Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakup nowego Burgmana 650

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

We mnie też wezbrała złość jak to wszystko czytam. Człowiek kupił nowy pojazd, zapłacił kupę hajsu, a jakieś głąby podczas transportu go uszkodziły i nie poinformowały o tym fakcie podczas rozładunku. Bo co ? Ktoś im poleci po premii ?! Przecież więcej by zyskali gdyby się po prostu przyznali. Od likwidacji szkód są polisy ubezpieczeniowe, przewoźnik napewno ją ma. Ale nie. Lepiej udać, że nic się nie stało. Klienta niech krew zalewa i niech się z tym problemem meczy sam.
Daj znać co załatwiłeś. Czy dzwoniłeś do salonu, który ci sprzedał skuter ? Co oni na to, co cię spotkało ?

Pozdrawiam Piootr

Opublikowano

Kammat, śledzę Twój wątek od początku i tez mnie krew zalewa ... Na początku z optymizmem "doradzalem" jaki kolor itd., a teraz się porobiło :(. Ale mam nadzieję, że wszystko będzie ok. i  na facjacie pojawi się uśmiech ! A na koniec, może o planach Twoich ruchów bardziej "konspiracyjnie" bo wróg czuwa i może nie być zaskoczenia  - 3maj się, będzie git !!!

Opublikowano

Kammat

Rozumie twoje podekscytowanie podczas odbioru - sam to przerabialem jak kupowalem mojego 1 burgmana. byl sprowadzany z Gdyni transportowany i niby nic. Okazalo sie ze jednak na przednim blotniku jednak gdzies zachaczyli i jest ryska :) ale tak jak pisales podekscytowanie szczescie i do tego pora sprawily ze odebrales i podpisales. NIestety kurierzy naciskaja nas klientow na szybki odbor i podpisywanie papierow :(. Patrzac  po tych wszystkich zdjeciach to wyglada jakby latal po pace od lewa do prawa :( Powodzenia w dochodzeniu swoich praw i oby na wiosne sprzet byl gotowy 

Opublikowano

https://prokonsumencki.pl/blog/uszkodzenie-przesylki-podczas-transportu/

Zwróćmy też uwagę na art. 76 PrPrzew:

Przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że:

1.  szkodę stwierdzono protokolarnie przed przyjęciem przesyłki przez uprawnionego;
  2.  zaniechano takiego stwierdzenia z winy przewoźnika;
  3.  ubytek lub uszkodzenie wynikło z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa przewoźnika;
  4.  szkodę niedającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem.
Opublikowano

Wszystko w temacie.!

Dlatego pilnuj terminu reklamacji i w razie czego bierz biegłego z PZM-otu., który wystawi oświadczenie że uszkodzenia powstały wskutek częstych uderzeń, drgań i tarcia - typowe objawy w czasie transportu. A nie z powodu jazdy i jakiegoś wypadku. I dlatego taki ważny jest przebieg skutera.!  Musi się zgadzać z dnia zakupu. Masz na pewno też świadka który dodatkowo poświadczy ciężkie warunki odbioru, uniemożliwiające zauważenie dodatkowych uszkodzeń. No bo na większość czy ich część już masz wystawione zaświadczenie przez samego przewoźnika.

Daj znać  w tygodniu co załatwiłeś.

Opublikowano
Na podstawie opisu i przesłanych zdjęć ceny uszkodzonych części przedstawiają się następująco ( ceny brutto ):

1) Owiewka czołowa szara ( czasza ) 1168,40 zł
2) Uchwyt lewy pasażera 580,30 zł
3)  Zestaw przełączników na kierownicy ( prawe ) 545,84 zł
4) Osłona oparcia pasażera 202,16 zł
5) osłona szara przy lampie tył 191,07 zł
6) lampa prawa tyl 314,66 zł
7) osłona tłumika tył 194,48 zł
8) owiewka boczna lewa tył 931,32 zł
9) owiewka boczna prawa tył 931,32 zł
10) klapka schowka 180,88 zł
11) wyłożenie czaszy ( czarna ) 110,01
12) owiewki boczne aerodynamiczne ( czarne ) 735,64 zł
  • Klubowicze
Opublikowano

No to będzie kwas .

