Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Zużycie paliwa-ranking

kordozor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kuba_z_katowic
Opublikowano

mnie wychodzi w moim 16km na 1litrze. a 6,1l na 100km

• Odpowiedzi 123
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• szorstki

5

• ciesu

4

• pawel332

4

• Gumisiek

3

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

W trybie mieszanym próbuje miescić sie w 5 litrach / 100km.

Ostatnio na trasie, przelotowa 100-120km/h, wyniósł 4,5l / 100km :P

Gdyby szaleć po miasteczku non - stop, komputer pokazuje 8 - 10 l / 100km, ale to raczej mało realne w rzeczywistosci.

Jednostka P/G 500cm w Nexusie :huh:

Opublikowano
...Spalanie dla SW600 jest zanizone bo ponizej 6 litrow to ciezko zejsc...

Nie zgadzam się z tą teorią :P:):huh:

to prawda ze sporo spalanie na tej stronce jest zawyzone. moj pali jak z reszta wspominaliscie w granicach 4,00 - 4,50 na setke

Opublikowano

Każdy wie najlepiej ile pali jego maszyna.

Często jest duża rozbieżność przy różnych prędkościach i różnym załadunku.

Jeśli chodzi o moje Viadro to najbardziej oszczędny spalił ok. 5l/ 100 km, a kolega załadowany z 3 kuframi i pasażerem na autostradzie przy prędkości stałej ponad 200 km/h wyliczył ok. 14l/ 100km !w00t

Opublikowano

Dziś zatankowałem B&W i wyszło 4,8 l na 100 km. !piwko Troszkę dużo jak na 250-kę. !sciana Dzwoniłem do serwisu odnośnie moich problemów przy zimnym silniku i braku reakcji na manetkę gazu. Kopa nagle dostaje nie wiadomo z skąd. Sugestia, że to membrana.

• Klubowicze
Opublikowano

Na suwaku jeszcze nie kumam ale dzisiaj jadąc do Częstochowy,tak koło 100km/h po przejechaniu 200km zatankowałem 7,3l paliwa.Mam świadków !OKK

Opublikowano

Ja ostatnio robie okolo 150 km na 12 litrach (wtedy zapala sie rezerwa) czyli okolo 8 litrow ma 100km !OKK chyba musze przestac latac ze spotami !OK

Opublikowano

czyli porównanie do SW 400 śmigam 210-220 km i zaczyna dopiero świecić rezerwa !OKK

Opublikowano

Jak jezdze bez glupot (czytaj prawie przepisowo) to rezerwa zapala sie przy 200km czyli okolo 6l/100km

Opublikowano
Dziś zatankowałem B&W i wyszło 4,8 l na 100 km. !OK Troszkę dużo jak na 250-kę. !OKK Dzwoniłem do serwisu odnośnie moich problemów przy zimnym silniku i braku reakcji na manetkę gazu. Kopa nagle dostaje nie wiadomo z skąd. Sugestia, że to membrana.

Chyba im membrana w głowie źle reaguje :D , trzeba przeregulować pompkę podciśnienia (ew. wyczyścić) wykręć świecę i sprawdź jaki ma kolor (powinna być nie zapluta, zarzucona ja to nazywam błotkiem kolor najlepiej lekko rdzawo-czarny) inne kolory i ślady na świecy będą sygnalizowały jak trzeba wtregulować skład mieszanki wysokość iglicy itp. . B&W 250 powinnien konsumować od 3,2 l /100 km do max 4,7 l /100 km V-max licznikowy ok. 135 km /h realnie 8-12 km mniej na gps. Jeżeli regul. gaźnika nic nie da trzeba sprawdzić napęd (vario, rolki, slizgi, i stan sprzęgła + kolor dzwona wiele może powiedzieć).

Pozdr. Pablos

Opublikowano

Pierwsze kilometry w tym sezonie i spalanie spadło do 4l. Nie wiem jak jeździłem w zeszłym roku, ale nie ukrywam - dawałem w palnik szczególnie ze świateł. 4l wychodzi przy normalnych prędkościach, ale mimo wszystko z przodu - przed autami !sciana

Opublikowano

Witam,

W moim Burgim przyszła pora na pierwsze w tym roku ( i wogóle ) tankowanie !scooter

Wyszło 3,5l / 100 km. Jak dla mnie rewelacja!!! co prawda jeżdżę dość spokojnie ( v-max do 90, bez szaleństw na światłach ), ale takie były założenia przy kupnie :P

pozdr,

Jacek

Opublikowano

U mnie Xmax z wysoką szybą pali od 3,3 do 3,8. Przebieg praktycznie w całości zakorkowane miasto. Tyle, że jadąc trasą toruńską w godzinach szczytu to prawie jakby się jechało poza miastem z prędkością max. 50km/h (czasem trzeba lekko przyhamować - w większości płynna wolna jazda).

