Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałem filmik reklamowy tego konceptu. Podają prędkość max. 250 km/h?. Z tą bryłą pojazdu i w tej pozycji kierownika? mogą "czarować" osiągami tylko teoretyków.  Wołk i zajac się śmieją i to bardzo głośno. Wot tiochnika.

• Administrator
Opublikowano

Nowa CRF 1100 coraz bliżej. Honda buduje napięcie. Właśnie pojawił się kolejny teaser...

• Użytkownicy
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszBurgi napisał:

Honda buduje napięcie.

Ciekawe czy ognisko zapala się tak szybko? czy producent chce nam coś powiedzieć???

• 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

No i wszystko wiadomo...

Producent musiał dostosować sprzęt do EURO 5 ale chodziło też o większą przydatność w terenie, zrzucenie kilku kg (wersja z DCT to teraz 250 kg.) i ogólne odświeżenie modelu, który nota bene wcale się jeszcze nie zestarzał. Zmian jest sporo... większa pojemność/ moc, nowe 2 rodzaje zawieszeń z elektroniczną regulacją SHOWA EERA, nowy czujnik BOSCH IMU badający zachowanie moto w 6 płaszczyznach, dodatkowe lampy doświetlające zakręty, zupełnie nowe zegary TFT i kilka innych.

51406_20YM_AfricaTwin_L4_Location_Detail

Honda-Africa-Twin-2020.-1024x640.jpg

• Klubowicze
Opublikowano

Piękna ?. Do tego opcje: DCT, Apple CarPlay, obniżone zawieszenie/siedzisko i Integra ma u mnie dożywocie. Ciekawe jak będzie skalkulowana w PL najnowsza CRF ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nowy boxer powietrzno olejowy BMW nabiera kształtów... 1800 ccm, 91 KM, 158 Nm... Mniam, mniam ? ...

BMW-Boxermotor-1800-ccm-169FullWidth-2f816460-1652789 (1).jpg

BMW-Boxermotor-1800-ccm-169FullWidth-d7ca412b-1652781 (1).jpg

BMW-Boxermotor-1800-ccm-169FullWidth-e5cc3055-1652792.jpg

Boxer i jeden cylinder 900 ccm pojemności ....  Szkoda, że nie Inline ? ...

• Użytkownicy
Opublikowano

Wygląda jak jednostka napędowa zeppelina

• Klubowicze
Opublikowano

Ładny przedmiot. ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Od przyszłego roku ma być dostępna tańsza wersja Hondy Africa Twin, 800 ccm  (790 ccm) ze zmodernizowanym silnikiem dwucylindrowym znanym między innymi z NC750.

• Klubowicze
Opublikowano
4 godziny temu, dr.big napisał:

ze zmodernizowanym silnikiem dwucylindrowym znanym między innymi z NC750.

Czyli chyba można mniemać, że może wyjdzie też "Nowa" Integra z takim silnikiem... Muszą już coś odświeżyć w tym modelu, bo parę lat już ma i optycznie się opatrzyła (dla nowych klientów oczywiście)...

EDIT - Swoją drogą jeśli mała Africa miałaby zastąpić model NC750X, to miałoby nawet sens, tylko jak przyjmie to rynek... Oby nie tak, jak było z serią Honda CTX 700 i CTX 1300, gdzie "duży" jakoś sobie radził (ech, gdyby była wersja ze skrzynią DCT, to dla mnie byłaby bajka), a już 700-ka w zasadzie się u nas nie sprzedawała...

• Administrator
Opublikowano

"News" z czerwca 2019. Mowa tu o nie tyle zmodernizowanym napędzie NC750 ile o zupełnie nowym 800/850 ccm z cylindrami ustawionymi pionowo. 

W tym otoczeniu mamy już:

- NC 750X

- X-ADV 750

- VFR 800X...

... i byłby to kolejny model z grupy Adventure. Jak dla mnie to zbyt duże zamieszanie we własnym gnieździe... ale może chodzi o totalne odświeżenie oferty na kolejną dekadę... opartej na zupełnie nowej jednostce (EURO 6). Pożyjemy, zobaczymy ?

Taka spy-fotka krąży.

