tomekmajesty Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 Kto pierwszy ten kasiore przytuliAle ta informacja wpłynęła pozytywnie na giełdy a nawet na złotówkę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Geni Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 Godzinę temu, tomekmajesty napisał: Kto pierwszy ten kasiore przytuli Ale ta informacja wpłynęła pozytywnie na giełdy a nawet na złotówkę. Co jest ciekawe, bo nasz przemysł z tego stolika nie dostanie zapewne nawet okruszka.
tomekmajesty Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 Już tam jakiś szumowski zaciągnie ;)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Użytkownicy+ EndriuBis Opublikowano 10 Listopada 2020 Użytkownicy+ Opublikowano 10 Listopada 2020 W dniu 9.11.2020 o 17:25, Długi 1973 napisał: Alleluja jesteśmy uratowani !!!...... a ja bym tak się jeszcze nie cieszył. Jest news oczekiwany przez wszystkich, akcje na giełdzie tych konkretnych firm farmaceutycznych pewnie poszły w górę, ale konkretów na razie nie ma. Mowa jest o 2021 roku, ale kiedy dokładnie ? Styczeń czy grudzień ?? 🤔 A po za tym ...... tak jak teraz do głosu doszli "antyCovidowcy" , za chwilę do głosu dojdą antyszczepionkowcy 😞
Krzychu13 Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 13 godzin temu, EndriuBis napisał: a ja bym tak się jeszcze nie cieszył. Jest news oczekiwany przez wszystkich... Chyba nie zrozumiałeś ironii w wypowiedzi Długi1973🤔, a może to ja się mylę 😂
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Listopada 2020 Administrator Opublikowano 11 Listopada 2020 21 godzin temu, EndriuBis napisał: akcje na giełdzie tych konkretnych firm farmaceutycznych pewnie poszły w górę [...] Oczywiście, że poszły. Tu nie ma przypadków. Wszystko zaplanowane -> KLIK Wygląda więc na to, że ta szczepionka, z wymaganą koniecznością transportu w -80 st.C, okaże się doskonałym placebo.
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 10 minut temu, MariuszBurgi napisał: Oczywiście, że poszły. Tu nie ma przypadków. Wszystko zaplanowane -> KLIK No i co z tego, że sprzedał 😄 ? Miał do tego pełne prawo. To są właśnie "informacje" pod publikę, nie mające żadnego podparcia sensownymi faktami. Gdyby ktoś sprzedawał mając wiedzę przed jakimś ważnym wydarzeniem, to wtedy mówimy o "wiedzy insidera" i działaniu bezprawnym. A tak? Pożywka dla tabloidów i wietrzących podstęp we wszystkim. Więcej nie napiszę, bo szkoda mi czasu na tłumaczenia 🙂 . PS. Ale przecież każdy tłumaczy sobie świat na swój sposób👍. Ja też😀.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Listopada 2020 Administrator Opublikowano 11 Listopada 2020 4 minuty temu, dr.big napisał: Miał do tego pełne prawo A kto mówi, że nie miał? Miał.. i całkiem przypadkowo zrobił to akurat w odpowiednim momencie 😂 Poczekajmy na dalsze losy "szczepionki" 😉
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 7 minut temu, MariuszBurgi napisał: A kto mówi, że nie miał? Miał.. i całkiem przypadkowo zrobił to akurat w odpowiednim momencie 😂 Poczekajmy na dalsze losy "szczepionki". Ale to jest ludzkie, kupuje się na giełdzie kiedy jest tanio, a sprzedaje kiedy drogo😛. Histeria z wynalezieniem szczepionki będzie krótkotrwała, bo żeby ta szczepionka dotarła do wielu odbiorców, to minie spokojnie z rok. Nie licząc nawet technicznych wymagań jej transportu czy przechowywania. Jak mówię "zachłyśnieńcie się" informacją rynków i tyle... a za chwile kursy większości akcji zaczną spadać. To tyle z mojej strony, bo przeczytałem tego "newsa😂" jako "argument" i się aż zaśmiałem...
