tomekmajesty Opublikowano 17 Lutego 2023 Opublikowano 17 Lutego 2023 Mają niektóre rozwiązania przetestowane. Mojego dziadka nasi serdeczni przyjaciele trzymali w obozie jenieckim na diecie bezmięsnej, za to mąka była z robakami O swobodzie przemieszczania się oczywiście nie było mowy. A my ich później w obozie na Śląsku w podobnych warunkachNie ma co wracać bo historycznie to różne rzeczy się działy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Geni Opublikowano 17 Lutego 2023 Opublikowano 17 Lutego 2023 3 godziny temu, tomekmajesty napisał(a): A my ich później w obozie na Śląsku w podobnych warunkach Nie ma co wracać bo historycznie to różne rzeczy się działy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Do mąki z robakami mam nadzieję też nie wrócimy.
stefanekmac Opublikowano 17 Lutego 2023 Opublikowano 17 Lutego 2023 Robię przy żywności. Lobby rolnicze w UE nie tak łatwo dopusci pomysły z mięsem itd
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 17 Lutego 2023 Użytkownicy+ Opublikowano 17 Lutego 2023 W dniu 16.02.2023 o 15:51, EndriuBis napisał(a): .... 😞 niech się młodzi martwią. Wszystko w ich rękach, przecież zawsze mogą zmienić rząd czy władzę ( i nie mówię tu tylko o tym w PL). .... 😃 Ciekawość była duża i nawet nie musiałem długo szukać proszę Kto jak głosował z europosłów . Jest kilka zaskoczeń 🤔 ciekawe czy to same pomyłki 😉
Użytkownicy Nazir Opublikowano 17 Lutego 2023 Użytkownicy Opublikowano 17 Lutego 2023 2 godziny temu, EndriuBis napisał(a): ciekawe czy to same pomyłki 😉 Patrząc na co niektórych to tak jakby😁
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 17 Lutego 2023 Administrator Opublikowano 17 Lutego 2023 Taka sytuacja... KLIK
Krzynio66 Opublikowano 17 Lutego 2023 Opublikowano 17 Lutego 2023 bedziemy jezdzili na jednym kolku jak w cyrku
Użytkownicy Vince Opublikowano 19 Lutego 2023 Użytkownicy Opublikowano 19 Lutego 2023 Z przymrużeniem oka (genialnie zrobione napisy):https://fb.watch/iNRLAuso_j/Niestety tylko dla użytkowników FB.. 1
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 23 Lutego 2023 Administrator Opublikowano 23 Lutego 2023 W dniu 19.02.2023 o 14:04, Vince napisał(a): Z przymrużeniem oka (genialnie zrobione napisy): https://fb.watch/iNRLAuso_j/ Sztos! Jednak będąc w temacie... 1
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 2 Marca 2023 Użytkownicy+ Opublikowano 2 Marca 2023 No i jest "światełko w tunelu" 😀 klik klik "Niemiecki rząd tworzy koalicję państw, która mogłaby zatrzymać wprowadzenie zakazu rejestracji nowych aut spalinowych po 2035 r."
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 7 Marca 2023 Administrator Opublikowano 7 Marca 2023 W dniu 2.03.2023 o 09:46, EndriuBis napisał(a): No i jest "światełko w tunelu" 😀 klik klik "Niemiecki rząd tworzy koalicję państw, która mogłaby zatrzymać wprowadzenie zakazu rejestracji nowych aut spalinowych po 2035 r." Koalicja tworzy ponoć, na dziś już, cztery państwa. Bułgaria, Włochy, Niemcy i Polska. BG twierdzi, że nie mają nawet zalążka infrastruktury do ładowania aut EV i mieć jej nie chcą. Włosi są za leniwi aby zawracać sobie gitarę jakimś planowaniem jazdy vs ładowania. Tankować -> Jechać. Tu i teraz! Zresztą widać to po ostatnich wynikach sprzedaży 4oo jak i 2oo. Niemcy znowu są nie tyle przeciwni elektrykom, co nie chcą odchodzić od aut spalinowych, w tym także diesli, które jeszcze parę lat temu były uważane za ekologiczne... bo ekonomiczne. Znowu PL ma teraz problem z żywnością zawierającą suszone robaki i jaka zawartość świerszcza w mące jest najlepsza 😉 Infrastruktura ładowania też w powijakach. Czas pokaże w którą stronę pójdzie UE, nie wszystko przesądzone.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 28 Marca 2023 Użytkownicy+ Opublikowano 28 Marca 2023 Taa... nadzieja niby umiera ostatnia, ale dobrze nie jest. Zakaz sprzedaży samochód spalinowych od 2035 roku stanie się faktem. Regulacja zakłada 100 proc. redukcji emisji dwutlenku węgla w przypadku nowych pojazdów po 2035 roku. Porozumienie w tej sprawie stało się możliwe, bo w ostatniej chwili z blokowania tego zakazu zrezygnowali Niemcy. Przeciwko była tylko Polska. Włochy, Rumunia i Bułgaria wstrzymały się od głosu.
