Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Fajne focie Mirayki😉

Opublikowano

No właśnie o to chodzi, że nigdy nie wiadomo w którą stronę pójdzie postęp i właśnie polityka będzie tutaj głównie rozdawać karty. Czy nas to obejmie to druga sprawa 😏 a może po prostu spirytus 🤔

Opublikowano
8 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

No właśnie o to chodzi, że nigdy nie wiadomo w którą stronę pójdzie postęp i właśnie polityka będzie tutaj głównie rozdawać karty. Czy nas to obejmie to druga sprawa 😏 a może po prostu spirytus 🤔

każda zbyt długa dyskusja kończy się  wyjściu do sklepu po (czytaj powyżej ostatni wyraz)

Opublikowano

"Awantura" pomiędzy spalinowcami a elektrykami (w skali ogólnej, nie tylko na naszym Forum) tak naprawdę nie ma większego znaczenia, oprócz pozbycia się (często w nieeleganckiej formie...) zimowej frustracji.

Czy to się komuś podoba czy nie, czy ktoś wierzy czy nie, nasz klimat jest już tak zmasakrowany, że na w miarę komfortowe warunki do życia mogą liczyć najwyżej... 1-2 pokolenia.

W ciągu kilkudziesięciu (ok. 70) lat ludzkość dokonała absolutnie niewyobrażalnych zniszczeń, które pociągnęły za sobą nie tylko kolosalne ale przede wszystkim nieodwracalne zmiany klimatu wraz z masowym wymieraniem fauny i flory bez których zwyczajnie nie przetrwamy... To są (niestety) fakty.

Nawet gdyby z dnia na dzień cała EU przeszła na 90% eko ogrzewanie, eko zasilanie, eko transport, eko spożywanie, itp., to reszta świata a przede wszystkim Azja + Ameryka Płn tłoczą tyle syfu do atmosfery, że i tak nic by, to nie dało...

Co ciekawe nawet kraje skandynawskie uznawane za super ekologiczne maja gorsze parametry powietrza niż wiele krajów z... Afryki.

Od kilku lat przybywa miejsc, gdzie ludzie dosłownie się gotują, choćby rekordowo wysokie temperatury (rzędu 50C!) odczuwalne w Ameryce Południowej ale także na naszym, europejskim podwórku, np. w Hiszpanii.

To, że jesteśmy na równi pochyłej, której zwyczajnie już nie da się zatrzymać, co najwyżej symbolicznie spowolnić ale tylko i wyłącznie przy nierealnym założeniu, że cały świat teraz, z dnia na dzień zaczął by współpracować już dawno zostało udokumentowane przez wielu, niezależnych naukowców z różnych rejonów świata.

Oprócz problemów z powietrzem, wodą czy nowymi epidemiami chorób (każdy z nas co tydzień "zjada" tyle plastiku ile waży karta płatnicza!), choćby z wirusów, które mogą się wydostać spod wiecznej zmarzliny topniejącej w tempie, jakiego nigdy wcześniej nie było, jesteśmy bliżej niż kiedykolwiek... kolejnej wojny światowej.

To wcale nie jest science-fiction, ludzie, to największe mendy chodzące po ziemi...

Tak, więc szkoda czasu na osobiste wycieczki, cieszcie się tym, co jeszcze jest, bo sytuacja jest bardzo dynamiczna, a myślenie życzeniowe "jeśli coś złego się stanie, to na pewno nie mi", to czysta iluzja.

Carpe diem, dlatego dzisiaj zalałem "prawdziwą" benzyną zbiornik HaMalaYi i... wyczekuję więcej C.

Opublikowano
14 godzin temu, falco napisał(a):

Czy to się komuś podoba czy nie, czy ktoś wierzy czy nie, nasz klimat jest już tak zmasakrowany, że na w miarę komfortowe warunki do życia mogą liczyć najwyżej... 1-2 pokolenia.

jak nie pranie mózgów covidozą, to teraz zmniejszaniem emisji CO2 bo inaczej zginiemy  🤣😂🤣

mam do Was ekoterroryści tylko jedno przesłanie, może zrozumiecie...

GE1EZbKWQAE7F5n.jpg

Opublikowano

@Ananakofana tylko tych roślinek coraz mniej a ludzi je niszczących coraz więcej😜. Nie jestem ekoterrorystą ale dziwię się niektórym jak twierdzą, że Ziemia spokojnie wyżywi 10-12 mld ludzi nie zadając sobie pytania jakim kosztem i w jakich warunkach. Tak oto z aut EV przeszliśmy do ekoterrorystów i ochrony klimatu😉. A ja zwyczajnie wybieram EV bo mi się nimi lepiej, wygodniej jeździ. Mam np. Peugeota 308 1.5 hdi, nigdy w życiu nie miałem tak oszczędnego auta. Średnie spalanie z ostatnich 10 tkm mam 4,6L a i tak wolę EV i już myślę o sprzedaży tego sadzomiota.

