Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Dyskusje na temat zdjęć do konkursu "skuter miesiąca"

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Laureaci 1. i 2. miejsca konkursu miesiąca, po głosowaniu powinni przekazać oryginał zdjęcia w dużej rozdzielczości pod adres e-mail:
fotoburgmania@gmail.com - w tytule e-mail'a podać: nick, miejsce w konkursie, miesiąc, rok. oraz przechowywać jego oryginał do czasu edycji klubowego kalendarza.

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Ja też już kiedyś pisałem ,że nie bardzo mi odpowiada kalendarz z dwunastoma Burgmanami 400

Opublikowano

Ostatnie 9 postów przeniesione do właściwego działu.

Grzecznie proszę o trzymanie się właściwego tematu!

Administracja

• Użytkownicy+
Opublikowano

Popieram... Dodatkowo proponowałbym jeszcze wprowadzenie "ustawy", że w przypadku wygranej, taki uczestnik nie bierze już udziału w innych

Obawiam się że w ten sposób to w już w czerwcu nie będzie chętnych do zamieszczania zdjęć.

Niestety, ale zdjęcia zamieszczają w zasadzie ciągle te same osoby :(

• Klubowicze
Opublikowano

Obawiam się że w ten sposób to w już w czerwcu nie będzie chętnych do zamieszczania zdjęć.

Niestety, ale zdjęcia zamieszczają w zasadzie ciągle te same osoby :(

Skąd ten pesymizm? Uważam wręcz przeciwnie. Mnóstwo osób wystawia zdjęcia i może byłoby ich więcej gdyby były brane pod uwagę tylko "surowe" zdjęcia a nie "tuningowane" w jakikolwiek sposób. Wtedy zabawa ma sens i wygrywa faktycznie najładniejsze zdjęcie a nie najlepiej "tuningowane" przez co może być lepsze od pozostałych.. Gdyby sie nawet jakimś cudem zdarzyło, że nie byłoby chętnych to zdjęcia za zgodą właściciela można by pozyskać z wątku "Zdjęcia naszych skuterów". Co do tych samych osób - ironizując można by stwierdzić, że być może ktoś ma parcie na wygraną albo w całym kalendarzu chciałby mieć tylko swoje moto i może powinien być też zapis w regulaminie o jakimś okresie karencji w przypadku wygranej (chyba, że w kolejnym miesiącu wystawia inny model moto).

• Klubowicze
Opublikowano

Zawsze twierdziłem, że nie to ładne co ładne, tylko to co się komu podoba. Ja zdecydowanie bardziej wolę zdjęcia "surowe".

Kilka razy wstawiałem zdjęcia i chyba tylko raz użyłem "efektów" bo chciałem podkreślić klimat m-ca i temat samego zdjęcia. Nie sądzę żeby trzeba było wprowadzać zakazy tuningu bo to czy fota jest fajna, czy nie, wychodzi w głosowaniu. Co do "karencji" to też należałoby uszanować wolę głosujących którzy sami zadecydują czy chcą widzieć ten sam sprzęt na kolejnej karcie kalendarza. Taki ze mnie demokrata.

• Klubowicze
Opublikowano

Co do "karencji" to też należałoby uszanować wolę głosujących którzy sami zadecydują czy chcą widzieć ten sam sprzęt na kolejnej karcie kalendarza.

Z całym szacunkiem dla głosujących - Czy musi być to ten sam sprzęt tego samego właściciela?

Należało by też zadać pytanie - jakie szanse ma "surowa" fota w porównaniu z "tuningową"? Niektórzy nie mają ochoty, talentu lub możliwości "tuningowania" zdjęć więc jakie mają szanse w starciu z takim zdjęciem? Fajnie byłoby gdyby wszyscy mieli równe szanse... W wątku "Zdjecia naszych skuterów" jest mnóstwo "surowych" zdjęć, które mogłyby wygrać w konkursie kalendarza - szkoda, że właściciele nie zdecydowali się na ich wystawienie.

