śrubami to porażka. 4 śruby i 45 min odkręcania. Najgorsze te w głębi pod kątem. Dojechane tak że jak puściła z oporu to myślałem że ją urwałem tak strzeliło.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Użytkownicy
Opublikowano

Czyli to nie tylko u mnie tak były dokręcone . U mnie jedna odkręciła się z trzaskiem . Druga się obrobiła ale było dojście na żabkę żeby za łeb złapać , tyle że łeb się urwał . Te dwie dolne to już w ogóle masakra . Ampuł się obrobił , za łeb nie było jak złapać więc zeszlifowałem powoli te łby i wykretakami usunąłem resztki śrub z kanapy . Musiałem dorobić nowy komplet śrub ale dałem standard szcześciokątne . 

U mnie żona nie narzeka na ten zadupek . Może dlatego że ja mam centralny kufer trochę odsunięty do tyłu I jest więcej miejsca dla pasażera . Z tego co jeszcze zauważyłem to jest inny profil tego siedzenia . Na pierwszy rzut oka profil taki sam ale jak siadam to jest odczuwalnie taki bardziej jak siodło przez co jest wygodniej bo ciężar ciała jest lepiej rozłożony . 

Opublikowano

Ten centralny to masz oryginał Hondy ze stelażem czy innej firmy ?

• Użytkownicy
Opublikowano

Centralny mam shad59 montowany na oryginalnym stelażu hondy bo chciałem oryginalne boczne kufry a stelaż bocznych jest montowany do centralnego . 

Opublikowano
W dniu 18.07.2026 o 06:48, Robak napisał(a):

Czy jest duża różnica w zawieszeniu przednim miedzy x-max a Forza vs ADV?

Moim zdaniem różnica jest znaczna, na korzyść xadv. Ma większy skok i regulację, czego nie ma w F. X dużo lepiej wybiera nierówności, jak kocie łby, stary nierówny asfalt czy tarka na polnych drogach. No i F potrafi dobić z przodu, co w X mi się nie zdarzyło. 

Opublikowano

Jednak zwykła wybrałem.

Całkiem fajne Moto. Choć mocno wibruje. 

Jazda tylko w trybie manualnym DCT - tryb automatyczny to jakieś nieporozumienie .

Gorąco z silnika wlatuje do kasku - póki co minus 😅

Prowadzenie bajka w porównaniu do x-max 300. Jedzie jak przyklejona. 

Spalanie na dystansie 200 km przy spokojnej jeździe 3,1.

Normalna jazda 3,4 w trasie 

• Sympatycy
Opublikowano
W dniu 3.08.2026 o 14:46, Robak napisał(a):

Choć mocno wibruje. 

No 1 tłok mniej wibruje od 2ch...ciekawe spostrzeżenie, dawno  nie jeździłem singlem może się coś zmieniło.

W dniu 3.08.2026 o 14:46, Robak napisał(a):

Jazda tylko w trybie manualnym DCT - tryb automatyczny to jakieś nieporozumienie .

Kupowanie DCT żeby ręcznie machać biegami 🤔. Może wystarczy odpowiednio dobrać ustawienia i troszkę pójść na kompromis ( fakt soft nie jest idealny ) ? W 80% sytuacji działa naprawdę dobrze.

Ustawienia fabryczne są mocno 0-1, "user"-> typowy dziadkowóz, Sport ->ogień na tłoki na max 

• Klubowicze
Opublikowano

Tu jest filmik  który  ...

Jest w ustawieniach język 

• Klubowicze
Opublikowano
6 godzin temu, robert1973 napisał(a):

Sport ->ogień na tłoki na max 

Sport w Forzie 750 jest ok.

Tylko w tym trybie czułem frajdę.

Chociaż i tak parę razy redukowałem palcem bo było szybciej. Cały czas na manualu to porażka.

