Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 Noo.. i cieszy, że w pl mamy już swoje pomysły na bardziej przyjazny środowisku naturalnemu i politycznemu napęd. https://www.chip.pl/2024/01/silnik-spalinowy-na-wodor-politechnika-krakowska
wuja69 Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 Chętnie się przesiądę na elektro szajs, jak zobaczę elektro TIRy, elektro samoloty lecące nad elektro statkami. 1
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 To pędź do salonu. Wszystko co wymieniłeś już jest 🤣
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @tomekmajesty obecnie jedyny problem z utylizacją jest taki, że mamy zbyt duże moce przerobowe a zbyt mało pojazdów do utylizacji. @Kazekkazek nie dam już się sprowokować😜. Twoje argumenty z typu a Ziemia jest płaska pozostawiam bez komentarza. Wierzysz w te bzdury to twoja sprawa.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 10:45, RONIN napisał(a): @tomekmajesty obecnie jedyny problem z utylizacją jest taki, że mamy zbyt duże moce przerobowe a zbyt mało pojazdów do utylizacji. @Kazekkazek nie dam już się sprowokować😜. Twoje argumenty z typu a Ziemia jest płaska pozostawiam bez komentarza. Wierzysz w te bzdury to twoja sprawa. Rozwiń Znów potwierdzasz, że brak Ci argumentów 😏 i jedynie potrafisz robić osobiste wycieczki, choć i to Ci słabo wychodzi. Jak to mówią "najgłośniej łapać złodzieja krzyczy złodziej" 😁 W dniu 4.02.2024 o 10:12, arturo-bb napisał(a): To pędź do salonu. Wszystko co wymieniłeś już jest 🤣 Rozwiń Za 1zl tak jak Twój telefon 🤣 W dniu 30.01.2024 o 16:59, Kazekkazek napisał(a): No cóż wy się znacie tylko większość się z wami nie zgadza. Nawet duże firmy przyznają, że się pomyliły. 😁 Tylko pozazdrościć dobrego samopoczucia. 👍 Rozwiń W dniu 30.01.2024 o 17:53, RONIN napisał(a): Kazekkazek a w tej większości sami posiadacze EV się oczywiście wypowiadają 😉. Rozwiń @arturo-bb masz elektryka 🤔😏😁
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 11:15, Kazekkazek napisał(a): @arturo-bb masz elektryka 🤔😏😁 Rozwiń Nie . Ale już od dwóch lat się przymierzam . I tak to cena jest tym powodem czemu jeszcze nie. Bo ja akurat celuję albo w Teslę albo w EV6. Te pojazdy załatwiają WSZYSTKIE MOJE potrzeby.
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazek nie uda ci się🤣. Do ciebie nie docierają żadne argumenty, nie rozumiesz ich i nawet nie chcesz zrozumieć. Przyzwyczaiłem się, że ludzie boją się jak czegoś nie znają. Coraz więcej ludzi będzie jeździć EV i przekonywać się, że EV są coraz lepsze. Twardy elektorat będzie jeszcze przez lata jeździł sadzomiotami zasilanymi LPG, benzyną i gazem, przecież Szejkowie muszą z czegoś żyć.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 12:34, RONIN napisał(a): nie uda ci się🤣. Do ciebie nie docierają żadne argumenty, nie rozumiesz ich i nawet nie chcesz zrozumieć. Rozwiń Powtarzasz się kolejny raz🤣 jak zauważyłeś jakoś nie tylko do mnie nie dociera to co nazywasz szumnie argumentami. 😏 W dniu 4.02.2024 o 12:34, RONIN napisał(a): Twardy elektorat będzie jeszcze przez lata jeździł sadzomiotami Rozwiń Np Ty swoim wygodnym BMW 😏 W dniu 4.02.2024 o 12:34, RONIN napisał(a): Coraz więcej ludzi będzie jeździć EV i przekonywać się, że EV są coraz lepsze Rozwiń Nie mając wyboru na pewno. Nawet ci którzy nie będą przekonani. 😏 W dniu 4.02.2024 o 11:27, arturo-bb napisał(a): Nie . Ale już od dwóch lat się przymierzam . I tak to cena jest tym powodem czemu jeszcze nie. Bo ja akurat celuję albo w Teslę albo w EV6. Te pojazdy załatwiają WSZYSTKIE MOJE potrzeby. Rozwiń No właśnie 😏 ale gdyby weszły inne pojazdy np. na wodór tańsze w zakupie i eksploatacji (załatwiające wszystkie Twoje potrzeby) to dalej będziesz chciał elektryka?
