Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zakaz sprzedaży nowych diesli i benzyn od 2025 w Norwegii, wątek o pojazdach elektrycznych, dieslach i benzynach nie tylko w Norwegii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, RONIN napisał(a):

Oczywiście klima jest. 
Nie ma innego wyjścia, mix energetyczny sprawdza się tylko wtedy gdy w momencie nadprodukcji możemy magazynować energię.

Czyli kosz wymiany filtra jest 😏😁  

Godzinę temu, RONIN napisał(a):

przegląd kosztowałby mnie dokładnie 0 zł.

😏   Do tego dochodzi koszt utrzymania BMW nawet jeżeli więcej stoi niż jeździ. Ja mam jedno auto które spełnia moje potrzeby. Więc automatycznie koszty są mniejsze.  Wiem wiem czepiam się 😁

Opublikowano

Nie wymyślili jeszcze auta do wszystkiego. Do miasta i pracy mam małe auto, na dalsze wyjazdy lub coś większego przewieźć jest duże, poza tym muszę mieć auto zapasowe w razie awarii, lub jakiegoś przeglądu. W Rio nie spakowałbym się na wyjazd, ja ledwo pakuję się w BMW.

Opublikowano
8 godzin temu, RONIN napisał(a):

Nie wymyślili jeszcze auta do wszystkiego. Do miasta i pracy mam małe auto, na dalsze wyjazdy lub coś większego przewieźć jest duże, poza tym muszę mieć auto zapasowe w razie awarii, lub jakiegoś przeglądu. W Rio nie spakowałbym się na wyjazd, ja ledwo pakuję się w BMW.

Zgadza się 🙂ale czy to nie Ty doradzałeś komunikację zbiorczą? 😏

Ponoć aut jest za dużo 😁

Opublikowano

Zgadza się, ja również o tym pisałem, tylko, że u mnie nie ma żadnej komunikacji. Był tramwaj ale remontują tory od wielu lat więc jesteśmy zdani na siebie.

• Użytkownicy
Opublikowano

Dobra komunikacja zbiorcza to najlepsze rozwiązanie. Ludzie (a zwłaszcza teraźniejsza młodzież) w większych aglomeracjach nawet odpuszczają robienie prawa jazdy  - co mnie akurat dziwi, bo najlepiej zdać za młodu, by zawsze mieć możliwość niezależności. No ale ja już stary jestem to może tego nie pojmuję🤭

Co do rozwiązań eko to bardzo podoba mi się to rozwiązanie:

Opublikowano
3 godziny temu, RONIN napisał(a):

Zgadza się, ja również o tym pisałem, tylko, że u mnie nie ma żadnej komunikacji. Był tramwaj ale remontują tory od wielu lat więc jesteśmy zdani na siebie.

👍 Miłego wypoczynku. 🙂

1 godzinę temu, Nazir napisał(a):

No ale ja już stary jestem to może tego nie pojmuję🤭

Bo teraz łatwiej zdać maturę niż zrobić prawo jazdy. 😏

• Użytkownicy
Opublikowano
33 minuty temu, Kazekkazek napisał(a):

👍 

Bo teraz łatwiej zdać maturę niż zrobić prawo jazdy. 😏

To prawda. Tak też mówi dzisiejsza młodzież 🤪

Opublikowano
Godzinę temu, Nazir napisał(a):

To prawda. Tak też mówi dzisiejsza młodzież 🤪

Wiem 😁

Opublikowano

Eurokołchoz wprowadził 38%podatek na elektryczne auta z Chin, pytanie tylko po co?

niech sobie Azja produkcją tych jednorazówek zaśmieca swoje kraje a my w ten sposób, tak jak Bruksela chce i nam narzuca pewne kwestie, zdecydowanie obniżymy emisje CO2 w Europie 😎

Image

• Użytkownicy+
Opublikowano
Godzinę temu, Ananakofana napisał(a):

Eurokołchoz wprowadził 38%podatek na elektryczne auta z Chin, pytanie tylko po co?...

aby np. VW i Renault nie poszły z torbami. 🙃 przecież to proste i logiczne.  A przy okazji razem z nimi kilka fabryk w PL produkujących dla nich różne podzespoły.

Ale spoko, coś się dzieje w temacie silników spalinowych w Japonii, Japończycy wymyślili silnik spalinowy na zupełnie nowe paliwo. Co ciekawe - przy współpracy z Chińczykami.

Opublikowano

Tylko 38%? Zawsze to trochę mniej środków dla wsparcia wysiłku wojennego państw nowej osi Moswa-Pekin-Teheran. Poczekajmy, być może do tego dojdziemy. No i łezka po Izerze też mi nie spłynie po policzku. Zresztą to od początku był propagandowy trup. 

Opublikowano
56 minut temu, RONIN napisał(a):

Miało być tak trudno a okazuje się, że jesteśmy potęgą.

https://wysokienapiecie.pl/101824-recykling-baterii-litowo-jonowych-polska-liderem-ue/?

