Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Nowa Jawa 300 utrzymana w stylu "kiwaczki". Takie "retro" to mi się naprawdę podoba :wub: ... Czesi zaczynali z powrotem marki, jak Junak na chińskich rozwiązaniach, ale tu (choć też pewnie sporo części będzie z państwa środka) stylistyka i wygląd silnika, to naprawdę rewelacja. Nawet tłumiki. mimo że spawane, to jednak od razu widać, że z tamtej epoki...  Pokrywa głowicy podobnie, jak w Indianie (no w jego przypadku udaje "dolniaka"), imituje głowicę dwusuwa...

maxresdefault (2).jpg

maxresdefault (1).jpg

Jawa-300-Exhuast-Sound-Video.jpg

maxresdefault.jpg

Opublikowano

To nie nasi południowi sąsiedzi. Właścicielem marki Jawa jest indyjski koncern Mahindra i jest to ich konstrukcja. Ewentualna produkcja będzie zlokalizowana w zakładach macierzystego koncernu. 

• Klubowicze
Opublikowano
6 godzin temu, Geni napisał:

To nie nasi południowi sąsiedzi. Właścicielem marki Jawa jest indyjski koncern Mahindra...

Geni, to już dziś normalne, że właściciel zazwyczaj jest inny, bo kupił markę... Podobnie jest z KTM, gdzie większość udziałów ma Indyjski Bajaj... Właściciel daje kasę, technologię (silniki) ale myślę, że za stylistykę odpowiadają Czesi, przynajmniej w sporej części projektu...

• Użytkownicy+
Opublikowano
6 godzin temu, Geni napisał:

To nie nasi południowi sąsiedzi. Właścicielem marki Jawa jest indyjski koncern Mahindra i jest to ich konstrukcja. Ewentualna produkcja będzie zlokalizowana w zakładach macierzystego koncernu. 

??   A nie Chiński Shineraj czy Shineray  ??   Cyba że to jakoś powiązane ze sobą.

Ładny jest (oczywiście dal tych co lubią klasyki :) ) i dla tych co kiedyś jeździli na Jawach .  Zresztą na tym to chyba polega. Sprzedaż raczej niszowa skierowana głównie na rynek krajowy (Czeski) do ludzi którzy kupią z sentymentu :D

Nasz Romet ma np. w ofercie Classic 400, też ładny ale nie ma za sobą takiej historii.  Pomijając cenę - prawie 17 000,00 zł za jak by nie było produkt Made in China.

Ciekawe czy miał by szanse u klientów Junak - ale taki wyglądem nawiązujący do tego z lat 60-tych ??

Opublikowano

No raczej Mahindra, przynajmniej w oparciu o opublikowane informacje.

https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/mahindra-revives-classic-jawa-brand-launches-3-motorcycles-starting-at-rs-1-55-lakh/articleshow/66632115.cms

https://economictimes.indiatimes.com/industry/auto/auto-news/anand-mahindra-explains-the-idea-behind-bringing-back-jawa-to-india/articleshow/66650709.cms

Jawa była kiedyś dosyć popularną marką w Indiach, więc całkiem możliwe, że może ona być wprowadzana na rynki azjatyckie i wewnętrzny rynek indyjski, który również jest całkiem spory.

Opublikowano
24 minuty temu, Geni napisał:

Jawa była kiedyś dosyć popularną marką w Indiach, więc całkiem możliwe, że może ona być wprowadzana na rynki azjatyckie i wewnętrzny rynek indyjski, który również jest całkiem spory.

SHL (i jej lokalne klony pod nazwą Rajdoot) też kiedyś była popularna w Indiach :)

Opublikowano

To właściwie była całkiem legalna licencja SHL M-11 - naszego najbardziej udanego motocykla. Niestety normy emisji wykończyły Rajdoota, którego produkcja zakończyła się w 2005-tym roku.

Opublikowano

Czy użytkował ktoś MT-01? Jakieś niedomagające "punkty zapalne"?

Opublikowano

Była okazja, ale to nie moja liga pod kątem wymiarów i masy. Natomiast ciężko coś zarzucić pod kątem techniki: napęd od Warriora, hamulce R1 itp.

Opublikowano

No właśnie ciekawy "zlepek" techniczny i interesujący wygląd. Jedno co mi się nie podoba w tym moto, to przeniesienie napędu łańcuchem :( ...

Opublikowano

Faktycznie mogli dać napęd pasem, bo z wałem i przekładnią wypadłby grubo ponad 300kg, a to już jest mało fajne w motocyklu z dosyć wysoko położonym środkiem ciężkości.