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 13:19, Kazekkazek napisał(a): No właśnie 😏 ale gdyby weszły inne pojazdy np. na wodór tańsze w zakupie i eksploatacji (załatwiające wszystkie Twoje potrzeby) to dalej będziesz chciał elektryka? Rozwiń A są tańsze ? A ich infrastruktura tankowania ? Na dzień dzisiejszy mam stację ładowania 11kW w garażu i załatwiała by ona w 90% MOJE potrzeby co do jazdy samochodem. A te ostatnie 10% to stacje publiczne które już są i lepszej lub gorszej ilości ale są i się w szybkim tempie rozbudowują. Poza tym w kwestii podróżowania trzeba też pamiętać że nawet jak gdzieś jest na dzisiaj kiepska infrastruktura ( np Bieszczady ) to w każdym pensjonacie/agroturystyce jest gniazdko 230V/400V . Śpisz a samochód się ładuje . To tylko kwestia dogadania się ( np na Booking.com można wybrać opcję wyszukiwania takich miejsc właśnie z możliwością ładowania ) A co z tym wodorem ? 🤔
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 13:41, arturo-bb napisał(a): A są tańsze ? A ich infrastruktura tankowania ? Rozwiń Rozumiesz słowo "gdyby" ? W dniu 4.02.2024 o 13:19, Kazekkazek napisał(a): No właśnie 😏 ale gdyby weszły inne pojazdy np. na wodór tańsze w zakupie i eksploatacji (załatwiające wszystkie Twoje potrzeby) to dalej będziesz chciał elektryka? Rozwiń W dniu 4.02.2024 o 13:41, arturo-bb napisał(a): A co z tym wodorem ? 🤔 Rozwiń https://moto.pl/MotoPL/7,88389,30662045,toyota-idzie-pod-prad-opracowuje-nowe-silniki-ale-spalinowe.html
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazeknadal nie zauważyłeś i widać nie dociera to do ciebie, że spalinowe będą sprzedawane minimum do 2035r. Po tej dacie jeszcze takie nowe auto będzie jeździło 10-15 lat. To daje w sumie rok 2050 a mamy 2024. Takie przekształcenia trwają latami. Auta na wodór są i jakoś nikt ich nie chce kupować i raczej nie będzie. Widać prościej jest unowocześnić sieć elektryczną niż budować sieć stacji wodorowych i fabryk wodoru. A do produkcji wodoru potrzeba dużo prądu😉 i jak na razie koło się zamyka. Jak widzisz nawet Toyota to zrozumiała. Poza tym auta na wodór to auta elektryczne 🤣.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 13:54, RONIN napisał(a): Kazekkazeknadal nie zauważyłeś i widać nie dociera to do ciebie, że spalinowe będą sprzedawane minimum do 2035r Rozwiń Na razie jest taka opcja 😏 może nie zauważyłeś ale sam napisałeś "minimum" 🤣 W dniu 4.02.2024 o 13:54, RONIN napisał(a): Auta na wodór są i jakoś nikt ich nie chce kupować i raczej nie będzie Rozwiń "Raczej" 😁 nie wierzysz w postęp technologiczny? 😁 W dniu 4.02.2024 o 13:54, RONIN napisał(a): Jak widzisz nawet Toyota to zrozumiała. Poza tym auta na wodór to auta elektryczne 🤣. Rozwiń Taa, a samochody elektryczne ładowane z agregatów są spalinowe, a ładowane z gniazdka elektrycznego węglowe. A niee, przecież węgiel to tylko dodatek zaledwie 70% 😁
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 Czegoś nie rozumiem 🤔 Auta na wodór to de facto auta elektryczne (jak "w pewien spób" zauważył Ronin) tylko z lepszym "akumulatorem" ( chociaż to tu dotąd był największy problem ze względu na bardzo niską gęstość wodoru).Skąd zatem taki opór (wytyk) Panów od EV🤔 Auta na wodór są na razie mało osiągalne dla większości ludzi oraz drogie w użytkowaniu - o tym już tu była mowa. 