Tak na szybko to jakieś 6 tyś.

MASAKRA !sciana

PS

To naprawdę jakiś niefart.

Do mnie przyszedł skuter z Gdańska bez ryski.

A nawet go nie widziałem ( wszystko na tel. )

• Klubowicze
Opublikowano

Cenowa masakra. Jak nie wywalczysz z dealerem/przewoźnikiem to masz swoją polisę AC. Jest sporo czasu. Do wiosny wszystko " wyleczysz".

Pozdrawiam Piootr

Opublikowano

Wychodzi dokładnie 6086,08 zł, Piotr AC to jeszcze chyba nie było wykupione ale to chyba dobry argument za ubezpieczeniem. Mała przygoda i 6 tyś w plecy. Zapewne przewoźnik i jego ubezpieczyciel rękoma i nogami będą się bronić przed zapłaceniem ale na szczęście jest protokół tak więc prędzej czy później zapłacą oby tylko prędzej...

Opublikowano

No to CAT pięknie zaszalał...

Pisz jak tylko będziesz miał odpowiedź  na reklamację. 

Duchowo jestem z Tobą.!

• Klubowicze
Opublikowano

kammat no jest o co walczyć , chłopaku trzymam mocno kciuki a Ty nie trać wiary ani chęci jazdy na burgmanie, jestem pewna, że da Ci jeszcze wiele radości :)

Gość Robert JAPAN
Opublikowano

masakra cenowo wyszlo jak za mojego poturbowanego x-maxa. Niezle musial latac na pace

Gość Robert JAPAN
Opublikowano

Trochę z innej beczki ale w tematach zakupowych nowego maxi.

Właśnie przed chwilą dostałem info że niestety Honda polska(dokładnie Honda Plaza) nie będzie miała możliwości ściągnięcia Zacnej do polszy.

Jako powód brak homologacji. Według mnie raczej brak chęci i interesu bo każdy pojazd dostępny w UE posiada homologacje WE uprawniającą do rejestracji danego pojazdu w każdym kraju członkowskim.

Pozostaje chyba coś z dct bo jednak automat to jest to 

• Sympatycy
Opublikowano

Jeśli jesteś nastawiony na  silvera to żaden problem sprowadzić go samemu prosto od dilera z  zagranicy.

Gość Robert JAPAN
Opublikowano

Liczyłem na niższą cene jak na polskie warunki, kiedyś kosztował około 33tys(tak wiem wszystko drożeje), do tego tłumaczenie dokumentów, transport też za darmo nie będzie. 

Dochodzi to do kwoty nie akceptowanej przeze mnie niestety

• Klubowicze
Opublikowano

Dokładnie 3 lata temu kupiłem swoją SW-T600 jako ostatni egzemplarz tego modelu importowany przez Honda Polska. Potem KriSSo kupił egzemplarz w salonie zaimportowany na specjalne zamówienie klienta. Klient nie odebrał, więc KriSSo dostał ciekawą ofertę.
Jak będziesz importował indywidualnie przez salon w Polsce to nie masz co liczyć na jakikolwiek rabat.

Pozdrawiam Piootr

Opublikowano
14 godzin temu, Robert JAPAN napisał:

Trochę z innej beczki ale w tematach zakupowych nowego maxi.

Właśnie przed chwilą dostałem info że niestety Honda polska(dokładnie Honda Plaza) nie będzie miała możliwości ściągnięcia Zacnej do polszy.

Jako powód brak homologacji. Według mnie raczej brak chęci i interesu bo każdy pojazd dostępny w UE posiada homologacje WE uprawniającą do rejestracji danego pojazdu w każdym kraju członkowskim.

Pozostaje chyba coś z dct bo jednak automat to jest to 

Eeeeeeeeee... Przerabiałem ten temat i miałem ten sam problem. Na wiosnę dowiedziałem się, że dealerzy nie posiadają już skuterów którymi byłem zainteresowany. Na wiosnę!  Przed sezonem!  To masakra jakaś jest... 

