Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Buspasy dla motocykli

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+
Opublikowano

Czy wszystkie to nie wiem, nie napisano tego. Informacja zaczerpnięta z profilu FB Ronin Riders.

Mieszka w Rzeszowie, a sam nie wiem.

Mamy buspasy na ul. Sikorskiego od kilku lat i tam dopuszczony jest ruch jednosladów + (tu ciekawostaka) samochodów 1 + 2 - czyli jeżeli kierowca puszki przewozi min. 2 pasażerów może poruszać się buspasem.

Od czwartku 14 maja namnożyło się nam buspasów, że ho-ho :), a ponieważ spowodowało to gigantyczne korki planowane jest właśnie wpuszczenie na buspasy samochodów 2+1 i jednośladów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W Warszawie "zmiana warty" na stanowisku dyrektora ZDM... http://wiadomosci.on...poprawic/z4tndl

Nowym dyrektorem został dotychczasowy pełnomocnik prezydenta Warszawy ds. komunikacji rowerowej. Wprawdzie o stosunku do motocykli z tego artykułu nie da się wiele wywnioskować, ale z jego wypowiedzi wynika, że będzie działał na rzecz zachęcania do rezygnacji z wjeżdżania do miasta samochodami na rzecz komunikacji publicznej i rowerów. Biorąc pod uwagę rosnącą popularność 2oo oraz fakt, że jedno auto = to kilka moto, być może poprawi się klimat wokół kwestii motocykli na buspasach.

Znamienne jest też to, co powiedział:

"[...]Puchalski przedstawił dzisiaj swoje plany na przyszłość. - Największe wyzwanie to otwartość, nad którą pracuję od samego początku. Za chwilę będzie już widać zmiany. Otwieramy konto na Facebooku, na Twitterze, nasza strona internetowa będzie bardziej aktywna. We wtorki między godz. 15 a 17 zapraszam na dyżury do siebie, jestem do dyspozycji mieszkańców. Planowane są też spotkania w terenie i konsultacje w sprawie kolejnych projektów – wylicza.[...]"

Myślę, że jest znowu okazja do "podreptania" wokół sprawy wpuszczenia nas nas buspasy...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie wracam z Wawy. Zrobiłem fotkę, bo aż nie chce się wierzyć, że to europejski kraj:cd5bd5f09eee751ba6bf76f92aa13dd2.jpg

Przykro się na to patrzy...

Opublikowano

Spoko po Radzyminskiej bus pas jest ok przez rok raz na hulajnogach mnie dorwali ale tylko pogrozili palcem ☺

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Też podpisałem, ale również obawiam się, że na końcu i tak trafi na beton, który odpowie "nie, bo nie, bo mi się tak widzi"

Opublikowano

dopisany. ale znając warszawskie władze to jakoś małej wiary jestem

Opublikowano

Warszawski inżynier ruchu to beton jakich mało. Nie wróżę szybkiej zmiany na lepsze.

Póki co ja i tak jeżdżę buspasami. Tak jest bezpieczniej zarówno dla mnie jak i kierowców obok.

Z jednym warunkiem - zawsze przepuszczam autobusy i nie wpycham się dopóki mi na to dobrowolnie nie zrobią miejsca.

Jak do tej pory (od 10 lat) żadnych problemów z policją i mandatami.

Opublikowano

niestety w Kielcach pan prezydent mówi, że to zbyt niebezpieczne i raczej nie wyrażą zgody

ponadto twierdzą, że przepisy ogólne nie pozwalają

ja i tak jeżdżę chociaż tylko jak muszę i nikt mnie nie ściga za to

:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Petycja podpisana. Miejmy nadzieję, że kiedyś w końcu coś się zmieni...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 26.03.2015 o 16:08, piotrek_krakow napisał:

To prawda, ale to głównie z uwagi na prywatne busy, które blokują przystanki autobusowe. To już temat na inna dyskusję, bardzo przydatny jest buspas, nad tunelem pod rondem grzegórzeckim

Miałeś na myśli rondo Grunwaldzkie,które nie jest od kilku lat rondem a tylko zwykłym skrzyżowaniem? Pewnie tak,co nie zmienia faktu ,że bus pasy są coraz bardziej zablokowane przez wolno jadące busy.A w takiej sytuacji to jedynie można legalnie wykorzystać je jako dodatkowy pas do wyprzedzenia z prawej strony innych uczestników ruchu.

• 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • Klubowicze
Opublikowano

Trzeba się cieszyć, że temat w końcu się w Warszawie ruszył. Szkoda, że tylko na Radzymińskiej i Trasie Łazienkowskiej. Ja jeszcze widział bym Al. Sobieskiego i Spacerową. Nie było łatwo, a walka trwała dobre kilka lat, też "dzięki" takim artykułom prasowym http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,22431015,ryzykowna-gra-w-buspasy.html#sondaz

• Administrator
Opublikowano

"Dane pokazują jednoznacznie, że motocykliści i tak w zdecydowanej większości (80% w godzinach szczytu) poruszają się po buspasach, ale robią to bezpieczniej i bardziej przestrzegają przepisów niż poza nimi."

Mimo wszystko fajnie, że teraz będzie to zgodne z prawem. Akurat obie wymienione tu: Radzymińska oraz Trasa Łazienkowska są dla mnie ważne.

• Sympatycy
Opublikowano

Radzymińska. bardzo mi to pasuje.