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Listopada 2020 Administrator Opublikowano 11 Listopada 2020 22 minuty temu, dr.big napisał: To tyle z mojej strony, bo przeczytałem tego "newsa😂" jako "argument" i się aż zaśmiałem... Chyba tylko nagłówek 😂 EOT z mojej strony😜
tomekmajesty Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Ktoś zgodnie z prawem robi dobry interesI co z tego?Wiadomo że za Gomółki by go wtrącili do więzienia ;)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 3 godziny temu, MariuszBurgi napisał: Chyba tylko nagłówek 😂 EOT z mojej strony 😜 Sledzę uważnie ten temat (ogłoszenia szczepionki)od poniedziałku, od dziesięciu minut po jego ogłoszeniu i wpływie na rynki. Nie ma co sprowadzać tego do "nagłówka" jakiegoś artykuliku 🙂 . Przyszłość pokaże jaki to będzie wpływ, ale wietrzenie podstępu, snucie domysłów spisku, czy innych dziwnych teorii nie jest zdrowe 😉 . Ciężko rozmawiać przy tak diametralnie różnych przekonaniach, ale w tym całym temacie tutaj, widziałem już tyle linków do wrzucanych głównie na youtubie zdań "ekspertów", że naprawdę jest to przerażające😂. I dorośli ludzie to kolportują- wciskając innym "zaślepienie"👍. Ps. Miałem się w sumie nie odzywać, bo jak widzę duża część rozsądnych to zrobiła 🙂 . Ja wiem, zaraz będzie "kontra" z jakimś filmikiem "mędrca" z youtube. Teorie spiskowe, ekonomiści, kagańce, lekarze z Niemiec i tym podobne wystąpienia. Każdy wyciąga swoje wnioski i nie warto na forum skuterowym prowadzić takich "batalii". Bo mi to przypomina podział partyjny.
Administrator MariuszBurgi Opublikowano 11 Listopada 2020 Administrator Opublikowano 11 Listopada 2020 Żaden spisek, żadne podstępy. Wszystko zgodnie z prawem 😂 Info z losowego "artykuliku" podałem, bo jest w jęz.pl. Można o tym przeczytać w wielu innych, np. tutaj -> CNN Business Pewnie ten zapis znalazł się przypadkowo: "Some former SEC officials called on Moderna to be investigated for potential illegal market manipulation."
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 56 minut temu, MariuszBurgi napisał: Żaden spisek, żadne podstępy. Wszystko zgodnie z prawem 😂 Info z losowego "artykuliku" podałem, bo jest w jęz.pl. Można o tym przeczytać w wielu innych, np. tutaj -> CNN Business Pewnie ten zapis znalazł się przypadkowo: "Some former SEC officials called on Moderna to be investigated for potential illegal market manipulation." Powiem tylko tyle, poczekajmy na wyniki 🙂 . Z naciskiem na "...to be investigated...". To ciekawe wytłuściłem. Obowiązuje zasada domniemanej niewinności. A na razie "ta szczepionka" nie ma nawet dopuszczenia...
tomekmajesty Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Za fałszywe informacje w celu podniesienia wartości akcji i ich sprzedaż jest w USA paragraf i dość ciężka karaNie jak w plWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 14 minut temu, tomekmajesty napisał: (...) jest w USA paragraf i dość ciężka kara(...) Nie licząc tego, że ktoś winny jest do końca życia "skończony" w świecie, że się tak wyrażę "ekonomii" 🙂 . Ale może się mylę i żyję w świecie ułudy... Bo świat się jednak zmienia 🙂 .
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 11 Listopada 2020 Użytkownicy Opublikowano 11 Listopada 2020 Chęć sprzedaży pakietu zgłosił zgodnie z panującym prawem bodajże w sierpniu, przypadek czy „jasnowidzenie”?