ComoDo Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Jako właściciel elektrycznego skutera osobiście uważam zakaz pojazdów spalinowych za szczyt głupoty . Elektryk jest fajnym rozwiązaniem ale tylko jako drugi pojazd . Na dojazdy do pracy czy zakupy to świetne rozwiązanie ale pojechać w trasę to życzę powodzenia . Obecna technologia budowy baterii i akumulatorów kompletnie dyskwalifikuje wprowadzanie na siłę tego rozwiązania. Musieli by opracować o wiele szybsze ładowanie , tańsze baterie lub wymienne akumulatory . Podjeżdżasz na stację , wymieniasz baterie na naładowane i jedziesz dalej . Na chwilę obecną średnio to sobie wyobrażam . Z własnego doświadczenia po kilku latach używania skutera elektrycznego jako drugiego pojazdu służącego do poruszania się po mieście do pracy , na zakupy itp mogę powiedzieć, że ma to sens tylko wtedy gdy mamy jeszcze coś innego na dalsze wyjazdy. Samo jeżdżenie po mieście lub w niedalekie okolice jak najbardziej i pojazd jest genialny . Koszty jazdy i eksploatacji praktycznie znikome . Tylne koło to silnik bezszczotkowy 4 KW . Żadnych pasków , łańcuchów , świec , wtrysków , wymiany oleju , płynu w chłodnicy itp . Kompletnie nic poza okresową wymianą klocków hamulcowych , opon i płynu hamulcowego i podpinaniem do ładowarki . Taki typowy muł roboczy przy czym słowo muł nie odzwierciedla dynamiki która jest zaskakująco dobra . Żaden skuter 50cm nie ma szans a i 125 na samym starcie zostają z tyłu i doganiają mnie dopiero powyżej 60 km/h . Prędkość maksymalna około 80km/h przy odblokowanym sterowniku . Jedyne minusy jakie przez kilka lat znalazłem to ograniczony zasięg , pamiętanie o podpięciu do ładowarki , brak miejsca pod siedzeniem bo są tam baterie ale można to naprawić kufrem centralnym i ostatnia wada ,a dla niektórych zaleta - cisza . Co prawda żaden silnik nie jest bezszelestny i ten też słychać ale w porównaniu do spalinowego to nawet nie ma o czym mówić. Podsumowując jeśli ktoś ma w domu samochód lub jakiś większy motocykl to z ekonomicznego i praktycznego punktu widzenia taki elektryczny piździk jest jak najbardziej na tak ale jako jedyny środek lokomocji to odpada chyba , że ktoś się nigdzie dalej nie wypuszcza i zadowala go tylko jazda wokół komina . Ja swojego kupiłem ze względu na ekonomię i wygodę w dojazdach do pracy . Autem do pracy jadę 30 minut a tym skuterem 10 max 12 i praktycznie za grosze i to jest największą i bezapelacyjną zaletą tego wynalazku . Jednakże po pracy odstawiam elektryka do garażu, podpinam go do ładowania , a wyciągam motor i jadę w trasę . Ot i całe podsumowanie . Pojazdy elektryczne mają wiele zalet ale dwie duże wady . Zasięg i cena . Brak dźwięku silnika jest już subiektywną opinią . 1
Kazekkazek Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 No właśnie, jaki jest realny zasięg. Tak na luzie bez nerwów?
