Skocz do zawartości
Forum Burgmania

Honda Forza 750 - wątek ogólny

MariuszBurgi
Wiadomość dodana przez MariuszBurgi,

Wątek z informacją prasową oraz szczegółami technicznymi Forza 750... tutaj -> KLIK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tempomat na pewno na plus. Co do szyby to mam trochę mieszane uczucia . To że elektrycznie regulowana to spoko tylko jak patrzę po fotkach to znowu pęd powietrza wypada centralnie w kask i może być głośno . Mam nadzieję, że się mylę albo że chociaż akcesoryjną zrobi givi albo pluig . Osobiście gdybym miał coś w forzie zmienić to chyba skasował bym przekrok który I tak jest wysoki i nigdy nie przekładałem nogi tamtędy . Zamiast niego powiększył bym zbiornik paliwa chociaż o te 3 litry i resztę miejsca wykorzystał na jakiś fajny schowek podobnie jak w NC . Zrobiłem Forzą 27 tys km I jakoś szczególnie nie odczuwałem wad czy uciążliwości które koniecznie bym poprawił , natomiast kilka rzeczy bym ulepszył . Na pewno gniazdko USB z pod siedzenia dałbym na kierownicę . Poprawił był lekko owiewki z przodu na wysokości kostek bo lubi wiać w tym miejscu , Zmodyfikował przekrok o czym już pisałem I dołożył tempomat . Ewentualnie pokombinował coś z wyświetlaczem i softem żeby można było jakoś przejrzyście wyświetlać na nim GPS . Jak dla mnie cała reszta jest co najmniej poprawna . Jeszcze jeden drobiazg do poprawy - żeby nie trzeba było za każdym razem wybierać trybu jazdy tylko, żeby zapamiętywała poprzednio ustawiony . Niby można się przyzwyczaić ale dlaczego by tego nie poprawić.

Opublikowano

Trybu raczej nigdy nie zapamięta, ten sam problem mam w Afryce, chyba chodzi o bezpieczeństwo, żeby się nie zapomnieć i ruszać np. z S3

• Klubowicze
Opublikowano

I tak samo jest w NT-ku. Honda  bezpieczeństwo

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Planuję zakup nowej Forzy 750 model 2025. Mam pytanie o wzrost kierowcy. Mam 176 cm i obawiam się czy dostanę pełną stopą do ziemi po obu stronach równocześnie. Czy ktoś z kolegów podpowie coś z własnego doświadczenia.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Klubowicze
Opublikowano

To zależy nie tylko od samego wzrostu ale i od długości nóg. Najlepiej się przymierzyć . Mam 170cm i oczywiście tak jak chcesz nie dostaję ale w Forzie by mi to nie przeszkadzało . Już w XADV 750 bardziej .

Opublikowano

Dlaczego w Forzie to nie przeszkadza ?

• Klubowicze
Opublikowano

Forza jest niższa niż XADV . Ja nie potrzebuję podpierać się CAŁYMI OBIEMA stopami. Ale palcami już wystarczy . A w XADV dotykam palcami ale tylko jednej stopy . Trochę mi brakuje.

Opublikowano

Ja właśnie mam obawy o moment zatrzymania. Jednak pełne podparcie robi robotę a maszyna swoje waży.

Opublikowano

tez nie dostaje cala stopa ale to mi nie przeszkadza w zatrzymywaniu sie mam forze

177 wzrostu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wygląda sprawa czyszczenia i smarowania łańcucha. Czy są jakieś "mechanizmy" do automatyzacji procesu. Ew jak często trzeba to robić ręcznie.

Opublikowano
36 minut temu, kiniu napisał(a):

Jak wygląda sprawa czyszczenia i smarowania łańcucha. Czy są jakieś "mechanizmy" do automatyzacji procesu. Ew jak często trzeba to robić ręcznie.

W zasadzie wszystko zależy od warunków . Jeśli chodzi o smarowanie to montujesz olejarkę i praktycznie zapominasz że masz łańcuch. Raz na jakiś czas można łańcuch przczyścić z ewentualnego piasku i starego oleju jeśli jest potrzeba ale to już kwestia tego w jakich warunkach się jeździ , czy łańcuch jest pod osłoną czy nie itp. Ja mam w Forzie zbiorniczek wystarczający na 7 do 9 tys km w zależności od gęstości oleju , temperatury i stopnia smarowania który ustawię. Smarowanie to najmniejszy problem . Gorzej jak jeździsz po piachu , kałużach z błotem itp to wtedy pasuje częściej czyścić ale stawiasz na centralkę , odpalasz bieg i szczotką do łańcuchów ogarniesz temat w kilka minut max . Jak jeździsz asfaltem w normalnym użytkowaniu to przy sprawnej olejarce można czasem zapomnieć że się w ogóle ma łańcuch. Ja na obecnym zrobiłem prawie 30 tys i jest ok . Też się martwiłem jak to będzie z tym rodzajem napędu ale okazało się że szkoda się martwić na zapas bo nie było czym .

