Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda X-ADV 750 - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy
Opublikowano
3 godziny temu, Bienias napisał(a):

Sławek poproś sapera na pewno CI pomoże. Chociaż  ten sprzęt jest salonowy i serwisowany to nie wiem czy jest tam co szukać. Wydaje mi się że X-adv jest wyższy niż Twoja yamaha i sprawdz czy Ci to będzie pasować. Masz też w Rzeszowie fajną forze 750 salonową i w dobrej cenie. Zobacz sobie jak Ci będzie leżeć 

Witaj, przymierzałem się do xadv w salonie w Rzeszowie jest w siodle wyższy o 2 cm od Tmaxa . Więc tu nie ma problemu . Na nogi tyle samo miejsca,  kierownica  wyżej , to siedzę bardziej wyprostowany. Na Tmaxe jednak lekko pochylony. Zresztą to taka specyfika tego sprzętu . 

• Użytkownicy
Opublikowano

No właśnie bałem się o tą wysokość, ale skoro Ci pasuje to ok. Dla mnie x-adv była troszkę za wysoka i jakoś tak mi nie leżała. jak siadłem na forze to wiedziałem że to jest to. Wiesz że przedtem jeżdziłem Tmaxem i wiem że  tyle miejsca na nogi co ma forza to Tmax nie ma napewno 

Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 11:28, sławek1 napisał(a):

Pytanie na co zwrócić uwagę przy oględzinach?

11 tys to prawie nówka. Mechanicznie wszystko powinno być ok. Opony mogą być słabe, zależy jak i gdzie jeździł. Napęd powinien być ok. Akumulator na pewno do sprawdzenia.  Ja bym się skupił na aspektach wizualnych i śladach ewentualnych szkód, czyli kompletność, oryginalność śrub, kołków itp., stan plastików, osłon etc.

• Użytkownicy
Opublikowano
20 godzin temu, Bienias napisał(a):

No właśnie bałem się o tą wysokość, ale skoro Ci pasuje to ok. Dla mnie x-adv była troszkę za wysoka i jakoś tak mi nie leżała. jak siadłem na forze to wiedziałem że to jest to. Wiesz że przedtem jeżdziłem Tmaxem i wiem że  tyle miejsca na nogi co ma forza to Tmax nie ma napewno 

Janusz pozycja na forzy bardzo przypomina, pozycję na Tmax-e . No może rzeczywiście na wyciągnięte nogi trochę więcej miejsca . Lecz dalej to nie to - czego oczekuje . Zastanawiam się jeszcze. Lecz dużo fajek jest po stronie plusów  na kartce papieru  za X-adv. Mimo że urodą nie powala .  Może to dla tego że tęsknię za Triumphem Tigerem ( a też piękny nie był😂) którym parę lat jeździłem . Nie wiem🤔 
Zawsze będzie można zmienić 🤣

4 godziny temu, cezzar napisał(a):

11 tys to prawie nówka. Mechanicznie wszystko powinno być ok. Opony mogą być słabe, zależy jak i gdzie jeździł. Napęd powinien być ok. Akumulator na pewno do sprawdzenia.  Ja bym się skupił na aspektach wizualnych i śladach ewentualnych szkód, czyli kompletność, oryginalność śrub, kołków itp., stan plastików, osłon etc.

Skuter/ motor jest po pierwszym właścicielu, który zostawił go w salonie jako rozliczenie za nowy. I wizualnie jest Ok. Nic nie lata nie drga. Muszę jeszcze zwrócić uwagę na te spinki i śrubki o których pisałeś . Bieżnik opon jeszcze dobry , lecz guma produkcja 2019 więc swoją najlepszą przyczepność ma za sobą . I pewnie wymienię.

Dzięki za wpis 🛵

• Użytkownicy
Opublikowano

A czy schowek pod siedzeniem jest taki sam w 2019 jak w 2024 ?

Pytam bo mój LS2 Advatnt codex do 2024 się nie mieści mimo że to L . Wiem że skorupa w nich jest większa jak w innych kaskach. Do Tmaxa ledwo się mieścił .

Opublikowano

Schowek jest taki sam.

• Użytkownicy
Opublikowano
Godzinę temu, Yazin napisał(a):

Schowek jest taki sam.

Ok zastanie mi centralny , plecaczek na kask lub wymiana kasku na inny 🤣

Dzięki 🛵

Opublikowano
W dniu 9.12.2024 o 17:33, Yazin napisał(a):

Schowek jest taki sam.

Schowek nowszych modelach jest trochę większy albo inaczej ukształtowany i łatwiej jest schować kask.

W dniu 9.12.2024 o 17:22, sławek1 napisał(a):

A czy schowek pod siedzeniem jest taki sam w 2019 jak w 2024 ?

Schowek nowszych modelach jest trochę większy albo inaczej ukształtowany i łatwiej jest schować kask.

W dniu 9.12.2024 o 17:22, sławek1 napisał(a):

Pytam bo mój LS2 Advatnt codex do 2024 się nie mieści mimo że to L

Też mam taki kask advant ale X, w rozmiarze M i mieści się w jednej pozycji, tylko że kanapę muszę na siłę docisnąć i jest wtedy wygięta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

BRIDGESTONE TRAIL WING czy DUNLOP TRAILMAX MIXTOUR?

Za chwilę przyjdzie czas na zmianę opon. Przymiarki robię do tych dwóch. Tylko co wybrać? Co radzicie? Czy w ogóle ktoś użytkuje te oponki?