• Sympatycy
Opublikowano
13 godzin temu, arturo-bb napisał(a):

Tylko w tym trybie czułem frajdę

Teren niezabudowany, droga szybkiego ruchu jest ok. Natomiast miasto/korki trochę za dużo tego "sportu" w Sporcie😆

• 3 tygodnie później...
  • Użytkownicy
Opublikowano

Co do trybów jazdy to już nie raz pisałem że najbardziej uniwersalny jest USER gdy się ustawi DCT na 3/4 .  Nie muli , nie szarpie , ma wystarczającą moc by na prawdę dobrze przyspieszać i jazda jest przyjemnością . Sport to raczej niepotrzebne żyłowanie silnika . Ja z reguły nie patrzę na obrotomierz przy zmianie biegów tylko słucham silnika i jak mi zaczyna wyć na wysokich obrotach to czuję wręcz dyskomfort . To samo przy zbyt niskich obrotach . Oczywiście każdy silnik jest inny i "lubi" inny zakres obrotów. Niektóre wręcz lubią ciągniecie  ich wysoko ale to da się wyczuć na ucho . W przypadku forzy 750 to jest silnik nisko obrotowy który ma dużą moc już na niskich zakresach obrotów i zażynanie go powyżej 5 tys obrotów jest kompletnie bez sensu . Jeszcze rozumiem jakieś awaryjne sytuacje gdzie trzeba szybkiej redukcji i dać po gazie ale żeby tak jeździć na codzień to bez sensu . Forza jest najbardziej efektywna w zakresie 3 - 3,8 tys obrotów . Sport jest może fajny na chwilę  do przyspieszania ale jazda na tym trybie przy normalnych trasach gdzie większość czasu jedzie się przy ustabilizowanej prędkości przelotowej  jest bezsensownym trzymaniem silnika na zbyt wysokich obrotach ,które nic nie dają poza zwiększonym zużyciem paliwa . W nowej forzie poprawili znacznie tryb standard w porównaniu do poprzedniczki i na prawdę da się już tym w miarę sensownie jeździć od 1 do 5 biegu . Szóstkę nadal wrzuca za wcześnie i na prostej drodze bez spiny da się jechać chociaż ewidentnie czuć że to nie to. Natomiast USER z DCT na 3/4 zmienia biegi przy wystarczająco wysokiej liczbie obrotów silnika, żeby i kopa miało i nie wyło bez sensu . Dodatkowo poza DCT jest jeszcze manetka i jak się chce na prawdę mocno wystartować to nie ma potrzeby SPORT włączać tylko walnąć manetą i DCT odbierze to jako sygnał ,że ma ciągnąć obroty jeszcze wyżej przed zmianą biegu na wyższy . Obecnie mam tą najnowszą wersję , a wcześniej miałem tą z 2023 . Przejeździłem nimi łącznie prawie 50 tys km i trybu sport użyłem 2 razy i nie z oszczędności paliwa . Może jak ktoś jeździł testowo tylko na dedykowanych trybach to faktycznie SPORT w porównaniu do STANDARD jest najlepszym wyborem bo mając 750tkę która szarpie na każdym biegu próbując się zebrać to trochę żart . Zwłaszcza w starszych modelach . Wystarczy sobie to DCT podnieść na 3/4 i jest kompletnie inna jazda . Jeszcze jak się ma trochę wyczucie manetki i potrafi się "dogadać" ze skrzynią to na prawdę nie ma sensu sporta używać nawet w górach z pełnym obciążeniem . Jedyne przypadki gdzie czasem używam redukcji łopatką to redukcja z  6 na 5  wtedy gdy chcę szybciej przyspieszyć przy wyprzedzaniu w przedziale 85- 110 . Przy niższych biegach niema potrzeby sie bawić w redukcje tylko maneta w opór i ma iść. Powyżej 110 szóstka ma już wystarczające obroty żeby sie dobrze zebrać przy wyprzedzaniu . Nie lubię zamulać i wolę dynamiczną jazdę (nie licząc widokowych tras) ale też nie lubię obciążać silnika bardziej niż to ma sens i uzasadnienie. Takie jest moje zdanie i subiektywne odczucia z jazdy ale jak wiadomo gdzie dwóch ludzi tam trzy opinie wiec każdy na pewno ma swoje . Tak czy owak polecam się pobawić ustawieniami , potestować różne tryby ( nie tylko te kilka standardowych ) i samemu wyciągnąć wnioski . 

