Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, RONIN napisał(a):

Pomysł z wyrejestrowaniem słaby, bo trzeba jeszcze się poruszać np między miastami albo zrobić zakupy itp. Co do "darmowej" komunikacji dobry pomysł. W Polsce w ramach "zachęcania" zmiejsza się liczbę linii i kursów. Czy to się zmieni? Pożyjemy zobaczymy.  Ale jak mają wozić elektryczne autobusy to ja dziękuję. Szczególnie zimą. 

• Użytkownicy+
Opublikowano
16 godzin temu, Kazekkazek napisał(a):

... A serio to się dziwię, że tak słabo to wszystko poszło w kierunku motocykli. Szczególnie maxi skuter się o taki napęd wręcz prosi. ...

Prawdopodobnie kwestia ceny. Skuterów elektrycznych na rynku, nawet w PL trochę jest, tylko na razie raczej takie z segmentu 50 ccm lub 125 ccm.  Tutaj cena jest jeszcze akceptowalna, a zasięgi do 50 km po mieście wystarczają.

Godzinę temu, Geni napisał(a):

.... Już widzę, jak na ramie roweru, albo transportem publicznym wożę 85 latkę po lekarzach. ....

rozumiem Twój punkt widzenia bo patrzę na to w podobny sposób, ale prawdopodobnie za jakiś czas takie Bolty czy inne Ubery będą elektryczne, być może nawet autonomiczne (bez kierowcy) i tanie.  🙃

Opublikowano
3 godziny temu, EndriuBis napisał(a):

Prawdopodobnie kwestia ceny. Skuterów elektrycznych na rynku, nawet w PL trochę jest, tylko na razie raczej takie z segmentu 50 ccm lub 125 ccm.  Tutaj cena jest jeszcze akceptowalna, a zasięgi do 50 km po mieście wystarczają

No wiesz, przy tym błyskawicznym postępie technologicznym, te osiągi bardzo jednak słabe.  To już rower lepszy jeżeli chodzi o miasto. Poza miasto już bardzo słabo tym dojeżdżać. A osiągi "125"  CV do 125 na bene też się nijak mają. 

1 godzinę temu, Geni napisał(a):

Te elektryczne i tanie Bolty i inne Ubery owszem będą dostępne. W dużych ośrodkach miejskich. W rejonach, w których mieszka całkiem spora część naszego społeczeństwa zarówno dostęp do specjalistycznej opieki medycznej, jak i wielu innych dóbr cywilizacyjnych jest i będzie uzależniony od transportu indywidualnego lub bardzo kulejącego transportu publicznego. Z podlaskiej wsi do lekarza onkologa, w warunkach nieuwłaczających ludzkiej godności i czasie nie zawiezie twojego dziadka ani autonomiczny, elektryczny uber, ani kolej dużej prędkości. Ta problematyka jest oczywiście niezauważana ani przez polityków na poziomie krajowym, ani samorządowym. 

No i pytanie co to znaczy "tanie" 

Opublikowano
Godzinę temu, Kazekkazek napisał(a):

No i pytanie co to znaczy "tanie" 

Faktycznie wymaga to wyjaśnienia. Otóż ta "tania" usługa dla aktywnego zawodowo mieszkańca Warszawy, Trójmiasta, czy Wrocławia będzie jednocześnie "drogą", usługą dla emeryta z wschodniego Mazowsza, Podlasia, czy Podkarpacia. Rozwarstwienie materialne, infrastrukturalne i gospodarcze pomiędzy wschodnimi i zachodnimi regionami RP jest większe, niż wynika to ze świadomości przeciętnego "Kowalskiego", nie wspominając o bujających w obłokach "elitach". Jeżeli podchodzi się do wykluczenia komunikacyjnego ze świadomością sytuacji, to mimowolne lub celowe pogłębianie istniejących rozwarstwień prowadzić będzie w kierunku widocznym dziś we Francji.

Opublikowano

W dniu tzw szkolne robią robotę busiki. W weekend i wakacje to na prowincji dramat. Do busika wózka z inwalida nie wstawisz. Miałem przez lata wiekowego tatę to wiem. 

Opublikowano
48 minut temu, stefanekmac napisał(a):

W dniu tzw szkolne robią robotę busiki. W weekend i wakacje to na prowincji dramat. Do busika wózka z inwalida nie wstawisz. Miałem przez lata wiekowego tatę to wiem. 

O tym pisałem już wcześniej, ale zostałem wyśmiany 🫤

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

https://www.facebook.com/share/p/wDkp7mPrXRfQkzfq/?mibextid=K35XfP

A propos szkodliwości pojazdów spalinowych, oczywiście to są przypadki ale jak już się wydarzy to jest gruby problem.

@Kazek nikt Cię nie wyśmiewał jak pisałeś o problemach komunikacyjnych poza miastami, bo one są faktem i każdy o tym wie.

Opublikowano
11 godzin temu, RONIN napisał(a):

@Kazek nikt Cię nie wyśmiewał jak pisałeś o problemach komunikacyjnych

Nieee? Wystarczy się cofnąć kilka miesięcy w tym temacie 😏 

11 godzin temu, RONIN napisał(a):

propos szkodliwości pojazdów spalinowych, oczywiście to są przypadki ale jak już się wydarzy to jest gruby problem.

Tak jak palący się kontenerowiec z "elektrykami" .  

Dżuma i Holera......

Opublikowano

To się cofnij i przekonasz się, że nikt Cię z tego powodu nie wyśmiewał.

Po drugie te kontenerowce mają też auta spalinowe to raz a dwa nie porównuj spalonego statku z katastrofą ekologiczną na lata.

Opublikowano
1 godzinę temu, RONIN napisał(a):

się cofnij i przekonasz się, że nikt Cię z tego powodu nie wyśmiewał

Poczytaj wpisy pana "amstaffa" no chyba, że jest to dla Ciebie tak jak dla mnie nikt 😁

1 godzinę temu, RONIN napisał(a):

drugie te kontenerowce mają też auta spalinowe to raz a dwa nie porównuj spalonego statku z katastrofą ekologiczną na lata.

Jak pójdzie taki kontenerowiec z elektrykami na dno to będzie katastrofa ekologiczna na "tydzień"? A co się stało z "tablicą Mendelejewa która poszła w powietrze z dymem"  nie widać nie ma problemu? 😏  

Opublikowano

@Kazekkazek przewinąłem ponad 4 lata tematu, więcej już mi się nie chce (nic się w pracy nie dzieje) i nie znalazłem ani jednego wpisu amstaffa 🤔

• Użytkownicy
Opublikowano

Kazekkazek, wiesz gdzie jest obecnie miejsce elektryków?

...

Na parkingu pod ładowarką🤭🤣🤣

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nadal wszystko dopasowujesz do swoich teorii. Ja nigdy nie twierdziłem, że ambitne plany likwidacji aut spalinowych w większości firm już w 2030r. to dobry pomysł. Najlepszy przykład to koniec produkcji Fiata 500 i zostawienie tylko wersji 500e było strzałem w stopę. Teraz kombinują jak tu wsadzić silnik spalinowy do auta które zostało zaprojektowane stricte do silnika elektrycznego. Załamanie rynku aut EV jest spowodowane nokautującą konkurencją aut z Chin. Okazuje się, że chińskie EV już dorównują a często wręcz są lepsze od europejskich. 
A co do załamania według Ciebie to Norwegowie znowu kupują prawie same elektryki pomimo wycofania się z dopłat. 
Ostatnio oglądałem filmik na fb, gość pokazywał ulicę w centrum Szanghaju, chcialbym żeby u nas w Łodzi czy Warszawie było tak cicho na ulicy😉

Opublikowano
8 godzin temu, RONIN napisał(a):

Nadal wszystko dopasowujesz do swoich teorii

Konkretnie jakich teorii i co do nich dopasowałem? 😏 A to nie Ty napisałeś, że w przeciągu roku-dwóch nastąpi przełom 🙂.  Co do Norwegii to taka ciekawostka, auto elektryczne do miasta, w weekendy wycieczki spalinowe się sprawdza. Może dlatego, że Norwegia to specyficzny kraj?🤔