Niechęć dealerów i głównego importera HONDY, powolna działalność SYM-a oraz wysokie koszty transportu i opłat podatkowych przy zakupie nowego skutera uniemożliwiły lub zniechęciły do zakupu wcześniej upatrzonych modeli powyższych marek.

Jak wiecie sprzedałem wtedy swoją białą Hondę SW-T 400... i zostałem bez skutera...

Na szczęście w czerwcu otrzymałem telefoniczną informację z SUZUKI POLSKA, że przyjedzie do Polski jedna sztuka w kolorze białym - Burgman 650. Decyzja była natychmiastowa. Poczekałem i pod koniec lipca był już mój.

Gość Robert JAPAN
Opublikowano

no i pogrzebałem i znalazłem ludzką oferte bez zdzierania.

ale jak się dowiedziałem że trza 22% podatku zapłacić od tej kwoty 35tys  to mnie ch.. strzelił.

Chyba że się mylę co do podatku.

A w przypadku używanego to 2%

• Sympatycy
Opublikowano

Trzeba sprawdzić co znaczy używany bo kiedyś jak miał poniżej 6tyśkm to mimo wieku i tak był nowy.

Opublikowano

Taaaaaaa... Heeeeeee.... Przerabiałem ten temat.!

Zakup nowego to istne zdzierstwo podatkowe.! Po zakupie wypełniasz PITa 23 i do ceny zakupu doliczasz 23 %.

Co innego używany - o ile pamiętam min. Rok i min.przebiegu 5000 km.

NAVIGATOR pomagał mi w rozmowach że stroną niemiecką... I już w sobotę się umawialiśmy na czwartkowy wyjazd i odbiór własny skutera... 

Ale jak po weekendzie rano w poniedziałek, po rozmowach z urzędnikami  jak doliczyłem do ceny ok. 32 tys.(MAXSYM 600) kolejny podatek to wyszła mi prawie cena nowego Burgmana 650 od polskiego dystrybutora.!!! 

• Klubowicze
Opublikowano
4 godziny temu, MISIEK napisał:

Zakup nowego to istne zdzierstwo podatkowe.! Po zakupie wypełniasz PITa 23 i do ceny zakupu doliczasz 23 %.

No ale dostajesz chyba zwrot VAT z Niemiec więc cena finalnie nie jest kosmiczna tylko wyższa o kilka % (nie wiem jaki jest wysoki podatek VAT  w Niemczech )

http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/cars/vat-on-cars-bought-abroad/index_pl.htm

• Administrator
Opublikowano
4 godziny temu, MISIEK napisał:

Po zakupie wypełniasz PITa 23 i do ceny zakupu doliczasz 23 %.

PIT23 to deklaracja dotycząca dochodu uzyskanego ze zbycia np. nieruchomości :D

Pewnie chodzi Ci o VAT24 po którym US wydawał VAT25, czyli dokument świadczący o zwolnieniu z podatku (lub nakazywał zapłacić VAT), niezbędny do rejestracji pojazdu w WK... Tyle, że dziś ten przepis jest już nieaktualny a dokument VAT25 nie jest wymagany w WK. 

29 minut temu, arturo-bb napisał:

nie wiem jaki jest wysoki podatek VAT  w Niemczech

19%

• Klubowicze
Opublikowano
17 minut temu, arturo-bb napisał:

(nie wiem jaki jest wysoki podatek VAT  w Niemczech )

6 minut temu, MariuszBurgi napisał:

19%

To kwota była by wyższa o jakieś 4% + różnica w cenie netto.

Mimo wszystko bez przesady to nie są kosmiczne różnice.

Szczególnie gdy się chce coś u nas niedostępnego.

Opublikowano

Przepraszam, Oczywiście że nie PIT tylko VAT.!

Co do podatku: zostałem poinformowany w poznańskim urzędzie i potwierdzono także to w centrali w Warszawie, że zwrot VAT u nie przysługuje osobom fizycznym.!