Z artykułu raczej wynika "chcemy być" 😏 zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Może właśnie "ekologia stanie na przeszkodzie" 🤔

Odzysk plastyku też miał być super opłacalnym interesem.

Opublikowano

O bez dopingu nie ma wyniku... może jakieś kary zamiast dopłaty?

Opublikowano
W dniu 20.06.2024 o 19:38, Kazekkazek napisał(a):

Z artykułu raczej wynika "chcemy być" 😏 zobaczymy jak wyjdzie 🙂

Może właśnie "ekologia stanie na przeszkodzie" 🤔

Odzysk plastyku też miał być super opłacalnym interesem.

Kazek zdecyduj się, jeżeli jest problem z dostępnością metali ziem rzadkich to będzie to opłacalne, plastik jest właśnie zbyt tani żeby się opłacało i to jest problem. 

Opublikowano
14 minut temu, RONIN napisał(a):

Kazek zdecyduj się, jeżeli jest problem z dostępnością metali ziem rzadkich to będzie to opłacalne, plastik jest właśnie zbyt tani żeby się opłacało i to jest problem. 

Plastik jest zbyt tani? Może i tak, ja napisałem o propagandzie opłacalności. Przecież sam pisałeś, że technika idzie do przodu. Może już nie będą potrzebne te "metale ziem rzadkich" 😏   Niedawno też stwierdziłeś, że ilość punktów ładowania spowoduje przełom w sprzedaży elektryków.   

W dniu 20.06.2024 o 20:39, Kazekkazek napisał(a):

3 godziny temu, Vince napisał(a):

😏

Chyba jedna nie bardzo 😏🤔

A Toyota wciąż ma się dobrze https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/toyota-wiceliderem-pod-wzgledem-sprzedazy-w-europie-te-modele-sprzedaja-sie-najlepiej/zzkzjeg

Choć jak twierdzisz, nie potrafią wyprodukować dobrego elektryka 😏

Opublikowano

Wrzucasz właśnie dowody na potwierdzenie mojej teorii😉. Sprzedaż wzrasta a nie maleje a to co wrzucasz to tylko krótkookresowy wycinek. Wzrasta średnio o 20% rocznie a to mniej niż część producentów oczekiwała, a powód jest prosty- właśnie infrastruktura to raz, dwa to oczekiwanie na wojnę cenową z Chinami.

Opublikowano
3 godziny temu, RONIN napisał(a):

Wrzucasz właśnie dowody na potwierdzenie mojej teorii😉. Sprzedaż wzrasta a nie maleje a to co wrzucasz to tylko krótkookresowy wycinek. Wzrasta średnio o 20% rocznie a to mniej niż część producentów oczekiwała, a powód jest prosty- właśnie infrastruktura to raz, dwa to oczekiwanie na wojnę cenową z Chinami.

To jeszcze coś na potwierdzenie Twojej teorii 😏https://www.rp.pl/transport/art40214971-niepewna-przyszlosc-samochodow-na-prad-rynek-e-aut-rozczarowal

Opublikowano
1 godzinę temu, RONIN napisał(a):

A mówili, że się nie da,

Kto konkretnie tak mówił? 😏 Da się nawet na rowerze. Z tą różnicą, że rowerem pojadę tam gdzie chce a nie gdzie są ładowarki. 🙂  Pomijając fakt, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. A serio to się dziwię, że tak słabo to wszystko poszło w kierunku motocykli. Szczególnie maxi skuter się o taki napęd wręcz prosi. 

Screenshot_2024-07-01-17-20-43-331_com.android.chrome.jpg

• Użytkownicy+
Opublikowano

Piękny motocykl, ale cena 😵  prawie 110 000 PLN. No i ograniczenia jednak pewne są: "Nedielka w podsumowaniu całego wyjazdu stwierdził, że realny zasięg motocykla oscylował w okolicach 300 km, ale znacząco zwiększył się w Europie, gdzie zarówno sama sieć ładowarek, jak i drogi dobrej jakości pozwalały Romanowi dziennie przejeżdżać około 500 km."  Czyli np. trasę  Rzeszów - Suwałki (na Blusa) jadę 2 dni, a wieczorem zamiast z chłopakami napić się piwa, to biegam po okolicy za ładowarką 🙃

Na stronie które oferuje te motocykle w PL znalazłem :  ZASIĘG MIEJSKI  -  288 km,   ZASIĘG AUTOSTRADOWY  -  172 km,  POJEMNOŚĆ POWER PACK  -  17,3 kWh,  CZAS ŁADOWANIA DO 95% 2,2 h,  Z SZYBKĄ ŁADOWARKĄ DO 95%  -  1,1 h,   KOSZT ŁADOWANIA  -  15,60 PLN  -  jak to prawda to całkiem ciekawie wygląda.

A swoją droga to gdzie na tej Słowacji jest ta "Dżakarta" bo za h...  nie mogę znaleźć 🙃