RONIN Opublikowano 29 Stycznia 2024 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Taki trochę dziwny argument, ceny EV spadają to zapaść rynku? Dobrze zrozumiałem? Bo wydawało mi się, że właśnie o to wszystkim chodzi 😉
Kazekkazek Opublikowano 29 Stycznia 2024 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Godzinę temu, RONIN napisał(a): Taki trochę dziwny argument, ceny EV spadają to zapaść rynku? Dobrze zrozumiałem? Bo wydawało mi się, że właśnie o to wszystkim chodzi 😉 Masz rację, wydawało Ci się. 😏 Nikomu, raczej nie chodzi a najmniej temu który zainwestował, żeby ceny spadały ze względu na słabą użytkowość.
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Ceny spadają bo robi się coraz większa konkurencja, bo koszty produkcji spadają. Tobie się tak wydaje a ja się cieszę bo mam zamiar drugie auto w garażu wymienić na EV. Rodzina musi mieć z Tobą ciężko jak tak na wszystko narzekasz.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 30 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 30 Stycznia 2024 16 godzin temu, Kazekkazek napisał(a): Nikomu, raczej nie chodzi a najmniej temu który zainwestował, żeby ceny spadały ze względu na słabą użytkowość. Po 1 : samochód to nie inwestycja Po 2 : temat nie do pogodzenia bo sprzedający chce ceny jak najwyższe a kupujący odwrotnie. I tak właśnie w tym wątku niektórzy pisali : generalnie "CENY za wysokie kogo na to stać ?" a jak staniały to " wartość używki spadła to się nie opłaca " Zdecydujcie się ma być Tanio czy Drogo bo już się pogubiłem 🤣 1
Geni Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 33 minuty temu, arturo-bb napisał(a): Zdecydujcie się ma być Tanio czy Drogo bo już się pogubiłem 🤣 Ja optuję za wersją - rynkowo, czyli bez sztucznych mechanizmów regulacyjnych w postaci dopłat itp. 1
Kazekkazek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Godzinę temu, RONIN napisał(a): Ceny spadają bo robi się coraz większa konkurencja, bo koszty produkcji spadają. Tobie się tak wydaje a ja się cieszę bo mam zamiar drugie auto w garażu wymienić na EV. Rodzina musi mieć z Tobą ciężko jak tak na wszystko narzekasz. Co mi się wydaje, to może się tobie tylko wydawać. 😏 Rodziny zostawmy w spokoju. Znów sobie coś wymyśliłeś , że na coś narzekam . No chyba, że jest inaczej i potrafisz to zacytować. Ceny spadają bo okazało się w praktyce, że wartość uzytkowa nijak ma się do tego co obiecywano. A to są po prostu fakty. 58 minut temu, arturo-bb napisał(a): Zdecydujcie się ma być Tanio czy Drogo bo już się pogubiłem 🤣 Ma być adekwatnie do wartości użytkowej. Poco komuś tania ale niepraktyczna rzecz. Przecież nikt by nie zmieniał całej floty i wracał do starego gdyby było inaczej. 😏 29 minut temu, Geni napisał(a): Ja optuję za wersją - rynkowo, czyli bez sztucznych mechanizmów regulacyjnych w postaci dopłat itp. Dokładnie, dobry towar sam się obroni. 👍 1
Klubowicze Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. grzybek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Klubowicze Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 30 Stycznia 2024 2 godziny temu, RONIN napisał(a): Rodzina musi mieć z Tobą ciężko jak tak na wszystko narzekasz. ????? To jest forum maksiskuterowe, a nie Świat Kobiet, Przyjaciółka, czy Z Rodziną na co dzień.😡 3
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 @Kazekkazek, narzekasz, że staniały, dowód masz kilka postów wyżej, jak Ci tłumaczyłem, że auto mi się zwróci w kilka lat to twierdziłeś, że EV są za drogie i to nie ma sensu, że lepsze jest auto na LPG bo tańsze, czy może to ja mam rozdwojenie jaźni?? Taka jest w ekonomii kolej rzeczy, że jak chcesz coś mieć przed innymi to płacisz tzw. podatek od nowości/innowacyjności. Jeżeli to mnie się wydaje to czemu ceny drogich mercedesów i BMW na prąd nie spadają? Czyżby w tym wypadku nikt się nie zorientował, że one nie są tak użyteczne jak obiecywali? Kiedyś była Tesla i długo, długo nic tak innowacyjnego, dlatego mogli sobie pozwolić na wyższą cenę i dzięki temu pozyskiwać fundusze na rozwój, teraz mają konkurencję prawie wszystkich a do tego doszli nowi konkurenci z Chin. @Geni dopłaty są potrzebne na początku do zachęty i przyspieszenia rozwoju technologii, chyba część z osób tu piszących zapomniała, że zasoby ropy są ograniczone i potem nie da się tak nagle przestawić całej gospodarki, więc trzeba to zacząć robić już, infrastruktura do ładowania też potrzebuje czasu na rozwój. Mieliśmy dopłaty do pomp ciepła, do fotowoltaiki i wielu innych rzeczy jak choćby termomodernizacja domów. A to jest duża zmiana i potrzebuje dużo czasu i pieniędzy. Oczywiście nie zapominam o źródłach produkcji prądu, tu też mamy sporo do nadrobienia a chyba wszyscy czytacie, że taka elektrownia atomowa to nie jest kwestia roku czy dwóch.