• 2 miesiące temu...
  • Administrator
Opublikowano

No i mamy kolejne wieści. Tym razem mało ciekawe..

29261564_1796578687053455_19764850613226

Stołeczni stróże prawa rzucają nam kłody pod nogi ale miejmy nadzieję, że Zarząd m.st Warszawy posłucha jednak głosu ludu, bo w mojej ocenie argumentacja KSP jest nieadekwatna do istoty zagadnienia.

29214840_1937482066279971_90841457370375

Komenda Stołeczna Policji odmawia wpuszczenia motocykli na buspasy. W zeszłym roku specjaliści z Politechniki Warszawskiej przebadali ruch na dwóch buspasach w Miasto Stołeczne Warszawa i orzekli, że motocykliści nie spowalniali autobusów, ani nie powodowali zagrożenia bezpieczeństwa ruchu. Dlatego od wiosny mieli „na próbę” jeździć buspasami na Trasie Łazienkowskiej i ciągu ulic Radzymińska – al. Solidarności od ul. Krynoliny do Rzeszotarskiej. Jednak warszawska drogówka negatywnie zaopiniowała taką propozycję. Nie poddajemy się, będziemy w tej sprawie rozmawiać z Policją. Sprawdziliśmy doświadczenia innych miast i opinie policji w innych miastach. Jestem dobrej myśli.

Opublikowano

- Opinia nie jest dla miasta wiążąca na tyle, by uniemożliwić ratuszowi podejmowanie decyzji - zastrzega Mariusz Mrozek z KSP. - To jest głos doradczy, a miasto może podjąć taką decyzję, jaką uzna za stosowną - podkreśla.

za: https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,motocykle-na-buspasach-policja-brna-nie-miasto-przedluza-testy,255229.html

• 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Jest dobrze -> KLIK !OK

• Użytkownicy
Opublikowano

Byle teraz ktoś na 2oo w autobus nie przygrzał

• Administrator
Opublikowano

Na to już nie mamy wpływu. Ważne, że ktoś się przychylił do "naszych" sugestii i oczekiwań.  

• Klubowicze
Opublikowano

Brawo dla Warszawy!

W Poznaniu furorę robią pasy dla rowerzystów- zapraszam na słynne rondo kaponiera -fota stara ale oddaje idę rowerzystów.

F932898A-83F3-4D51-94F3-38E961C39F1B.jpeg

Opublikowano

Poznań  ma być komunikacyjnie urzadzony  jak miasta typu Amsterdam  czy Hanover, to założenie ekipy  urzedników Jasnkowiaka  , i  to zdjęcie to pokazuje  , natomiast w głowach kierowców nadal panuje ZSRR , im szybszy cięższy pojazd ten ma rację bytu na drodze , co małe delikatne  i słabe a w szczegolnosci wolne należy zdusić zdławić  i najlepiej przed tem wyśmiać . Wyjasniam jako  jeden z działaczy rowerowych  w latach  1998 -2006 : pasy ruchu dla rowerow  w jezdni , czyli z dala od pieszych  ale blisko samochodów służa spowolneiniu ruchu samochodów jako  dowód na  szacunek  i chęc współpracy miedzy  grupa jednosladowcow  i grupą samochodziarzy ...tak jest w  zamyśle , realia  sa takie że ( jak wyzej napisalem)  ze  ktos kto jedzie samochodem widzac jednoslad  uwaza sie  za lepszego silniejszego i ważniejszego  i gardzi rowerzystą ( motocyklistą rownież  na wielu  ulicach tego miasta ) i stad oburzenie  wielu kierowcw  ze wzajemnie przeplatają sie kierunki ruchu  samochodow  i rowerow .....po to sie przeplatają by kierowcy sobie  uzmysłowili ze   musza szanowac  jednoslady !!! chocby z tego wzgledu ze  obie grupy  na drogach obowiązują w sumie te same przepisy   i nalezy je  szanowac ... czyli siebie wzajemnie na drogach szanować.  Od siebie powiem tylko tyle  : jesli ktos z kierowcow samochodow  gardzi  rowerzystami  na drogach  to  jak sam wsiądzie na motocykl czy rower  niech sie nie dziwi ze jest  traktowany  na drodze jak  szmata  przez  innych kierowcow samochodów .  Nie nabijaj sie i nie gardz  rowerzystą  czy motocyklistą  bo wsiadajac na jednoślad  za chwilę sam zostaniesz  osrany i opluty  przez twoich kolegów  kierowcow .  Mam nadzieje ze  to co napisalem jest  zrozumiale , jesli nie , to mozecie  ten post skasować . P.S>  na zachodzie europy takie  rozwiazania drogwe nikogo nie martwią nie  dziwą  i nikomu nie przeszkadzają bo tam jest szacunek do jednosladów ...każdego typu jenosladów .... w Polsce  , chyba takiego szacunku na drodze chyba nie dożyję ...a szkoda .

Opublikowano

Ale po co od razu tak agresywnie? Jako kierowcy jednośladów, mamy pełną świadomość tego, że jesteśmy z góry na gorszej pozycji i nie musisz nam tego uświadamiać. Jeszcze nie tak dawno dziwiłem się, że na zachodzie samochody hamują widząc pieszego zbliżającego się do pasów. Powoli i u nas można to zaobserwować. Powoli. Pożyjemy jeszcze trochę, to może doczekamy się "zachodu"