Opublikowano

Nie jestem może grafikiem od reklam :), ale wydaje mi się, że nie wszystkie zdjęcia nadają się po prostu do druku i to nie ze względu na to, że są w oryginale, ale po prostu z przyczyn czysto technicznych. I nie ukrywajmy ale są też takie marnej jakości po prostu.

Inna sprawa, że w kalendarzu raczej powinny się sprzęty zmieniać, a nie tylko sceneria - to tak jakby zrobić kalendarz z jedną laską na kilku różnych tłach - no po prostu to nudne jest - tak myślę, odpowiadając na powyższe dwa posty :)

• Klubowicze
Opublikowano

Z całym szacunkiem dla głosujących - Czy musi być to ten sam sprzęt tego samego właściciela?

...Niektórzy nie mają ochoty, talentu lub możliwości "tuningowania" zdjęć więc jakie mają szanse w starciu z takim zdjęciem? Fajnie byłoby gdyby wszyscy mieli równe szanse...

Ten sam sprzęt - oczywiście że nie musi.

Równe szanse - oczywiście że wszyscy (wg mnie) maja równe szanse bo nie wszyscy lubią zdjęcia tuningowane (w tym i ja). A jeżeli ktoś nie ma ochoty to już jego sprawa. Możliwości - jakby poszukał to też by znalazł. Talent - ja nie mam talentu do spawania więc się za nie nie biorę. Do fotografii też niewielki.

• Sympatycy
Opublikowano

To i ja wtrącę swoje 2 grosze. Czy zdjęcie jest obrobione cyfrowo czy nie, to nie ma dla mnie większego znaczenia, ale musi to być zrobione ze smakiem, umiarem. Przecież każde zdjęcie to cyfrowy obraz ;). Osobiście sięgam bardzo rzadko po te narzędzia.

Najważniejszą rzeczą jest jakość zdjęcia (ostrość, dobre kadrowanie i inne). Zdjęcie musi mieć w sobie to "coś". I nie ważne czy dany skuter się powtarza na następnych kartach.

Ja nie patrzę na markę skutera, ale na całość fotografii, na jej piękno. Jeszcze nigdy nie usłyszałem od osoby postronnej, która oglądała nasz kalendarz, że zdjęcie danego skutera często się powtarza.

Natomiast kalendarz na 2016 rok w ocenie moich znajomych i rodziny jest najlepszym kalendarzem jakie były do tej pory. Oceniono bardzo wysoko poziom fotografii. I jest mi miło słuchać takich opinii. Jest to zasługa Arturasa, który narzucił pewne nowe zasady, które są do bólu przestrzegane przy zamieszczaniu fotografii na kartach kalendarza.

Tak trzymać.

Panowie więcej luzu, wiosna się zbliża ;)

• Klubowicze
Opublikowano

To i ja wtrącę swoje 2 grosze. Czy zdjęcie jest obrobione cyfrowo czy nie, to nie ma dla mnie większego znaczenia, ale musi to być zrobione ze smakiem, umiarem. Przecież każde zdjęcie to cyfrowy obraz ;). Osobiście sięgam bardzo rzadko po te narzędzia.

Najważniejszą rzeczą jest jakość zdjęcia (ostrość, dobre kadrowanie i inne). Zdjęcie musi mieć w sobie to "coś". I nie ważne czy dany skuter się powtarza na następnych kartach.

Ja nie patrzę na markę skutera, ale na całość fotografii, na jej piękno. Jeszcze nigdy nie usłyszałem od osoby postronnej, która oglądała nasz kalendarz, że zdjęcie danego skutera często się powtarza.

Natomiast kalendarz na 2016 rok w ocenie moich znajomych i rodziny jest najlepszym kalendarzem jakie były do tej pory. Oceniono bardzo wysoko poziom fotografii. I jest mi miło słuchać takich opinii. Jest to zasługa Arturasa, który narzucił pewne nowe zasady, które są do bólu przestrzegane przy zamieszczaniu fotografii na kartach kalendarza.

