Skocz do zawartości
Forum Burgmania

MAXI by BMW model Concept C kiedyś... a dziś C600 Sport C650GT

Rekomendowane odpowiedzi

• Klubowicze
Opublikowano

Swoją drogą ciekawe jaka jest z tego powodu oszczędność w końcowej cenie skutera?

Ciekawe jaka jest oszczędność z umieszczenia produkcji w Berlinie? Leiter Herrmann ma (jak na moje ucho) akcent bawarski (taki południowoniemiecki) - sądzę, że tam koszty pracy są trochę wyższe niż we wschodnich landach.

Ja również zadaję sobie pytanie o docelową grupę klientów: ciekawe kogo BMW "wytargetowało" jako odbiorcę skutera za "gut 10.000 ojro" (jak na filmie).

• Sympatycy
Opublikowano

Ojciec Dyrektor???

Czyli nie tylko ja to wykukałem... :) Mariusz, dobrze Ci w czapce :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawe jaka jest oszczędność z umieszczenia produkcji w Berlinie? Leiter Herrmann ma (jak na moje ucho) akcent bawarski (...)

Tak, Berlińczykiem na pewno nie jest ;) . Co do oszczędności to nie wiem, lecz chodzi tu pewnie o fakt, że od 1967 roku moto BMW produkowane są wyłącznie w Berlinie. W maju 2011 wyprodukowano tu dwumilionową sztukę motocykla.

Co ciekawe, ta i tylko ta filia produkuje też np. wszystkie tarcze hamulcowe do całej palety samochodów BMW. Zadnych podwykonawców.

Edit:

Jadąc dzisiaj samochodem wyprzedził mnie pewien "ciekawy" ;) skuter... Ledwo co zdążyłem puścić kierownicę smarta, złapać smartfona i zrobić zdjęcie :P :

PS. Ale głośno one chodzą whist .

bmroller.jpg

Opublikowano

Ciekawe jaka jest oszczędność z umieszczenia produkcji w Berlinie? Leiter Herrmann ma (jak na moje ucho) akcent bawarski (taki południowoniemiecki) - sądzę, że tam koszty pracy są trochę wyższe niż we wschodnich landach.

(...)

Z tego co wiem, to wszystkie motocykle są produkowane w zakładzie Berlin-Spandau od połowy lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku, więc naturalne wydaje się "miejsce urodzenia" nowego modelu. Zatem to raczej nie wynik szalejącego obecnie kryzysu i cięcia kosztów.

Opublikowano

tutaj kolejnych parę słów o nowych BMW

pozostaje tylko nam czekac na rodzime testy, oraz na informacje w jakich cenach te nowe maxi będą oferowane u nas w kraju.

Opublikowano

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podano oficjalnie ceny nowych maxiskuterów BMW.

I tak:

C 650 Sport - 39.900 zł. plus ewntualny pakiet obejmujący diodowe kierunkowskazy, czujnik ciśnienia w oponach oraz podgrzewane manetki i kanapę za 3.680 plus alarm za 864, co daje łączną kwotę 44.444 zł.

C 650 GT - 42.300 zł. plus ewntualny pakiet obejmujący czujnik ciśnienia w oponach oraz podgrzewane manetki i kanapę za 3.268 plusalarm za 864, co daje łączną kwotę 46.432 zł.

Dużo waszym zdaniem?

PS

Pan z BMW zapewnia, że pod koniec marca będą mieli egzemplarze testowe i zorganizują jazdy próbne.

Opublikowano

Z jednej strony to dużo, bo nowego T-Maxa czy Burgmana można chyba kupić taniej, prawda?

Z drugiej strony to nowy model BMW, więc chyba nie tak drogo.

Reasumując: gdybym tyle miał, to bym sobie kupił...

Opublikowano

Ceny, w porównaniu do konkurencji, bardzo przystępne !OK .

Za 39.900,- kupisz Burgmana 650 ale z 2011 roku.

Jeśli wierzyć temu co mówią/piszą dilerzy Suzuki model z roku 2012 będzie kosztował ponad 45.000,-

Jeśli Yamaha nie zastosuje jakiegoś dumpingu to T-Max 530 będzie kosztował ponad 48.000,-...

Opublikowano

Marcino1, 39900 PLN bazy za Sporta oraz 42300 PLN za GT wydaje mi się niezbyt realne (pomimo cennika BMW- to cena netto czy brutto?), zwłaszcza przy dzisiejszej tendencji kursu euro...

Za Sporta w wersji podstawowej wychodzi jakieś 8800 euro (przelicznik 4,50) , gdzie ja czytałem o cenie na Niemcy na poziomie ok. 10500- 11000 euro :P . Różnica w wysokości min. 1700 euro (min. 7600 PLN) sąsiednich krajów wydaje się mało prawdopodobna. Do tego kurs euro po obniżaniu go do bilansu rocznego PL, zdecydowanie wzrośnie na początku roku...

Opublikowano

Podane przez Marcino1 ceny są opublikowane na oficjalnej stronie BMW Motorrad Polska (w "konfiguratorze" wybieramy typ A) !YES .

Opublikowano

I wszystko jasne... 39900 PLN to cena z 0% VAT :P ...

Z VAT to będzie coś blisko 50 tysi za golasa, a za wersję z dodatkami jakieś 5 tysi więcej ;) ...

Opublikowano

Racja, nie doczytałem. No i cały czar prysł... !sciana

Tym samym w segmencie maksi mamy do czynienia z historycznym przekroczeniem granicy 50tyś pln za nowy pojazd w podstawowej wersji (C 650 GT). :P

P.S. Swoją drogą to sprytne posunięcie ze strony BMW. Ceny innych motocykli są nominalnie takie jak w roku 2011... tyle że teraz to są ceny bez VAT. ;)

Opublikowano

Do wersji 650 GT dodaj mocowanie BMW pod kufer, sam kufer BMW plus pare innych "drobnostek" i zapewne wylądujesz w regionach pod 60 tysi ;) ...

Aj waj, aż pejsy się zwijają ;):):P.

• Administrator
Opublikowano

Aj waj, aż pejsy się zwijają ;)

Aj waj! W końcu to BMW... whist Był czas przywyknąć "przecie"... i pejsy podrychtować :ph34r:

A tak poważnie to kurs euro dobije mocno tegoroczną sprzedaż nowych jednośladów (i nie tylko) :rolleyes:

Opublikowano

I wszystko jasne... 39900 PLN to cena z 0% VAT :rolleyes: ...

Z VAT to będzie coś blisko 50 tysi za golasa, a za wersję z dodatkami jakieś 5 tysi więcej :ph34r: ...

Słuchajcie, facet z BMW zarzekał się, że pomimo info o cenie z 0% VAT są to ceny brutto i z dumą chwalił się, jakie to BMW chce być konkurencyjne.

Ja na razie czekam i mam nadzieję, że pracownicy BMW nie wprowadzają w błąd. Ponieważ różnica w cenie będzie oznaczała dla mnie "mieć albo nie mieć" whist

Pożyjemy, zobaczymy...

Opublikowano

Słuchajcie, facet z BMW zarzekał się, że pomimo info o cenie z 0% VAT są to ceny brutto i z dumą chwalił się, jakie to BMW chce być konkurencyjne.

Marzenia nic nie kosztują, ale nie sądzę,że będzie tak pięknie !YES

Opublikowano

To może mała sonda, ile osób jest zdecydowanych na kupno w nowym sezonie? , ale tak na 70-80% pewności :angry:

Opublikowano

To może mała sonda, ile osób jest zdecydowanych na kupno w nowym sezonie? , ale tak na 70-80% pewności :angry:

To gdzie ta sonda? I zdecydowanych na kupno czego?

Opublikowano

Widzę, że nikt się nie zabrał za ciekawą ankietę pokazującą nastroje do zakupów nowych modeli :angry: ...

Już jest tu: KLIK

Opublikowano

Ja na razie czekam i mam nadzieję, że pracownicy BMW nie wprowadzają w błąd. Ponieważ różnica w cenie będzie oznaczała dla mnie "mieć albo nie mieć" :)

Pożyjemy, zobaczymy...

C 600 Sport za 40.000,- brutto

C 650 GT za 42.000,- brutto

Czyli jednak jest szansa na konkretną walkę cenową o klientów Suzuki i Yamahy... !OKK

Opublikowano

Echhh 50k za golasa to jednak za dużo...

Opublikowano

Gdzie ty Radu widzisz w tych ogłoszeniach 50k ???

• Sympatycy
Opublikowano

Z ciekawości tam zadzwoniłem.Sa prywatnym importerem,mogą sprowadzić każdy motocykl/skuter.

Cena 42.000 za C 650 GT jest cena ostateczną.Termin realizacji zamówienia 15 dni.

Miła pani poinformowała mnie,że może bedzie szansa na lekko używaną testówke po atrakcyjnej cenie.