Opublikowano

Możesz zapodać link do olejarki którą masz zamontowaną ? To jest dedykowany model czy uniwersalny ?

• Klubowicze
Opublikowano
19 minut temu, kiniu napisał(a):

Możesz zapodać link do olejarki którą masz zamontowaną ? To jest dedykowany model czy uniwersalny ?

Ja w Integrze jeżdżę z polską olejarką Wilku ... Dobrze się sprawdza, centralka ustawia czas od około 15 minut do 30 sekund podawania oleju (otwarcia elektrozaworu)... Jeżdżę z nią od pięciu sezonów i wciąż działa... To uniwersalny model zarówno, jak dość drogi Scottoiler (mowa o elektronicznej wersji, bo podciśnieniową raczej nie polecam)...

Opublikowano

Też mam od Wilka 

https://www.wilkuj.cba.pl/cennik-i-dost-pno--.html

W miarę prosta i nie wymaga wielkiej ingerencji , a świetnie się sprawdza. Wystarczy zasilanie podać po stacyjce , ustawić pokrętłem sterownika ilość podawanego oleju I reszta działa grawitacyjnie . 

W Forzie zasilanie wziąłem że skrzynki bezpieczników , a konkretnie z przednich świateł za pomocą wpinki z dodatkowym bezpiecznikiem kosztującej kilka złotych .Zbiorniczek z olejem i sterownik dałem pod kufrem centralnym a elektrozawór i okablowanie pod lewą owiewką . Maksymalnie 2 do 3 godzin roboty z przerwami na piwo .

Opublikowano

Jak już odbiorę moto to się zwrócę o pomoc merytoryczną w ogarnięciu tematu.

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 09:45, kiniu napisał(a):

Planuję zakup nowej Forzy 750 model 2025. Mam pytanie o wzrost kierowcy. Mam 176 cm i obawiam się czy dostanę pełną stopą do ziemi po obu stronach równocześnie. Czy ktoś z kolegów podpowie coś z własnego doświadczenia.

Kolega ma 178 cm i nie ma problemu z oparciem nogami o ziemię . Ja mam 188 i  jak staję pełnymi stopami na ziemi to między tyłkiem a siodełkiem jest conajmniej 10 cm . Myślę że nie powinieneś mieć problemów w tym temacie a i ułożenie nóg przy wyciągnięciu ich na przednie panele będzie wygodniejsze. 

Opublikowano

Dziękuję za opinie. Czekam na sprzęt.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam w klubie. 😀

IMG_3641.jpeg

Opublikowano

Gratuluję. Na pewno będziesz zadowolony z użytkowania.  Świetny sprzęt . Natłukłem nim 30 tys w półtora roku i nie chciało się z niego zsiadać . 

Opublikowano
2 godziny temu, ComoDo napisał(a):

Na pewno będziesz zadowolony z użytkowania.

Mam nadzieję. Na razie się przyzwyczajam do zupełnie innej pozycji, niż w użytkowanym do tej pory X-ADV.

I takie pytanko na początek. Da się obniżyć klamki? Lubię jak są niżej obrócone.

Opublikowano
W dniu 5.04.2025 o 12:18, cezzar napisał(a):

Da się obniżyć klamki? Lubię jak są niżej obrócone.

A propos klamek, dlaczego lewa i prawa klamka są innego kształtu?

Opublikowano

Czy ma ktoś może link do filmu na którym jest pokazane jak dostać sie do bezpieczników w bocznej obudowie. Nic nie znalazłem na youtube, tylko jakieś dwa filmy do xadv. Robię małą przygotówkę do olejarki.

Opublikowano
2 godziny temu, kiniu napisał(a):

Czy ma ktoś może link do filmu na którym jest pokazane jak dostać sie do bezpieczników w bocznej obudowie. Nic nie znalazłem na youtube, tylko jakieś dwa filmy do xadv. Robię małą przygotówkę do olejarki.

Chodzi Ci konkretnie o Forzę 750 ? Jeśli tak to który rocznik . Zdejmowałem panel boczny i montowałem olejarkę do rocznika modelowego 2022 -2024 . Mam kilka fotek i chyba jakiś filmik z lokalizacją wszystkich śrubek , spinek i zaczepów . W necie raczej nie znajdziesz filmów . Sam się naszukałem , łącznie z wysępieniem schematów demontażu paneli z serwisu , który też niewiele pomógł . Sam doszedłem co i jak .

Opublikowano

Serwisówka jest dostępna. Powinno być tam opisane, z rysunkami. 

Opublikowano

@ComoDo. Model 2025, ale pewnie będzie podobnie. Jeżeli mogę prosić o fotki to byłoby super.