Skocz do zawartości
Forum Burgmania
  • 0

Dodatkowe lusterko (wklejane?) - SYM GTS

Pytanie

Opublikowano

Witajcie koledzy,

właśnie kupiłem skuter SYM GTS Evo z 2014 roku, który ma tragiczne pole widzenia lusterek. Wynika to z tego, że lusterka są dosyć wąsko rozstawione i w odbiciu widać jedynie łokcie i nadgarstki.

Czy może macie jakiś patent na to ? np. małe wklejane lusterko martwego pola ale zamontowane odwrotnie - czyli aby pokazywało to co jest za motorem ?

• Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

• Wombat

21

• ArturSYM

15

• Marko7

11

• Yarorot

7

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No i do mnie dotarły lusterka, niestety ale nie podejdą do lusterek downtowna :(

• 0
  • Klubowicze
Opublikowano

Emocje opadły, w praktyce niedociągnięcia wyszły i do poprawki doprowadziły - wystarczyło przesunięcie w bok o ok. 4cm i widoczność polepszyła się ogromnie...!OKK 12aq.thumb.jpg.f2bda4ed96f3c26163dd4f3bba19e1f6.jpg                                               11aq.thumb.jpg.381800aa224c8f8ad38f96c65ec540fa.jpg

• 0
Opublikowano

Ja mam lewe bardziej na bok bo zajeżdżam szybciej jadącym drogę (teoretycznie). Prawe tak że widzę co za mną , sporo mnie i trochę obok.Próbowałem jakieś rowerowe ale na dłuższym ramieniu fikają tak że guzik widać.Moje są za małe i zbyt okrągłe żeby wrzucić na nie  takie jak wyżej opisano.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stefanekmac napisał:

Ja mam lewe bardziej na bok bo zajeżdżam szybciej jadącym drogę (teoretycznie). Prawe tak że widzę co za mną , sporo mnie i trochę obok.Próbowałem jakieś rowerowe ale na dłuższym ramieniu fikają tak że guzik widać.Moje są za małe i zbyt okrągłe żeby wrzucić na nie  takie jak wyżej opisano.

ale ty masz typowe lusterka na kierownicy, na normalnym gwincie - więc kupić dowolne inne (dłuższe lub o innym kształcie) to żaden problem. Albo nawet te co masz umieścić na pokazywanych chyba już tu w wątku dystansach. A że masz na prostej rurze o stałej średnicy to nawet przedłużyć obecne możesz stosunkowo łatwo.

• 0
Opublikowano

IMG_20240507_185707.jpg

Odkop. Wstawiłem takie dodatkowo lusterka, fajnie się sprawdziło. W tym miejscu widziałem tylko swoje barki.  Co prawda nie sym a kawasaki j300 ale może komuś to pomoże. 

• 0
Opublikowano

Jak najbardziej popieram i sam od wielu lat używam we wszystkich sprzętach dodatkowe lusterka martwego kąta, które występują w różnych kształtach, ja wybrałem okrągłe, dodatkowo regulowane 360.

HaMalaYa.jpg

Do X-Maxa wrzuciłem jeszcze lusterko centralne i teraz widoczność (czyt. bezpieczeństwo) jest bez porównania lepsza.

• 0
Opublikowano
W dniu 11.05.2024 o 19:49, falco napisał(a):

lusterko centralne

Pokaż jak to wygląda.

• 0
  • Użytkownicy
Opublikowano
W dniu 7.05.2024 o 19:05, Kazekkazek napisał(a):

IMG_20240507_185707.jpg

Odkop. Wstawiłem takie dodatkowo lusterka, fajnie się sprawdziło. W tym miejscu widziałem tylko swoje barki.  Co prawda nie sym a kawasaki j300 ale może komuś to pomoże. 

Dzięki Kazekkazek👍

Twoje uwagi wziąłem pod uwagę i zamiast patrzeć na palce w lusterku20240515_154323.thumb.jpg.dffc42a02c7f606267e7a8f2cbcc1cbc.jpg

patrzę jak miga mi świat😁

Myślałem, że będzie przeszkadzać a już po 100km bardzo tę pchełkę polubiłem👌

Raczej nikt mnie tak nie wyprzedza🤪 ale fajnie się patrzy - jak na szybki film😃

20240515_154515.thumb.jpg.aa07aa97bb934f32590c213604a05732.jpg

Kupiłem takie bez ramki i na mniejszej stopce. Można super ustawiać pochylenie tego lusterka a dzięki małej stopce wyjść nawet poza obrys oryginalnego lusterka.