ComoDo Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 31 minut temu, Kazekkazek napisał(a): No właśnie, jaki jest realny zasięg. Tak na luzie bez nerwów? Wszystko zależy od bardzo wielu czynników . Przede wszystkim od prędkości z jaką jadę , od tego czy we dwoje czy sam , czy w nocy czy w dzień, czy pod wiatr czy z wiatrem . Producent deklarował 80 do 100 km ale to przy fabrycznym ograniczeniu do 50 km/h i pewnie w warunkach laboratoryjnych . Realne dystanse jakie pokonywaliśmy we dwoje przy pełnej prędkości i obciążeniu oscylowały w granicach 45 do 50 km i było to w zupełności wystarczające. Niestety moja żona w trakcie ładowania skutera położyła na siedzeniu worek z ziemią ogrodową dociskając kabel i wykrzywiając wtykę w gnieździe baterii co skutkowało zwarciem i upaleniem pinów . Wtykę wymieniłem ale po tej przygodzie wydajność jednej z baterii trochę ucierpiała i zastanawiałem się nad dokupieniem kilku ogniw na aliekspres lub wymianą na nowe . Na chwilę obecną przy pełnym obciążeniu robi 30 km , a potem już zaczyna spadać moc i pasuje podładować. Podejrzewam że gdybym nim jeździł 50km/h to pewnie zasięg byłby większy ale szczerze to trudno mi taką prędkość zachować 😉 . 1
Użytkownicy Vince Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Użytkownicy Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Znalezione w odmętach internetu: https://dobrewiadomosci.net.pl/11011-zasieg-700-km-3-gr-za-kilometr-inz-kopec-z-gdanska-lepszy-od-tesli/
tomekmajesty Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Na razie tylko hulajnoga …Moto z silnikiem elektrycznym nieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
stics Opublikowano 29 Maja 2023 Opublikowano 29 Maja 2023 Coraz więcej jest problemów z parkowaniem na parkingach podziemnych w nowych osiedlach. Nie ma procedur gaszenia aut elektrycznych, mogą się palić do 48 godzin.
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 30 Maja 2023 Klubowicze Opublikowano 30 Maja 2023 9 godzin temu, stics napisał(a): . Nie ma procedur gaszenia aut elektrycznych, mogą się palić do 48 godzin. Napewno ? 🤔 https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci/pozar-elektryka-na-stacji-paliw-w-gdansku-zaskakuja-dwie-rzeczy-sposob-i-czas/yvmp46p
Klubowicze arturo-bb Opublikowano 30 Maja 2023 Klubowicze Opublikowano 30 Maja 2023 Jak ktoś przeczyta ten artykuł powyżej i zapozna się z wnioskami straży pożarnej to zrozumie że otacza nas fobia i nie zrozumienie.( a może zawiść ? ) Większość się nie zna ale wypowiada .To takie typowe
Geni Opublikowano 30 Maja 2023 Opublikowano 30 Maja 2023 Pożary, to trochę poboczny temat. Ilość tego typu zdarzeń będzie oczywiście rosła proporcjonalnie wraz ze wzrostem liczby tego typu pojazdów poruszających się po drogach. Logicznym jest, że na tą chwilę więcej mamy pożarów pojazdów spalinowych niż elektrycznych. Statystyka jest nieubłagana - spalinówek jest wielokrotnie więcej i są stare, a elektryki to egzotyka, a w dodatku to stosunkowo nowe pojazdy. Podobnie hybryd pali się więcej niż elektryków, bo hybryd jest znacznie więcej na drogach niż elektryków. Na szczęście rosną też kompetencje służb ratowniczych. Komendant Główny PSP zatwierdził 25 maja 2023 nową wersję dokumentu: "Standardowe zasady postępowania podczas zdarzeń z samochodami z napędem elektrycznym i hybrydowym". Myślę, że służby ratownicze, ubezpieczyciele itp. otoczka znacznie szybciej i lepiej dostosują się do obecności elektryków na drogach niż nasz system elektroenergetyczny.
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 30 Maja 2023 Użytkownicy+ Opublikowano 30 Maja 2023 Godzinę temu, arturo-bb napisał(a): ......otacza nas fobia i nie zrozumienie.( a może zawiść ? )... czyżby ? 7 minut temu, Geni napisał(a): .... Statystyka jest nieubłagana - spalinówek jest wielokrotnie więcej i są stare, a elektryki to egzotyka, a w dodatku to stosunkowo nowe pojazdy... właśnie to miałem napisać.
Rekomendowane odpowiedzi