Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zużycie paliwa przez skutery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znowu Sh 125i: Sucho, 100% miasto, zawsze manetka do oporu, wynik 3,34l/100km

• Odpowiedzi 476
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• MariuszBurgi

13

• zdun13m

10

• arturo-bb

7

• antek771

7

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

A tak na marginesie tankujecie Pb95 czy Pb98?

Btw. Przy podawaniu wyników dobrze by było podać też ten parametr, gdyż trochę zmienia średni wynik.

Opublikowano

Ostatnio miałem okazję sprawdzić Zacną na autostradzie. Przy prędkości 140-160 średnio wyszło ok 6.2-6.5 ltr. Dystans jaki przejechałem ok 500 km. Leję do środka zawsze 98, lub równoważne, tak już mam.

Opublikowano

Miazga82 - Ja nie zauważyłem różnic w spalaniu miedzy PB 95 ,a PB 98 . Kiedyś było to bardziej odczuwalne nawet w mocy -przyspieszeniach , ale jakość paliwa była słaba. Ostatnio 2 razy tankowałem PB 98 i moje wyniki w spalaniu z wcześniejszymi były powtarzalne .

• Sympatycy
Opublikowano

FSC 600 potrafi sporo skotłować, zwłaszcza w porównaniu do X9 500...

Najmniej jak mi się udało, to w spacerowej trasie w dwie osoby 5 litrów. Podczas "pałowania" po mieście, albo na autostradzie 6,5.

pzdr

• Sympatycy
Opublikowano

Podczas "pałowania" po mieście, albo na autostradzie 6,5.

Odkręć do odcięcia i trzymaj ,łyknie 8(osiem).

My tu pitu pitu a wszystko zależne od stylu jazdy.

• Sympatycy
Opublikowano
Podczas "pałowania" po mieście, albo na autostradzie 6,5.

Odkręć do odcięcia i trzymaj ,łyknie 8(osiem).

My tu pitu pitu a wszystko zależne od stylu jazdy.

Hmmm 8 litrów?

Znam gościa z lepszym wynikiem... :D

Opublikowano

W ostatni weekend była okazja sprawdzić spalanie Majki.

Przyjechałem 1948 km i zużyłem 87,87 litrów. Głównie prędkość powyżej 100 km/h, miejscami nawet 140-150 km/h.

Spalanie wyszło 4,51L / 100 km.

Opublikowano

Burgman 400 przy delikatnym traktowaniu w granicach 4l, ale bywało że łyknął piąteczkę. wystarczy tylko lepiej przyłożyć.

Opublikowano

Witam ! AA 200 z 2003 roku, średnio /do 100 km/h/ 4 literki, po założeniu świecy irydowej 3,8 l.

Opublikowano

Satelis 125 4V miasto Poznan dojazd ok 20km w jedna strone wyszlo 3,5 Pb 95, wiec mysle ze calkiem spoko. :)

Opublikowano

A moj burek uh 150 5.5

Tragedia. Moze ktos pomóc co z tym zrobić? Filtr czysty. Tylko regulacja pozostaje

Opublikowano

Miazga82 - Ja nie zauważyłem różnic w spalaniu miedzy PB 95 ,a PB 98 . Kiedyś było to bardziej odczuwalne nawet w mocy -przyspieszeniach , ale jakość paliwa była słaba. Ostatnio 2 razy tankowałem PB 98 i moje wyniki w spalaniu z wcześniejszymi były powtarzalne .

Ja zauważyłem równicę już po jednym tankowaniu i ku memu zdziwieniu na niekorzyść 98. Na pełnym baku 98 przejechałem 20km mniej niż na Pb95. Hmmm? :lightbulb: Ktoś mi to wytłumaczy?

Dodam tylko, że moja trasa jest zawsze taka sama, do roboty i z powrotem.

Opublikowano

Witam,

Nie ma w tym nic nadzwyczajnego - PB98 ma większą liczbę oktanową (wpływ m. in. na spalanie stukowe), ale mniejszą wartość energetyczną niż PB95.

Co za tym idzie - spala się go więcej na danym dystansie .

Opublikowano

Burgman 400,k3.Pb95 od zawsze.Trasa,trzy kufry.Nigdy powyzej 4litow.Przeważnie 3,7litra.

• Klubowicze
Opublikowano

Moj Burek AN650 jest bardzo ekonomiczny wsysa 2,7 L / 50 km :)

• Sympatycy
Opublikowano

Panowie i Panie jestem za zamknięciem tego pięknego tematu bo zrobił nam się wielki pierdolnik z niego.Wypisujemy bzdury które nijak się mają do realiów.Jeśli ktoś chce porównać swoje pomiary z innymi to umówmy się ,przy jakich prędkościach ,przy jakim obciążeniu i w jakim terenie ich dokonujemy .Inaczej to niema sensu.

18 stron chwalenia się jak mało pali dany egzemplarz .

pozdrawiam wszystkich

moje sprzęty zawsze palą wpierony.

Opublikowano

Dokładnie, coraz wiecej bzdurnych wątków ostatnio nam przybywa. Mnie piaggio x9 500 z dorabianą wysoka szyba 4.6 trasa okolice 100 w miarę równa droga. Ponad 5 miasto. I tak uważam, że to mało.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mój na wyświetlaczu pokazuje 17,2 a pali w okolicach 5,5 :D

Opublikowano

Mój na wyświetlaczu pokazuje 17,2 a pali w okolicach 5,5 :D

Przestaw sobie wyswietlacz. Teraz pokazuje ci kilometry na jeden litr paliwa :)

Opublikowano

A jest możliwe przestawienie wyświetlacza żeby pokazywał l/100km.bo wydaje mi się że nie. Czyżbym o tym nie wiedział chodzi o AN650.

Opublikowano

A jest możliwe przestawienie wyświetlacza żeby pokazywał l/100km.bo wydaje mi się że nie. Czyżbym o tym nie wiedział chodzi o AN650.

Jest taka możliwość, poszukaj w instrukcji obsługi jest tam podana kombinacja do zmiany.

Opublikowano

U mnie x-max 125i nigdy nie spalił więcej jak 3/100 a dokłądnie zawsze wychodzi w przedziale 2,6-2,9L/100 tryb mieszany.

Opublikowano

Burgam 650

Miasto około 5

Trasa do 110 około 4,5

Trasa powyżej 110 około 5,5

Tak mniej więcej. Super dokładnie nigdy nie sprawdzałem, po prostu leję PB i jadę :)

Opublikowano

Ja mam Kymco Agility City 125 po dosyć kompleksowym tuningu na 150(airsal), dolot, wydech, większa dysza, wariator naraku, lżejsze rolki, szyba wysoka Kappa.

Trasa z prędkościami do 80 km/h około 3,5 l/100km

Trasa z prędkościami 80-100Km/h - 4l

Miasto z umiarkowanym odwijaniem bez wygłupów 4l

Miasto z jazdą dynamiczną 4,2-4,3l

Miasto z otwartą non stop manetką - nie przekroczy 4,5l

Biorąc pod uwagę, że seryjny palił średnio 3,8l, a przy odwijaniu nawet ponad 4 litry to jest bardzo dobrze :)

Zapomniałem dodać, że leję PB98, żeby zminimalizować możliwość spalania stukowego(zwiększony stopień sprężania).