I jeszcze taka ciekawostka dla tych co martwili się o recycling baterii, faktycznie robi się problem, tylko trochę odwrotny od spodziewanego😉.

IMG_6064.jpeg

Opublikowano
58 minut temu, RONIN napisał(a):

Mam np. Peugeota 308 1.5 hdi, nigdy w życiu nie miałem tak oszczędnego auta. Średnie spalanie z ostatnich 10 tkm mam 4,6L a i tak wolę EV i już myślę o sprzedaży tego sadzomiota.

Ale BMW jeszcze zostawisz? 😏

4 minuty temu, Ananakofana napisał(a):

nie mam nic przeciwko elektrykom, mam  jedynie pretensję do ekooszołomów że nie pozostawiaja mi wyboru i każą sie dostosowywać do durnych wytycznych pod pretekstem walki z klimatem

I to paradoksalnie w miejscu które się wyludnia a dobra materialne ściąga z miejsc które w d.... mają ekologię. 

• Klubowicze
Opublikowano
16 minut temu, Ananakofana napisał(a):

nie mam nic przeciwko elektrykom, mam  jedynie pretensję do ekooszołomów że nie pozostawiaja mi wyboru i każą sie dostosowywać do durnych wytycznych

To samo mówili właścicieli powozów konnych jak im zabronili jeździć po miastach bo konie sr...ą i śmierdzi .

A samochody spalinowe były nowością i drogie 😉

Opublikowano

@Kazekkazek oczywiście, że zostawiam bo jak napisałem wyżej kieruję się swoją wygodą a zdarza mi się jeździć z przyczepą 1200 km na strzała poza UE. Poza tym to najwygodniejsze auto na trasy😉. Do miasta zostawię sobie smarta i pewnie Fiata 500 bo to najmniejsze auta obecnie dostępne. I tak widzę drogę elektryfikacji, zacznijmy od małych aut, jak ulepszymy technologię to wrzucimy ją do większych, jeżdżących na dłuższych trasach. Zresztą pytanie czy będą jeszcze duże auta😉?

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-suv-y-w-europie-zostana-zakazane-taki-jest-pomysl-unii-europ,nId,7298930

Opublikowano
56 minut temu, arturo-bb napisał(a):

To samo mówili właścicieli powozów konnych jak im zabronili jeździć po miastach bo konie sr...ą i śmierdzi .

A samochody spalinowe były nowością i drogie 😉

Który przepis zabrania wjazdu powozem konnym do miasta 🤔

58 minut temu, RONIN napisał(a):

Zresztą pytanie czy będą jeszcze duże auta

Dokładnie 😏https://businessinsider.com.pl/technologie/elektryki-uszkadzaja-drogi-dwa-razy-bardziej-naukowcy-policzyli/xfzt6lt

• Klubowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

Który przepis zabrania wjazdu powozem konnym do miasta 🤔

Żeby była jasność nie chodzi mi o bryczki dla turystów jak w Krakowie na Rynku.

Raczej chodziło mi o "posiadanie w mieście " a co się z tym wiązało jazda ( kiedyś tych powozów , zaprzęgów , bryczek , itp. było cała masa )

Wyobrażasz sobie np dzisiaj w Wa-wie 500szt wozów drabiniastych z węglem ,meblami , ziemniakami albo jako kurierzy do InPostu jak próbują jechać przez centrum ?

Niby zakazu nie ma ale te korki hałas co płoszy konie itp.

I co niby jako właściciele mogą a jednak nie mogą.

To jest cena postępu.

Tak było też z pojazdami z silnikami dwusuwowymi .

Teraz kolej na diesle i benzyny.

Czy nam się to podoba czy nie.