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Nie rozumiem jednego, jaki to miałoby cel w tej calej podobno uknutej historii ciągnącej się od początku tego roku? Ja rozumiem, że przez pewien czas można było być sceptycznie nastawiaonym, ja rozumiem że sytuacja ekonomiczna zwykłych ludzi, państw oraz podmiotów ekonomicznych jest bardzo nadwyrężona i w niektórych przypadkach "wykończona" lub "na wykończeniu". Jest wiele innych bardzo niemiłych i tragicznych, nie ujętych w tym krótkim poście faktów. Ale nie rozumiem tych dziwnych przepychanek i prób, w moich oczach, zaklinania rzeczywistości. I to przez okres kilku miesięcy. Oraz negowania z uporem pewnych faktów. Tylko po co? Bo nie bardzo zrozumiałem wcześniejsze przekazy 🙂 ? Wszystko wyssane z palca? Bo "hiszpanka" pochłonęła dużo więcej ofiar i dopiero to było naprawdę pandemią? To jest powodem? Czy o co chodzi w tym całym "ruchu wolnych, wtajemniczonych i niezależnych" 😉 ? Niech ktoś będzie tak uprzejmy i ujmie to tu od A do Z 🙂 .
Użytkownicy Nazir Opublikowano 11 Listopada 2020 Użytkownicy Opublikowano 11 Listopada 2020 50 minut temu, dr.big napisał: Czy o co chodzi w tym całym "ruchu wolnych, wtajemniczonych i niezależnych" 😉 ? Niech ktoś będzie tak uprzejmy i ujmie to tu od A do Z 🙂 . 👍 No właśnie🤔 Bo i "statyści" w szpitalach już się zmęczyli "udawaniem". Po co to i komu? 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. bobby Opublikowano 11 Listopada 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Listopada 2020 2 godziny temu, dr.big napisał: Niech ktoś będzie tak uprzejmy i ujmie to tu od A do Z 🙂 Może nie jestem specjalistą i miałem się w tym temacie nie wypowiadać, ale skoro pytasz, odpowiem jak ja to widzę. Niestety będzie dlugo🤔 Nie twierdzę, że koronawirusa nie ma i chyba w sumie nikt się tu nigdy tak nie wypowiedział. Większość wierzy, że istnieje ta choroba a ja również wierzę że jej powikłania mogą byc śmiertelne. Wątpię natomiast, czy wszystkie ofiary śmiertelne zgloszone jako Covid faktycznie zmarly z tego powodu. Przyklad: w tamtym roku jesli ktos zmarł a mial cukrzycę i grypę to powodem smierci była cukrzyca. Obecnie jesli ktoś ma wirusa i cukrzyce to przyczyną jest Covid wraz z chorobami... Ciagle mowienie o ilosci zakażonych bez podawania informacji o braku objawów czy odniesieniu do ilosci zmarlych z innych powodow powoduje panikę i niepotrzebny strach. Nie ma czlowieka bardziej uleglego niż ten który sie boi. Przyczyny i powody komu może zależeć na podkrecaniu "psychozy strachu" napewno nie są jednoznaczne bo swiat nie jest czarno-biały. Mogą też być różne w zaleznosci od miejsca zamieszkania. Warto pamiętać, ze problem jest globalny więc nie patrzmy tylko z perspektywy naszego podwórka. Ja natomiast widzę kilka mozliwych powodów: 1) Dekade temu byl kryzys gospodarczy, którego w Polsce nie odczulismy tak bardzo jak inne rejony swiata. W wielu krajach tysiace ludzi tracilo prace, domy czy oszczednosci. Ciagle mowilo sie o zlym systemie ekonomicznym, chciwych banksterach i potrzebie