Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Dyskusje na temat zdjęć do konkursu "skuter miesiąca"

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Laureaci 1. i 2. miejsca konkursu miesiąca, po głosowaniu powinni przekazać oryginał zdjęcia w dużej rozdzielczości pod adres e-mail:
fotoburgmania@gmail.com - w tytule e-mail'a podać: nick, miejsce w konkursie, miesiąc, rok. oraz przechowywać jego oryginał do czasu edycji klubowego kalendarza.

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Dodajmy do regulaminu zaproponowane punkty przez arturasa i niech to dalej działa. Informacja o wymaganiach co do rozdzielczości powinna być znana aby umieszczający fotografię miał świadomość, że jeśli zdjęcie nie spełnia wymagań , nawet jeśli wygra to nie koniecznie może się znaleźć w kalendarzu. Po co wprowadzać jeszcze jakiekolwiek ograniczenia dotyczące ilości zdjęć czy tematu. Przez ostatnie pięć lat powstawał kalendarz i jakoś to było. Jeśli fotografia nie nadawała się do druku na kalendarzu to w to miejsce wskakiwało kolejne zdjęcie.

Opublikowano

Odnośnie jakości zdjęcia nic by nie stało na przeszkodzie jak zamieszczający fotkę poda przy niej jej parametry. Będzie wiadomo przed oddaniem głosu jaka jest rozdzielczość foty.

Ideałem byłaby zamieszczona informacja np : aparat - telefon Nokia 1030; rozdzielczość - 3400x1890; data - 12-12-2014

Moim zdaniem te informacje to przesada ...

Bo z tego wynika że jak dobra rozdzielczość to ktoś zagłosuje, jak słaba, to nie odda głosu ...

Zresztą ... Co ma rozdzielczość fotki do głosowania?

• Sympatycy
Opublikowano

Może i tak. Za daleko poszedłem :). Wycofuję się. Przecież wiadomym będzie jaka rozdzielczość jest wymagana. :)

• Klubowicze
Opublikowano

Moim zdaniem te informacje to przesada ...

Bo z tego wynika że jak dobra rozdzielczość to ktoś zagłosuje, jak słaba, to nie odda głosu ...

Zresztą ... Co ma rozdzielczość fotki do głosowania?

Też uważam, że nie ma co zamieszczać takiej informacji. Może ktoś mimochodem zrobi SUPER ujęcie w niższej rozdzielczości. Podanie tej informacji może deprymować pod kątem głosowania... inną sprawą będzie kwestia zamieszczenia w kalendarzu - słabe jakościowo zdjęcie, wejdzie do mniejszej wersji kalendarza :(, a zastąpi je miejsce nr 2 pod warunkiem dobrej jakości... :) i to wyjdzie na roboczo :hammer:

Może i tak. Za daleko poszedłem :). Wycofuję się. Przecież wiadomym będzie jaka rozdzielczość jest wymagana. :)

Sorka Worlan, wyprzedziłeś mnie wpisem.

Opublikowano

A mnie łazi po łbie jeszcze jeden pomysł.

Bardzo bym chciał, ale to bardzo, by kiedyś na mej ścianie zawisł kalendarz Burgmanii ze zdjęciami ludzi. Ze zdjęciami ze zlotów, spotkań, Burgmanii.

Bo szczerze napiszę, że maxi, choć fajne maszyny są, to nie mamy na tyle profesjonalnych fotografii, by cały miesiąc oczy bawił jakikolwiek skuter.

Ale na przykład na takie foto, to mogę patrzeć cały maj.

strazak.JPG

Sorry Strażak :-)

Albo takie:

14414687545_e009b35bb3_o.jpg

Oczywiście nie wiem, jak tam z tymi prawami autorskim, ale co to dla nas. Da się to jakoś załatwić.

Chyba że, pomysł nietrafiony.

Opublikowano

Bardzo dobry pomysł w całości jestem za. :clapping:

Pozdrawiam.

• Klubowicze
Opublikowano

Pomysł jest fajny, szczególnie z foto na którym będzie człowiek i jego maszyna..

• Klubowicze
Opublikowano

Też na początku myślałem, że to fajny pomysł, ale po zastanowieniu stwierdziłem, że niekoniecznie. Takie rozwiązania są fajne w mniejszych grupach gdzie prawie wszyscy się znają. My mamy zbyt dużo użytkowników i nie każdy chciałby oglądać zdjęcia nieznanych sobie osób, (lub niekoniecznie lubianych).

Równie ważne nie każdy chce aby jego wizerunek był publicznie eksponowany.

Zostawmy zatem tak jak jest, a jak się pojawi kierownik ze swoim sprzętem na dobrym zdjęciu to też może wygrać ankietę miesiąca.

• 2 tygodnie później...
  • Sympatycy
Opublikowano

No i co dalej z konkursem miesiąca. Może warto wklepać nowe zasady jakie zaproponował Artur do wątku z tego miesiąca.

Jeszcze mamy 5 dni na przedstawienie fotek.

Opublikowano

Jakby był śnieg to by więcej fotek bylo, a tak trudno o zimowe fotki, chyba ze ktoś położy strój Mikołaja na kanapę a worek z prezentami będzie wystawał z kufra :)

• Użytkownicy+
Opublikowano

No i co dalej z konkursem miesiąca. Może warto wklepać nowe zasady jakie zaproponował Artur do wątku z tego miesiąca.