Opublikowano

Zużyłem trzy komplety opon użytkując Xsa i wybór zawsze był ten sam- Pirelli Scorpion Rally STR. Super kleją na asfalcie, dobre na szutry. Mają dwie wady, są stosunkowo głośne i wytrzymują „tylko” 8-10k km. Dodatkowo guma idealnie pasuje do tego skutera.

Trochę chybiłem celu udzielając odpowiedzi 😉

• Sympatycy
Opublikowano
3 godziny temu, Yazin napisał(a):

Zużyłem trzy komplety opon użytkując Xsa i wybór zawsze był ten sam- Pirelli Scorpion Rally STR. Super kleją na asfalcie, dobre na szutry. Mają dwie wady, są stosunkowo głośne i wytrzymują „tylko” 8-10k km. Dodatkowo guma idealnie pasuje do tego skutera.

Bo dobra guma, to miękka guma.. klei, trzymie i na długo nie wystarczy... taka prawda. Co do STR-ów czy głośne? zależy od prędkości, szutry...ok, piach, błoto...... szału ni ma... ale coś za coś........do X-a są ok.

Opublikowano
5 godzin temu, Yazin napisał(a):

No tak, ten Pirelli. Jakoś "zbyt szutrowy" jest a ja szukam czegoś mniej "szutrowego". Stąd na celowniku są te dwie. Chyba nawet w nowych X-ach są montowane Trail Wing.

Opublikowano
3 godziny temu, benski napisał(a):

No tak, ten Pirelli. Jakoś "zbyt szutrowy" jest a ja szukam czegoś mniej "szutrowego". Stąd na celowniku są te dwie. Chyba nawet w nowych X-ach są montowane Trail Wing.

Miałem STRy na "dużym" GSie i zrobilem na nich kilkanascie tysięcy kilometrów (wytrzymały ok 15k km). To nie są żadne terenowe opony, tylko znakomite opony asfaltowe z opcją zjazdu na polne drogi, przy czym niewiele się na tych drogach różnią od zwyklych opon. Szybko się nagrzewają, doskonale kleją i są ciche. Polecam. Chociaż do maxiskutera dla mnie numerem 1 są Metzeler Feel Free. Najlepsze jakie miałem w maxi.

• Klubowicze
Opublikowano
7 godzin temu, Marcino1 napisał(a):

do maxiskutera dla mnie numerem 1 są Metzeler Feel Free. Najlepsze jakie miałem w maxi.

Bo nie pojeździłeś na Metzeler Roadtec Scotter. Feel Free miałem ze 4 kpl ale jak pokazały się Roadteci i ich spróbowałem to potem już tylko te. Polecam

Opublikowano

No tak. Pirelli.... Ja pytałem jednak o inne. W nadziei, że ktoś użytkuje właśnie te i coś mi o nich napisze,  a nie Pirelli.

Opublikowano
2 godziny temu, arturo-bb napisał(a):

Bo nie pojeździłeś na Metzeler Roadtec Scotter. Feel Free miałem ze 4 kpl ale jak pokazały się Roadteci i ich spróbowałem to potem już tylko te. Polecam

Ok, faktycznie nie znam, w czym są lepsze od FeelFree?

Nie ma ich na Oponeo... 

• Użytkownicy
Opublikowano

Zgadzam się z Arturo-bb, trzy sezony temu polecił mi ww. mezelery i do dziś kupuję tylko te oponki.

• Klubowicze
Opublikowano

Miałem nawet te gumy na fabrycznym wyposażeniu w moim NT1100DCT. Fiu Fiu

Opublikowano
W dniu 5.01.2025 o 13:35, arturo-bb napisał(a):

Artur, nie szukałem słabo, a Twój link tylko pokazuje, że nie ma ich w rozmiarze do BMW C650GT 😉

Wracając do tematu, w czym są lepsze od FeelFree według Twojego doświadczenia?

Pytam, ponieważ jestemn przed zakupem i chętnie wezmę je pod uwagę, jak znajdę gdzieś rozmiar. Na razie widzę z opisu, że mają mniejszy indeks prędkości od FeelFree- 180 vs 210 km/h.

• Klubowicze
Opublikowano
7 godzin temu, Marcino1 napisał(a):

Artur, nie szukałem słabo, a Twój link tylko pokazuje, że nie ma ich w rozmiarze do BMW C650GT

Ale nie pisałeś o oponach do BMW tylko ogólnie do maxiskutera

W dniu 5.01.2025 o 02:41, Marcino1 napisał(a):

Chociaż do maxiskutera dla mnie numerem 1 są Metzeler Feel Free. Najlepsze jakie miałem w maxi.

I takie podałem.Są w rozmiarach najpopularniejszych. A nawet w stopce masz wypisane różne skutery więc trudno zgadnąć o jaki model Ci chodziło 😜

Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 08:21, arturo-bb napisał(a):

tylko ogólnie do maxiskutera

Ogólnie do x wybór opon jest słaby. Też szukam i nie mogę się zdecydować. A pytanie z innej beczki, co sądzicie o łączeniu różnych opon na przód i tył? Nie chodzi mi o diametralną różnicę typu szosa-kostka w teren, ale np ten sam producent a inny bieżnik.

Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 22:44, benski napisał(a):

Chyba nawet w nowych X-ach są montowane Trail Wing

Model TW152 montowany fabrycznie jest słabo dostępny.

Opublikowano

Jazda tylko szosa,co sadzicie o Bridgestone Battlax Sport Turing T31 lub T32

Opublikowano

No właśnie, jeszcze są Battlax AX41. Ktoś na nich jeździ?