Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Sympatycy
Opublikowano

Według mnie niestety - to nic nie zmieni. Taka lektura powinna być obowiązkowa do zaliczenia przed egzaminem na prawo jazdy, zawsze się znajdą " mądrzejsi, rozważni i romantyczni "

• Klubowicze
Opublikowano

Była podobna akcja z samochodami i poza pobudzeniem wyobrażni kierowców 4oo nic się nie zmieniło.Myślę że w przypadku kierwców 2oo największą rolę odgrywa wiek.Choć czasami jak się zastanowię co wyczyniam na jezdni to tylko ten na górze wie jak to się skończy

Opublikowano

Dzisiaj byłem świadkiem wypadku. Około 10:00 na skrzyżowaniu Niepodległości i Domaniewskiej w stronę centrum (Warszawa). Chwilę wcześniej motocyklista wyprzedził mnie (jechał spokojnie, bez szaleństw) i samochód przede mną, a za moment zobaczyłem, że motocykl i jego kierowca szlifują asfalt. Motocyklista sam się podniósł i dokuśtykał do ławki, ja z jakimś przechodniem podnieśliśmy jego motor i dopchnęliśmy do chodnika, co nie było łatwe, bo chyba był na biegu, a podczas upadku urwała się klamka sprzęgła. Jako, że nie widziałem samego momentu upadku to myślałem, że gość się na czymś pośliznął, ale po chwili podbiegła do niego jakaś kobieta i zaczęła go przepraszać - pewnie mu wyjechała z boku i dlatego się wyłożył. Akurat przejeżdzała Straż Miejska, więc zatrzymali się i wezwali pogotowie (prawdopodobnie coś się stało z nogą, bo z buta ciekła krew). Najlepsze jest to, że jak się zapytałem go czy wzywa policję to stwierdził, że jest problem, bo on nie ma prawka ;).

Opublikowano

No cóż... Z jednej strony dobrze, że żyje, z drugiej... Nie dość, że "trafiony", to jeszcze mandat za brak lejców. Moim zdaniem skoro było pogotowie, to musiała się zjawić policja (przyjmuje się, że były osoby ranne). I pewnie panowie "strasznicy" nie omieszkali wezwać.

Opublikowano

No cóż... Z jednej strony dobrze, że żyje, z drugiej... Nie dość, że "trafiony", to jeszcze mandat za brak lejców. Moim zdaniem skoro było pogotowie, to musiała się zjawić policja (przyjmuje się, że były osoby ranne). I pewnie panowie "strasznicy" nie omieszkali wezwać.

Mandat jak mandat, ale chyba nie mając uprawnień automatycznie jest jego wina, czyli naprawa zdrowia i motocykla nie idzie z OC "sprawczyni" tylko z jego AC (o ile ma i o ile ubezpieczyciel nie powie, że ubezpieczenie nie obowiązuje, bo nie miał uprawnień do kierowania pojazdem) ?

Opublikowano

Jak może mieć AC na motor jeśli nie ma prawa jazdy???

Opublikowano

AC może mieć , prawo jazdy nie ma tu nic do rzeczy

inna sprawą jest to że akurat z AC nie mając PJ nie skorzysta bo ubezpieczyciel się na niego wypnie

jakimś punktem z Ogólnych Warunków ubezpieczenia AC

Opublikowano

Przecież możesz być właścicielem dowolnego pojazdu i ubezpieczać go. Nie wolno tylko nim jeździć bez uprawnień.

Opublikowano

Mandat jak mandat, ale chyba nie mając uprawnień automatycznie jest jego wina, czyli naprawa zdrowia i motocykla nie idzie z OC "sprawczyni" tylko z jego AC (o ile ma i o ile ubezpieczyciel nie powie, że ubezpieczenie nie obowiązuje, bo nie miał uprawnień do kierowania pojazdem) ?

Jeżeli policja uzna, ze nie jest to jego wina to brak posiadania uprawnien nie ma tu nic do rzeczy, do wyplaty odszkodowania z oc sprawcy.

• Sympatycy
Opublikowano

Kolejna przestroga dla kierowników jeżdżących bez uprawnień.

Opublikowano

Jeżeli policja uzna, ze nie jest to jego wina to brak posiadania uprawnien nie ma tu nic do rzeczy, do wyplaty odszkodowania z oc sprawcy.

No właśnie słyszałem kiedyś, że w przypadu braku prawka automatycznie jesteś sprawcą wypadku. To prawda czy kolejna "urban legend" ?

Opublikowano

Urban legend - gdybyś uczestniczył jako pieszy w wypadku, to z automatu byłbyś winny? Nie sądzę ;-)

Opublikowano
Urban legend - gdybyś uczestniczył jako pieszy w wypadku, to z automatu byłbyś winny? Nie sądzę ;-)

Nie no, chodzi o to, że poruszałeś się pojazdem nie mając uprawnień, więc przykład z pieszym jest nietrafiony :clapping:.

Opublikowano

Ostatnia doba...

http://www.koscierzy...icle/Index/2264

http://kartuzy.info/...rowerzysty.html

Musiałem sporo km nadrabiać przez ten wypadek. Muszę powiedzieć że zirytowało mnie ustawienie zabezpieczające policji. Postawili się w Babim Dole zamiast już od Żukowa kierować pojazdy na Kartuzy. Efekt zwiększone ryzyko wypadku (zawracanie, kombinowanie etc). Rozumiem, że to dla tych którzy skręcają na Skrzeszewo, ale powinien istnieć sposób by wczejśniej informować o obiazdach. (Gdybym miał CB to bym wiedział wcześniej - niestety w naprawie jest).

Podsumowując- szkoda życia...

A weekend się jeszcze nie skończył. Niby dobra pogoda a na drodze szaleństwo... Jutro będzie się działo, uważajcie!

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • Sympatycy
Opublikowano

C 600 Sport

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś rano na Banaha stłuczka motocyklisty z samochodem osobowym. Na szczęście chyba nie groźna - auto miało wgnieciony lekko tylny lewy błotnik i lekko szarpnięty zderzak a motocykl prawy bok przetarty i wygięte lusterko.

• 4 tygodnie później...