Administrator MariuszBurgi Opublikowano 14 Lutego 2024 Administrator Opublikowano 14 Lutego 2024 34 minuty temu, Nazir napisał(a): Ciekawe ilu osobom dealer powiedział: przy małych przebiegach (krótkich przejazdach) odradzam, proponuję ... W przypadku aut dostawczych, które latają na tzw. kurierce, problem jest dziś spory. Nowe diesle (a tu wybór jest w zasadzie jeden), przez wymogi ekologii, są dziś niedostosowane do takiego trybu pracy. To nie są już proste, wolnossące 2.4d z VW T4 czy 2.5D z Transita, które robiły po milion km. Natomiast niektórzy próbują dziś zastępować takie auta dostawczakami elektrycznymi (zasięg w zimie 100 km). Ostatnio napotkałem w środku Wawy, przy temperaturze otoczenia -10stC, nowego Sprintera EV stojącego krzywo na przystanku. Jak się później okazało, kierowca za późno zauważył, że kończy się prąd i został odcięty nagle od napędu. 200m vis a vis była stacja paliw i normalnie problem rozwiązał by w 10 minut ale z elektrykiem był zmuszony czekać na lawetę. 1
Użytkownicy Nazir Opublikowano 14 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 14 Lutego 2024 Można wszystko zastępować ale czy nie powinno się naprawić tego co jest złe (paliwo w oleju silnikowym - niepowinno być nawet dopuszczonej takiej możliwości ze względów bezpieczeństwa!) i dopracować nim się wprowadzi na rynek taki...bubel🤔
Kazekkazek Opublikowano 14 Lutego 2024 Opublikowano 14 Lutego 2024 Kiedyś kupując coś nowego, kupowałeś sobie spokój na kilka lat. Teraz kupujesz sobie często problem. To się nazywa cofający się postęp technologiczny 😏
cezzar Opublikowano 14 Lutego 2024 Opublikowano 14 Lutego 2024 21 minut temu, Nazir napisał(a): Można wszystko zastępować ale czy nie powinno się naprawić tego co jest złe Są rozwiązania, które nie powodują przedostawania się ON do oleju, np mokry dpf albo dodatkowy wtryskiwacz do dpf, ale nie wszyscy to stosują. Wiadomo-koszty. Taniej jest wykonać odpowiednie oprogramowanie.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 14 Lutego 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 14 Lutego 2024 Jak już mówimy o "kiedyś" to kiedyś w Trabancie nad nogami pasażera był taki kranik. Jak kończyło się paliwo, to trzeba go było przekręcić w pozycję - rezerwa. Może taki "kranik" powinien" się znaleźć w samochodach EV - uniknęli byśmy "nagłego odcięcia" 😀 W dniu 12.02.2024 o 22:14, RONIN napisał(a): ....proszę tylko nie pisz, że mamy ropy w nadmiarze bo sam sobie przeczysz. ... absolutnie nie miałem tego na myśli. Nie jestem fanem aut elektrycznych, ale zdaję sobie sprawę z tego że paliwa kopalne się kończą. Dałem tylko przykład że zdarzają się jeszcze we współczesnym czasie chwile kiedy paliwa (ropy) jest na rynku więcej jak chętnych do jej zakupu. W dniu 12.02.2024 o 22:14, RONIN napisał(a): .... Okazuje się, że elektryfikacja transportu może doprowadzić do katastrofy przemysł naszych zachodnich sąsiadów i to może mieć też wpływ na odsunięcie w czasie całkowitej rezygnacji z silników spalinowych. Nie tylko zachodnich, wschodnich też chociaż trochę w inny sposób - dlatego taki ważny był dla nich Nord Stream 🙂 a tu sru - wszystko poszło w pizdu 🤣 No i niestety taż maż racje, że nasza gospodarka jest w dużej mierze zależna od tej DE. Godzinę temu, Nazir napisał(a): ....Panie - taki problem, to nie problem 🙃 ... Jak to Twój "problem" to współczuję. 😲 Kurcze, a może jednak trzeba było kupić samochód na "F" 🤔
