Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Forza 750 - wątek ogólny

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Wątek z informacją prasową oraz szczegółami technicznymi Forza 750... tutaj -> KLIK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, kiniu napisał(a):

@ComoDo. Model 2025, ale pewnie będzie podobnie. Jeżeli mogę prosić o fotki to byłoby super.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

W tą niedzielę jest ognisko na otwarcie sezonu w Czajkowej . Info na grupie podkarpackiej .  Widzę że jesteś z Tarnowa czyli rzut beretem . Gdybyś wpadł to bym Ci "na żywo" pokazał co i jak , Z pewnością było by o wiele łatwiej pokazać i wyjaśnić to i owo . No chyba że masz inne plany to wtedy będziemy kombinować na odległość . Jak coś to pisz na priv i jakoś się umówimy .

Opublikowano

W sumie może się uda. Nie mam za wiele czasu w niedzielę, ale .... temat otwarty.

Opublikowano
13 minut temu, kiniu napisał(a):

W sumie może się uda. Nie mam za wiele czasu w niedzielę, ale .... temat otwarty.

Wpadaj chociaż na godzinkę . Akurat kiełbasa się upiecze a międzyczasie się temat obgada.

Opublikowano

Czy kroś orientuje się czy gniazdo usb jest zasilane z osobnego bezpiecznika czy może jest połączone z wyświetlaczem. Wracając dziś z ogniska okazało się że usb nie ładuje mi telefonu. Może bezpiecznik ale wątpię ? Nie wiem czy tak było od nowości czy coś walnęlo bo pierwszy raz dziś był tam podłączony telefon.

• Sympatycy
Opublikowano

Niektóre motocykle/skutery nie akceptują niektórych kabli. ( w przenośni czytaj tanich) .

tak było w moim NTku a to też Honda 😊. Zanim zaczniesz coś wymieniać sprawdź sobie inny kabel. 

Opublikowano

Niby kable Baseusa (3szt. sprawdziłem) ale poszukam oryginała samsunga. Dzięki za sugestię.

• Klubowicze
Opublikowano

Ja też przy Hondzie miałem tak, że Baseus mi nie łączył z Android Auto- ale już inny kabel też tej samej firmy okazał się OK.

Opublikowano
11 godzin temu, Cormoran napisał(a):

Niektóre motocykle/skutery nie akceptują niektórych kabli. ( w przenośni czytaj tanich) .

tak było w moim NTku a to też Honda 😊. Zanim zaczniesz coś wymieniać sprawdź sobie inny kabel. 

W NTku i CRF opisywany problem nie dotyczy gniazda USB tylko Apple Car Play 😉

• Klubowicze
Opublikowano
4 godziny temu, RONIN napisał(a):

W NTku i CRF opisywany problem nie dotyczy gniazda USB tylko Apple Car Play 😉

,który to w NTku jest łączony kablem z gniazda USB. A Kiniu pisał o problemach z gniazdem USB

Opublikowano

Mi po prostu nie ładuje telefonu. W Forzie nie ma AA czy CP.

Opublikowano
19 godzin temu, grzybek napisał(a):

,który to w NTku jest łączony kablem z gniazda USB. A Kiniu pisał o problemach z gniazdem USB

Ale wy macie problem z ładowaniem, a w NT i CRF problem polegał na braku połączenia z Apple Car Play, ładowanie działało bez problemu.

Opublikowano

Chyba znalazłem źródło problemu. Uszkodzny jest moduł ładowania usb. Na kostce przed modułem (ładowarką) jest napięcie co sugeruje że padł moduł. Nie wiem tylko czy już :z fabryki taki wyjechał czy po prostu padł w ciągu przejechanych pierwszych 400 km. No nic zgłoszę na pierwszym przeglądzie.

Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 21:23, kiniu napisał(a):

Czy ma ktoś może link do filmu na którym jest pokazane jak dostać sie do bezpieczników w bocznej obudowie. Nic nie znalazłem na youtube,

Na YT Honda74gp na jednym ze swoich filmów (Honda Forza 750 installar pulsador...) pokazuje jak zdemontować ten boczek. Ja będę dziś zdejmować.

Opublikowano

Ja już kontrolnie zdjąlem. Wszystko poszło gładko dzięki instrukcji od ComoDo.

Opublikowano

Ja właśnie też zdjąłem i założyłem. Prosta sprawa. 3 śruby, 2 kołki, odchylamy od góry, z przodu odczepiamy od sąsiadującego panelu, potem dolną część trzeba przesunąć do przodu i boczek jest nasz. 