Co do tematu szyby to trochę zeszło bo były jeszcze drobne korekty związane z kolizją szyby o lusterka przy ich składaniu ale wszystko finalnie zostało dopracowane i szyba jest już dostępna w firmie Loster tylko przy wyszukiwaniu trzeba wejść nie w firmy tylko w zakładkę skutery . 

https://szybymotocyklowe.pl/2025-/2273-szyba-motocyklowa-honda-forza-750-turystyk.html

szyba-motocyklowa-honda-forza-750-turystyk.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, ComoDo napisał(a):

Jedyne przypadki gdzie czasem używam redukcji łopatką to redukcja z  6 na 5  wtedy gdy chcę szybciej przyspieszyć przy wyprzedzaniu w przedziale 85- 110 . Przy niższych biegach niema potrzeby sie bawić w redukcje tylko maneta w opór i ma iść. Powyżej 110 szóstka ma już wystarczające obroty żeby sie dobrze zebrać przy wyprzedzaniu

A jak jest w najnowszym modelu z automatyczną redukcją w dół? Bo mnie wkurza, jak chcę przyspieszyć, odkręcam gaz i zamiast redukcji mam owszem ogień na tłoki, ale silnik się męczy, słabo przyspiesza, bo ma za niskie obroty. Nie wiem,  może manetkę do oporu powinienem odkręcić, to by zrzucił bieg na niższy jak każdy automat. Przyzwyczaiłem się przy wyprzedzaniu ręcznie redukować, aby tego uniknąć. Jeźdżę w trybie USER z ustawieniami jakie podałeś.

• Użytkownicy
Opublikowano

Skrzynie automatyczne z reguły niestety mają to do siebie ,że trzeba im pomóc łopatką przy redukcji . W samochodach jest trochę lepiej aczkolwiek niektóre skrzynie żyją swoim życiem i gubią się przy jakichś wièkszych przyspieszeniach czy redukcji prędkosci .Ta skrzynia nie chce sama redukować po odkręceniu manetki . Do redukcji trzeba użyć łopatki i trzeba się przyzwyczaić i to się nie zmieniło w nowym modelu chociaż rzadziej trzeba redukować bo poprawili stopniowanie  . Zmiana w górę jest już lepiej zrobiona bo kąt  odkręcenia manetki ma wpływ na prędkość obrotową przy której następuje zmiana biegu na wyższy .  Im zdecydowaniej odkręcisz manetkę tym wyżej ciągnie obroty przed zmianą biegu na wyższy.  W trybie standard nie jest to za bardzo widoczne bo jest dość mocno wykastrowany pod Eco jazdę . O trybie Rain nawet nie wspominam bo to chyba do jazdy po lodzie zrobione . W trybie USER z DCT na 3/4 gwałtowniejsze dodanie gazu powoduje że bieg jest zmieniany przy wyższej prędkości obrotowej silnika niż przy normalnym przyspieszaniu . Przykładowo jeżdżąc na luzaka zmieni bieg na wyższy przy 3100 obrotów ,a jak gwałtownie szarpniesz manetką to będzie ciągnąć obroty do 3500 - 3800 zanim wrzuci wyższy bieg . Najlepiej to widać jak się chce gwałtowniej przyspieszyć przy niskich prędkościach czyli biegi od 2 do 3 .  Dlatego też nie używam trybu Sport bo przez zdecydowaną większość czasu USER jest w zupełności wystarczający , a redukcji używam tylko z 6 na 5 bo na niższych biegach ma wystarczające obroty i moc żeby się solidnie odpychać . W starszym modelu czasem jeszcze z 5 na 4 redukowałem ale to raczej rzadko . W nowym poprawili tą zmianę biegów w przedziale 1 do 5 na tyle że nawet w trybie standard da się tym w miarę nieźle pojeździć . W poprzedniej generacji mnie krew zalewała w tym trybie przy każdej zmianie biegów na wyższy bo ewidentnie było czuć i słychać jak bardzo ten silnik się dusi z braku mocy .  Niektórzy jeżdżą w trybie manual ale jak dla mnie kupowanie automata żeby ręcznie biegi zmieniać jest trochę bez sensu . Jak się DCT ustawi na trójkę to jest wystarczająco ,a do redukcji przy wyprzedzaniu około 100km/h trzeba się po prostu przyzwyczaić albo jeździć na sporcie jak się komuś nie chce od czasu do czasu łopatki kliknąć.  