Tak trzymać.

Podzielam zdanie Worlana w pełni. Mam tylko jedną uwagę co do wstawianych zdjęć, aby co miesiąc nie wstawiać tych samych fotek :)

• Klubowicze
Opublikowano

Tak trzymać.

Podzielam zdanie Worlana w pełni. Mam tylko jedną uwagę co do wstawianych zdjęć, aby co miesiąc nie wstawiać tych samych fotek :)

i ja mam takie zdanie :)

a co do wystawiania tych samych fotek to mówi o tym punkt regulaminu:

* W konkursie można uczestniczyć wiele razy , ale zdjęcia nie mogą być użyte powtórnie w kolejnych edycjach .

• Sympatycy
Opublikowano

Wklejając fotkę do konkursu na miesiąc luty zauważyłem, że większość zamieszczonych tam fotek nie spełnia wymagań (głównie proporcje).

Jeżeli takie zdjęcie wygra i tak nie znajdzie się na kalendarzu, szkoda zachodu.

Może trzeba co miesiąc przypominać jakie są wymagania techniczne ??? Więcej TU

Dla przypomnienia:

Cytat:

Układ poziomy zdjęcia

Zachowany układ poziomy, bo kalendarz będzie poziomy (daje to możliwość dużego eksponowania maszyny względem kartki kalendarza)

Rozdzielczość*

Podstawa zdjęcia minimalnie 3200 pikseli/ bez interpolacji tj. programowego poprawiania.

* gdzie odczytasz wielkość w pikselach? - wielkość zdjęcia jest do odczytania we właściwościach pliku lub programie do edycji zdjęć.

Foto z telefonu komórkowego

Zdjęcie może być zrobione również telefonem komórkowym, ale powinno być o poprawnej ostrości i rozdzielczości (patrz wyżej).

Proporcje 3:2

Jeżeli aparat kadruje w panoramie, to po obcięciu kadru do proporcji 3:2 powinna być zachowana podstawa 3200 pikseli.

Należy tutaj pamiętać o właściwym kadrze motywu zdjęcia.

"Luźny kadr zdjęcia"

Zawsze kadruj zapewniając możliwość lekkiego pod-kadrowania. Zachowuj margines pomiędzy motywem zdjęcia (skuterem :) w samej rzeczy), a krawędzią obszaru zdjęciowego.

Kadr powinien zapewniać grafikowi możliwość przycięcia zdjęcia względem projektu kalendarza.

.

• Administrator
Opublikowano

BTW, co jakiś czas spoglądam na kalendarz i za każdym razem urzeka mnie fotka lutego z długim czasem migawki :)

Arturas :clapping:

• Klubowicze
Opublikowano

Lubię tak czasami przyświrować :) przemyśleć ujęcie i kadr i dodać coś co będzie ze smaczkiem i delikatnie będzie zastanawiać jak to zrobione ;) a zrobione małpą i bez photoshopa. Niestety na takie coś zwykle mało czasu :(

Dzięki Mariusz :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy mógłbym się grzecznie spytać, z jakiego powodu usunięto moją fotografię zgłoszoną do konkursu?

• Użytkownicy
Opublikowano

Zgaduję, że któryś z Adminów uznał, że pomyliłeś wątki i chciałeś się pochwalić w wątku "jakiego oleju używasz przy wymianie okresowej" (nazwę wątku pisze z pamięci, więc mogłem minimalnie przekręcić)..

Opublikowano

To jest niemożliwe, gdyż Admini na tym Forum się nie mylą.
Ale poczekam na odpowiedź osoby, która podjęła decyzję o wywaleniu tej fotografii.

Opublikowano

Grzesiek może dlatego że było lokowanie produktu, albo za mały udział procentowy skutera na zdjęciu:D. A tak przy okazji zacznij wierzyć w niemożliwe.