Opublikowano
W dniu 5.04.2025 o 12:18, cezzar napisał(a):

Da się obniżyć klamki? Lubię jak są niżej obrócone.

Sam sobie odpowiem. Da się. Trzeba zdemontować plastiki na kierownicy i kluczem 8 mm poluzować śruby trzymające pompy hamulcowe i klamki do kierownicy. Ustawić można w ograniczonym zakresie, na jaki pozwalają wycięcia na zbiorniczki płynu hamulcowego w plastikowych osłonach kierownicy.

Opublikowano
7 godzin temu, kiniu napisał(a):

Ja już kontrolnie zdjąlem. Wszystko poszło gładko dzięki instrukcji od ComoDo.

No to się cieszę . Czasem warto wpaść na ognisko 😉

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje czy i w jaki sposoɓ można zamienić piny z kablami we wtyczce. W kwesti ładowania usb okazało się że we wyyczce są zamienione kable. Po spięciu na krótko usb ładuje.20250424_153106.jpg20250424_153115.jpg

Opublikowano

Każda wsuwka wewnątrz ma specjalny języczek, który blokuje wysuwanie z kostki, zazwyczaj da się go odgiąć ale czasem tylko... raz i wtedy klops, bo potrzeba zacisnąć nową wsuwkę a ze znalezieniem niektórych (fabrycznych) bywa problem.

Czy ja dobrze rozumiem, że źle złożona wtyczka jest w dopiero co kupionym nowym egzemplarzu 2025...???

Jeśli tak, to (ja) zwróciłbym się z grzeczną, acz bardzo stanowczą interwencją do Hondy!

Opublikowano

W zasadzie to nie powinieneś tego dotykać na gwarancji bo od tego jest serwis aczkolwiek czasem sprawa jest tak błacha, że szkoda czasu . W tym przypadku jednak wybrał bym serwis, bo piny są na zatrzask i można je uszkodzić przy próbie demontażu . Co prawda można by w ogóle to przerobić bez kostki ale dla zasady zgłosił bym to do serwisu . 

Opublikowano

Tak nowa 2025. Zgłoszę na pierwszym serwisie po 1000 km., ale wlaśnie czasami można byc się pokusić o szybką własnoręczną naprawę. Ale chyba odpuszczę i niech to zrobi serwis.

Opublikowano

Przepraszam że piszę sam pod sobą ale mogę edytować postu.
Wracaǰąc do tematu ładowania to jednak self service jest najlepszy. Udało mi się wyciągnąć piny z wtyczki i je zamienić miejscami. Całośc zajęla ze 2 minuty. Mocne okulary od mamy zrobiły robotę. Tam w środku nad tymi metalowymi wsuwkami są takie mikro zaczepy które trzeba podważyć. Ja to zrobiłem szpilką. I wtedy wsuwki z kablami wychodzą bez problemu. Zamiana miejscami i jak kliknie to znaczy że zapadka zablokowała wsuwkę. Problem jest tylko taki że to wszystki bardzo małe i bez okularów i dobrego światła nie byłbym w stanie tego zrobić.
Zrobiłem to sam bo przy takich mikro plastikach to nie mam zaufania do mechaników, bo trochę za dużo siły czy za duży śrubokręt i to połamią, potem druciarstwo, poskładaja plastiki i klient z głowy.

• Użytkownicy+
Opublikowano
2 godziny temu, kiniu napisał(a):

Przepraszam że piszę sam pod sobą ale mogę edytować postu...

Jak możesz to trzeba było edytować 🤪 nad postem masz takie 3 kropeczki. Kliknij na to .... 🙂

2 godziny temu, kiniu napisał(a):

... Zrobiłem to sam bo przy takich mikro plastikach to nie mam zaufania do mechaników...

Dobry mechanik-elektryk używa do tego celu specjalnego zestawu dedykowanych narzędzi 🤩

Ale jak się udało to "brawo Ty" .

Opublikowano

Wiem o tych trzech kropkach ale one u mnie dzialaǰa tak ok godziny to mogę edytować. Potem już nie.
Co do specjalnego narzedzia do końcówek to pełna zgoda. Bardziej mi chodzi o to na jakiego typa trafisz i czy mu się będzie chciało zrobić to dobrze. Jak spapra to wiesz nerwy i stracony czas. Widziałem kiedyś grzane manetki założone do Forzy w firmowym serwisie. Druciarsto.okręcone izolacją która po godzinie już się nie trzymała, nie mówiąc już o przewodach.