🤔To rozwijamy nowe technologie, dopuszczamy inne rozwiązania, czy tylko dojeżdżamy Kazka, który ma inne zdanie? Co do terminu 2035r. to też jakoś nie ma podstaw, że będzie to termin definitywny, zwłaszcza po obecnych protestach w UE. Obie technologie EV i wodór nadal są na etapie rozwijania, to dlaczego na wodorze wieszacie psy🤔 EV jest ok - jak mało jeździsz, masz FV i do tego najlepiej jeszcze magazyn energii, by po powrocie z pracy zatankować wcześniej wyprodukowany prąd. Na wytworzenie i sprężenie wodoru potrzeba energii (są to straty)- ok, ale nie ma takich chimer przy zasięgach w zależności od prędkości, czy takich problemów z zasięgiem przy niskich temp. Jak czytam ten wątek (w tym niby przeciwników EV), to "problem z elektrykami" polega na planowanym przymuszeniu nas do jedynie słusznego przejścia na EV☝️ 1
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 Tak, masz rację to auta elektryczne i mamy teraz trochę lat aby ogarnąć przestawienie się na energię odnawialną, taki jest plan i nie ma od tego odwrotu. Energetyczne źródła kopalne są ograniczone. Jak widać u nas mix energetyczny jest zły, są państwa gdzie wygląda to lepiej a my musimy dążyć do zmian ale przecież ty to wiesz😉. @Nazir nie mam pojęcia czemu założyłeś, że ktoś tu jest przeciwnikiem wodoru. My dojeżdżamy Kazka? Mam wręcz odwrotne odczucia. Masz rację, zasięg jest obecnie problemem i właśnie dlatego mamy jeszcze kilkanaście lat ażeby poprawić technologię i infrastrukturę, to chyba normalne? Ten kto dużo jeździ kupuje auto na gaz i jest to normalne i ja to rozumiem, dla mnie auto na gaz to zawsze były problemy dlatego wolę diesla i jeszcze trochę go potrzymam a do codziennej jazdy wygodniejszy dla mnie jest EV.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 13:54, RONIN napisał(a): Jak widzisz nawet Toyota to zrozumiała. Poza tym auta na wodór to auta elektryczne 🤣 Rozwiń Być może zatem prace nad silnikami spalinowymi w czasach, w których wszyscy inni producenci idą w pełną elektryfikację, wcale nie są szczytem głupoty. Tym bardziej że kierunek ten koreluje z tym, o czym ostatnio mówił prezes Toyoty. Jego zdaniem kierowcy samochodów elektrycznych wcale nie chcą. A to oni przecież powinni decydować Jak widzisz nie zrozumiałeś przekazu 😁
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 Oo i fajnie Ronin - mamy wspólnie to samo zdanie: że potrzeba alternatywy dla obecnych paliw. Jak spaliny się zestarzeją lub staną się obciachem (bo i tak może być przy dzisiejszym podejściu ludzkości🤪) to same zanikną i przejdą do historii. Teraz to zamiast wymyślać zakazy/nakazy (dotyczące 7% trucicieli) niech wezmą się za szukanie sensownej alternatywy, tak byśmy sami z przekonania o tym zdecydowali.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 15:04, Nazir napisał(a): Oo i fajnie Ronin - mamy wspólnie to samo zdanie: że potrzeba alternatywy dla obecnych paliw. Jak spaliny się zestarzeją lub staną się obciachem (bo i tak może być przy dzisiejszym podejściu ludzkości🤪) to same zanikną i przejdą do historii. Teraz to zamiast wymyślać zakazy/nakazy (dotyczące 7% trucicieli) niech wezmą się za szukanie sensownej alternatywy, tak byśmy sami z przekonania o tym zdecydowali. Rozwiń Dokładnie 👍 sensownej i bez przymusu. 🙂 W dniu 4.02.2024 o 14:55, RONIN napisał(a): Mam wręcz odwrotne odczucia Rozwiń Każdy ma swoje subiektywne zdanie na ten temat. Ale zawsze można się cofnąć do początku dyskusji i sprawdzić. 😏 W dniu 4.02.2024 o 14:55, RONIN napisał(a): nie mam pojęcia czemu założyłeś, że ktoś tu jest przeciwnikiem wodoru Rozwiń Hmmm a dlaczego założyłeś, że jestem przeciwnikiem samochodów elektrycznych?