Najmniej wyszło mi w zeszłym roku po zakupie - 2,8 i do ostatniego tankowania myślałem, że gdzieś źle policzyłem. Ale patrząc właśnie na ostatnie tankowanie i styl jazdy doszedłem do wniosku, że jeżdżąc zgodnie z przepisami i nie startując pełnym gazem ze świateł spokojnie da się zejść w okolice 3 litrów.

Opublikowano

Mi na Xcitingu 500 na dotarciu w trasie (250km, średnia 100-110, momentami 130) wyszło 4,2l/100km.

W mieście... Za ciężką rękę chyba mam - 5,5-6,0l/100km, na samym początku i 6,5l połknął, ale mu przeszło chyba. Zobaczymy po 5tys km ile będzie palił - na razie coraz mniej :lol:

Opublikowano

Mój PES pali mi 3.2 po mieście przy wysokiej szybie, dośc dynamicznych startach, prędkości duże nie są bo jeżdżę po centrumie, główna energia z paliwa idzie na rozpędzanie się. Co ciekawe jak ćwiczyłem eco-driving czyli sporo jazdy na wybiegu wyszło mi tyle samo, to sobie odpuściłem bo człowiek się tylko dekoncentruje, a rezultatu żadnego. Na trasie przy płynnej jeździe w okolicach 80-ciu poniżej 3-ech.

Opublikowano

Moja Aprilia 125cc pali trochę ponad 4l i o ile ran bez szaleństw między autami, to wieczorem na trasie "łycha".

Ale w stosunku do 10-12l w samochodzie i 3 razy mniej czasu to i tak jest super wynik.

Opublikowano
Mój potrafi nawet 7,5 whist

ale ja mu to wybaczam :lol::blink:

Musisz coś ustawić !w00t

Takie spalanie??? !bicz

Mój 4,3 litra i więcej nie chce !bicz

Kordian może potwierdzić !yeah

Opublikowano

A mi wyszło 3,8l/100km - czy to znaczy, że muszę coś wyregulować? Piaggio X8 125 ccm

Opublikowano
Mój potrafi nawet 7,5  :o

ale ja mu to wybaczam  ;)  ;)

Musisz coś ustawić :D

Takie spalanie??? !OKK

Mój 4,3 litra i więcej nie chce !YES

Kordian może potwierdzić !happybth

Witam ja też mam AN 650 i spalanie na poziomie 5,7l/100km. Jakim cudem tobie pali 4,3? :)

• Klubowicze
Opublikowano

Mój Burgman 400 K5 do pracy i wokół komina pali 4 - 4.3 przy max 120 km/h.

Opublikowano

spalanie w zaleznosci od sposobu jazdy moze roznic sie 100% w puszcze w !scooter pewnie tez

Opublikowano

Piaggio MP3.400:

Przy spokojnej jeździe jeszcze nie wiem.

Przy dynamicznym ruszaniu na każdym skrzyżowaniu oraz krótkich wypadach za miast0 z plecaczkiem (prędkości rzędu 90-110 km/h)

4,1 - 4,8 l/100 km

Ostatnio zrobiłem sam trasę ok. 200 km z prędkościami 110-130 km/h. Cociekawe spalił chyba więcej niz przy jeździe na maksa w mieście... dziwne...

Opublikowano

Po wczorajszej jeździe stricte na trasie tj normalna trasa + autostrada (120-130) byłem mile zaskoczony, że bez większych problemów Nexus zszedł poniżej 5 l /100km do poziomu ok 4,7-4,8 litra!

Super :D

Opublikowano

Ostatnio ustanowiłem swój nowy rekord 340km na 14 litrach. (1/3 trasa, 2/3 miasto)

Gość Nagato
Opublikowano

U mnie miasto - nie miasto nie ma znaczenia. W mieście zrywniej ale wolniej, w trasie stabilniej ale szybciej. Suma summarum: Pogromca Portfela, Maniakalny Benzynoholik, Stacyjny Bywalec znany pod nazwą Gilera Fuoco prezentuje swoje "osiągi":

160 km - 10,4 l (więcej po prostu nie wchodzi do baku) co daje koszmarne jak na skuter: 6,5 l/100 km.

Leo Why?

Bo trzy koła ma, bo opony z chamskim bieżnikiem ma (Michelin Gold), bo ćwierć tony waży, bo użytkownik waży prawie kolejne 100 kg, bo motokoc przyczepiony na stałe, bo fajnie przyspiesza, bo w miarę szybko jeździ.

To niestety powoduje, że jazda musi zaczynać się od precyzyjnego planowania uwzględniającego rozkład stacji i rozkład stacji awaryjnych oraz dostępność ewentualnej pomocy drogowej.