Sympatycy KriSSo Opublikowano 21 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 21 Maja 2016 Tak, dzwoniłeś do mnie z pytaniem czy mam wyważone - otóż nie mam i tak Ci powiedziałem. Natomiast nie pytałeś czy mają ośkę ;-). W każdym razie - też nie mam wyważonej, wszystko jest dobrze, jeździ jak trzeba, nie czuję już żadnego bicia, więc odpuściłem temat wyważania i nie będę tego pińć razy rozbierał. Chciałbym tylko sprawdzić w instrukcji serwisowej (ale nie mam), czy mechanik miał rację, czy nie. CO na to HONDA, z ciekawości.
kunisz Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 W instrukcji pisze że po każdej wymianie opony koło powinno być wyważone
Sympatycy KriSSo Opublikowano 21 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 21 Maja 2016 A ja byłem w Świnoujściu, w Miedzyzdrojach, Dziwnowie, teraz w Wolinie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
romeo1971 Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Krzyś co taka skromna porcja? czy to deser?
Sympatycy SlawoyAMD Opublikowano 21 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 21 Maja 2016 Tak fajny dzień, że do domu się nie chce wracać, więc nawrót po Goske i podwieczorek u Waldka i Metody... Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka
Klubowicze bilety Opublikowano 21 Maja 2016 Klubowicze Opublikowano 21 Maja 2016 Ja w drodze: granica z Litwą. Granica z Łotwą, Nocujemy w hotelu: http://www.hotelkolonna.com/viesnicas/rezekne/kolonna-hotel-rezekne/lv/
azjon Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Tak, dzwoniłeś do mnie z pytaniem czy mam wyważone - otóż nie mam i tak Ci powiedziałem. Natomiast nie pytałeś czy mają ośkę ;-). W każdym razie - też nie mam wyważonej, wszystko jest dobrze, jeździ jak trzeba, nie czuję już żadnego bicia, więc odpuściłem temat wyważania i nie będę tego pińć razy rozbierał. Chciałbym tylko sprawdzić w instrukcji serwisowej (ale nie mam), czy mechanik miał rację, czy nie. CO na to HONDA, z ciekawości. koła zawsze się wyważa, im szybciej się kręci (jak w skutach) tym bardziej się wyważa. Niewyważone koło generuje drgania, jieśli nawet kierowca ich nie czuje, bo ma super siedzisko pod d..pą to i tak dostają przede wszystkim łożyska. Mechanik, który nie wyważa koła klientowi, jest albo zbyt bogaty i mu się nie chce, albo ma złe nawyki i ubogą wiedzę
Sympatycy KriSSo Opublikowano 21 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 21 Maja 2016 Tak fajny dzień, że do domu się nie chce wracać, więc nawrót po Goske i podwieczorek u Waldka i Metody... Hehe, czyli podmianka. Ja wyjechałem, a Wy przyjechaliście. Dobre serduszka mają Walduś z Jolą, zawsze nas przygarną . Wielkie dzięki za kawkę, ciastko i rozmowy. Trzymam kciuki za udane zakupy skuterowe . Całej Ekipie ze Świnoujścia bardzo dziękuję, było sympatycznie i wesoło. W ogóle to nasz GZ to fajna grupa Przyszły Zięć Waldka przymierzył się do Hondzi i chyba się zakochał Slawoy, masz w 100 % rację - żal było wracać do domu. Cudowny dzionek, idealne warunki do jazdy (co się rzadko zdarza) - temp, wilgotność, ciśnienie, poziom nasłonecznienia, temperatura powietrza i gruntu, ilość owadów itd. SUPER !! Jak powiada Sobier (mniej/więcej) - "Wyjazd, na którym nie wypali się przynajmniej baku paliwa jest do bani, więc szkoda w ogóle się ubierać" P.S. Kto wymyślił Givi AirFlow? NOBLA MU !!!!. Prędkość przelotowa w okolicach 140 km/h na skuterze jeszcze nigdy nie była tak komfortowa. Zero jakiegokolwiek parcia powietrza na barki czy czaszkę z przodu, no po prostu super. A może to wada a nie zaleta? P.S.2 Okazuje się, że nówka sztuka NSS125 też nie ma wyważonego fabrycznie tyłu - żadnych odważników. Kurczę, wychodzi na to, że Adam z ASO miał rację? Ani w mojej SW-T, ani w NSS nie było z tyłu odważników od nowości. Czyli Roman - nie masz się co przejmować, widocznie tak może być?
marekb9t Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Kalapulkuje jutro do Kota. Plan jest taki że nie ma planu, na pewno muszą być lody nad morzem bo obiecałem wrogowi Start ok 11 jak ktoś chętny to zapraszam. Miejsce startu do obgadania
marekb9t Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Sobota u Rzela Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
azjon Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 i doopa - nigdzie nie jadę, zaraz przyjeżdża kupiec po Ewy Micrę
Sympatycy SlawoyAMD Opublikowano 21 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 21 Maja 2016 Krisso, 262 km... Ładnie. Ja trochę mniej, bo tylko 201 dziś stuknąłem ale średnia 4.9 litra utrzymana. Poniżej próbka widoków z dzisiaj...