Opublikowano

Lokowanie produktu jest prawie w każdej fotografii, gdyż jest logo producenta skutera. Ilość skutera w fotografii nie jest określona regulaminem. Wrzuciłem tę fotografię, gdyż nie mam jesiennego ujęcia na szosie, w trawie, w lesie czy wiejskiej drodze.
Poza tym, jest ten topik, osoba usuwająca mogła coś tu napisać, jest PM, też można było napisać.
No nic, czekam dalej na konkretną odpowiedź. W tej chwili na Forum jest 2 Adminów, może coś wiedzą na ten temat?

• Użytkownicy
Opublikowano

Taka mała uwaga tylko, że to głosowanie na skuter miesiąca, więc logo producenta skuta wydaje się naturalne i raczej ciężko zrobić zdjęcie moto nie pokazując loga. Jak nie logo, to zawsze jakiś napis na boku i tak będzie widoczny. Choć faktycznie powód mógłbyś dostać, bo tak to tylko debatujemy teoretycznie. Ale jak napisałeś - Admini się nie mylą :ph34r:

Swoją drogą, jak np zrobisz foto skuta i na nim leżący kask z logo producenta, to.... ?? Ooooo, zaraz się zacznie dyskusja :lol:

a podsumowując - widać ze sezon się kończy bo już się zaczynają pierwsze nieporozumienia, różnice zdań i zaraz kłótnia gotowa :P

Flyman, wyprowadź skuta, cykaj nową fotę, wysyłaj i będziemy głosować.

Opublikowano

Vince, ale ja nie chcę wstawiać fotki z pleneru, bo mnóstwo takich. Miałem foto serwisowe i chciałem je poddać ocenie Użytkowników Forum. W najgorszym przypadku, nie otrzymałoby ani jednego głosu. Uznałbym, że zmarnowałem swoją ogromną szansę w miesiącu październiku.
Albo złamałem regulamin, albo nie. Jeśli tak, to w którym punkcie, jeśli nie, oddajcie mi moje zdjęcie.

Opublikowano

Dal mnie sprawa jest oczywista, konkurs ma w nazwie "Skuter miesiąca" a nie olej czy filtr. Bądźmy poważni i nie róbmy sobie jaj bo to nie ten dział i ten wątek, niesprowadzajmy konkursu do absurdu. Dodam tylko że dostaliśmy kilka raportów i PM od użytkowników którym  ten żart nie przypadł do gustu i dlatego podjęta została decyzja o niedopuszczeniu tej pracy do konkursu. Nie muszę  chyba nikomu tłumaczyć że kalendarz to nasza wizytówka i powinniśmy dbać o jakiś przyzwoity jego poziom.

Opublikowano

Rozumiem, choć bardzo mi przykro, że głosowanie odbyło się poza konkursem.
Rozumiem, że kalendarz jest naszą wizytówką, a to zdjęcie miało olbrzymią szansę na zwycięstwo i miało olbrzymią szansę na zaistnienie na tej wizytówce, ale według kilku osób, nie spełniało ich walorów artystycznych.
Dobrze, że nie obraziło niczyich uczuć religijnych, nie namawiało do wojny, a kolor oleju nie kojarzył się z rasizmem.
Pozdrawiam Administrację i kilku forumowiczów, jednocześnie przepraszam, że wylazłem z ram.
Tak czy inaczej, należało mi sprawę wyjaśnić przed wywaleniem fotografii w kosmos. Byłoby milej, sympatyczniej i nie byłoby tej niepotrzebnej nikomu dyskusji.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Grzesiek ja myślę że to zwyczajna zazdrość że był to markowy olej ;)

Opublikowano

Widziałem zdjęcie Flymana i mnie jakoś szczególnie nie przeszkadzało, tym bardziej że było w tematyce którą już kiedyś wcześniej podrzucił, wstawiając zdjęcie rozebranego skutera.O ile pamiętam nie wygrało głosowania ale cieszyło się dużym poparciem. 

Uważam że załatwienie sprawy w ten sposób nie było najszczęśliwszym rozwiązaniem, a wręcz wypadło słabo.......