Polecam👍

• 0
Opublikowano

Ja kupiłem też bez ramkowe ale mocowane w ten sposób  https://share.temu.com/HOZqgi1C5fA

Teraz ich nie widzę. Koszt niewielki , mocowanie bezinwazyjne. Jestem bardzo zadowolony.  🙂

Jak na razie nie odpadły, myjkę bezdotykową też wytrzymały 😁

• 0
  • Użytkownicy
Opublikowano
29 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

Ja kupiłem też bez ramkowe ale mocowane w ten sposób  https://share.temu.com/HOZqgi1C5fA

Nie bardzo kapuję🤔 Pod tym linkiem, co zapodałeś jest system przyssawki ale jest i ramka dzięki której się to lusterko przysysa 🤷‍♂️

Ja kupiłem przyklejane: Lusterka boczne Baseus Full-view [2x], eliminacja martwego pola ACMDJ-01 za 16,90 zł z Rybnik - Allegro.pl - (14991623093)

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Nazir napisał(a):

Nie bardzo kapuję🤔 Pod tym linkiem, co zapodałeś jest system przyssawki ale jest i ramka dzięki której się to lusterko przysysa 🤷‍♂️

Ja kupiłem przyklejane: Lusterka boczne Baseus Full-view [2x], eliminacja martwego pola ACMDJ-01 za 16,90 zł z Rybnik - Allegro.pl - (14991623093)

https://share.temu.com/JQyS9Kw8CPA

Znalazłem 😁Takie jak w tym linku 🙂

Widać na  filmiku jak jest mocowane. 🙂

• 0
  • Użytkownicy
Opublikowano
17 minut temu, Kazekkazek napisał(a):

https://share.temu.com/JQyS9Kw8CPA

Znalazłem 😁Takie jak w tym linku 🙂

Widać na  filmiku jak jest mocowane. 🙂

O tak, to rozumiem - Fajne💪

Można zdjąć do umycia oryginalnego lusterka☝️ a to jest duży plus👌

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, Nazir napisał(a):

Można zdjąć do umycia oryginalnego lusterka☝️ a to jest duży plus👌

I pobawić się w optymalne miejsce mocowania.  🙂 

• 0
Opublikowano
W dniu 12.05.2024 o 20:25, cezzar napisał(a):

Pokaż jak to wygląda.

Nie mam zdjęć, ale gdy zrobię, to wrzucę.

• 0
Opublikowano

Zdjęcie z sieci.

Widać wszystko co jest z tyłu oraz po bokach.

LusterkoCentralne.webp

• 0
Opublikowano

I gdzie się to montuje? Na szybie w polu widzenia? Jak dla mnie zbędny gadżet, szczególnie, że przy takiej krzwyźnie obiekty są bardzo małe i trudne do dostrzeżenia, tak sądzę. No chyba że ktoś ma sztywność karku i nie obróci głowy do tyłu, to może się sprawdzi. 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, falco napisał(a):

Zdjęcie z sieci.

Widać wszystko co jest z tyłu oraz po bokach.

LusterkoCentralne.webp

Pokaż jak wygląda zamontowane w Moto.  Jaki problem skoro masz przy swoim ? 

• 0
Opublikowano

Widoczność taka jak w centralnym lusterku w aucie ale nie ma przymusu kupowania a na pewno zakładania...

Montuje się na szybie tuż nad zegarami, jeszcze nie słyszałem aby patrzeć na drogę w tym miejscu ale co ja tam wiem...

Ocenianie czegokolwiek, czego nie widziało się na oczy, to dla mnie bzdura...

Skoro piszę, że na razie nie mogę zrobić zdjęć, to znaczy, że nie mogę, nie mam ani zdolności teleportacji ani nie jest, to najważniejsza sprawa...

Powtórzę, że gdy będę mógł zrobić zdjęcie, to uzupełnię...

• 0
Opublikowano
15 minut temu, falco napisał(a):

Widoczność taka jak w centralnym lusterku w aucie ale nie ma przymusu kupowania a na pewno zakładania...

Montuje się na szybie tuż nad zegarami, jeszcze nie słyszałem aby patrzeć na drogę w tym miejscu ale co ja tam wiem...

Ocenianie czegokolwiek, czego nie widziało się na oczy, to dla mnie bzdura...

Skoro piszę, że na razie nie mogę zrobić zdjęć, to znaczy, że nie mogę, nie mam ani zdolności teleportacji ani nie jest, to najważniejsza sprawa...

Powtórzę, że gdy będę mógł zrobić zdjęcie, to uzupełnię...

Spokojnie, po co te nerwy.  Wrzucasz tutaj sporo zdjęć ze swoich podróży to myślałem, że masz jakieś w swoich zbiorach. 😊

W dniu 11.05.2024 o 19:49, falco napisał(a):

Jak najbardziej popieram i sam od wielu lat używam we wszystkich sprzętach dodatkowe lusterka martwego kąta, które występują w różnych kształtach, ja wybrałem okrągłe, dodatkowo regulowane 360.

HaMalaYa.jpg

Do X-Maxa wrzuciłem jeszcze lusterko centralne i teraz widoczność (czyt. bezpieczeństwo) jest bez porównania lepsza.

Masz zdjęcie bocznych a centralnego szkoda , że nie zrobiłeś. 

20 minut temu, falco napisał(a):

Skoro piszę, że na razie nie mogę zrobić zdjęć

A tak nawiasem, gdzie to napisałeś? 😏

• 0
  • Użytkownicy
Opublikowano

falco- bez nerw☝️

Mam podobnie jak koledzy: brak wiedzy🤷‍♂️

Dopóki Kazekkazek nie napisał, że wykorzystał miejsce w lusterku normalnie bezużyteczne (bo widać w tym miejscu było siebie) to też myślałem o tym dodatkowym pryszczu jak o bezużytecznej przeszkadzajce. W aucie mi to nie potrzebne a w moto sprawia mi radość - to takie dziwne ale tak jest👌

• 0
Opublikowano

Przepraszam, jeśli ktoś tak odebrał, troszkę się zdenerwowałem, bo naprawdę mam teraz bardzo ciężkie sprawy na głowie a zawsze bardzo chętnie wszystkim pomagam, zwłaszcza w tematach o motoryzacji, oczywiście, jeśli tylko cokolwiek wiem.

Niestety na razie zwyczajnie nie miałem możliwości ani czasu aby zrobić zdjęcia, zwłaszcza, że... do zdjęcia w lusterku muszę się... uczesać... ;⁠)

Oczywiście każdy przydatność i jakość (wszystkiego co się używa) ocenia po swojemu, ja lusterka martwego kąta używam od wielu lat, bo zwłaszcza w motocyklach robią świetna robotę.

Lusterko centralne w największym skrócie pokazuje jak panoramiczna nakładka na środkowe lusterko stosowana w starszych autach. Poprawa widoczności jest kolosalna, bo dzięki kształtowi 180' widać dosłownie wszystko, co jest z tyłu oraz po bokach.

Oczywiście każde narzędzie ma zawsze tylko pomóc a nie wyłączać pozytywne nawyki, w tym oglądanie się na boki, co zawsze wbijają do głowy w dobrych szkołach jazdy.

Dla mnie 3 dodatkowe lusterka, to genialne udogodnienie i ogromna poprawa bezpieczeństwa.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, falco napisał(a):

Montuje się na szybie tuż nad zegarami

39 minut temu, falco napisał(a):

dzięki kształtowi 180' widać dosłownie wszystko, co jest z tyłu oraz po bokach.

To mnie teraz zaintrygowałeś🤔

Niedrogi gadżet, kupię z samej ciekawości 👍

• 0
Opublikowano

Pamiętam o prośbie dot. zdjęcia ale w związku z tematem, który od kilku tygodni mnie ze wszystkiego wyłączył oraz tym, że garażu ze skuterem nie mam przy domu, zwyczajnie nie mam jak/kiedy uzupełnić odpowiedzi...

• 0
Opublikowano

Po 5 tygodniach wreszcie miałem chwilę, aby dotrzeć do garażu i zrobić fotki lusterka...

HaMalaYa (8).jpg

HaMalaYa (7).jpg

HaMalaYa (1).jpg