ukarania podłych bogaczy, którzy bogaca sie niemilosiernie. Ile krajow, bankow, instytucji się zreformowalo i wyciagnelo wnioski z tamtej lekcji? Ile chciwych banksterow poszlo do wiezienia? Teraz od roku- dwoch zbliżał sie kolejny swiatowy kryzys o ktorym duzo sie mowilo. Sytuacja wielu bankow jest o wiele gorsza niz dekade temu. Pytanie co mozna zrobic? Jest opcja, gdzie na mownice wyjdzie szef FEDu i powie, ze jest źle oraz oglasza bankructwo kolejnych banków. Następnego dnia na ulice wyjda tlumy protestujacyh losowo bijac pracowników kazdego z bankow, niszczac i paląc przy tym pol miasta. Mozna też oglosic niewidzialnego wroga "COVIDA", ktory to wszystko spowodowal. Powiedzieć ze wirus sie pojawil od nietoperza, ktorego nie da sie ukarać, a w tym czasie drukowac pieniądze bez realnego pomyslu na ratowanie sytuacji. Pieniadze beda potrzebne na pożyczki np dla Deutsche Banku, który z kazdym rokiem generuje wiecej strat oraz pozycza coraz więcej. Swoją drogą nadal nie rozumiem jak wirus pojawil sie od nietoperza, skoro rzekomo zwierzęta nie przenoszą tej choroby. Przy czym skoro jej nie przenoszą, to Dania zabije 15mln norek ktore wywolują wirusa u ludzi. 2) Ciężko przeczytać codzienna prasę, by nie znalezc informacji o protestach w wielu miejscach świata. Ponad rok temu w Hong Kongu byly krwawe zamieszki a kolejne kraje potepialy CHRL za tlumienie strajkujacych i brak demokracji. Problem ogromny i bardzo wrazliwy bo Hong Kongu nie mozna tak poprostu stlumic a ludzi zamknąć. I wtedy pojawia się wirus Covid. Malo kogo interesuje juz demokracja ,wazne zeby kazdy zostal w domu. Kazde zgromadzenie jest karalne, kazdy wjezdzajacy do Chin przeswietlany pod katem z kim i kiedy się spotykał, a wszystko to w trosce o spoleczenstwo. Co więcej, swiat nie bedzie zajmowal sie demokracją w Chinach skoro wirus zabija ludzi. Teraz w Chinach wirusa juz nie ma, ani jednego chorego skoro wszyscy sie poddali restrykcjom. Przy okazji w Chinach zaginelo kilku opozycjonistów, ktorzy "prawdopodobnie zagineli chorujac w jednym z tymczasowych szpitali". Podobne zakazy zgromadzeń wprowadzono też w Hiszpanii, Wloszech, Wielkiej Brytanii, USA oraz wielu innych krajach gdzie z takich czy innych powodów rosly bunty i napięcia społeczne. We Francji ostatnio np deportowano kilku religijnych fundamentalistow oraz likwidowane są skrajne ugrupowania Islamskie. 3) Inwigilacja - temat bardzo wrażliwy, bo przecież nikt nie chce być śledzony. Jeszcze w 2019 mozna bylo przeczytać jak w Chinach wprowadzane są kolejne systemy nadzoru jednostki, które potepiaja "demokratyczne kraje zachodu". W dobie pandemii każdy mieszkaniec Panstwa Srodka musi posiadac aplikacje, gdzie kod kreskowy wskazuje czy mozna np wejsc do sklepu. Aplikacja rejestruje gdzie uzytkownik byl, z kim sie widzial, rozmawial, ale tez rejestruje wszystkie te miejsca w ktorych kod "pokazal". Jest obowiązkowa, oczywiscie w trosce o spoleczenstwo. Podobne pomysly i aplikacje są tez np w Polsce - obowiązkowa aplikacja do kwarantanny. Powinienes