RONIN Opublikowano 14 Lutego 2024 Opublikowano 14 Lutego 2024 Ależ żadne kraniki nie są potrzebne z rezerwą, cały ekran na czerwono mi się świeci jak zjadę poniżej 20%. Kurier zwyczajnie przegiął pałę, wystarczyło podjechać na ładowarkę, ja jak widzę, że mi na mieście zabraknie prądu do domu to sobie na Lidlu staje na zakupy, wystarcza 15-20 minut i mam dodatkowe 35-40 km. A tu coś apropo wodoru. Przy prądzie nas tak łatwo nie odetną. https://www.scigacz.pl/Shell,zamyka,stacje,wodorowe,Czy,to,odwrot,od,technologii,przyszlosci,49148.html?fbclid=IwAR3xIYtM4PZC4dlvdB1KA47uHPNmmlBVSnA1dnXX1zFGYA26S3alkjK-1BQ_aem_AedP10lk1qfYQ7BwsJdkCK1HaMPWhu4fHlQhlT8cQ2Rwi_ZSBBHpKTrTbncso-jEE25vlqzGGv-76lBotTtwdTun
Użytkownicy Nazir Opublikowano 14 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 14 Lutego 2024 3 godziny temu, EndriuBis napisał(a): może jednak trzeba było kupić samochód na "F" 🤔 F - to też już ryzyko🥴. Patrząc na to co w Grupie PSA nabroili z silnikami PureTech to strach dzisiaj kupować nowy wóz😬 Gdzie te długowieczne jednostki🥺 a nie te dzisiejsze odkurzacze🫥
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 14 Lutego 2024 Użytkownicy+ Opublikowano 14 Lutego 2024 4 godziny temu, Nazir napisał(a): F - to też już ryzyko🥴. Patrząc na to co w Grupie PSA nabroili z silnikami ...... Nazir, Fiata było brać. Fiata 🤣 właściciel niby ten sam, blacha cienka jak w ruskim czołgu, ale diesle jeszcze są 🤣 ewentualnie Forda 🙃 6 godzin temu, RONIN napisał(a): .... że mi na mieście zabraknie prądu do domu to sobie na Lidlu staje na zakupy, wystarcza 15-20 minut i mam dodatkowe 35-40 km..... a z ciekawości zapytam. I to na serio, bo w mojej okolicy na razie przy żadnym Lidlu ani innej Biedronce nie ma ładowarek. Ładowanie jest za free ? dla klientów ?
Kazekkazek Opublikowano 15 Lutego 2024 Opublikowano 15 Lutego 2024 https://wgospodarce.pl/opinie/138256-zielona-rewolucja-sie-sypie
cezzar Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 W dniu 14.02.2024 o 19:29, EndriuBis napisał(a): Ładowanie jest za free ? https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/article/Gdzie-znajdę-stacje-ładowania-samochodów-elektrycznych Z tego wynika, że tak. 1
Kazekkazek Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 2 godziny temu, cezzar napisał(a): https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/article/Gdzie-znajdę-stacje-ładowania-samochodów-elektrycznych Z tego wynika, że tak. To by rzeczywiście rozwiązało wiele problemów jeżeli rzeczywiście się to rozwinie, a zapowiadają, że tak. To zmusi inne markety też do takiego działania. Biedry generalnie co kawałek w miastach i przy trasach. No na pewno na duży plus. 👍
falco Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 Z tego, co gdzieś czytałem, to stawianie prostych ładowarek czy to przy sklepach czy np. bezpośrednio z latarni (oczywiście tam gdzie można zaparkować), nie jest dużym problemem. Problemem jest podaż prądu, bo w sytuacji, gdyby nagle przybyło dużo e-aut, to zwyczajnie obecny system tego, by nie wytrzymał. Zresztą w ostatnich latach, zwłaszcza podczas coraz większych susz i upałów czasowe wyłączenia prądu nie są już epizodami a niemal stałym elementem życia. Kolejna "ciekawostka" tym razem do śmiechu, choć zdecydowanie bardziej pasuje... do płaczu - lokalny absurd.
cezzar Opublikowano 16 Lutego 2024 Opublikowano 16 Lutego 2024 Błąd systemowy po stronie oprogramowania parkingowego. Do ogarnięcia pewnie w kilka chwil...ale komu by się chciało.