Opublikowano
2 godziny temu, Ananakofana napisał(a):

na Ziemi żyje  8 mld ludzi, jakby wszystkich ustawić metr od siebie w kwadracie, miałby on wymiary 90km na 90km

teraz weż mape świata i zaznacz sobie taki kwadracik, pi razy drzwi wielkości zachodniopomorskiego, widzisz tą plamkę na globusie?

nie mam nic przeciwko elektrykom, mam  jedynie pretensję do ekooszołomów że nie pozostawiaja mi wyboru i każą sie dostosowywać do durnych wytycznych pod pretekstem walki z klimatem

pozdrawiam

Dawno takiej bzdury nie czytałem, metr obok siebie. Czym mieliby oddychać, co jeść, jak dostarczać im to jedzenie, już nie mówiąc co by było jakby chcieli się ruszyć 🤣

Opublikowano
14 minut temu, arturo-bb napisał(a):

Żeby była jasność nie chodzi mi o bryczki dla turystów jak w Krakowie na Rynku.

Raczej chodziło mi o "posiadanie w mieście " a co się z tym wiązało jazda ( kiedyś tych powozów , zaprzęgów , bryczek , itp. było cała masa )

Wyobrażasz sobie np dzisiaj w Wa-wie 500szt wozów drabiniastych z węglem ,meblami , ziemniakami albo jako kurierzy do InPostu jak próbują jechać przez centrum ?

Niby zakazu nie ma ale te korki hałas co płoszy konie itp.

I co niby jako właściciele mogą a jednak nie mogą.

To jest cena postępu.

Tak było też z pojazdami z silnikami dwusuwowymi .

Teraz kolej na diesle i benzyny.

Czy nam się to podoba czy nie.

A widzisz różnicę między zakazem a naturalnym wyparciem starej technologii?  Ktoś dopłacał do aut spalinowych bo mniej śmierdziały? 😏

18 minut temu, arturo-bb napisał(a):

Wyobrażasz sobie np dzisiaj w Wa-wie 500szt wozów drabiniastych z węglem ,meblami , ziemniakami albo jako kurierzy do InPostu jak próbują jechać przez centrum

Wyobraźnia a fakty to jednak dwa różne tematy. 

Opublikowano

@Kazekkazek nam nigdy by się tak samym z siebie nie chciało rezygnować z aut spalinowych aż by ropy zabrakło.

Opublikowano
13 minut temu, RONIN napisał(a):

@Kazekkazek nam nigdy by się tak samym z siebie nie chciało rezygnować z aut spalinowych aż by ropy zabrakło.

Niby dlaczego, ekonomia szybko by wygrała.  Daj pojazd który ma takie same osiągi i będzie tańszy  zakupie i eksploatacji i moment wyprze spalinowe.  Pisałem już, szukałem sensownego skuta elektrycznego ale nawet tu są jeszcze daleko w tyle.  Jaka ekologia i postęp jak sam napisałeś jako zwolennik elektryka, że w sumie musisz mieć dwa auta, diesel i elektryk.  Możemy ciągle powtarzać, że technologia się rozwija itp.... ale dlaczego drogą nakazów i zakazów?  Był argument bryczki, i co? okazało się, że do dziś można tylko nikomu się nie "opłaca" .   Generalnie, to co się sprawdza na zachodzie Europy choćby ze względu na klimat, niekoniecznie sprawdzi się u nas. 

Był argument telefonów, ale do dziś nikt nie zabrania mieć stacjonarnego.... wygrała wygoda i ekonomia. 

• Klubowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Kazekkazek napisał(a):

Był argument telefonów, ale do dziś nikt nie zabrania mieć stacjonarnego.... wygrała wygoda i ekonomia. 

Tylko przypomnij sobie ile kosztował telefon komórkowy w 1996  😵

Z ekonomią to nie miało NIC wspólnego.

Cena aparatu KOSMOS . Cena minut KOSMOS . Kupowali ci co chcieli lub tak jak ja bo stacjonarnego nie miałem szans otrzymać a potrzebowałem do pracy.

Opublikowano
2 godziny temu, Kazekkazek napisał(a):

Niby dlaczego, ekonomia szybko by wygrała.  Daj pojazd który ma takie same osiągi i będzie tańszy  zakupie i eksploatacji i moment wyprze spalinowe.  Pisałem już, szukałem sensownego skuta elektrycznego ale nawet tu są jeszcze daleko w tyle.  Jaka ekologia i postęp jak sam napisałeś jako zwolennik elektryka, że w sumie musisz mieć dwa auta, diesel i elektryk.  Możemy ciągle powtarzać, że technologia się rozwija itp.... ale dlaczego drogą nakazów i zakazów?  Był argument bryczki, i co? okazało się, że do dziś można tylko nikomu się nie "opłaca" .   Generalnie, to co się sprawdza na zachodzie Europy choćby ze względu na klimat, niekoniecznie sprawdzi się u nas. 