uzupełnić swoje dane oraz miejsca pobytu, poniewaz widziales kogos, kto mial kontakt z kims kto byl zakazony- tyle że bezobajowowo. We Francji rowniez dziala podobna aplikacja, a rząd nie potrafi odpowiedzieć, gdzie i przez kogo zbierane są wszystkie dane. Kolega który wrocil z Niemiec przed wejściem do McDonalda musial na liście wpisac wszystkie swoje dane. Tlumaczenie- na wypadek gdyby byl tam ktos chory to zadzwonią mu powiedzieć zeby sie zbadał. Tak Niemcy- to ten naród, ktory nie chce płacić kartą, bo bank może zgromadzić za duzo informacji na jego temat. Ten sam naród dobrowolnie godzi sie by rejestrowano każde wyjście czy kontakt z drugą osobą. Podsumowujac, powodów moze być wiele...kwestia zrozumienia jak wiele mozna zmienić, zatuszować, ugrać w spoleczenstwie ktore czuje strach 5
dr.big Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Przede wszystkim wielkie dzięki za napisanie tego tekstu w takiej formie👍. Cenię sobie trud i czas poświęcony na wyłuszczenie swoich własnych myśli. Do tej pory w tym temacie było niewiele dłuższych wypowiedzi z własnymi, głębszymi przemyśleniami. Dominowała niechlujna forma z wklejaniem linków do wątpliwych (dla mnie) filmików mających przekonać jedną strone o "wyższości" drugiej. Te dłuższe i sensowne posty, zarówno jednej jak i drugiej frakcji, są w tym wątku i nie muszę ich wskazywać, bo wszyscy zainteresowani wiedzą o jakie chodzi 🙂 . 15 godzin temu, bobby napisał: (...)Kolega który wrocil z Niemiec przed wejściem do McDonalda musial na liście wpisac wszystkie swoje dane. Tlumaczenie- na wypadek gdyby byl tam ktos chory to zadzwonią mu powiedzieć zeby sie zbadał. Tak Niemcy- to ten naród, ktory nie chce płacić kartą, bo bank może zgromadzić za duzo informacji na jego temat. Ten sam naród dobrowolnie godzi sie by rejestrowano każde wyjście czy kontakt z drugą osobą.(...) Tutaj to może i tak było, ale wierz mi lub nie, od czasu marca byłem w kilku McDonaldsach w przeróżnych landach na terenie Niemiec. Jedynie raz w lipcu na terenie Meklenburgii- Pomorza Przedniego dostałem taką kartkę bez przymusu jej oddawania, tak samo było wtedy w restauracjach ale dosłownie 1 (jeden) raz obsługa nastawała na oddanie wypelnionej. Poza tym od marca w różnych McDonaldsach byłem z 10 razy i tylko ten jeden raz dostałem karteczkę do wypełnienia 🙂 . Nie wierz w to, czego sam nie sprawdziłeś- można powiedzieć 😉 . To moje "przeżycia u Ronalda" w De 😉 . Może akurat trafił na taką sytuację i czas, bo ona była oraz jest dynamiczna i się zmienia. . Rejestrowanie każdego wyjścia? Rejestrowanie kontaktu z drugą osobą? To chyba taka trochę demagogia niewiedzących 😉 . Lub wierzących w opowieści rodem z bajki 🙂 . W Berlinie nikt mi jeszcze nigdy nie nakazał rejestrować takich rzeczy😮. I tym samym mogę się zastanawiać na ile miarodajne są Twoje wcześniejsze przemyślenia 😉 . "Specjalistą" od Chin, Hongkongu, czy Francji nie jestem, bo tam po prostu nie mieszkam. Daleko mi od wydawania miarodajnych opinii na ich temat. A spekulować na nieznany mi temat nie lubię.
Użytkownicy Nazir Opublikowano 12 Listopada 2020 Użytkownicy Opublikowano 12 Listopada 2020 Ja również dziękuję bobby za długie i wyczerpujące ( w sensie pisania ) własne przemyślenia. Jak sam piszesz masz 3 pomysły na uzasadnienie tego co się dzieje. Ciekaw jestem ile jeszcze punktów dopiszą pozostali i czy zgadzają się z Twoimi przemyśleniami? Nadal tylko zastanawia mnie jak cały świat dał się wciągnąć komuś ( może bankom🤔 ) w takie "oszustwo"? Nawet Niemcy będą rujnowali swoją gospodarkę? No cóż - to już nie te Niemcy 🤷♂️ PS Powinniśmy jeszcze założyć temat: Kto jest winny zawalenia się wież World Trade Center? lub np.: Katastrofa polskiego Tu-154 w Smoleńsku - mity i fakty. Jest wiele ciekawych, kontrowersyjnych przepełnionych spekulacjami tematów ale wymieniłem tylko niektóre z czasów, kiedy żyliśmy i byliśmy ich obserwatorami. Nadal uważam, że lepiej jakby się tutaj wypowiadali Ci co ten temat ich osobiście dotknął☝️, choć zdaję sobie sprawę, że mogą nie mieć sił na argumentowanie każdych możliwych pytań/pomysłów. PS2 Fakty czy nie? 1. Covid19 istnieje. 2. Są/byli ludzie w naszym kraju, którzy zmarli na c19, wcześniej to było 1% obecnie nawet 17% bez chorób współistniejących - wśród dziennych zgonów zaliczanych na konto c19. 3. Jak każdy inny wirus przenoszony jest z człowieka na człowieka metodą kropelkową. Jak to sobie wytłumaczymy, to reszta jest tylko spekulacją.
tomekmajesty Opublikowano 12 Listopada 2020 Opublikowano 12 Listopada 2020 Coraz więcej osób z mojego otoczenia je cebulę bez smaku, bolą ich plecy, kaszlą, dyszą jak wejdą na piętro itdPo prostu coraz więcej ludzi przechodzi to gówno ale ... nie zgłaszają się do sanepidu a czasem i do lekarzaSami lekarze zalecali im brać normalne leki na grypę a alarmować gdyby stan się pogorszył a szczególnie trudności w oddychaniu gdyby się pojawiły Ale faktem jest że mnóstwo osób obok mnie było lub jest chorychCieszę się że żyjąA tu134 zanim w smolensku został wysadzony bombą produkcji Huawei to walnął w WTC ale odleciał dalejAntoni to przecież udowodnił na testach puszki po piwieWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Użytkownicy Nazir Opublikowano 12 Listopada 2020 Użytkownicy Opublikowano 12 Listopada 2020 2 minuty temu, tomekmajesty napisał: Ale faktem jest że mnóstwo osób obok mnie było lub jest chorych Cieszę się że żyją 👍 I to najważniejsze💪 Ja niestety znałem dwie osoby, które mogły pożyć - zmagały się z innymi problemami zdrowotnymi, to fakt! Ale c19 przybił ten przysłowiowy gwóźdź z nienacka. Takiego przyspieszenia w ilości znanych mi osób, które przechodzą c19 się nie spodziewałem. Prawie co chwilę dowiaduję się o znajomych, że mają objawy i.. gro z nich ma pozytywny wynik. Naszczęście to lżejsze przypadki - bóle, kaszel, ogólne osłabienie, braki smaku.. . Sam doświadczyłem zamieszania z wymazami ( raz nierostrzygający, potem negatywny) , kwarantanną, sanepidem, kontrolą policji. Oj trochę się działo - system jest niewydolny. To wszystko łącznie z moimi objawami to nic jak odniosę się do osoby z którą pracuję a wylądowała na dwa tygodnie pod respiratorem. Jak mówili lekarze - najlepszy stan na sali🥴. Ważne, że dochodzi do siebie💪
Użytkownicy Długi 1973 Opublikowano 12 Listopada 2020 Użytkownicy Opublikowano 12 Listopada 2020 Tak, tak sytuacja w służbie zdrowia jest bardzo ciężka, dużo ludzi „pod tlenem”....., ale jeśli trzyma się tam takich pacjentów to się wcale nie dziwie. Ciekawe ilu jeszcze takich bardzo potrzebujących pacjentów zajmuje łóżka w szpitalach ....
Rekomendowane odpowiedzi