Użytkownicy Nazir Opublikowano 4 Lutego 2024 Użytkownicy Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 15:21, Kazekkazek napisał(a): Każdy ma swoje subiektywne zdanie na ten temat. Ale zawsze można się cofnąć do początku dyskusji i Rozwiń .. i KROPKA! Mamy już wyjaśnione parę rzeczy, więc można przejść dalej 😉
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 10.01.2024 o 12:04, Kazekkazek napisał(a): mnie osobiście bez różnicy jaki napęd. Zawsze zwycięży ekonomia. Ekonomia to nie tylko rodzaj napędu. Jak obronią się elektryki będę jeździł elektrykiem. Jak zrobią dogodną komunikacje publiczną, chętnie zrezygnuje całkowicie z auta. Rozwiń
RONIN Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 @Kazekkazek zauważyłem dyskusję dopiero niedawno, ty już tu wcześniej prowadziłeś krucjatę, może sam się cofnij 😜. Gdybyś ty rozumiał przekaz to może zauważyłbyś, że Toyota jest jednym z największych producentów aut na świecie, jak nie największym. Europa jest tylko jednym z jej rynków a przecież reszta świata nadal będzie kupować auta więc kto ma je im produkować jak reszta będzie miała tylko EV w ofercie? To jest właśnie w tym przekazie🤣. @Nazir ludzie sami nie przesiądą się bo ludzie nie lubią zmian.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 To chyba nie jest wpis przeciwnika samochodów elektrycznych? 🙂 W dniu 4.02.2024 o 15:35, RONIN napisał(a): ludzie sami nie przesiądą się bo ludzie nie lubią zmian. Rozwiń Jak zauważył @arturo-bb z koni się przesiedli 😏 W dniu 4.02.2024 o 15:35, RONIN napisał(a): zauważyłem dyskusję dopiero niedawno, ty już tu wcześniej prowadziłeś krucjatę, może sam się cofnij 😜 Rozwiń Co takiego 😁 przecież to można łatwo sprawdzić. Przepraszam @Nazir ale sam widzisz. 😁
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 Za chwilę, się okaże, że ja założyłem temat, żeby prowadzić krucjatę przeciwko autom elektrycznym. 🤣 A swoją drogą, dobrze przeczytać cały temat, bo wypowiedzi jest sporo i to bardzo ciekawych.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 4 Lutego 2024 Klubowicze Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 15:35, RONIN napisał(a): ludzie sami nie przesiądą się bo ludzie nie lubią zmian. Rozwiń W dniu 4.02.2024 o 15:36, Kazekkazek napisał(a): Jak zauważył @arturo-bb z koni się przesiedli 😏 Rozwiń Heeeeejjjjjj kolego @Kazekkazek nie przeinaczaj moich słów. Ja właśnie napisałem że "zostali zmuszeni " nakazami , zakazami . Z własnej i nie przymuszonej woli ludzie nie chcą zmian. Szczególnie jeśli jakiejś grupy nie stać na te zmiany.
Kazekkazek Opublikowano 4 Lutego 2024 Opublikowano 4 Lutego 2024 W dniu 4.02.2024 o 15:57, arturo-bb napisał(a): Heeeeejjjjjj kolego @Kazekkazek nie przeinaczaj moich słów. Ja właśnie napisałem że "zostali zmuszeni " nakazami , zakazami Rozwiń Tylko nie potrafisz wskazać tych zakazów. Znalazłeś już przepis który zabrania jazdy konnej po drogach publicznych? 😏 Albo np. hodowli koni? Czyli chcąc nie chcąc przyznałes, że ludzie jednak sami się przesiedli. 😏 Piszę to oczywiście półżartem 😏 W dniu 4.02.2024 o 15:57, arturo-bb napisał(a): Z własnej i nie przymuszonej woli ludzie nie chcą zmian. Szczególnie jeśli jakiejś grupy nie stać na te zmiany Rozwiń Własna i nieprzymuszona wola a zasoby finansowe to jednak często dwa różne tematy. Ty jak sam napisałeś masz wolę tylko brak zasobów to podobnie jak ja tylko mnie jest obojętnie czym będę jeździł, po prostu nie godzę się do zabierania mi możliwość swobodnego przemieszczania się właśnie ze względu na zasoby finansowe. Jestem za ewolucją a nie rewolucją. Rewolucja rzadko przynosi dobre efekty. Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł 😏 I tak jeszcze spytam z ciekawości, prowadzisz tutaj jakaś krucjatę 🤔😏 bo zdecydowanie dłużej wypowiadasz się w tym temacie odemnie 😁😏 1
Rekomendowane odpowiedzi