Kazekkazek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 43 minuty temu, RONIN napisał(a): narzekasz, że staniały Stwierdziłem fakt, nie mam powodu do narzekania bo takiego auta nie mam. Oczywiście, że na dzień dzisiejszy biorąc koszty zakupu, to auto na gaz jest tańsze. Dlaczego drogie BMW ceny nie spadają, specyfika klienta takiego auta. Idąc tym tropem firmy które wyprzedają auta elektryczne i wracają do spalinowych, źle się orientowały w ekonomii? Powtarzam bo może nie doczytałeś generalnie"wszystko co ma dopłaty jest droższe o te dopłaty. Nie ma to nic wspólnego z ekonomią. 54 minuty temu, RONIN napisał(a): taka elektrownia atomowa to nie jest kwestia roku czy dwóch. No właśnie, w optymistycznych zapowiedziach lata 40 a zakaz wprowadzania aut spalinowych zaplanowano na 35 . Kolejność chyba coś nie teges? Ale już się z tego wycofują, dlaczego? Czyżby się nie orientowali jak technika idzie do przodu? 😏
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Obecna sytuacja to dowód, że jednak źle policzyli, specyfika wynajmu aut jest taka, że oszczędzali Ci co wypożyczali na paliwie a wypożyczalnia straciła na dużej utracie wartości. Dziwię ci się, bo cały czas twierdziłeś, że to cena jest problemem a jak ta cena spada to widzisz w tym kolejny problem ale to właśnie rynek chce, żeby za parę lat używany EV był alternatywą dla twojego auta na LPG. Ja cały czas uważam, że brnięcie w duże suvy na prąd to ślepy zaułek i coś chyba w tym jest, bo UE już coś kombinuje 😉. https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-suv-y-w-europie-zostana-zakazane-taki-jest-pomysl-unii-europ,nId,7298930 Tylko krowa nie zmienia zdania, nie będzie wystarczająco prądu będą musieli przesunąć termin.