Opublikowano

Pewnie głównie dodatkowe koszty :) ,  zamontowanie wału nie podniosłoby raczej środka ciężkości, na pewno by go nieznacznie przesunęło do tyłu i nawet może nieznacznie obniżyło. Waga i głównie koszt, nietaniego przecież golasa, poszłyby na 100% do góry.

PS. Na pewno nietuzinkowe moto, nawet z tym "nieszczęsnym" łańcuchem ;) ...

Opublikowano

Oj tam nieszczęsnym. Jakaż to piękna okazja do założenia na moto złotej biżuterii od Supersprox i DiD ;).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czyż oba nie są piękne ? .

021tmb_BMW9TRacerTriumphthruxton1200RKawasakiZ900RSCafe21.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem tak, chociaż moje osobiste skrzywienie nakazuje mi wspomnieć, że pewnych spraw nie przeskoczą.

Opublikowano
Dnia 17.03.2018 o 07:39, dr.big napisał:

Czyż nie jest piękny :wub: 

9258042c8eee2776fba2cd07be375364.jpg

No, już podobnego Smarta w tym temacie zamieszczałem, ale tylko z wydechem Zarda, bo oryginalny komin wygląda strasznie ? .

Nawet ten Termi nie wygląda za dobrze ? .

PS. Coś ciągnie mnie w tym kierunku w moto mimo, że rozsądek podpowiada- daj spokój ? .

Opublikowano

Ja poszedłem w te tematy, bo przecież, jak nie teraz, to kiedy? 

Opublikowano

Zainteresowany ja?,  "pochwal się" ? .

Opublikowano

Właściwie to nie ma czym. Miałem swego czasu GT1000. Motocykl dosyć mocno spokrewniony z PS1000, ale znacznie bardziej dostępny. 

1877964492_WP_20150806_20_30_54_Pro(2).thumb.jpg.09d01b18b4744e04ff9af2e5527e69f1.jpg

Opublikowano

No ja to się nie znam tak jak Ty na Ducach? , ale on, wydaje mi się, był jakąś bazą dla PS?

Opublikowano

To była cała seria motocykli od modelu podstawowego, czyli właśnie GT1000, poprzez Sport Classica w wersji bez owiewki i z owiewką, aż do Paul Smart - wersję limitowaną.

Były podobieństwa i różnice pomiędzy tymi sprzętami, które odbijały się raz na cenie, a dwa na właściwościach użytkowych np. GT ze względu na dwusobową kanapę i możliwość przewożenia bagażu miał podwójne amortyzatory, a SC 1000 amortyzator z jednej strony. Do tego oczywiście inne kierownice itp. GT miało na pewno największy potencjał użytkowy np. dodatki turystyczne w postaci bagażnika, czy też stelaży pod sakwy, a także przy zastosowaniu oryginalnych kolektorów możliwości montażu podstawki centralnej. Silnikowo wszystkie były jednakowe (prawie, bo GT miało mokre sprzęgło, a SC suche). Moim zdaniem motocykle znacznie przewyższające obecną serię Scrambler. Dzisiejszy Scrambler Café jest podwoziowo nędzną podróbką SC 1000.

Opublikowano

Dzięki, ja skłaniam się ku czemuś z owiewką reflektora, tak jak te zamieszczonej na focie ? . BMW podobno tragedia w pozycji, ale za to wygląd ? . Twin Truimpha niby lepszy w osiągach i dużo lepszy w ergonomii kierowcy, ale to tylko R2. Bo PS to raczej dla konesera i jest ich tylko kilka sztuk co roku w ogłoszeniach.

No i musi być ten "efekt tramwajowy albo lokomotywy (tak mi się kojarzy ? )" z wielkim reflektorem "motocykli sportowych" wcześniejszych lat ? ...

W polu widzenia pozostaje jeszcze  też "nieśmiertelna gumowa krowa" R100RT ? ... Bo tu RS jakoś nie...

Opublikowano

Krowę zostaw, ale jej krewnych już możesz pooglądać: BMW R100S.

Natomiast z ducati polecam Ducati 900 Superlight - bardzo fajny klasyk i z z serii Sport Classic - SC 1000 Sport. Jest z owiewką, a łatwiej znaleźć niż Paul Smart.

Opublikowano

900SL to nie za bardzo to, czego szukam ? , a SC 1000 Sport to chyba jakiś "rodzynek" pokroju MH900? Bo nawet ze 3 PS mam na "radarze", a SC Sport nie znalazłem...

Jest o czym pomarzyć ? ...

Edit: Właśnie mi BMW z R to tylko R100RT ? może być nawet w miarę młody Classic.

Opublikowano

Kolega zdobył R 100S w malowaniu Daytona orange. Piękna i naprawdę klasyczna rzecz. Nowe pseudoklasyki to już nie to.