Zaraz bo czegoś tu nie rozumiem, kto ci powiedział, że EV ma być tańsze od spalinowego? Przecież właśnie przez ekologię  tak podrożały auta spalinowe to raz.  Oczywiście masz czas na przestawienie się i jest czas na zbudowanie infrastruktury ale wyobraź sobie, że nie robimy nic, nadal  jeździmy ICE i zaczyna brakować ropy. Wtedy chcesz zacząć myśleć o EV? Będzie już zbyt późno. Poza tym pamiętajmy, że tak jak łatwo zamienimy auta osobowe, z transportem ciężarowym pójdzie gorzej a już np. o transporcie morskim i lotniczym możemy zapomnieć. Ropa nadal będzie nam potrzebna pomimo ograniczenia jej zasobów.

Opublikowano
2 godziny temu, arturo-bb napisał(a):

Tylko przypomnij sobie ile kosztował telefon komórkowy w 1996  😵

Z ekonomią to nie miało NIC wspólnego.

Cena aparatu KOSMOS . Cena minut KOSMOS . Kupowali ci co chcieli lub tak jak ja bo stacjonarnego nie miałem szans otrzymać a potrzebowałem do pracy.

A przypomnij mi, ile dopłacali do nowoczesności jak kupiłeś aparat telefoniczny 😏 

1 godzinę temu, RONIN napisał(a):

Zaraz bo czegoś tu nie rozumiem, kto ci powiedział, że EV ma być tańsze od spalinowego?

A kto Ci powiedział, że ma być droższe? 😏

2 godziny temu, RONIN napisał(a):

wyobraź sobie, że nie robimy nic, nadal  jeździmy ICE i zaczyna brakować ropy

Wyobraź sobie, że jesteśmy zależni od energii słonecznej i wybucha wulkan 😏 

• Klubowicze
Opublikowano
9 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

A przypomnij mi, ile dopłacali do nowoczesności jak kupiłeś aparat telefoniczny 😏 

Od 1998 dopłacali . Wszystkie kolejne telefony miałem za 1PLN przez wiele lat.

Chciałbym dzisiaj tak móc kupować S24 🤔

Opublikowano
Teraz, arturo-bb napisał(a):
11 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Od 1998 dopłacali . Wszystkie kolejne telefony miałem za 1PLN przez wiele lat.

Proszę Cię 😁 dopłacali czy płacisz i płaciłeś w abonamencie 😏

zaczyna brakować ropy.

17069882808168776068167638918037.thumb.jpg.2ab2a00be9dbf2f4dafe84e591eb762d.jpg

Opublikowano

@Kazekkazek ale to chyba ty jesteś zależny od słońca 🤣. Na mix energetyczny składa się wiele źródeł, rzeki, wiatr słońce to odnawialne źródła. Właśnie z tego powodu to jest mix, żeby w razie problemu z jednym źródłem inne je zastąpiły a to wszystko jeszcze musi być wspierane atomem a obecnie dodatkowo węglem. 
Tego ostatniego zdjęcia to nawet ciężko komentować bez osobistych wycieczek więc pozostawię bez bo ja w cuda nie wierzę. 

Opublikowano
18 minut temu, RONIN napisał(a):

@Kazekkazek ale to chyba ty jesteś zależny od słońca 🤣. Na mix energetyczny składa się wiele źródeł, rzeki, wiatr słońce to odnawialne źródła. Właśnie z tego powodu to jest mix, żeby w razie problemu z jednym źródłem inne je zastąpiły a to wszystko jeszcze musi być wspierane atomem a obecnie dodatkowo węglem. 
Tego ostatniego zdjęcia to nawet ciężko komentować bez osobistych wycieczek więc pozostawię bez bo ja w cuda nie wierzę. 

Ależ oczywiście 😁, czyli w Polsce mix energetyczny jest "dodatkowo"wspierany przez węgiel 😁. To rzeczywiście dużo się pozmieniało 😏 

22 minuty temu, RONIN napisał(a):
22 minuty temu, RONIN napisał(a):

Tego ostatniego zdjęcia to nawet ciężko komentować bez osobistych wycieczek

Znów zaczyna brakować argumentów 🤔😏

Opublikowano

Ależ dyskusja …
Fakt że na dzisiaj auta e w przypadku dłuższych podróży niezbyt się sprawdzają
Problem także z ich utylizacją oraz naprawami
A może niedługo będziemy jednak podróżować w powietrzu jakimiś dużymi dronami?
Kto to wie …
Faktem jest wypowiedź prezesa Toyota że inwestują w wodór a nie w e auta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk