Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Forza 750 - wątek ogólny

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Wątek z informacją prasową oraz szczegółami technicznymi Forza 750... tutaj -> KLIK

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano

@kiniu - Tak , będzie można taką zamówić w firmie Loster koło Pacanowa . Jutro przetestuję ten poprawiony model i jak nie będzie zastrzeżeń to dadzą ją do gamy swoich produktów . Tak czy owak dam znać po testach.  

@snajper-psg1 dla mnie deflektory to ostateczność albo chwilowa prowizorka . Raczej staram się tak dobrać szybę żeby nie było potrzeby ich używać . Największą zaletą dobrze doprofilowanej szyby jest to , że patrzysz tylko przez szybkę w kasku a nie przez szybę motocykla , nie słyszysz łomotu pędzącego powietrza walacego Ci po kasku i ramionach . Takie ustawienie sprawia dodatkowo że masz czystą szybkę w kasku . Owady owszem rozbijają się na szybie motocykla i tego nie unikniesz ale i tak nie patrzysz przez tą szybę tylko nad nią wiec widocznosc na tym nie cierpi ,a powietrze znad szyby przepływa nad kaskiem nie waląc w szybkę w kasku owadami lub ich resztkami . W czasie deszczu jest podobnie . Krople na szybie motocykla ci nie przeszkadzają w widoczności a na szybie kasku ląduje ich znacznie mniej bo pęd powietrza przenosi je nad kaskiem . Musi na prawdę zdrowo lać ,żeby po szybce kasku spływały krople , ewentualnie jak pada i powoli się jedzie (poniżej 80 km/h,) to fizyki nie oszukasz i szybkę w kasku trzeba czasem przetrzeć z kropel . 

• Sympatycy
Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 08:16, arturo-bb napisał(a):

Podziwiam bo mi już się nie chce tyle walić longiem ( tyle kilometrów wiąże się z jazdą autostradą a to mnie nuży i usypia .Jeśli już to 600km bokami nawet jeśli to ok 12 godzin jazdy )

Artur czasami "tszeba", wtedy nie droga jest celem, wszystko zależy od  sprzętu na którym się "teleportujemy"

10 godzin temu, ComoDo napisał(a):

dla mnie deflektory to ostateczność albo chwilowa prowizorka . Raczej staram się tak dobrać szybę żeby nie było potrzeby ich używać . Największą zaletą dobrze doprofilowanej szyby jest to , że patrzysz tylko przez szybkę w kasku a nie przez szybę motocykla , nie słyszysz łomotu pędzącego powietrza walacego Ci po kasku i ramionach . Takie ustawienie sprawia dodatkowo że masz czystą szybkę w kasku . Owady owszem rozbijają się na szybie motocykla i tego nie unikniesz ale i tak nie patrzysz przez tą szybę tylko nad nią wiec widocznosc na tym nie cierpi ,a powietrze znad szyby przepływa nad kaskiem nie waląc w szybkę w kasku owadami lub ich resztkami . W czasie deszczu jest podobnie . Krople na szybie motocykla ci nie przeszkadzają w widoczności a na szybie kasku ląduje ich znacznie mniej bo pęd powietrza przenosi je nad kaskiem . Musi na prawdę zdrowo lać ,żeby po szybce kasku spływały krople , ewentualnie jak pada i powoli się jedzie (poniżej 80 km/h,) to fizyki nie oszukasz i szybkę w kasku trzeba czasem przetrzeć z kropel . 

Dokładnie, deflektory to półśrodek,  odpowiednio dobrana szyba jest OK

• Użytkownicy
Opublikowano

Co do tematu szyby do Forzy 750 2025- 26 . Dzisiaj przetestowana na trasie około 400km chociaż warunki termiczne (36stopni) dość męczące . Szyba przeszła jeszcze 3 drobne modyfikacje odnośnie zwężenia pod składane  lusterka , zwężenia w górnej części oraz nieznacznego wydłużenia ale nie w górę tylko w dół tak by bardziej osłonić ten czarny plastik w rejonie prowadnic bo czyszczenie go z owadów jest dość upierdliwe i łatwiej umyć szybę niż ją odkręcać żeby się pod nią dostać . Wycięcia (otworu)w tym rejonie również nie ma jak w oryginalnej bo nie wnosił niczego poza jeszcze większą liczbą insektów pod szybą . Powietrze z noska i tak jest kierowane w szczelinę między noskiem a szybą I nie ma potrzeby robienia wycięć w celu zmniejszenia podciśnienia za szybą . Na wyjazd na Bałkany dostałem już poprawioną wersję i po powrocie około 8 lipca jak nie będzie uwag zrobią sesję zdjęciową do portfolio i wystawią model na sprzedaż . Jak coś to dam znać gdyby ktoś był zainteresowany . Mam jeszcze Puig zamówioną żeby sobie zrobić porównanie ale to już po powrocie i sprawdzę która lepiej się spisuje . Jak na razie jest lepsza od chińskiej i zdecydowanie lepsza od oryginalnej. 

Opublikowano

Nie ma jak Loster. To dzięki ComoDo  dorobiłem akcesoryjną do NTka i jestem z niej zadowolony. Piotrze, przelot na Bałkany  stestuje w pełni tą dorobianą Twoją szybę, no i oczywiście samą nową Hondę.  Tam jest dużo agrafek i pięknych widoków Szerokości   .

Opublikowano

Ja jestem mocno zainteresowany. Daj znać proszę po powrocie co i jak.
Jak możesz daj zdjęcie tej szyby. Jestem bardzo ciekawy jej kształtów.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Użytkownicy
Opublikowano
5 godzin temu, kiniu napisał(a):

Ja jestem mocno zainteresowany. Daj znać proszę po powrocie co i jak.
Jak możesz daj zdjęcie tej szyby. Jestem bardzo ciekawy jej kształtów.

Ze zdjęciami szyby poczekaj jak wrócę . Na pewno zrobią jedną przydymioną wersję do sesji zdjęciowej i na niej najlepiej będzie widać kształt i profil . Tą co mam teraz to wersja typowo przezroczysta i nawet jak się ją widziało na żywo to na fotce niewiele widać i trzeba się domyślać skąd jaki profil się zaczyna i gdzie kończy . Podstawię im Forzę po powrocie , zamontują ciemniejszą szybkę i zrobią fotki . 

Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 23:39, ComoDo napisał(a):

Największą zaletą dobrze doprofilowanej szyby jest to , że patrzysz tylko przez szybkę w kasku a nie przez szybę motocykla , nie słyszysz łomotu pędzącego powietrza walacego Ci po kasku i ramionach . Takie ustawienie sprawia dodatkowo że masz czystą szybkę w kasku .

To najwidoczniej nie trafiłem na taką właśnie idealną szybę, bo opisujesz dokładnie sytuację którą miałem - czyli, deflektor spowodował, po odpowiednim dobraniu jego wysokości, i ustawieniu kąta, że patrzyłem nad szybą, a równocześnie struga powietrza była kierowana nad kaskiem. A z kilkoma szybami próbowałem, i nie udawało się do takiego stanu doprowadzić. 

• Użytkownicy
Opublikowano
5 godzin temu, snajper-psg1 napisał(a):

To najwidoczniej nie trafiłem na taką właśnie idealną szybę, bo opisujesz dokładnie sytuację którą miałem - czyli, deflektor spowodował, po odpowiednim dobraniu jego wysokości, i ustawieniu kąta, że patrzyłem nad szybą, a równocześnie struga powietrza była kierowana nad kaskiem. A z kilkoma szybami próbowałem, i nie udawało się do takiego stanu doprowadzić. 

Producenci motocykli mają na celu sprzedać jak największą liczbę pojazdów , a to się wiąże w bardzo dużym stopniu z wyglądem . Pomijając parametry typu pojemność , moc itp motocykl powinien jeszcze wyglądać efektownie i przyciągać wzrok . Niestety  to co efektowne z reguły jest nieefektywne i te szybki mają bardziej wizualny charakter . Niektórzy tłumaczą to tym ,że te szyby są robione pod niższych  użytkowników . Może i tak ale to nie tłumaczy źle dobranych kątów pochylenia I niewłaściwych profili . Czasem te szybki są takie, że już lepiej jeździć bez nich bo mniej przeszkadza gdy powietrze opływa kierowcę równomiernie niż jak masz szybę która kieruje cały pęd w jedno miejsca , z reguły w czoło . Dlatego też jest tyle firm na świecie dorabiajacych szyby akcesoryjne do niemal każdego modelu . Żeby było śmieszniej to producenci tych akcesoryjnych szyb dodają trochę na szerokość i wysokość ale tylko kilka modeli spotkałem które przetłoczeniami w miejscach mocowania zmieniały kąt nachylenia . Na przykładzie NT1100- miałem w domu szyby od wszystkich  topowych producentów  i każda była większa od oryginalnej ale aerodynamicznie nadal nie to co powinno być . Wystarczyło lekko zmienić profil w górnej części szyby i kilka stopni pochylenia żeby nie było potrzeby stawiania żagla przed motocyklem . Zresztą to jest temat rzeka i wiele można by o tym pisać tylko niczego to nie zmieni . 

Opublikowano
W dniu 25.06.2026 o 23:39, ComoDo napisał(a):

powietrze znad szyby przepływa nad kaskiem

Myślę że trochę jednak powinno o górę kasku zahaczać, ze względu na wentylację. 

• Użytkownicy
Opublikowano
3 minuty temu, cezzar napisał(a):

Myślę że trochę jednak powinno o górę kasku zahaczać, ze względu na wentylację. 

Nie bój żaby 😉 Wpada w nawiew w kasku tyle ile trzeba . Forza z 25-26 ma jeszcze elektryczną regulacje wysokości więc dwa kliknięcia i masz na kasku , nad kaskiem , pod kaskiem , gdzie chcesz. Aktualnie jestem w Sączu w drodze na Słowację i jest 37 stopni a nawiew w kasku działa 😀

• Użytkownicy
Opublikowano

Dotarlismy na Słowację ale szyba dostała chrzest bojowy bo jechalismy po zmroku . Tyle owadów w ciągu godziny od 21:30 do 22:30 to jeszcze w życiu nie natłukłem . Przy okazji przydały się te dodatkowe światła . Jak będę mógł zmniejszyć rozmiar fotki to wrzucę bo to normalnie masakra co się odwaliło . Pierwszy raz musiałem stawać na autostradzie żeby światła przetrzeć . Edit - udało się zmniejszyć fotę.  I tak wyglądał przód moto po myciu go pół godziny wcześniej 

zdjecie_zmniejszone_75proc.jpg

Opublikowano

To jest najlepszy argument za posiadaniem szyby!

Opublikowano

@ComoDo
Dziś dostałem info że moja kapana ma być dopiero 19 lipca.

Opublikowano

Co Wy kombinujecie z tymi kanapami. Czy od Moto GNAP Wam nie wystarczy Czy jest nie wygodna. Mnie tam na niej dobrze się jezdzi i jestem zadowolony i teraz w sezonie terminy ma krótkie.

• Użytkownicy
Opublikowano
8 godzin temu, Bienias napisał(a):

Co Wy kombinujecie z tymi kanapami. Czy od Moto GNAP Wam nie wystarczy Czy jest nie wygodna. Mnie tam na niej dobrze się jezdzi i jestem zadowolony i teraz w sezonie terminy ma krótkie.

Powiedzmy że nie miałem czasu . Niestety nastąpił nieprzewidywalna przerwa w dostawach z powodu pożaru magazynu . Tak czy owak jak wrócę z Bałkanów to sprawdzę gdzieś na trasie jak się spisuje akcesoryjna . I całkiem prawdopodobne ,że i tak dam tą standardową do przeróbki ale nie w/g ich projektu tylko po "mojemu" 

Opublikowano

Zawsze możesz mu podpowiedzieć swoje uwagi i spostrzeżenia. Wydaje mi się że gościu jest raczej zgodny i zrobi Ci jak będziesz chciał Ty chyba byłeś u niego i wiesz gdzie to jest. Zawsze na miejscu możesz mu lepiej wytłumaczyć jak ma Ci zrobić . Może zrobi Ci na poczekaniu nawet 

• Użytkownicy
Opublikowano
10 godzin temu, Bienias napisał(a):

Zawsze możesz mu podpowiedzieć swoje uwagi i spostrzeżenia. Wydaje mi się że gościu jest raczej zgodny i zrobi Ci jak będziesz chciał Ty chyba byłeś u niego i wiesz gdzie to jest. Zawsze na miejscu możesz mu lepiej wytłumaczyć jak ma Ci zrobić . Może zrobi Ci na poczekaniu nawet 

On sam jeździ na motocyklu więc temat zna też od dupy strony, że tak to określę . Tą co mi robił ostatnio to zrobił bardzo dobrze i z profilem . Tym razem pasowało by trochę cały profil przesunąć lekko w tył a pasażerce trochę wyżej . Najpierw zobaczę co jest warta ta którą już zamówiłem i nie zdążyła dotrzeć . 

Opublikowano

A co to w ogóle Ty zamówiłeś i od kogo 

• Użytkownicy
Opublikowano
7 godzin temu, Bienias napisał(a):

A co to w ogóle Ty zamówiłeś i od kogo 

Oryginalną akcesoryjną bo miała być na już . 

Opublikowano

No ciekawe czy będzie lepsza niż o gnapa .U niego miałbyś szybciej zrobioną tylko że trzeba by było do niego podjechać 

• Użytkownicy
Opublikowano
2 godziny temu, Bienias napisał(a):

No ciekawe czy będzie lepsza niż o gnapa .U niego miałbyś szybciej zrobioną tylko że trzeba by było do niego podjechać 

No właśnie problem w tym że nie miałem czasu do niego jechać.  Miałem za dużo rzeczy do załatwienia przed wyjazdem . Wszystko wyszło trochę ' na wariata" I musiałem kombinować w biegu ze zmianą motocykla , rejestracją , dokładaniem kilku rzeczy , przygotowaniem do wyjazdu i innymi sprawami . Na razie na tej standardowej kanapie zrobiłem prawie 2 tys km w 3 dni . Dało się ale jednak pozostawia wiele do życzenia .