Clipboard01-3.jpg

Opublikowano

Może być, wyświetliło mi się w "informacjach" na smartfonie ?. W skrócie chodzi o to, że istniejąca Africa nie nadaje się mocowo dla początkujących oraz jest dość droga i o normy spalin. Dlatego nowa ma być tańsza i przystosowana ?

Info z tutaj: https://www.1000ps.de/modellnews-3006647-honda-entwickelt-eine-kleinere-africa-twin

Opublikowano

Kilka dni temu, przy porządkach starych papierów znalazłem rachunek zakupu nowego S51 w NRD ...

Prosto z magazynu jak to się wtedy nazywało...Nawet nie pamiętam, po co go kupiłem... Bo wtedy miałem inne moto.

IMG_20200402_094324_copy_1048x765.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano
34 minuty temu, dr.big napisał:

.........Nawet nie pamiętam, po co go kupiłem... Bo wtedy miałem inne moto......

jak to po co ?  Na pewno na handel ?  to w tych czasach w DDR nie było tak jak u nas w PRL-u że nowy pojazd po wyjechaniu ze sklepu zyskiwał 2 lub nawet 3 razy na wartości ? ?

i w tedy zadaje się w DDR to wszelkiej maści Simsony były użytkowane jak rowery, bez rejestracji i ubezpieczenia. 

A co do inflacji. To gdzieś w tych latach ojciec kupił mi nówkę sztukę ETZ 150. Nie pamiętam jakie to były pieniądze. 150 000,00 zł na stare złote ?  Ale pamiętam że dokładnie rok później już za swoje kupowałem sobie kask. Przebój ówczesnych lat,  integralny czerwony Bella (nie mylić z BELL ? ) to musiałem dać za niego nie wiele mniej ?

Opublikowano

Nostalgicznie się zrobiło :).

Moja pierwsza nówka sztuka marki Romet kosztowała o ile pamiętam 40 200 złotych i co najciekawsze ze względu na inflację była droższa od ostatnich sztuk WSK 125, które jeszcze stały na magazynach.

• Administrator
Opublikowano
53 minuty temu, Geni napisał:

Moja pierwsza nówka sztuka marki Romet kosztowała o ile pamiętam 40 200 złotych

Moja 26.050, data zakupu 1983 rok w Marki Struga GS. 

Ostatnio znalazłem kilka ciekawych doku za różne moto z różnych lat. To były czasy... 

Opublikowano

Niezły wynik, ja zaczynałem mając lat 12. Pierwsza trasa to było przepchanie kupionego sprzętu z Polmozbytu do garażu ?.

Opublikowano
52 minuty temu, EndriuBis napisał:

jak to po co ?  Na pewno na handel ? (...)

W tamtych czasach jak był towar to się go po prostu kupowało ?. Bo zawsze coś z tego było.... Towar królem, albo waluta ? .

52 minuty temu, EndriuBis napisał:

(...)i w tedy zadaje się w DDR to wszelkiej maści Simsony były użytkowane jak rowery, bez rejestracji i ubezpieczenia. (...)

Chyba nie, Simsony miały rejestracje z tego co pamiętam. Ale pewien nie jestem.

Opublikowano

Simson to było coś bardzo bardzo trudno dostępnego w sklepach. U nas w mieście był jeden Pan który pracował w tamtych czasach legalnie w NRD. Regularnie sprowadzał Simsony, oczywiście na zapisy i w nieosiągalnych jak dla mnie cenach. Moi koledzy a raczej ich rodzice kupili u niego jednego potem drugiego. W międzyczasie sprzedali i to jak w tedy bywało za wyższą cenę. Top of The Top była wersja enduro z wysokim plastikowym błotnikiem, tłumikiem poprowadzonym do góry i wyższą kierownicą. A luksusową wersją był Simson skuter. Potem skuter pojawił się w oficjalnej sprzedaży w Polmozbycie - we Wrocławiu na ul. Kamiennej. Ciekawostka była taka że Simsony były u nas droższe jak MZ-tki, bo Mz-ki były oferowane w cenach "państwowych" w Polmozbytach a Simsony tylko z prywatnego importu. Ja niestety nigdy nie miałem Simsona. Pewnego dnia przechodził ulicą sąsiad i zagadał że widział we Wrocławiu w Domu Towarowym Centrum Charta. Szybka akcja z ojcem i bratem wpakowaliśmy się do 125 p i rura do Wrocławia. Na ostatnim piętrze był motoryzacyjny i rzeczywiście nabyliśmy drogą kupna ten cud Polskiej techniki. Pan wypisał fakturę, wydał talon na paliwo i windą towarową zwiózł Charta na parter. Ja z ojcem Fiatem do domu a brat popchał sprzęt na najbliższą stację aby zatankować. Siedzimy w domu a jego  niem i nie ma. Okazało się że po zatankowaniu nie chciał odpalić. Pożyczył jakieś klucze i z pomocą ludzi dobrał się do niego. Cewka była nie podłączona.... Chart typ 210 elektroniczny zapłon, kierunkowskazy, silnik ze skrzynią trzy biegową to było w tedy coś ! W dobrych czasach zamykał szafę na 60.

