Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zużycie paliwa przez skutery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie spalanie wychodzi 4,8 - 5,2 jazda raczej dynamiczna większość w mieście.

• Odpowiedzi 476
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

13

• zdun13m

10

• arturo-bb

7

• antek771

7

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• Klubowicze
Opublikowano

SW-T600 - w podpisie posta znajdziecie aktualne spalanie.

• Sympatycy
Opublikowano

Podczas transportu Cusia na trasie Warszawa - Lublin - Warszawa wyszło 4,1 l/100km.

Opublikowano

Po Hondzie PCX która paliła 2,2 do 2,5 l niezależnie od warunków przesiadłem się z przerażeniem na Hondę Integrę która spala od 3,6 l w ciepłe dni na trasie do ok 100km/h do 4,5 po mieście przy temp ok 3 stopni na plusie. Po 1000 km przerażenie znikło a po następnych 2500 przyszła nostalgia jak to się PCX tankowało za 25PLN do pełna...

Opublikowano

A Integra i tak pali b. mało :) !

PS. Tmaxami na wtrysku mieszczę sie zawsze poniżej 5,5 l/100km . A oszczędnie nie jeżdżę oraz się nie staram... W Tmaxach gaźnikowych to było zawsze ok. 7 literków- z tendencją do 7,5 nawet :D ...

Opublikowano

A ja jestem Jarek-niedowiarek (2,2 2,5 3,6 ) Takie zużycie na 100 km?

Kiedyś znajomy opowiadał jak to mało pali jego auto, i tak na przykład z Antwerpii do Berlina jakiś stary Opel spalił mu niecałe 4l na 100km.

Przy moim niedowierzaniu dodał że od Hanoweru miał z góry laie_67.gif

Opublikowano

To jest nie mozliwe by palił (2,2 2,5 3,6 ). Moja Majka pali srednio 5 litrów. I Nie patrze gdzie jade. A te minimum 2.2 to pewnie na holu. :clapping:

Opublikowano

Panowie, to Honda PCX 125 paliła 2,2 i 2,5 -> czytajcie uważnie :D ... A że Integra pali 3,6 jestem w stanie uwierzyć, bo już w 2012 roku jadąc z Mariuszem z Zywca przez Pragę na zlot do Berlina robiłem wielkie oczy jak mało Integra pali... I to przy jeździe w 2 osoby! Mój "żółtek" się chował i to solo...

Opublikowano

Co do spalania, to do tej pory miałem 3 jednoślady, najmilej wspominam swój pierwszy, czyli piaggio bravo. To taki śmieszny motorower z pedałami, ważył koło 60kg, Miał silnik 2t 50ccm, przekładnię cvt i rozpędzał się do max 55 km/h. Najprzyjemniej jeździło się w okolicach 40km/h. Spalał wtedy 1,6l/100km !!! Po mieście z odwiniętą na full manetką palił do 2l/100km. Średnia wychodziła identyczna, jak podawał producent - 1,8 l/100km. Pamiętam, jak będąc studentem zalałem bak do pełna (całe 3.2l)mieszanki oczywiście, spakowałem 2 plecaki i ruszyłem w trasę pod namiot - 40km w jedną stronę. Po dojechaniu na miejsce sprawdziłem stan paliwa w zbiornku (do korka była przymocowana specjalna plastikowa sonda z podziałką) i swierdziłem, że ubyło mniej niż 1/4 zbiornika. Przez tydzień mój pojazd robił furorę na plaży, non stop ktoś na nim jeździł, wozili piwo itp. Po tygodniu spakowałem się i pojechałem z powrotem do domu. Po przyjechaniu do domu miałem jeszcze około 1/4 zbiornika - tygodniowa wycieczka kosztowała mnie wtedy...8zł - aż się łza w oku kręci...

Drugi jednoślad Sym shark 50ccm 2T po lekkim tuningu (wydech sportowy) palił około 4,5 l/100km, trzeci jednoślad Kymco agility city 125, po lekkich przeróbkach pali około 4l/100km - w sumie dość dużo, ale i tak mniej od dwusuwowej pięćdziesiątki.

Opublikowano

Jeżeli bravo wspominasz najmilej to dlaczego do niego nie wrócisz?:)

Opublikowano

Jak to mówią, dwa razy się nie wchodzi do tej samej rzeki, choć, jakby mi się trafił egzemplarz w dobrym stanie, to kto wie :msn-wink:

Opublikowano

Burgman K7 125 na wtrysku pali poniżej 3 litrów na 100. O dziwo jazda po mieście i "trasa" to mniej więcej podobne spalanie, może nawet mniejsze w ruchu ulicznym (pewnie niższe prędkości).

Tak czy inaczej, kiedy przesiadam się na Burgmana z auta z 3-litrowym silnikiem V6, odczuwam zdecydowaną ulgę podczas tankowania :)

Opublikowano

Mój K1 po pierwszym liczeniu 4.47. za drugim razem będzie mniej już to widzę po przebiegu....

Opublikowano

Po Hondzie PCX która paliła 2,2 do 2,5 l niezależnie od warunków przesiadłem się z przerażeniem na Hondę Integrę która spala od 3,6 l w ciepłe dni na trasie do ok 100km/h do 4,5 po mieście przy temp ok 3 stopni na plusie. Po 1000 km przerażenie znikło a po następnych 2500 przyszła nostalgia jak to się PCX tankowało za 25PLN do pełna...