RONIN Opublikowano 17 Lutego 2024 Opublikowano 17 Lutego 2024 Koszt paliwa to tylko jedna ze składowych, problem jest bardziej skomplikowany i nie można go podsumowywać jedną tabelką bo to nijak ma się do rzeczywistości.
Kazekkazek Opublikowano 17 Lutego 2024 Opublikowano 17 Lutego 2024 W dniu 8.02.2024 o 10:21, RONIN napisał(a): Taka ciekawostka o sprawności napędów 😉. Może to jest odpowiedź, dlaczego wodór nie jest najlepszym pomysłem? A ta? 😏
RONIN Opublikowano 17 Lutego 2024 Opublikowano 17 Lutego 2024 To jest ciekawostka o sprawności napędów, zresztą tak jest zatytułowana, masz z tym problem? Napisałem wyraźnie, że może to być odpowiedź dlaczego wodór jednak nie zyskał na popularności i nic więcej, nie napisałem, że wodór jest beee, czy, że nie nadaje się, tylko zwyczajnie generuje większe straty. Czy to Ci się podoba czy nie Europa chce się uniezależnić od widzimisie Putina i szejków arabskich, możesz zaklinać rzeczywistość, że auta na LPG są super i najbardziej ekonomiczne ale to nic nie zmieni. Około 50% skroplonego gazu sprowadzaliśmy z Rosji i przy opcji embarga nie jesteśmy w stanie sprostać zapotrzebowaniu i może okazać się, że nie będzie co wlać do zbiornika. Cytując klasyka: i to by było na tyle 😉.
Kazekkazek Opublikowano 17 Lutego 2024 Opublikowano 17 Lutego 2024 20 minut temu, RONIN napisał(a): To jest ciekawostka o sprawności napędów, zresztą tak jest zatytułowana, masz z tym problem? Żadnego 😁 byłem tylko ciekaw czy 6 godzin temu, RONIN napisał(a): można go podsumowywać jedną tabelką ,😁 22 minuty temu, RONIN napisał(a): Europa chce się uniezależnić Zgadza się "chce" 😁 23 minuty temu, RONIN napisał(a): , możesz zaklinać rzeczywistość, że auta na LPG Jak na razie to są po prostu fakty 😁 24 minuty temu, RONIN napisał(a): może okazać się, że nie będzie co wlać do zbiornika. Oczywiście, tak jak może być tak, że będzie gdzie włożyć wtyczkę tylko prądu nie będzie w gniazdku 😁
RONIN Opublikowano 17 Lutego 2024 Opublikowano 17 Lutego 2024 40 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Jak na razie to są po prostu fakty 😁 Oczywiście, tak jak może być tak, że będzie gdzie włożyć wtyczkę tylko prądu nie będzie w gniazdku 😁 Faktem jest również to, że nie będziemy kupować skroplonego gazu z Rosji i na obecną chwilę nie jesteśmy w stanie uzupełnić tego braku to raz, dwa w przypadku mojego auta LPG jest droższą alternatywą, nie wspominając, że z powodu rozmiarów bagażnika wręcz niemożliwą😉, jak porównać auta o mocach +400 KM też może okazać się, że wcale LPG nie jest tańsze od prądu. A ten prąd w gniazdku jest produkowany w Europie, nie płynie rurociągiem z Rosji, czy tankowcem przez kanał Sueski. Długofalowo musimy się uniezależnić i nie ma od tego odwrotu.