Opublikowano

ComoDo super to wytłumaczyłeś że lepiej się nie da. Teraz zostaje to tylko wprowadzić w życie i stosować się do tych rad jak chcecie sobie dobrze pojezdzić. Ja na swojej 

też jeżdżę tylko na tych ustawieniach bo dla mnie  są najlepsze i czasami tylko pyknę łopatką z 6 na 5 i ogień. No jeszcze pokręcę nie raz hamowaniem silnika i jest git 👍🏽

Opublikowano

[mention=18241]ComoDo[/mention]
Mam pytanie odnośnie szyby. Na stronie w opisie szyby piszą że przy wychyleniu lusterek do przodu może wystąpić kolizja z szybą. Jak to wygląda w praktyce ? I druga sprawa o ile ta szyba jest wyższa od oryginału i czy finalnie chroni od wiatru górną część kasku.

• Użytkownicy
Opublikowano
5 godzin temu, kiniu napisał(a):

[mention=18241]ComoDo[/mention]
Mam pytanie odnośnie szyby. Na stronie w opisie szyby piszą że przy wychyleniu lusterek do przodu może wystąpić kolizja z szybą. Jak to wygląda w praktyce ? I druga sprawa o ile ta szyba jest wyższa od oryginału i czy finalnie chroni od wiatru górną część kasku.

Odnośnie kolizji z lusterkami - Forza ma 3 położenia ramion lusterek . Można je całkiem złożyć,  rozłożyć do pozycji normalnej albo wysunąć do przodu i ta ostatnia  w zasadzie jest o kant D rozbić bo ani nie są złożone ani też nie dają lepszej widoczności . Przy tym ustawieniu widzę tylko swoje ramiona więc jak dla mnie to ustawienie jest potrzebne jak rybie rower.  Szyba miała lekką kolizję w tym ostatnim ustawieniu ale chyba ją jeszcze zwęzili w tym miejscu . Jeżeli nie używasz tego najbardziej do przodu wysuniętego ustawienia ramion lusterek tylko masz normalnie rozłożone to nie ma problemu i możesz je normalnie składać i rozkładać bez kolizji z szybą . Jak już ktoś koniecznie chce jeździć w tym skrajnie wysuniętym położeniu lusterek  z ciulową widocznością to jeśli rzeczywiście jest tam jeszcze jakieś ocieranie to nie jest przecież szkło tylko pleksi.  5 minut roboty z papierkiem , liznąć lekko krawędź pleksi i po problemie . Z tego co pamiętam to raczej to poprawili ale ręki bym sobie nie dał uciąć . Tak czy owak jak nie masz lusterek wywalonych w skrajne przednie położenie to na bank nie będzie ocierania .

Odnośnie pytania o wysokość - Szczerze nie chce mi się grzebać na strychu żeby wygrzebać oryginalną i zmierzyć ale przy moim wzroście 188 cm mam tak ustawioną żeby tylko lekko "głaskało " po czubku kasku za względu na wlot wentylacji a patrzę nad krawędzią szyby i nie jest to jej najwyższe położenie bo można ją podnieść jeszcze dobre kilka cm . Myślę że do wzrostu 194 - 196 spokojnie wystarczy tym bardziej ,że profilowo ma lekkie podbicie strugi powietrza w górę . Kwestia regulacji przy elektrycznym podnoszeniu tak żeby mieć krawędź szyby poniżej linii wzroku, a struga powietrza leciała nad kaskiem lub po jego górnym wlocie powietrza wg uznania . 

• Sympatycy
Opublikowano
8 godzin temu, kiniu napisał(a):

druga sprawa o ile ta szyba jest wyższa od oryginału

zmierz swoją, a na stronie są podane wymiary normalnej i turystycznej. Co do osłony przed wiatrem... mam 180 i już chińskie przedłuzki (+ok 5cm) robią nawet robotę, ale zamowiłem turystyczną z Lostera, oczywiście podzielę się swoją opinią

• Użytkownicy
Opublikowano
W dniu 25.08.2026 o 14:55, cezzar napisał(a):

A jak jest w najnowszym modelu z automatyczną redukcją w dół? Bo mnie wkurza, jak chcę przyspieszyć, odkręcam gaz i zamiast redukcji mam owszem ogień na tłoki, ale silnik się męczy, słabo przyspiesza, bo ma za niskie obroty. Nie wiem,  może manetkę do oporu powinienem odkręcić, to by zrzucił bieg na niższy jak każdy automat. Przyzwyczaiłem się przy wyprzedzaniu ręcznie redukować, aby tego uniknąć. 

Mały update do tematu , bo przyznam że mnie to zaciekawiło i postanowiłem to jeszcze raz dokładniej sprawdzić . Nowy model bo o nim mowa . Przykład - Jadę na trybie standard i wrzuca mi 6 bieg około 80km/h . Pasuje mi przyspieszyć przy wyprzedzaniu i teraz jest albo opcja redukcji łopatkami albo walisz zdecydowanie manetką i automat sam redukuje z szóstki nawet na 4 , dobija do 4500 obrotów , wrzuca 5 i znowu pod 4500 i tadam . Przy jeździe na 5 też działa i też do 4 redukcja . Ruch manetką musi być zdecydowanym szarpnięciem . Tak więc jak widać da się redukować biegi manetką gazu jak się chce więcej mocy przy wyprzedzaniu . 

• Sympatycy
Opublikowano
1 godzinę temu, ComoDo napisał(a):

Tak więc jak widać da się redukować biegi manetką gazu jak się chce więcej mocy przy wyprzedzaniu . 

Dokładnie... manetka szybko na 100% i po chwili zawahania ciągnie pełną mocą... 2 biegi w dół i ogień 

Opublikowano

Co szyby to ja mam 176 cm i miałem obawy czy nie będzie za wysoka i zrobi mi taki parawan że grama wiatru w górnym wlocie kasku nie będzie.

• Użytkownicy
Opublikowano
Godzinę temu, kiniu napisał(a):

Co szyby to ja mam 176 cm i miałem obawy czy nie będzie za wysoka i zrobi mi taki parawan że grama wiatru w górnym wlocie kasku nie będzie.

Nie sądzę żeby była za wysoka ale sprawdź sobie - 21 cm od daszka nad wyświetlaczem do górnej krawędzi szyby . To jest dolne położenie , a górne to 33 cm . 

Opublikowano
W dniu 29.08.2026 o 18:41, ComoDo napisał(a):

Ruch manetką musi być zdecydowanym szarpnięciem

Muszę wypróbować czy to działa w starym modelu.

• Sympatycy
Opublikowano

powracając do tematu szyby... IMG20260831113648.thumb.jpg.f036d6b1f490ee33d57106caf78a1df1.jpgIMG20260831113658.thumb.jpg.b8f557c40bd837282188bdfc6c7ba251.jpg

Odnoszę wrażenie, że wersja do sprzedaży różni się od wersji @ComoDo i jest łudząco podobna do szyby z AN 650 (aftermaket) dodatkowo szerokość zmusiła mnie do kombinacji z lusterkami... a jak działa? powiem coś więcej po  Bieszczadach😁

• Użytkownicy
Opublikowano
8 godzin temu, robert1973 napisał(a):

powracając do tematu szyby... IMG20260831113648.thumb.jpg.f036d6b1f490ee33d57106caf78a1df1.jpgIMG20260831113658.thumb.jpg.b8f557c40bd837282188bdfc6c7ba251.jpg

Odnoszę wrażenie, że wersja do sprzedaży różni się od wersji @ComoDo i jest łudząco podobna do szyby z AN 650 (aftermaket) dodatkowo szerokość zmusiła mnie do kombinacji z lusterkami... a jak działa? powiem coś więcej po  Bieszczadach😁

Musiałeś przekładać lusterka z czaszy na kierownicę ? Na jakim ustawieniu ramion lusterek jeździłeś ? Są 3 - złożone , rozłożone i trzecie wysunięte na maksa do przodu .