Jeszcze mamy 5 dni na przedstawienie fotek.

Moim zdaniem nowe zasady powinne wejść w życie od nowego roku.

Przy okazji zmiany daty łatwiej zaakceptować nowy regulamin :)

• Klubowicze
Opublikowano

@smarciu, grudzień mamy jaki mamy i tego nie zmienimy. Raczej każdy będzie pamiętał że właśnie taki był, a Inwencja i kreatywność oczekiwana jest od autora.

Nigdzie też nie jest pisane, że nie można zamieścić fotki, która powstała w ubiegłych sezonach, tylko aby jakości nie schrzanić. - przed nami jeszcze weekend :)

• Sympatycy
Opublikowano

Moim zdaniem nowe zasady powinne wejść w życie od nowego roku.

Przy okazji zmiany daty łatwiej zaakceptować nowy regulamin :)

Nic dodać, nic ująć Początek roku będzie dobrym okresem na zmiany. Trzeba tylko pamiętać, że do kalendarza 2016 wejdą fotki począwszy od września 2014. :)

Opublikowano

Zauważyłem że temat kandydatur na skuter grudnia 2014 został zamknięty ...

Czy mozna znać powód zamknięcia tego tematu?

Bo w sumie nic jasno nie zostało powiedziane i przynajmniej ja nie wiem o co kaman ... :)

Opublikowano

No jak dla czego, przecież stoi jak wół w regulaminie że do 15 - tego każdego miesiąca jest czas na zgłaszenie kandydatur. A dzisiaj mamy juz 16 - ty. Od dziś do końca miesiąca jest czas na głosowanie w innym wątku. Niestety jeszcze nie został założony przez Ricardusa.

• Klubowicze
Opublikowano

Jak dla mnie wszystko jest jasne - Temat kandydatur jest zamknięty do końca 15-tego, a Ricardus nie założył wątku z głosowaniem - taki mały obowiązek i przeoczone :( Trzeba napisać mu PMa.

Opublikowano

jeżeli tak jest to OK ... sprawa zrozumiała ...

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Lekkie OT. Wszystkie zdjęcia są bardzo ładne jednak odnośnie nich mam pytanie. Czy można ograniczyć ilość ingerencji w zdjęcia? Wydaje mi się, że jest to konkurs dotyczący pięknych skuterów, w pięknych okolicznościach przyrody, a nie perfekcyjnego opanowania fotoshopa.

Post rozpoczynający lawinę OT przeniesiony do właściwej dyskusji.

Tym razem bez warnów.

Administracja

• Klubowicze
Opublikowano

Popieram... Dodatkowo proponowałbym jeszcze wprowadzenie "ustawy", że w przypadku wygranej, taki uczestnik nie bierze już udziału w innych miesiącach... Dałoby to chyba większą atrakcyjność przyszłego kalendarza, bo przy jakimś rewelacyjnym talencie uczestnika, może się zrobić przynajmniej 50% zawartości jednego modelu-użyszkodnika i chyba liczba chętnych na zakup takiego kalendarza, może wyraźnie spaść...

Opublikowano

Popieram :)

• Użytkownicy
Opublikowano

Oj, dajcie spokój Elvisowi :laughing: , przynajmniej mu się chce..

Mi podrasowane foty też nie odpowiadają, to na takie nie głosuję i tyle.

Się zrobił OT..

• Sympatycy
Opublikowano

Ja też przepraszam za OT, ale ....

Rozmawiałem kiedyś z Elvisem i z tego co wiem, On nie używa fotoshopa. Korzysta tylko z filtrów, które posiada jego aparat - zresztą prosty i kompaktowy, mały Canon (kieszonkowy). Zatem te efekty HDR, które widać, to nie jest efekt ani super profesjonalnego sprzętu, ani magii programów do obróbki (co niektórzy sugerują). Widziałem kiedyś, jak cyka fotki tym kurduplem - po prostu ma zdolności i dobrze ustawia scenę, kompozycje czy jak to tam się dalej zwie :). Jednym to przychodzi łatwo (Elvis, pgizi, Worlan i wielu wielu), a innym trudno (np mnie).

Opublikowano

Filtry to się zakłada na obiektyw, a to co robi Elvis to jest cyfrowa obróbka zdjęcia bezpośrednio w aparacie zwana efektami, czyli ingerencja w zdjęcie. Natomiast HDR to funkcja robienia kilku zdjęć i wybierania najlepszego spośród nich.

• Sympatycy
Opublikowano

Dziękuję Kolego za sprostowanie, będę o tym pamiętał w przyszłości.

Natomiast HDR to funkcja robienia kilku zdjęć i wybierania najlepszego spośród nich.

Nie wyboru najlepszego spośród nich, tylko łączenia kilku zdjęć (w zależności od metody) w jedno foto o poszerzonym zakresie tonalnym.

• Sympatycy
Opublikowano

Mnie nie przeszkadzają zdjęcia Elvisa i nawet lekki retusz mi nie przeszkadza. Jeśli chodzi o wstawianie fotek przez uczestnika, który wygrał już "skuter miesiąca..." to uważam, że powinna być jakaś karencja. Nie koniecznie będę zainteresowany kupnem kalendarza, w którym jest ciągle ten sam model.