Miałem jeszcze jedyną ciekawą przygodę, nie było gdzie tego naprawić. Warsztat u nas który naprawiał Romety , Komarki czy inne pojazdy nie chciał tego tykać bo nie miał żadnych "papierów". Mi skończyło się sprzęgło ( od prób jazdy na jednym kole) i lipa sprzęt stoi. Napisałem list do fabryki. Po kilku dniach podjechał do mnie Robur, Pan załadował Charta na pakę , podwiesił go sznurkami do sufitu. Po dwóch tygodniach ten sam człowiek odwiózł mi naprawiony pojazd. Jak to się w tedy załatwiało, przecież nikt nikogo nie uprzedzał telefonicznie, nie wysyłał e-maila czy sms-a. Później już ten warsztat dostał autoryzację i można było u nich naprawiać Charta.

images_thumb_152868_526_396_adaptive.jpg

• Administrator
Opublikowano

Inflacja postępująca. W 1991 r. kupowałeś Trabanta Polo za 28 milionów a po 8 miesiącach i zrobionych kilu tyś km. brałeś 31. Tak było...

Ciekawostka była taka że Simsony były u nas droższe jak MZ-tki, bo Mz-ki były oferowane w cenach "państwowych" w Polmozbytach a Simsony tylko z prywatnego importu. 

Dokładnie tak było.

Opublikowano
4 minuty temu, Lucjan73 napisał:

Simson to było coś bardzo bardzo trudno dostępnego w sklepach. U nas w mieście był jeden Pan który pracował w tamtych czasach legalnie w NRD. (...)

I dokładnie na takiego kupowałem, bo miał "przydział", oczywiście po "odpaleniu działki"?

Opublikowano

Pamiętam jak byliśmy w podstawówce na wymianie młodzieży w NRD. Jechaliśmy pociągiem, na peronie stały Simsony które ładowali do wagonów i jechały do Polski. 

Pamiętam że widziałem tam sporo ciekawych sprzętów które u nas nie występowały. Na przykład ETZ 250 z wózkiem bocznym - towarowym. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
2 minuty temu, Lucjan73 napisał:

......Pamiętam że widziałem tam sporo ciekawych sprzętów które u nas nie występowały. Na przykład ETZ 250 z wózkiem bocznym - towarowym. 

Bo na eksport szły bardziej wypasione sprzęty ?  np. u nas raczej nie dostępne były ETZ 125. W dodatku max. zubożone bez obrotomierza. 

Opublikowano
14 minut temu, Lucjan73 napisał:

(...)w NRD(...)

Lucku, ja wiele ciekawych, dziwnych, fascynujących i nawet lekko zastraszających rzeczy widziałem swojego czasu w NRD.

Ale nie będę o tym pisał, bo i tak dzisiaj nikt nie uwierzy ? . Surrealizm w 100%.

Ale przynajmniej motorki mieli najlepsze ze wszystkich "krajów demokracji ludowej" (KDL- ów) ? .

Opublikowano
17 minut temu, EndriuBis napisał:

Bo na eksport szły bardziej wypasione sprzęty ?  np. u nas raczej nie dostępne były ETZ 125. W dodatku max. zubożone bez obrotomierza. 

Przepraszam ja miałem ETZ z obrotomierzem.

U nas Simson czy MZ to był wręcz obkekt "kultu". A tam to zwyczajne pojazdy użytkowe. I jak zobaczyłem gościa na ETZ z cegłami w wózku bocznym to był szok.