Kazekkazek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 W dniu 5.01.2024 o 15:28, RONIN napisał(a): Właśnie dlatego to oni otworzyli firmę transportową a nie Ty, bo trochę lepiej od Ciebie potrafią liczyć😜 i widzą, że więcej zarobią na 100 taksówkach niż na 15. Godzinę temu, RONIN napisał(a): Obecna sytuacja to dowód, że jednak źle policzyli, specyfika wynajmu aut jest taka, że oszczędzali Ci co wypożyczali na paliwie a wypożyczalnia straciła na dużej utracie wartości Oj to firma może się mylić 😏 Gorzej policzyć 😁 Godzinę temu, RONIN napisał(a): Tylko krowa nie zmienia zdania, nie będzie wystarczająco prądu będą musieli przesunąć termin. Ciekawa wypowiedź 😁 najbardziej ta część Godzinę temu, RONIN napisał(a): Tylko krowa nie zmienia zdania 😁 W dniu 7.01.2024 o 01:52, RONIN napisał(a): . Do tej pory nie załapałeś, że kupiłem używanego elektryka za pół ceny i tylko dlatego mi się to opłaca, firmy transportowe kupują do floty nowe auta, widać to też jest dla Ciebie zaskoczeniem. To tak na podsumowanie Twoich „rzeczowych” argumentów. W dniu 5.01.2024 o 17:18, RONIN napisał(a): Jakoś sam twierdzisz, że kupiłeś strucla na gaz, żeby było tanie Może Ty teraz kupiłeś strucla na prąd 🤔 i to wyjaśnia Twoją zajadłość 😏
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Ja odbijam twoją piłeczkę, nie bronię zajadle elektryków bo zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie się sprawdzą i ekonomicznie rozliczą. Gdybym kupił strucla to raczej bym się nie odzywał. Lubisz manipulować danymi i cytatami co widać powyżej, argumentów i doświadczenia ci brak bo jak sam piszesz nie masz EV ale wiesz lepiej od tych co mają, takie małe podsumowanie. Niestety żyjemy w bardzo zmiennych i nieprzewidywalnych czasach i nawet twoja decyzja w inwestowanie w LPG może być obecnie pomyłką, wystarczy tylko blokada importu gazu z Rosji i pozamiatane. Tylko nie wiem po co się tak mocno udzielasz w temacie, który jak sam twierdzisz jest ci kompletnie obcy😜.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 30 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 30 Stycznia 2024 6 minut temu, RONIN napisał(a): nie wiem po co się tak mocno udzielasz w temacie, który jak sam twierdzisz jest ci kompletnie obcy😜. Maciek to proste : " nie znam się wiec się wypowiem " 🤣
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 @arturo-bb kolega dużo czyta, to widać tylko to co nie opłaca się ogromnemu Hertz'owi okazuje się, że już korporacji taksówkowej jak najbardziej się opłaca, osobiście uważam, że na razie dostawcze EV to trochę pomyłka ale przecież ktoś musi przecierać szlaki, żeby nasz kolega mógł za 15-20 lat wymienić pojazd zasilany LPG na EV, jak inni nie będą wcześniej testować nowych rozwiązań to za 20 lat większości z nas zostałyby tylko hulajnogi. Przyjdzie wiosna to nikt tu nie będzie miał czasu pisać o elektrykach😉 a teraz człowiek ma depresję z powodu odstawienia dwóch kółek więc nie ma co się dziwić.
Kazekkazek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 55 minut temu, RONIN napisał(a): kupił 55 minut temu, RONIN napisał(a): Lubisz manipulować danymi i cytatami co widać powyżej, argumentów i doświadczenia ci brak Ty masz doświadczenie ale w wycieczkach personalnych 😂 48 minut temu, arturo-bb napisał(a): Maciek to proste : " nie znam się wiec się wypowiem " 🤣 No cóż wy się znacie tylko większość się z wami nie zgadza. Nawet duże firmy przyznają, że się pomyliły. 😁 Tylko pozazdrościć dobrego samopoczucia. 👍
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 30 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 30 Stycznia 2024 29 minut temu, Kazekkazek napisał(a): No cóż wy się znacie tylko większość się z wami nie zgadza. Nawet duże firmy przyznają, że się pomyliły. 😁 IN POST to nie taka mała firma a ma w swojej flocie tylko w BB kilkadziesiąt busów EV i kierowcy chwalą ( do ich zastosowań idealne ) Ciekawe ile tych pojazdów jest w skali całej Polski ? No ale R.Brzóska na pewno się myli 🙃
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 @Kazekkazek a w tej większości sami posiadacze EV się oczywiście wypowiadają 😉. Tak, duże firmy też się mylą tak samo jak potężne fundusze inwestycyjne na giełdzie, nie przemyśleli wszystkich zmiennych, które w ich wypadku występowały, choć to, że EV będą tanieć było wiadome od początku ale ich zaskoczyło😉. Z wycieczkami nie przesadzaj, czasami wystarczy trochę dystansu i poczucia humoru, sam walisz z grubej rury więc nie licz, że ktoś będzie cię głaskał po głowie i tylko przytakiwał.