Potwierdzam- mój PCX na przestrzeni 7040 km (2 sezony) spalił łącznie 156,43 litry paliwa- zużycie od samego początku spisywane- zboczenie takie co czyni razem 2,22 litra/100 km- jeżdżony praktycznie wyłącznie w mieście trasami znanymi sobie w dużej części dwupasmowymi prędkościami do ok 80 licznikowych najczęściej, bez systemu start stop. Ważę 80 kilo bez ambicji robienia z PCX wyścigowca z nawykiem starannego docierania silników. PCX ma specyficznie zabudowany układ silnik- alternator i chłodnica bardzo sprzyjający oszczędnemu obchodzeniu się z paliwem. W podobnych warunkach użytkowany gażnikowy T max palił mi średnio 5,5 litra na 100 zaś będący na dotarciu xmax 250 przy drugim tankowaniu 3,6 litra/100 (już ja go oduczę palić-:))

Opublikowano

Yamaha xmax 400 z wysoką szybą, jazda miejska, spokojna i bez korków - 4.33.

Opublikowano

Witam !

Na Satelisie 125 V4 z 2006 r. dojeżdżałem codziennie do- i z pracy w cyklu: 5 km za miastem, 5 km po mieście - (w jedną stronę), zużycie na poziomie od 4,2 l do 4,6 l.

Honda Silver Wing 400 z 2006 r. eksploatacja j/w. zużycie: od 5,6 do 6,2 l.... (te większe wartości w zimowe miesiące....)

Waga do jazdy ok. 120 kg (heheeh, ja i graty do racy, czyli jakby 2 osoby.....) czasami dziecko wiozę do szkoły, czyli jeszcze + 75 kg... - może dlatego takie wyniki... Tankuję tylko Pb98, bo chyba sprzedają jeszcze bez żadnych bio-gó***wien.... Na Pb95 - niestety wyniki trochę większe były, więc leję tylko 98....

• Klubowicze
Opublikowano

Honda Silver Wing 400 z 2006 r. eksploatacja j/w. zużycie: od 5,6 do 6,2 l.... (te większe wartości w zimowe miesiące....)

No to kolega musi mieć "ciężką " rękę. :Jumpy:

Wynik 5,6 to mam na autostradzie przy stałej 140 a 6,4 przy 160-170

W czasie wycieczki - sztafetowej średnia wyszła 4,0 :clapping:

Fakt że prędkości KODEKSOWE :confused:

Opublikowano

Zgadzam się xciting 500 to 5 litrów to naprawdę trzeba się postarać, 5.8 to od świateł do świateł z piskiem, średnio tak 5,3-5.6.

Wysłane z mojego HTC One SV za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

No to kolega musi mieć "ciężką " rękę. :Jumpy:...

hehe... nie dość, że rękę to w dodatku cały jestem ciężki.... (nie chwaląc się - 115 - bez "oporządzenia".... ) Myślę, że z tym moim spalaniem jest tak, jakby człowiek o przeciętnej wadze jeździł z pasażerem...

Opublikowano

Mój Xciting (gaźnikowy) na zużytych rolkach palił max 5,2 - jazda tylko w Warszawie, dosyć ostro. Powtarzalnie, za każdym razem. Mam 80 kg, kufer ze stelarzem, oryginalna szyba, czasami w dwie osoby. Wcześniej gdy rolki były dobre spalanie było 4,7-5 ltr w zależności od stylu jazdy. Tak więc nie jest źle.

Poprzednio miałem B&W 125 - spalanie było 2,5-3 ltr tylko miasto.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Yamaha YP Majesty 125 - czyli MiniMaxi - z wariatorem Malossi 2000 i paskiem Malossi Kevlar po nabiciu 22,780km połyka 2,8 l/100km. I co ciekawe, niezależnie czy pędzę z bagażem w trasie ponad 90km/h, czy też spacerowo po mie?cie 70km/h. Ostatnie obliczenia to 2,78.

Co mi tam, wacha może drożeć !sciana

Witam jednocześnie potwierdzam.

Moja maja 125/2000r spala do 3,5 litra wachy/100km przy jeździe solo.

Z plecaczkiem podobno 4,5,ale tego nie sprawdzałem

Opublikowano

Maxsym 400 spala z aptekarska dokladnoscia 3.51 l/100km.Pomiar wykonany na zasadzie tankowania pod korek i dotyczy 90% trasy.Jazda spokojna,jedynie podczas tego pomiaru ok 40-50 km autostrada przy predkosci od 140-160 km/h(wg.licznika)

Opublikowano

Powiem wam ze jestem w lekkim szoku.

Objeździłem dzisiaj po dolnym śląsku z synem /plecaczkiem/ i kufrem 200km i wyszło mi 3.4l na 100km.

A darłem większość trasy powyżej 110km i teren znacznie górzysty okolice Szczawna Zdroju i Wałbrzycha.

Mój kymco Dowtown 300i jest w moich oczach bohaterem na trasie wszystkie puszki były moje łykałem je płynnie jak nigdy.

Nadmienię jeszcze ze szyba standardowa ja waże około 95kg a syn 40kg

Opublikowano

Mój Xciting 500 gaznikowy średnio 4,5 l. Przy 120-150 km/h dochodzę do 5 l ,a do 100 Km/h około 4-4,2.Średnio co 200 km tankuję i jeżdzę solo(110kg).

Majesty 250 -2003 r 3-3,5.

Opublikowano

Honda SH300i - miasto ok 3,7, trasa (2 osoby) - 3.4