Rogierro Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 KriSSo, a ja mam ciężarki na tylnej feldze, może to zależy od średnicy felgi?
Rzelu Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Zależy, ale od lenistwa mechanika. O ile w nowym sprzęcie może mieć wymówkę że "przecież felga nowa i opona nowa to NIE POWINNY wymagać wyważenia" to w skuterze który przejechał kilka tys. km po drogach jest z pewnością inaczej. A dopóki maxiskutery to niewielka grupa wśród jednośladów to można ich właścicielom opowiadać bajki, zamiast kupić odpowiednie tulejki.
Sympatycy KriSSo Opublikowano 21 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 21 Maja 2016 NIe, ta teoria do mnie nie trafia. To nie mechanika lenistwo, tylko producent wypuszcza pojazd w takiej a nie innej konfiguracji. Skoro nowe nie powinno wymagać wyważenia, to producent nie wyważałby przodu jednocześnie zapominając o tyle. Jeśli natomiast wymagałoby wyważenia, to byłoby wyważone fabrycznie. Także coś jest na rzeczy i chciałbym to ostatecznie rozwiązać. Sprawdzimy jeszcze moją exForzę 300-tkę. Jeśli tam również nie będzie ciężarków, to mamy 3 różne skutery jednego producenta, które nie mają fabrycznie ciężarków z tyłu, przy czym z przodu owszem - mają. Tu nie może być przypadku.
czemil Opublikowano 21 Maja 2016 Opublikowano 21 Maja 2016 Moja poprzednia biała Yamaha Majesty S też nie miała wyważenia z tyłu. Z przodu tak. Jutro zapytam teścia jak sprawa z PCXem
Rzelu Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Wywarzacie (nomen omen) otwarte drzwi. Kwestia wyważania była wielokrotnie omawiana na forum. Naprawdę nie doceniacie lenistwa i dziadostwa rozmaitych "fachowców". Miało być Wyważacie oczywiście. Ja niestety będę prawdopodobnie wolny dopiero koło 16-tej.
dr.big Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Czy ktoś gdzieś mówł, że koła w samochodzie wyważa się tylko z przodu? Bo z tyłu to niepotrzebne? Nie ? Hmmmmm ... PS. Z piętnaście lat temu nie chcieli mi w Szczecinie w kilku serwisach wyważyć przedniego koła 11 cali do Hexagona... Paaaaanie takich małych to się nie wyważa... Pamiętam, że najeździłem się dużo, aż w końcu znalazłem wyważalnię, która miała pasujące tulejki. Inni oczywiście ich nie mieli, no to co mieli gamonie mówić i wmawiać klientowi--> tylko "szczerą" prawdę im pasującą. I tak powstają mity typu: "wieści z pierwszej ręki od fachowca!" ... Powiem tak: nieważne co "mówi" lub "nie mówi" producent i jego "tuba nagłaśniająca" , na zdrowy rozsądek, dla własnego spokoju i poprawienia kultury prowadzenia bym to zrobił... A i łożyska koła wam za to na pewno podziękują.
burgifan Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Oczywiście, nie wyobrażam sobie nie wyważać kół. W ciężarówkach wyważa się tyko przednie koła, lecz do pozostałych wsypuje się specjalny suchy proszek który podczas jazdy sam się układa w tym miejscu co trzeba i nic nie bije.
romeo1971 Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Ja osobiście jestem też tego zdania żeby było wyważone, problem w tym że do Silver Wing w Szczecinie nie znalazłem zakładu który mi to zrobi najpierw mówią że zrobią a jak podjechałem to mówili że nie mają takiej ośki
Sympatycy KriSSo Opublikowano 22 Maja 2016 Sympatycy Opublikowano 22 Maja 2016 Czyli znowu ... oszczędnościowa polityka potentata - Hondy. Dzięki temu, zaoszczędzili kupę kasy. No dobrze. Zjeżdżę oponkę i za 3 miesiące założę kolejną z obowiązkowym wyważeniem . Dziękuję Koledzy za opinię.
grota10 Opublikowano 22 Maja 2016 Opublikowano 22 Maja 2016 Pierwsze słyszę żeby producent nie zalecal wywazania kol.Zastanawiam się szczególnie,dlaczego przednia tak,a tylne Nie? Obroty mają takie same,W zasadzie wszystko co wiruje powinno być wywazane
Rekomendowane odpowiedzi