Kazekkazek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 2 minuty temu, RONIN napisał(a): @Kazekkazek a w tej większości sami posiadacze EV się oczywiście wypowiadają 😉. Tak, duże firmy też się mylą tak samo jak potężne fundusze inwestycyjne na giełdzie, nie przemyśleli wszystkich zmiennych, które w ich wypadku występowały, choć to, że EV będą tanieć było wiadome od początku ale ich zaskoczyło😉. Z wycieczkami nie przesadzaj, czasami wystarczy trochę dystansu i poczucia humoru, sam walisz z grubej rury więc nie licz, że ktoś będzie cię głaskał po głowie i tylko przytakiwał 1 godzinę temu, RONIN napisał(a): Ja odbijam twoją piłeczkę To jest moja odpowiedź 😏 możesz się cofnąć to początku rozmowy i sprawdzić. 😏 5 minut temu, RONIN napisał(a): w tej większości sami posiadacze EV się oczywiście wypowiadają 😉. Nie muszę być politykiem, żeby mieć swoje zdanie na temat polityki 😏 28 minut temu, arturo-bb napisał(a): No ale R.Brzóska na pewno się myli 🙃 Nie znam człowieka ale na pewno ma rację skoro dla Ciebie to autorytet 😏 38 minut temu, arturo-bb napisał(a): N POST to nie taka mała firma a ma w swojej flocie tylko w BB kilkadziesiąt busów EV i kierowcy chwalą ( do ich zastosowań idealne ) Green Citi w miastach partnerskich. Co cały czas obnaża słabość tych aut. 😏
Użytkownicy Nazir Opublikowano 30 Stycznia 2024 Użytkownicy Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zaczynamy czytać stare przytaczane posty - bo każdy ma swoje racje. Proponuję Panowie chociaż na jeden dzień wyjąć wtyczkę z tego gniazdka, póki słoneczko ładuje nasze baterie😉. Przyda się reset jazd personalno-wypominkowych. W ten sposób (bez flaszki😜) to się poprostu nie da tak prowadzić rozmowy 🤷♂️
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 30 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 30 Stycznia 2024 37 minut temu, Kazekkazek napisał(a): Green Citi w miastach partnerskich. Co cały czas obnaża słabość tych aut. 😏 Miasta partnerskie Green City w In Post to ponad 40 miast i ponad 400 ładowarek ( w ciągu 2 lat ) Więc nic nie obnaża tylko powoli się rozbudowuje
Klubowicze grzybek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 30 Stycznia 2024 Kazek, sugeruję Tobie, odpuść sobie, bo i ja też miałem niepomyślne próby ,,przebicia głową muru" na forum. W szczególności dotyczyło to osób zaciekle i fanatycznie wręcz broniących swoich racji, których -nota bene-wspierali ich koledzy z większym stażem forumpowym. To taki swoisty spisek. Jak się spotkamy, np. wiosną na wypad do Wielkopolski,czy wokół naszego komina, mogę Tobie napomknąć więcej w tym temacie. Życzę miłego dnia.😉 A tak przy okazji odsyłam do wybranej lektury ostudzającej emocji. https://motovoyager.net/newsy/czy-jestesmy-skazani-na-pojazdy-elektryczne-prezes-toyoty-ma-inne-zdanie/
RONIN Opublikowano 30 Stycznia 2024 Opublikowano 30 Stycznia 2024 @grzybekmy jako użytkownicy chyba najlepiej zdajemy sobie sprawę z niedoskonałości EV ale uwierz mi nie zamieniłbym się już na ICE. Mam znajomych co już mają 3,4 a nawet piąte auto EV i nie chcą wracać do spalinowych. Ani ja ani @arturo-bbnie twierdzimy, że to idealne auta, więc czujemy się dotknięci określeniem fanatyków 😜. My jesteśmy praktykami-realistami. Ja już się przyzwyczaiłem, że osoby nie mające EV pytają mnie jak długo pali się EV 🤣 i nie obrażam się. To wszystko wynika z ich edukacji w dobie wszechobecnego internetu. Siedzę na forach elektromobilności i wolę stamtąd czerpać wiedzę od praktyków. Czasami coś napiszę z uśmieszkiem ale widzę, że co poniektórzy zbyt biorą to do siebie jako osobiste wycieczki, tekst nie odzwierciedla tonu wypowiedzi dlatego czasem atmosfera się zbyt mocno podgrzewa. Idę do garażu zamontować nowy uchwyt do szybkiej ładowarki, który przyszedł z AliExpress, żeby kable się nie walały po podłodze. Zajrzę tu za kilka dni😉.