Kazekkazek Opublikowano 17 Lutego 2024 Opublikowano 17 Lutego 2024 Godzinę temu, RONIN napisał(a): ten prąd w gniazdku jest produkowany w Europie, nie płynie rurociągiem z Rosji, czy tankowcem przez kanał Sueski. Czyżby 🤔https://globenergia.pl/plus/rekordowy-import-wegla-do-polski-skad-sprowadzamy-najwazniejsze-surowce-energetyczne/ 8 godzin temu, RONIN napisał(a): problem jest bardziej skomplikowany Tu jest zdanie, z którym się całkowicie zgadzam i dotyczy obydwu stron naszego sporu 🙂 https://www.money.pl/gospodarka/niemcy-nie-boja-sie-wegla-reaktywuja-kolejne-elektrownie-6874983747021632a.html
tomekmajesty Opublikowano 18 Lutego 2024 Opublikowano 18 Lutego 2024 Europa chce się uniezależnić …Przecież w skali światowej to mały rynekWystarczy porównać do Azji, obu Ameryk czy AzjiA politycy eu chcą ratować świat wprowadzając rozwiązania eco, tylko ile to procent trucicieli światowych ?My będziemy kupować drogie e auta a Indonezja, Indie czy Brazylia dalej na benzynie pojadą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kazekkazek Opublikowano 18 Lutego 2024 Opublikowano 18 Lutego 2024 https://smoglab.pl/w-szescdziesieciu-krajach-swiata-planuje-sie-budowe-elektrowni-weglowych-o-lacznej-mocy-579-gigawatow/ https://www.money.pl/gospodarka/ulubiony-program-polakow-zagrozony-bez-pieniedzy-z-kpo-doplat-nie-bedzie-6986008811776672a.html Co ciekawe, spora część pieniędzy przeznaczona na kotły gazowe 😏
RONIN Opublikowano 18 Lutego 2024 Opublikowano 18 Lutego 2024 3 godziny temu, tomekmajesty napisał(a): Europa chce się uniezależnić … Przecież w skali światowej to mały rynek Wystarczy porównać do Azji, obu Ameryk czy Azji A politycy eu chcą ratować świat wprowadzając rozwiązania eco, tylko ile to procent trucicieli światowych ? My będziemy kupować drogie e auta a Indonezja, Indie czy Brazylia dalej na benzynie pojadą Brazylia jeździ na swojej ropie, my jej nie mamy i jesteśmy może oprócz UK i Norwegii skazani na import. W dłuższej perspektywie ropa nie jest odnawialnym źródłem energii i nie można wiecznie na niej się skupiać. Tak trudno to zrozumieć? Wystarczy jej na 30, może na 50 lat w tym tempie ale co dalej? Sami widzicie, że taka transformacja trwa długo.
Kazekkazek Opublikowano 18 Lutego 2024 Opublikowano 18 Lutego 2024 37 minut temu, RONIN napisał(a): Brazylia jeździ na swojej ropie, No tak Brazylia 😏 39 minut temu, RONIN napisał(a): Norwegii skazani na import Tak eksportują innym i z tego żyją 😏 40 minut temu, RONIN napisał(a): Tak trudno to zrozumieć? Chiny budują elektrownie węglowe, żeby móc produkować ekologiczne towary, między innymi auta elektryczne 😏 42 minuty temu, RONIN napisał(a): Sami widzicie, że taka transformacja trwa długo. O właśnie, czytałem artykuł, że Chiny i Indie budują elektrownie węglowe właśnie, żeby móc sprawnie wprowadzić transformację energetyczną. Zbudujmy, kilka elektrowni atomowych i wtedy można wygaszać źródła kopalniane. Inaczej dalej będziemy uzależnieni od tego czy innego kraju.
RONIN Opublikowano 18 Lutego 2024 Opublikowano 18 Lutego 2024 58 minut temu, Kazekkazek napisał(a): O właśnie, czytałem artykuł, że Chiny i Indie budują elektrownie węglowe właśnie, żeby móc sprawnie wprowadzić transformację energetyczną. Zbudujmy, kilka elektrowni atomowych i wtedy można wygaszać źródła kopalniane. Inaczej dalej będziemy uzależnieni od tego czy innego kraju. I tu się zgadzam, budujmy. Kazek widziałeś, gdzieś żebym napisał zamykajmy elektrownie węglowe? Produkcja prądu w nowoczesnych elektrowniach węglowych i tak będzie mniej szkodliwa od np. grzania zimą piecami na węgiel gdyż łatwiej i taniej założyć systemy oczyszczania w dużej elektrowni niż w domowym piecyku.
Rekomendowane odpowiedzi