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kazekkazek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 30 Stycznia 2024 43 minuty temu, Nazir napisał(a): Zaczynamy czytać stare przytaczane posty - bo każdy ma swoje racje. Proponuję Panowie chociaż na jeden dzień wyjąć wtyczkę z tego gniazdka, póki słoneczko ładuje nasze baterie😉. Przyda się reset jazd personalno-wypominkowych. W ten sposób (bez flaszki😜) to się poprostu nie da tak prowadzić rozmowy 🤷♂️ Popieram 😁👍 38 minut temu, arturo-bb napisał(a): Miasta partnerskie Green City w In Post to ponad 40 miast i ponad 400 ładowarek ( w ciągu 2 lat ) Więc nic nie obnaża tylko powoli się rozbudowuje Rzeczywiście po dwóch latach, można śmiało wyciągnąć wnioski co będzie za 10 lat 😏 4 minuty temu, RONIN napisał(a): Mam znajomych co już mają 3,4 a nawet piąte auto EV i nie chcą wracać do spalinowych. A ja mam takich co po jednym już mają dość 😏 6 minut temu, RONIN napisał(a): czujemy się dotknięci określeniem fanatyków Możesz zacytować kto tak napisał? 😏 30 minut temu, grzybek napisał(a): Kazek, sugeruję Tobie, odpuść sobie, bo i ja też miałem niepomyślne próby ,,przebicia głową muru" na forum. W szczególności dotyczyło to osób zaciekle i fanatycznie wręcz broniących swoich racji, których -nota bene-wspierali ich koledzy z większym stażem forumpowym. To taki swoisty spisek. Jak się spotkamy, np. wiosną na wypad do Wielkopolski,czy wokół naszego komina, mogę Tobie napomknąć więcej w tym temacie. Życzę miłego dnia.😉 To choroba większości "forów" kilka osób zawłaszcza sobie prawo do jedynych i słusznych wypowiedzi na właściwe każdy temat. Są w posiadaniu prawdy objawionej. Każdy kto ma inne zdanie zostaje spacyfikowany właśnie przez wyśmiewanie i wycieczki osobiste. Rezultat to właściwie umieranie forum i tworzenie swoistych koterii. Widać to szczególnie na zlotach w ilości uczestników itp.... Tutaj koledzy @arturo-bb i @RONIN są świetnym przykładem. Ja coś napiszę lub zapytam, zaczyna się atak inna osoba zapyta o to samo, dziwna cisza 😏 3
Klubowicze grzybek Opublikowano 31 Stycznia 2024 Klubowicze Opublikowano 31 Stycznia 2024 A może wodór- alternatywne paliwo - w bardzo odległej przyszłości dla wielu moto i aut ? https://motogen.pl/kawasaki-honda-yamaha-bmw-i-wiele-innych-czy-wodor-jest-przyszloscia-motoryzacji/ 1
Użytkownicy Nazir Opublikowano 31 Stycznia 2024 Użytkownicy Opublikowano 31 Stycznia 2024 2 godziny temu, grzybek napisał(a): A może wodór- alternatywne paliwo - w bardzo odległej przyszłości dla wielu moto i aut ? https://motogen.pl/kawasaki-honda-yamaha-bmw-i-wiele-innych-czy-wodor-jest-przyszloscia-motoryzacji/ Jakoś bardziej przekonuje mnie ta technologia - chociaż na razie cena takiego np. Mirai-a to zaledwie 335tysięcy złociszy🤪 a jazda jest za te same lub z deka większe pieniądze jak na tradycyjnym paliwie. Jednak jak pisał niedawno RONIN - życie zmusi nas do odejścia od paliw kopalnych i zwłaszcza w takim przypadku jak nasz ( brak ropy) będzie to nawet politycznie uzasadnione. Miejmy nadzieję na szybki rozwój tej technologii, bo wtedy może koszty będą akceptowalne. Dorzucę parę zdjęć takiego rozwiązania z muzeum Toyoty w Japonii. 1
Rekomendowane odpowiedzi